Keresés

Részletes keresés

VEE Creative Commons License 2013.01.27 0 0 1969

Egyéni vállalkozóknak nem kell, csak cégeknek. Márpedig ha céged van, könyvelőd is biztosan és talán ügyvéded is. Nekik kellett volna szólniuk, illetve az orrod alá nyomni az aláírandókat, amiket ők készítenek el, a többi az ő dolguk. Sőt, most érdemes a kisebb változásokat is beszerkeszteni.

Előzmény: Archimédesz (1968)
Archimédesz Creative Commons License 2013.01.27 0 0 1968

Ehh, látom már.

Mondjuk igazán szólhattak volna, valami értesítést azért el lehetne ereszteni, csak hogy tudjon róla az ember, ha már kötelező.

Előzmény: Archimédesz (1967)
Archimédesz Creative Commons License 2013.01.27 0 0 1967

Mi ez a cégadat-izé kampány? Az előbb hívtak rémülten, hogy most mit kell csinálni, én meg nem hallottam róla semmit.

Előzmény: scsabi (1947)
Archimédesz Creative Commons License 2013.01.27 0 0 1966

Ráadásul ugyanúgy K-F vagyok. De ezzel nem szoktam bonyolítani az életemet, ha nem muszáj.

Előzmény: Goldman Emma (1963)
Alexander Demeter Creative Commons License 2013.01.27 0 0 1965

A nagynéném 1917-ben született Munkácson, tehát Magyarországon.

Mikor tíz évvel ezelőtt meghalt, Munkács mellé magyarázólag odaírta az anykönyvvezető, hogy Szovjetunió.

Hogy ez honnan jött neki? És nem is tudtam lebeszélni róla.

Előzmény: Törölt nick (1961)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.27 0 0 1964

Itt van ez a temérdek fölösleges keresztnév, közben meg a Budapest Anno topik alapítója, November anno azért kérvényezett névváltoztatást, hogy egynél több legyen neki. Így lett Gáborból Gábor Tamás. Mennyivel egyszerűbb volna, ha megoldható lenne az állampolgárok közötti csere.

Előzmény: VEE (1959)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.27 0 0 1963

Miután könnyesre röhögtem magam a Wabd-on, eszembe jutott a meglepetésünk, amikor 14 éves korunkban, a személyik kiosztásakor Keresztes nevű osztálytársunkról kiderült, hogy Keresztes-Fischer.

Előzmény: Archimédesz (1957)
manhattani Creative Commons License 2013.01.27 0 0 1962

Éppen megy a rádióban Kern paródiája. Tényleg a holdraszállásról szól. Azért néha mondok helyeset is :-)

Törölt nick Creative Commons License 2013.01.27 0 0 1961

"Egyik nagyanyám születési helye Pinkafő, neki mindig Pinkafeldet írtak be az irataiba, pedig amikor született, még Pinkafőnek hívták." 

Küldj egy emil címet, küldök meglepit.

Előzmény: Törölt nick (1945)
manhattani Creative Commons License 2013.01.27 0 0 1960

Mind a kettő jogos, bocs! :-)

Előzmény: Goldman Emma (1953)
VEE Creative Commons License 2013.01.27 0 0 1959

Mint írtam, a négy évvel ezelőtti névváltoztatásunk után (mindketten kértük a második keresztnév elhagyását) a gyerekeknek is kellett kérnünk új anyakönyvi kivonatot és nekik is el kellett menniük új személyiért és lakcímkártyáért, mert a régieken az anyja neve még dupla keresztneves volt.

Szóval ez egyre komolyabb (lásd alább a diákigazolvány-kérés esetét, ami pedig elég sok embert érint), tehát aki nem szeretné mindenhol látni a második keresztnevét, annak célszerű elkezdeni a névváltoztatás kérését.

A dupla keresztnévről eszembe jut, hogy egy kisalföldi faluban még a rokonok sem tudták, hogy melyek voltak az aláhúzott, fő nevek – amiket például az iskolában, a munkahelyen használtak –, mert a családon belül mindenkit csak a második keresztnevén ismertek. E miatt egyszer alig találtunk meg egy rokont sürgős esetben a munkahelyén, mert hiába erősködtünk, hogy N Miklóst keressük, ugyanis ők csak N Tivadart ismertek.

Előzmény: edesviz (1946)
Archimédesz Creative Commons License 2013.01.27 0 0 1958

De mi lesz, ha majd két dupla vezetéknevű személy fog összeházasodni? Lehet majd négy vezetéknevet kötőjellel összekapcsolni?

