Ami még kellhet egy finom recepthez, azt mindet megtalálod kint is (akár egy gyömbéres-citromfüves irányzat felé mész el, akár a gombás-korianderes felé, és ez csak két irány:). Ha hungarikumra gondolsz, akkor szerintem a paprikán kívül mást nagyon ne vigyél.
2 hét múlva Szardiniára megyünk nyaralni. Már tavaly voltunk ott egy hetet. Hál Isten van ott egy hatalmas halüzlet, ahová reggel hozzák be az éjszaka fogott halakat és tengeri herkentyűket. Tavaly csináltam vörösboros - paradicsomos feketekagylót és megfőztem egy kiló királyrákot is. Most 2 hétre megyünk és eltökélt szándékom, hogy szinte minden nap szeretnék halat sütni-főzni. Szerintetek mi az a nélkülözhetetlen dolog( a pirospaprikán kívül), amit vinnem kellene ezekhez a műveletekhez itthonról? Olivaolaj, liszt van, a hagyma és fokhagyma( az ottani ) nem elég erős, pirospaprikát csak chilit találtam. Szóval ezeket viszem. És még? Köszi.
Esélyem sincs, h. az Atlanti óceán északi részén élő halakat saját élővilágukban láthassam, de nem lennék HAlas haspárti, ha nem kérdeznélek, h. mindezen halak az édesvíziekkel egyező receptjeink, - v. más ízlésvilág szerint miként elkészítve a legfinomabbak!?
Van tapasztalatod, mert a csacsihal-féle, és a hosszú vékony tűcsőrű csuka, meg a menyhalak számomra új névhangzásúak, de a kivétel erősíti a szabályt,:
Aki A HALat is szereti, rossz ember nem lehet!:-)
Bevallott tájékozatlanságommal talán nem is vagyok 1edül:-(
Párat fölismerni vélek. Középső oszlop fönn: macskacápa, alatta tengeri horgászhal, alatta lepényhal. Jobb oszlop: A felső kettő lazacféle, alattuk a kettő csacsihal-féle, alattuk az a hosszú vékony tűcsőrű csuka. Bal oszlop 5-6. menyhalak, az alsó valszeg északi menyhal. Tehát: mindegyik az Atlanti-óceán É-i részén él.
Boar köszi a tippet!, olvashatod, hogy készül az a hírhedt haltepertő?
:-]
Tutuunak is ajánlom e haltepertős variációkat a haltöpörtyű helyett!!
Makói haltepertő Típusa: Halak
Hozzávalók:
Ponty: 1.20 kg Vöröshagyma: 0.40 kg Tojás: 2 db Só: 0.03 kg Őrölt bors: 0.001 kg Liszt. 0.10 kg Zsemle morzsa: 0.20 kg
Elkészítés módja:
Ponty filét vékony csíkokra vágjuk, fűszerezzük, bő forró olajban ropogósra sütjük. Vöröshagymát karikára szeljük, panírozzuk, bő forró olajban kisütjük és a halhússal összekeverve tálaljuk.
Jó étvágyat kíván az Öreg Kőrössy Halászkert Vendéglő Szeged Sárga üdülőtelep 262.
Haltepertő
Hozzávalók: 1/2 kg ponty (a halnak az a része, amelyben nincs szálka), só, bors, 1 liter étolaj, panír: 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 20 dkg liszt, egy evőkanál ételízesítő, egy evőkanál zsemlemorzsa.
A halhúst csíkokra vágjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a panírban megforgatjuk, és bő, forró étolajban kisütjük. Zöldpaprika szeletekkel díszítjük, és lilahagyma karikákkal tálaljuk.
(Tv paprika)
Makói haltepertőHozzávalók: 80 dkg pontyfilé 40-50 dkg vöröshagyma kb. 1 csapott evőkanál só 1 púpozott evőkanál pirospaprika kb. 7 evőkanál liszt 1 csapott kiskanál őrölt bors A sütéshez: bő olaj (zsír) A tálaláshoz: néhány salátalevél 1-1 paprika és paradicsom néhány szál petrezselyem
A pontyfiléket lebőrözzük, és amennyire csak lehet, a szálkáit is kiszedjük. Utána kisujjnyi csíkokra vagy 2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, gyűrűire szedjük. A pirospaprika felét a lisztbe keverjük. A többit borssal és sóval együtt a halra, illetve a hagymára szórjuk, külön-külön jól összekeverjük. A fűszeres haldarabokat a lisztbe forgatjuk, majd bő, forró olajban 3-4 perc alatt ropogós pirosra sütjük, papírtörölközőre szedve lecsöpögtetjük. A hagymát a többi paprikás lisztbe forgatjuk és a hal sütésénél visszamaradó olajban kb. 2 perc alatt ropogós pirosra sütjük. Fatálon tálaljuk, úgy hogy azt salátalevelekkel körberakjuk, a haltepertőt, majd a hagymát ráhalmozzuk, végül paprikával, paradicsommal és petrezselyemmel díszítjük.
