Keresés

Részletes keresés

fan_fan Creative Commons License 2006.08.16 0 0 770

Esetleg még hungarikumnak számító italt a finom halétel előtt / után való öblögetéshez.

Előzmény: Dydand (769)
Dydand Creative Commons License 2006.08.16 0 0 769
Szia!

Ami még kellhet egy finom recepthez, azt mindet megtalálod kint is (akár egy gyömbéres-citromfüves irányzat felé mész el, akár a gombás-korianderes felé, és ez csak két irány:). Ha hungarikumra gondolsz, akkor szerintem a paprikán kívül mást nagyon ne vigyél.

Üdv: dy
Előzmény: szkati (768)
szkati Creative Commons License 2006.08.16 0 0 768

Jó reggelt!

2 hét múlva Szardiniára megyünk nyaralni. Már tavaly voltunk ott egy hetet. Hál Isten van ott egy hatalmas halüzlet, ahová reggel hozzák be az éjszaka fogott halakat és tengeri herkentyűket. Tavaly csináltam vörösboros - paradicsomos feketekagylót és megfőztem egy kiló királyrákot is. Most 2 hétre megyünk és eltökélt szándékom, hogy szinte minden nap szeretnék halat sütni-főzni. Szerintetek mi az a nélkülözhetetlen dolog( a pirospaprikán kívül), amit vinnem kellene ezekhez a műveletekhez itthonról? Olivaolaj, liszt van, a hagyma és fokhagyma( az ottani ) nem elég erős, pirospaprikát csak chilit találtam. Szóval ezeket viszem. És még? Köszi.

Törölt nick Creative Commons License 2006.08.16 0 0 767

Hálás köszönetem!

Egyébként Norvégiában készült a fénykép, és az eredmény egy hűtőládányi hal lett.

Előzmény: comad (765)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2006.08.15 0 0 766

Szervusz Comad!:-)

Esélyem sincs, h. az Atlanti óceán északi részén élő halakat saját élővilágukban láthassam, de nem lennék HAlas haspárti, ha nem kérdeznélek, h. mindezen halak az édesvíziekkel egyező receptjeink, - v. más ízlésvilág szerint miként elkészítve a legfinomabbak!?

Van tapasztalatod, mert a csacsihal-féle, és a hosszú vékony tűcsőrű csuka, meg a menyhalak számomra új névhangzásúak, de a kivétel erősíti a szabályt,:

Aki A HALat is szereti, rossz ember nem lehet!:-)

 

Bevallott tájékozatlanságommal talán nem is vagyok 1edül:-(

Üdv.! kulináris 

Előzmény: comad (765)
comad Creative Commons License 2006.08.15 0 0 765
Párat fölismerni vélek. Középső oszlop fönn: macskacápa, alatta tengeri horgászhal, alatta lepényhal. Jobb oszlop: A felső kettő lazacféle, alattuk a kettő csacsihal-féle, alattuk az a hosszú vékony tűcsőrű csuka. Bal oszlop 5-6. menyhalak, az alsó valszeg északi menyhal. Tehát: mindegyik az Atlanti-óceán É-i részén él.
Előzmény: Törölt nick (758)
tuutuu Creative Commons License 2006.08.15 0 0 764
Naná, hogy köszönjük!!
Előzmény: stefiadri (763)
stefiadri Creative Commons License 2006.08.15 0 0 763

Azért még Te is visszaléptél :-))))))

 

Köszönjük a sok jó tepertős ötletet kedves Kulináris!

Előzmény: tuutuu (762)
tuutuu Creative Commons License 2006.08.14 0 0 762

Off

 

A töpörtyű/tepertő kérdéshez:

volt egy kolléga , aki erősen kikelt a vödör kifejezés ellen, és következetesen a veder alkalmazásához ragaszkodott.

El is neveztük Dermegő Demeter-nek, mert utóbbi volt a neve.

 

On

Előzmény: kulináris kóstológia (760)
tuutuu Creative Commons License 2006.08.14 0 0 761
Kösz, már beljebb vagyunk egy lépéssel..:}}
Előzmény: kulináris kóstológia (760)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2006.08.14 0 0 760

:-)

Boar köszi a tippet!, olvashatod, hogy készül az a hírhedt haltepertő?

:-]

Tutuunak is ajánlom e haltepertős variációkat a haltöpörtyű helyett!!

 

Makói haltepertő


Típusa: Halak

Hozzávalók:

Ponty: 1.20 kg
Vöröshagyma: 0.40 kg
Tojás: 2 db
Só: 0.03 kg
Őrölt bors: 0.001 kg
Liszt. 0.10 kg
Zsemle morzsa: 0.20 kg

Elkészítés módja:

Ponty filét vékony csíkokra vágjuk, fűszerezzük, bő forró olajban ropogósra sütjük. Vöröshagymát karikára szeljük, panírozzuk, bő forró olajban kisütjük és a halhússal összekeverve tálaljuk.