Jó kérdés. 

Előzmény: VEE (1938)
Archimédesz Creative Commons License 2013.01.27 0 0 1957

És úgy tűnik, az ellenőrzés kisbetű-nagybetű-érzékeny.

Ehhez képest a tb-kártyáról két történet:

1, amikor az első tb-kártyámat csináltattam, kezdő kényszervállalkozóként, valahol a kilencvenes évek legelején, akkor még gondolom kézzel kellhetett kitöltenem valami űrlapot, ők meg szintén kézzel töltöttek ki egy kis rózsaszín kartonlapot. Amikor megkaptam, rögtön fölhívtam őket:

- Kezitcsókolom, megkaptam a kártyámat, köszönöm széken, de ezen az van keresztnévként, hogy Wabd.

- Miért, hogy hívják?

- Csaba.

- Akkor biztos elírta az űrlapot, máskor jobban figyeljen. Zavarja?

- Tulajdonképpen nem, csak gondoltam hátha magukat...

- Minket ugyan nem. Akkor marad így.

2, amikor a másodikat megkaptam néhány évvel később, megint telefonáltam. Ugyanis a vezetéknevem kettős, kötőjeles, és a másodikat kisbetűvel írták. Itt már a sarkamra álltam volna és mondtam, hogy ha már egyszer kiírták az egész nevet, akkor írják helyesen - azért mégis micsoda dolog már így lenemecsekezni az embert. Erre közölte az ügyintéző, hogy teljesen megért és együttérez velem, de nem tud rajta változtatni, mert a program nem képes rá, nem tudja értelmezni a kötőjeles neveket. Úgyhogy azóta is úgy van.

Egyébként a vezetéknév második felét kizárólag akkor használom, amikor elkerülhetetlen, például az iskolai bizonyítványaimban nem.

Előzmény: _Nyuszi (1939)
Archimédesz Creative Commons License 2013.01.27 0 0 1956

Aláírásnál nehezen követelhetik meg, hiszen az egy jel, nem feltételnül olvasható.

Szerencsémre, mert utálnám mind a három nevemet annyiszor leírni.

Archimédesz Creative Commons License 2013.01.27 0 0 1955

Ezt a Manci nénit azért megjegyzem.

Előzmény: Goldman Emma (1933)
Boszorka Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1954

De ők olyan egyformán néznek  is ki.:-))))

Előzmény: Goldman Emma (1948)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1953

Bausch, de tényleg. És hát korcsolyázó volt a kis Pötsch...

Előzmény: manhattani (1952)
manhattani Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1952

Viszint a Pina Rausch táncos és a Pötsch atléta nagyon is hihető személyek.

Előzmény: Goldman Emma (1951)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1951

Ez azért kitolás. A családi legenda szerint valamelyik fölmenőnek volt egy Pisch Erika nevű ismerőse, aki nagyon várta, hogy férjhez menjen - így lett belőle Fassbinder Jánosné. De én ezt sosem hittem el. :)

Előzmény: manhattani (1949)
manhattani Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1950

miközben kilenctized Koreát Kim-nek hívják, oszt mégis elboldogulnak.

Egy időben csak Moszkvában hetvenezer Ivan Ivanovics Ivanov volt. Náluk segíthet a születési dátum, de nem mindenhol.

Egy magyar informatikai cég arabokról készített adatbázist (nyilván nem Szaud-Arábiában, ők az IBM-et bízták meg). Ott is volt sok tízezer Abdul Abdullah. A gond az volt, hogy a legtöbb január elsején született. Mert az adatbázis alanyai nem tudták, hogy mikor.

Előzmény: Goldman Emma (1948)
manhattani Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1949

a sok XY-né egy időben elkezdett úgy bemutatkozni: Kis Jánosné, Kati.

Kombi Pál a néhai Csepel Művekben volt mérnök. A felesége úgy mutatkozott be: Kombiné vagyok. Lehet röhögni.

Előzmény: Goldman Emma (1936)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1948

Lakik: Nagy Lajos király útja? :-)

Gyönyörű... Hogyan keserítsük meg állampolgáraink életét jeligére, miközben kilenctized Koreát Kim-nek hívják, oszt mégis elboldogulnak.

Előzmény: scsabi (1947)
scsabi Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1947

Ez csak időleges szerencse, illetve azt jelenti, hogy a most januárban kicsúcsosodó cégadat-pontosítási és -kiegészítési kampányban szerencséd volt nem résztvenni.

