Keresés

Részletes keresés

Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1951

Ez azért kitolás. A családi legenda szerint valamelyik fölmenőnek volt egy Pisch Erika nevű ismerőse, aki nagyon várta, hogy férjhez menjen - így lett belőle Fassbinder Jánosné. De én ezt sosem hittem el. :)

Előzmény: manhattani (1949)
manhattani Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1950

miközben kilenctized Koreát Kim-nek hívják, oszt mégis elboldogulnak.

Egy időben csak Moszkvában hetvenezer Ivan Ivanovics Ivanov volt. Náluk segíthet a születési dátum, de nem mindenhol.

Egy magyar informatikai cég arabokról készített adatbázist (nyilván nem Szaud-Arábiában, ők az IBM-et bízták meg). Ott is volt sok tízezer Abdul Abdullah. A gond az volt, hogy a legtöbb január elsején született. Mert az adatbázis alanyai nem tudták, hogy mikor.

Előzmény: Goldman Emma (1948)
manhattani Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1949

a sok XY-né egy időben elkezdett úgy bemutatkozni: Kis Jánosné, Kati.

Kombi Pál a néhai Csepel Művekben volt mérnök. A felesége úgy mutatkozott be: Kombiné vagyok. Lehet röhögni.

Előzmény: Goldman Emma (1936)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1948

Lakik: Nagy Lajos király útja? :-)

Gyönyörű... Hogyan keserítsük meg állampolgáraink életét jeligére, miközben kilenctized Koreát Kim-nek hívják, oszt mégis elboldogulnak.

Előzmény: scsabi (1947)
scsabi Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1947

Ez csak időleges szerencse, illetve azt jelenti, hogy a most januárban kicsúcsosodó cégadat-pontosítási és -kiegészítési kampányban szerencséd volt nem résztvenni.

Mondjuk anyám esetében az ügyvéd kapott sírógörcsöt, amikor a tizenkétbetűs (tizenhárom leütés) asszonyneve helyett a negyvenbetűs (negyvenöt leütés) teljes nevét kellett x helyen beírni a klnf. okmányokba. Ráadásul még Hódmezővásárhelyen is született...

Előzmény: edesviz (1946)
edesviz Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1946

Elnézést,

de dupla keresztnevem van, csak eggyel írok alá, és soha, de soha nem volt problémám vele. Sehol se. Se útlevéllel, se vízummal, se bejelentővel, pedig rengeteg szállodai bejelentőt kellett kitöltenem, alárnom. Egyetlen szerződéssel, pedig volt bérlakásom külföldön, belföldön. Banki alárírásokkal se. Egyébként praktikusnak tartom, mert családomban vagy 400 évre visszamenően, az első szülött fiukat csak második nevükről, és születési évükből lehet megkülönböztetni, néhol még az is előfordul, hogy papa, mama, majd gyerek, és felesége neve is ugyan az.

Vee-nek üzenem, ha megváltoztatja a nevét, attól még gyerekének a születési anyakönyvét nem fogják átirni. Ugyanis az nem változik. Ilyet maximum ügynököknek, komoly tanuvédeleben résztvevő családoknak tesznek meg. Magyarul, amikor az állam hazudik egy komplett élettörténetet.

A vezeték nevekhez, Hülyeségnek tartom a házassággal a hölgyek átnevezését. Felesleges ügy, de a születendő gyermekek nevének megválasztásában célszerű előre megegyezni.

Édesviz

Törölt nick Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1945

Azóta még születéskori névként sem írhatnánk be a második keresztnevet, mert ez olyan, mint a tanúvédelmi eljárás, amikor új profilt adnak a védendő személynek

Én a születési hellyel szoktam hasonlóan járni, amikor a megyét is kérik. Beírom, hogy Szolnok megye, de állandóan átjavítgatják Jász-Nagykun-Szolnok megyére. Pedig én Szolnok megyében születtem, csak közben át(vissza)keresztelték. Egyik nagyanyám születési helye Pinkafő, neki mindig Pinkafeldet írtak be az irataiba, pedig amikor született, még Pinkafőnek hívták. Nagyapó szerencsésebb volt, ő komáromi és a papírjaiban is Komárom volt születési helyként feltüntetve. Szerencsére az ügyintézők nem gondoltak arra, hogy Komárom a túloldalon van (ott született a papa), és amit mi annak ismerünk, az Újszőny volt eredetileg.