Jó étvágyat kíván az Öreg Kőrössy Halászkert Vendéglő Szeged Sárga üdülőtelep 262.

 

Haltepertő

Hozzávalók: 1/2 kg ponty (a halnak az a része, amelyben nincs szálka), só, bors, 1 liter étolaj, panír: 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 20 dkg liszt, egy evőkanál ételízesítő, egy evőkanál zsemlemorzsa.

A halhúst csíkokra vágjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a panírban megforgatjuk, és bő, forró étolajban kisütjük. Zöldpaprika szeletekkel díszítjük, és lilahagyma karikákkal tálaljuk.

(Tv paprika)

 

Makói haltepertő

 

Hozzávalók:
80 dkg pontyfilé
40-50 dkg vöröshagyma
kb. 1 csapott evőkanál só
1 púpozott evőkanál pirospaprika
kb. 7 evőkanál liszt
1 csapott kiskanál őrölt bors
A sütéshez:
bő olaj (zsír)
A tálaláshoz:
néhány salátalevél
1-1 paprika és paradicsom
néhány szál petrezselyem

A pontyfiléket lebőrözzük, és amennyire csak lehet, a szálkáit is kiszedjük. Utána kisujjnyi csíkokra vagy 2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, gyűrűire szedjük. A pirospaprika felét a lisztbe keverjük. A többit borssal és sóval együtt a halra, illetve a hagymára szórjuk, külön-külön jól összekeverjük. A fűszeres haldarabokat a lisztbe forgatjuk, majd bő, forró olajban 3-4 perc alatt ropogós pirosra sütjük, papírtörölközőre szedve lecsöpögtetjük. A hagymát a többi paprikás lisztbe forgatjuk és a hal sütésénél visszamaradó olajban kb. 2 perc alatt ropogós pirosra sütjük. Fatálon tálaljuk, úgy hogy azt salátalevelekkel körberakjuk, a haltepertőt, majd a hagymát ráhalmozzuk, végül paprikával, paradicsommal és petrezselyemmel díszítjük.

(Haltermosz)

 

HALTEPERTŐ

Egy nagyon egyszerű étel receptje következik, melyet az országban leginkább a Dél-alföldön készítenek. A Szegedi haltepertő elkészítésénél az első lépés, hogy egy tálba lisztet öntünk, teszünk hozzá egy kis zsemlemorzsát és halfűszer keveréket, sót, borsot, ételízesítőt és őrölt piros paprikát. Mindezt összekeverjük, mert ebbe fogjuk majd beleforgatni a halcsíkokat. Ahhoz, hogy a halcsíkok elkészüljenek a halfilét vágódeszkára helyezzük, egy késsel az Y szálkákat átvágjuk. A filé alsó részét használjuk, mely teljesen szálkamentes. Ezt ízlés szerint vághatjuk kockákra, vagy csíkokra is. Miután a kellő mennyiséget feldaraboltuk, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, ételízesítővel megszórjuk. Az előzőleg elkészített paprikás, fűszeres lisztben megforgatjuk és bő forró olajban ropogósra megsütjük. Miután elkészült, a zsiradék felitatásához papírtörlővel bélelt tálba szedjük ki. A tálalás ezután történhet hal vagy hegedű formájú tányérra, de a hagyományos tányér is megfelelő. Friss zöldségekkel, lila hagymával, snidling hagymával díszíthetjük.

 

(torzsasztal.com/frankosagok)

 

 

Üdv., és jó étvágyakat!

Előzmény: Boarhunter (756)
tuutuu Creative Commons License 2006.08.14 0 0 759
Látod, nem árulják el..:{{ Én csak megpróbáltam valahogy kicsalni. Mert az libatöpörtyű is tudomány, nehogy már a haltöpörtyű ne legyen az..:{{
Előzmény: Boarhunter (756)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.14 0 0 758

A kép :-)

 

tengeri halak
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.14 0 0 757

Kedves halbarátok!

Van-é, ki e plakátot ismeri? Ha igen, legyen szíves és segítsen a rajta leledző neveket meglelni. Hálás köszönettel, íme:

 

Boarhunter Creative Commons License 2006.08.13 0 0 756

Offolás helyett nyögjétek már ki, hogy készül az a hírhedt haltepertő?

:-]

tuutuu Creative Commons License 2006.08.13 0 0 755

S úgy lészen!

 

tuutuu

most Táltos

FityMa Párt

Előzmény: kulináris kóstológia (754)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2006.08.13 0 0 754

:-)

Az öreg murmanszki/vlagyivosztoki halász pedig kikölcsönzi a spanyol szőtárat,

és imigyen szóla': posibie . . ., s teljesül 3 kívánsága!:-)))!

Kedves tuutuu,! a békesség kedvéért

 

"tuutuu

még mindig csupa KISBETŰ....:}})"

Üdv.!

kulináris is kisbetű-s!