Mondjuk anyám esetében az ügyvéd kapott sírógörcsöt, amikor a tizenkétbetűs (tizenhárom leütés) asszonyneve helyett a negyvenbetűs (negyvenöt leütés) teljes nevét kellett x helyen beírni a klnf. okmányokba. Ráadásul még Hódmezővásárhelyen is született...

Előzmény: edesviz (1946)
edesviz Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1946

Elnézést,

de dupla keresztnevem van, csak eggyel írok alá, és soha, de soha nem volt problémám vele. Sehol se. Se útlevéllel, se vízummal, se bejelentővel, pedig rengeteg szállodai bejelentőt kellett kitöltenem, alárnom. Egyetlen szerződéssel, pedig volt bérlakásom külföldön, belföldön. Banki alárírásokkal se. Egyébként praktikusnak tartom, mert családomban vagy 400 évre visszamenően, az első szülött fiukat csak második nevükről, és születési évükből lehet megkülönböztetni, néhol még az is előfordul, hogy papa, mama, majd gyerek, és felesége neve is ugyan az.

Vee-nek üzenem, ha megváltoztatja a nevét, attól még gyerekének a születési anyakönyvét nem fogják átirni. Ugyanis az nem változik. Ilyet maximum ügynököknek, komoly tanuvédeleben résztvevő családoknak tesznek meg. Magyarul, amikor az állam hazudik egy komplett élettörténetet.

A vezeték nevekhez, Hülyeségnek tartom a házassággal a hölgyek átnevezését. Felesleges ügy, de a születendő gyermekek nevének megválasztásában célszerű előre megegyezni.

Édesviz

Törölt nick Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1945

Azóta még születéskori névként sem írhatnánk be a második keresztnevet, mert ez olyan, mint a tanúvédelmi eljárás, amikor új profilt adnak a védendő személynek

Én a születési hellyel szoktam hasonlóan járni, amikor a megyét is kérik. Beírom, hogy Szolnok megye, de állandóan átjavítgatják Jász-Nagykun-Szolnok megyére. Pedig én Szolnok megyében születtem, csak közben át(vissza)keresztelték. Egyik nagyanyám születési helye Pinkafő, neki mindig Pinkafeldet írtak be az irataiba, pedig amikor született, még Pinkafőnek hívták. Nagyapó szerencsésebb volt, ő komáromi és a papírjaiban is Komárom volt születési helyként feltüntetve. Szerencsére az ügyintézők nem gondoltak arra, hogy Komárom a túloldalon van (ott született a papa), és amit mi annak ismerünk, az Újszőny volt eredetileg.

Előzmény: VEE (1919)
scsabi Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1944

Ez nálunk elég rég így van (tán azóta, mióta a házasságot követő többféle névváltozatot engedélyezték). A házassági akvi kivonat megjegyzés-rovatába szokták beírni: "A gyermekek családi neve: X"

Előzmény: Boszorka (1943)
Boszorka Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1943

A svájciak most hoztak egy rendeletet, miszerint esküvő előtt nyilatkozni kell milyen nevet akarsz és a leendő gyerekeket milyen néven óhajtod anyakönyvezni.

Eddig automatikusan dupla vezetéknevű lett az ember lánya házasság után, de nemigen használták. Utlevélben benne van az egész hosszu név + dupla keresztnév, de ezen nem akadnak fel, ha csak simán írja alá az ember a nevét. Amugy pl. bankszámla vagy hasonló szinten, csak a sima vezetéknév és a használt keresztnév szerepel.

Előzmény: Goldman Emma (1940)
_Nyuszi Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1942

Van(?) egy anyakönyvezésről szóló törvényerejű rendelet, én csak azt ismerem, felületesen. Gondolom te is abból indulsz ki.

A kérdés viszont valóban érdekes! :)

Előzmény: Goldman Emma (1940)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1941

Ajvé.

Előzmény: _Nyuszi (1939)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.01.26 0 0 1940

Ezen már én is sokat gondolkoztam. A húgom mind a négy gyerekének ilyen dupla neve van, az ő korosztályukban ez már nem egyedi. Mi lesz, ha megházasodnak, gyerekük lesz? A spanyolban ennek pontos szabályai vannak, teljesen világos, hogy x-y nevű egyed szüleit hogy hívták, gyerekeit hogyan fogják hívni. De arról nem tudok, hogy nálunk világosan le volna írva, ki milyen nevet örökít az utódaira. Vagy ez választás kérdése, innen is egy kicsit, onnan is egy kicsit?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!