Előzmény: VEE (1919)
scsabi Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1944

Ez nálunk elég rég így van (tán azóta, mióta a házasságot követő többféle névváltozatot engedélyezték). A házassági akvi kivonat megjegyzés-rovatába szokták beírni: "A gyermekek családi neve: X"

Előzmény: Boszorka (1943)
Boszorka Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1943

A svájciak most hoztak egy rendeletet, miszerint esküvő előtt nyilatkozni kell milyen nevet akarsz és a leendő gyerekeket milyen néven óhajtod anyakönyvezni.

Eddig automatikusan dupla vezetéknevű lett az ember lánya házasság után, de nemigen használták. Utlevélben benne van az egész hosszu név + dupla keresztnév, de ezen nem akadnak fel, ha csak simán írja alá az ember a nevét. Amugy pl. bankszámla vagy hasonló szinten, csak a sima vezetéknév és a használt keresztnév szerepel.

Előzmény: Goldman Emma (1940)
_Nyuszi Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1942

Van(?) egy anyakönyvezésről szóló törvényerejű rendelet, én csak azt ismerem, felületesen. Gondolom te is abból indulsz ki.

A kérdés viszont valóban érdekes! :)

Előzmény: Goldman Emma (1940)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1941

Ajvé.

Előzmény: _Nyuszi (1939)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1940

Ezen már én is sokat gondolkoztam. A húgom mind a négy gyerekének ilyen dupla neve van, az ő korosztályukban ez már nem egyedi. Mi lesz, ha megházasodnak, gyerekük lesz? A spanyolban ennek pontos szabályai vannak, teljesen világos, hogy x-y nevű egyed szüleit hogy hívták, gyerekeit hogyan fogják hívni. De arról nem tudok, hogy nálunk világosan le volna írva, ki milyen nevet örökít az utódaira. Vagy ez választás kérdése, innen is egy kicsit, onnan is egy kicsit?

Előzmény: VEE (1938)
_Nyuszi Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1939

"Nem sokáig lehet elhagyni az aláírásnál a második keresztnevet, mind több helyen fogják elvárni, sőt megkövetelni."

Tömegesen dobják vissza a diákigazolvány-kérvényeket, mert pl. az "anyja neve" rovatban megadott nem egyezik a nyilvántartottal. És úgy tűnik, az ellenőrzés kisbetű-nagybetű-érzékeny.

:(

Előzmény: VEE (1938)
VEE Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1938

Nem sokáig lehet elhagyni az aláírásnál a második keresztnevet, mind több helyen fogják elvárni, sőt megkövetelni.

A nevekről jut eszembe, hogy nagyon terjed a férj és feleség vezetéknevének együttes használata kötőjellel. Ilyen régen is volt, amikor nem akarták az ara híres családnevét elveszni. De mi lesz, ha majd két dupla vezetéknevű személy fog összeházasodni? Lehet majd négy vezetéknevet kötőjellel összekapcsolni?

Előzmény: Goldman Emma (1936)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1937

Anyámnak is van egy ilyen sztoija a barátnőjéről, aki ugyancsak nem vette fel, és amikor szült, a jólelkű főnővér odaírta a lázlapra az apa nevét -né toldalékkal, hogy szegény, legalább erre a kis időre lehessen tisztességes asszony...

Előzmény: VEE (1935)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1936

Mert hirtelenjében ez jutott az eszembe. A Rózsi néni túl áthallásos lett volna :-)  (Ez egy barátom vicce volt pont annak a kapcsán, hogy a sok XY-né egy időben elkezdett úgy bemutatkozni: Kis Jánosné, Kati. Na, erre ő mindig előadta, félhangosan, félre, hogy mi persze röhögjünk: "Kisné Nagy Katalin, nektek Anna néni".)

Á, annyira azért nem zavar, hogy ügyintézzek miatta. Azt a banktól a munkahelyig sikerült elérnem, hogy aláíráskor ne kelljen használni, egyébként meg mindegy is.

Előzmény: VEE (1934)
VEE Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1935

A lánynév megtartásáról az jut eszembe, hogy 42 éve azt mondta a szülész orvos a nejemnek, hogy ő nagyon tiszteli, hogy nem vette fel a férj nevét, de az ágy végén a lázlapra mégis ráírja a -né formát, nehogy a nővérek ne lássák el rendesen...