Előzmény: tuutuu (753)
tuutuu Creative Commons License 2006.08.13 0 0 753

Mózset bütty, vagy hogyan mondják az öreg spanyol halászok..:}}

 

tuutuu

még mindig csupa KISBETŰ....:}}}

Előzmény: kulináris kóstológia (750)
Boarhunter Creative Commons License 2006.08.12 0 0 752
Egyébként az alföldi tescokban soxor a hortobágyi tógazdaságból származó ponty van, ami finom, sziki hal.
Dydand Creative Commons License 2006.08.12 0 0 751
Igen, ez volt az!
Előzmény: Dhokthol Genya (749)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2006.08.12 0 0 750

Üdv. Tuutuu!:-)

 

***Nade én a technikájára gondoltam.

Szinte én is!

 

***Mondjuk egy röfiből annyit tudva, hogy a szírszalonnából zsír+töpörtyűűű lesz, még kockázatos nekiindulni. És itt nem arra gondoltam, hogy fel kell kockázni az anyagot..:}}

 

Előbb talán fogjunk ki tengernyi zsíros hasú HALakat, társbérletben (Tuutuu + én) felaprózzuk együtt, majd a haltöpörtyűűű kisütögetéséig barátkoznék a delfinekkel, míg Tuutuu szervírozza a  tesztelésre szánt haltöpörtyűt!

A többit ott helyben mb.!:-) 

Üdv.! 

Előzmény: tuutuu (746)
Dhokthol Genya Creative Commons License 2006.08.12 0 0 749
Ebben voltál??
http://www.fehertoihalaszcsarda.hu/

Ezt fikáztam én is. A másik egy öreg épület, szerintem ez annak a csillogására, nevére épült. Itt ajánlották a tesco halat.
Előzmény: Dydand (748)
Dydand Creative Commons License 2006.08.12 0 0 748
A Fehért tói nonstop nyitva van, de oda ne menj (lásd pár nappal alőbbi beszámolómat). Amit a többiek ajánlanak azt nem ismerem, íígy nyilatkozni sem tudok róla, de az általam említett csárdától tartózkodj!

Üdv: dy
Előzmény: Dhokthol Genya (747)
Dhokthol Genya Creative Commons License 2006.08.12 0 0 747
Üdv halasok.
2x ettem igazán finom halászlevet Szegeden az 5-ös út mellett. A 2. alkalommal nem találtam meg egyből az öreg halászcsárdát és egy új építésű panzió mellettibe mentem, ahol azt mondták, hogy olyan hal amit kérek éppen nincs, de gyorsan elküldenek valakit a Tescoba érte. Ugye nem erről szól itt az élményáradat??
Páromat éppen ma este szeretném meglepni, hogy elviszem vacsizni. Megvan még a régi halászcsárda?
És jók az emlékeim, hogy éjfélig van nyitva?
Várom a sürgős választ, mert indulnánk pestről... :))

Előre is köszi
tuutuu Creative Commons License 2006.08.12 0 0 746
Aha, kösz. Nade én a technikájára gondoltam. Mondjuk egy röfiből annyit tudva, hogy a szírszalonnából zsír+töpörtyűűű lesz, még kockázatos nekiindulni. És itt nem arra gondoltam, hogy fel kell kockázni az anyagot..:}}
Előzmény: kulináris kóstológia (745)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2006.08.12 0 0 745

Üdv. Tuutuu!

 

***Én miért nem tudhatom?

Tud6od, véleményes gondolatom tegnap sem vót' titkolózós: Adri tömör kérdésére tömören válaszoltam a forrásként kiollózott haldorádóból, a többi itt!:

 

Más oldalak, vendéglők lilahagymával ajánlják, de ha időd engedi, keress rá Te is,

olyan sokat nem olvas6unk róla, igazán kuriózum lehet a haltöpörtyű kisütése (is), de sztem ehhez vagy nagyon zsíros – NAGY – hal kellhet, vagy sok halból összegyűlt töpörtyűnek való alapanyag, mint a kövér /tömött/ kacsák, v. libák esetén, én lega’ így gondolom, hogy nagyobb mennyiséggel lehet érdemes hozzáfogni!

 

Halbarátnak a haltöpörtyű sem lehet rossz!

 

tuutuu már nem Tanácstalan!:-)

Előzmény: tuutuu (742)
tuutuu Creative Commons License 2006.08.11 0 0 744
Jobb híján..:}}
Előzmény: stefiadri (743)
stefiadri Creative Commons License 2006.08.11 0 0 743
Ilyenkor tutulsz? :-))))))))))))))))
Előzmény: tuutuu (742)
tuutuu Creative Commons License 2006.08.11 0 0 742

Oszt' mi a titkolózás oka? Én miért nem tudhatom? He?

 

tuutuu

most Tanácstalan

Előzmény: kulináris kóstológia (740)
stefiadri Creative Commons License 2006.08.11 0 0 741

Szia!

Köszönöm, válasz email ment.

Előzmény: kulináris kóstológia (740)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!