(Haltermosz)
HALTEPERTŐ
Egy nagyon egyszerű étel receptje következik, melyet az országban leginkább a Dél-alföldön készítenek. A Szegedi haltepertő elkészítésénél az első lépés, hogy egy tálba lisztet öntünk, teszünk hozzá egy kis zsemlemorzsát és halfűszer keveréket, sót, borsot, ételízesítőt és őrölt piros paprikát. Mindezt összekeverjük, mert ebbe fogjuk majd beleforgatni a halcsíkokat. Ahhoz, hogy a halcsíkok elkészüljenek a halfilét vágódeszkára helyezzük, egy késsel az Y szálkákat átvágjuk. A filé alsó részét használjuk, mely teljesen szálkamentes. Ezt ízlés szerint vághatjuk kockákra, vagy csíkokra is. Miután a kellő mennyiséget feldaraboltuk, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, ételízesítővel megszórjuk. Az előzőleg elkészített paprikás, fűszeres lisztben megforgatjuk és bő forró olajban ropogósra megsütjük. Miután elkészült, a zsiradék felitatásához papírtörlővel bélelt tálba szedjük ki. A tálalás ezután történhet hal vagy hegedű formájú tányérra, de a hagyományos tányér is megfelelő. Friss zöldségekkel, lila hagymával, snidling hagymával díszíthetjük.
***Mondjuk egy röfiből annyit tudva, hogy a szírszalonnából zsír+töpörtyűűű lesz, még kockázatos nekiindulni. És itt nem arra gondoltam, hogy fel kell kockázni az anyagot..:}}
Előbb talán fogjunk ki tengernyi zsíros hasú HALakat, társbérletben (Tuutuu + én) felaprózzuk együtt, majd a haltöpörtyűűű kisütögetéséig barátkoznék a delfinekkel, míg Tuutuu szervírozza a tesztelésre szánt haltöpörtyűt!
A Fehért tói nonstop nyitva van, de oda ne menj (lásd pár nappal alőbbi beszámolómat). Amit a többiek ajánlanak azt nem ismerem, íígy nyilatkozni sem tudok róla, de az általam említett csárdától tartózkodj!
Üdv halasok. 2x ettem igazán finom halászlevet Szegeden az 5-ös út mellett. A 2. alkalommal nem találtam meg egyből az öreg halászcsárdát és egy új építésű panzió mellettibe mentem, ahol azt mondták, hogy olyan hal amit kérek éppen nincs, de gyorsan elküldenek valakit a Tescoba érte. Ugye nem erről szól itt az élményáradat?? Páromat éppen ma este szeretném meglepni, hogy elviszem vacsizni. Megvan még a régi halászcsárda? És jók az emlékeim, hogy éjfélig van nyitva? Várom a sürgős választ, mert indulnánk pestről... :))
Aha, kösz. Nade én a technikájára gondoltam. Mondjuk egy röfiből annyit tudva, hogy a szírszalonnából zsír+töpörtyűűű lesz, még kockázatos nekiindulni. És itt nem arra gondoltam, hogy fel kell kockázni az anyagot..:}}
Tud6od, véleményes gondolatom tegnap sem vót' titkolózós: Adri tömör kérdésére tömören válaszoltam a forrásként kiollózott haldorádóból, a többi itt!:
Más oldalak, vendéglők lilahagymával ajánlják, de ha időd engedi, keress rá Te is,
olyan sokat nem olvas6unk róla, igazán kuriózum lehet a haltöpörtyű kisütése (is), de sztem ehhez vagy nagyon zsíros – NAGY – hal kellhet, vagy sok halból összegyűlt töpörtyűnek való alapanyag, mint a kövér /tömött/ kacsák, v. libák esetén, én lega’ így gondolom, hogy nagyobb mennyiséggel lehet érdemes hozzáfogni!
Halbarátnak a haltöpörtyű sem lehet rossz!
tuutuu már nem Tanácstalan!:-)