Előzmény: VEE (1934)
VEE Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1934

És miért nem vágatod le a Magdolnát, ahogyan mi tettük? Most kellene, még az igazolványok cseréje előtt! Pár hónap és megkapod az engedélyt, bár lehet, hogy most már egy kicsit többe kerül, mint négy éve. Irány akármelyik anyakönyvi hivatal, ahol kaphatsz egy űrlapot a kérelemhez. Az eljárás amúgy ugyanaz, mintha a jelenlegi nevedet pl. Jászárokszállási Lukréciára akarnád változtatni.

Ja, a Magdolnának miért a Manci a becézése?

Előzmény: Goldman Emma (1933)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1933

dr. Goldman Emma Magdolna, barátoknak csak Manci néni. Megy ez. :-)

Előzmény: Törölt nick (1931)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1932

Ahogyan most látom, a Magdolnával Neked is meggyűlt a bajod.

Mi jönet még?!

:)

Előzmény: VEE (1927)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1931

dr. Goldman Emma Magdolna

Nehéz lesz megszokni :)

Előzmény: Goldman Emma (1929)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1930

Mondjuk a betelefonálós műsorban akár ha szólíthatnák asszonyomnak is.

Valamikor a hetvenes években, amikor az új családjogi törvény engedélyezte, hogy egy nő ne csak XY-né vagy ZQ lehessen, hanem Xné ZQ is, anyám volt talán az első az országban, aki elrohant nevet változtatni, hogy megszabaduljon atyám keresztnevétől, és az ilyen helyzetektől, hogy "amúgy hogy hívják?". Apai nagyanyám meg persze hónapokig halálosan meg volt sértve. :-) Ehhez képest néha döbbenten látom, hogy pl. huszonéves pénztároskislányok névkártyáján díszeleg az XY-né formula.

Előzmény: John Howard (1926)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1929

Bocsánat, ez az a bizonyos második nevem, amellyel neked is annyi bajod volt. Gyerekkoromban még az dívott, hogy beírták a személyibe, de az volt a hivatalos név, amelyet aláhúztak. Esetemben vezetéknév + egy keresztnév. Aztán a személyi cseréjekor derült ki, hogy aláhúzás ide vagy oda, most már Magdolna is vagyok. Járhattam volna rosszabbul is, mondjuk egy Lukréciával. :)

Előzmény: VEE (1927)
manhattani Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1928

De a Pittné Jolika se kutya.

Előzmény: John Howard (1926)
VEE Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1927

"az államtól ajándékba kapott Magdolnát"

Ezt csak én nem értem?

Előzmény: Goldman Emma (1925)
John Howard Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1926

A nők sokszor csak későn (vagy egyáltalán nem) jönnek rá, hogy az a név, amit éveken-évtizedeken keresztül viselnek (pl. Kovács Jánosné) az nem a nevük, hanem a társadalmi státuszuk. A betelefonálós műsoroknál is mindig elmosolyodom, amikor a nevét kérdezi a szpíker - K.J.-né, mondja a hölgy -, majd ismét rákérdez, hogy "és hogyan szólíthatom?" Mert ugyebár a "Kedves Jánosné!" megszólítás mégiscsak furcsa lenne...

Előzmény: Goldman Emma (1925)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1925

Hogy én mennyi macerát megspóroltam magamnak, hogy mindig ugyanúgy hívtak, ahogy most. (Már leszámítva a dr-t, meg az államtól ajándékba kapott Magdolnát.)

A volt uram mesélte mindig, hogy a legjobb barátja felesége a saját esküvőjén döntött úgy, hogy történjék bármi, ő ezentúl ragaszkodik a lánykori nevéhez. Az anyakönyvvezető ezt a kérdést intézte ugyanis a reménybeli férjhez: Kovács János, akarja-e feleségül venni az itt megjelent Nagy Péternét?

Előzmény: VEE (1924)
VEE Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1924

Sok asszony mostanában döbben csak rá, hogy őt nem pl. Kovács Jánosnénak, hanem Kovács János Gábornénak vagy Kovács Gábor Jánosnénak hívják hivatalosan.

Előzmény: Goldman Emma (1922)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1923

Hát ez fantasztikus. A hétfő kicsit zűrös, ki-berohangálok egész nap, de kedden garantáltan bent leszek fél kettőtől végestelen végig. Juhé!

Előzmény: VEE (1920)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1922

Hö-hö. ismerek valakit (konkrétan az anyámat), aki több ezer kopogtatócédulát bukott egy választáson azért, mert a tisztelt választópolgár a mindenki által ismert Zné XY nevét írta a cédulára, miközben hivatalosan dr. Zné dr. XY-nak hívják. Volt nagy kapkodás.

Előzmény: VEE (1919)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!