Fogadj el egy jótanácsot: ne szedd miszlikre az autót, csak annyira, amennyire nagyon muszáj. Azért mondom ezt, mert ismerőseim körében nem egy autót láttam, amit felújítás céljából miszlikre szedtek és évek óta úgy vannak még most is. Tesóm 5 éve vett egy '80 Pontiac Grand LeMans Safari-t (szintén kombi), elkezdtük rendbehozni, most ott tart, hogy a garázsban áll a kaszni, motor egy másik garázsban, váltó és egyebek szerte-szét tesóm pincéjében üvegek, belső kiszedve, és tesóm még most akarja leszedni az alvázkeretről. Ráköltött már vagy félmilliót, de még mindig darabokban van és még mindig van mit rajta csinálni bőven. Szóval szerintem minimalizáld a felújítást, csak amennyire muszáj, egy ilyen öreg autót úgysem lehet sokáig használni úgy, hogy az embernek ne menjen rá a gatyája. Ja, meg tesómnak van egy '94-es 3000-es Opel Omegája, és erre most kéne kb. 700.000-et rákölteni, hogy még 3-4 évig használható legyen. Eddig a két kocsira kb. másfél milliót költött, amiből egy fasza autót lehet venni használtan, ezek meg csak nyelik a pénzt.
Jó, természetesen, akármilyen régi szoci jármű kondija jó bele.
Koyo tökéletes főtengelyre, én szinte minden blokkot azzal rakok össze, bár kezdek rájönni, hogy ha a gyári ČSSR-es ZVL csapágy 30 évet bírt, akkor minek oda jobb?
A kocsiknál több henger van, azért ilyenek szerintem. Volt az előbbiekben főtengelycsapágyakról szó: a Koyo az jó márka. Még ami jó: FAG, SKF Aminek más a márkája az már szar. Kivéve ha nem DKF-ről van szó :)
Vannak négyüteműek amik melegen nem szeretnek indulni.Pl anno írták a kawasaki klx250 sportenduróról hogy melegen annyira nem szeret indulni hogy a berugókar is elgörbül rugdosás közben.
Nekem a legújabb: "well done hideg zsíroldó" néven árulják, egy gáztűzhjely van felrajzolva rá, 1 liter 700 ft háztartási boltban, amit 1:2, 1:3 arányban feloldok vízben, és spriccelős flakonnal ráfújok a felületre. A legdurvább olajsarat 5 perc után leszedi, olyasmi, mint a kromofág, csak ez nem a festékre megy. Egy a gond, bár ez nem tudom, mennyire az, hogy az alumíniumról teljesen leoldja a zsírt, és nagyon hamar beszürkül, azaz beoxidálódik...polírozni kell. :)
Ja és nemárt gumikesztyűt beszerezni, mert marja a bőrt is rendesen...
Nagyon nagyot lestem, amikor a csepel blokkon az 50 év mocskát 5 perc alatt leszedte...durva szer, de legalább nem kell vele tökölni. :)
A trisó nem mar bele az alumíniumba? Fater trisós mésszel szokta a kromofágot helyettesíteni, én azzal nem nagyon játszadoznék, de ha Neked bevált, akkor rossz nem lehet... :)
És köszönöm szépen, jól telik, készül a Motor-Passat garázs, tegnap kezdtem el a pakolászást, és még ma sincs kész, majd mutatok before-after képeket... :):)
Jó az ultra is csak azt töményebbre kell keverni. Lényeg az, hogy minden fémet fényesre mar, tehát utána bő vizzel kell öbliteni. Az aluval csodát tesz. A brigiciol csak közömbösíti az olajat és a zsirt, sokat nem ér.