Lompos,
megpróbálom elmagyarázni: aki itt, a topikban megpróbálta a játékot kockaszabályokba kényszeríteni, mind csúfos kudarcot vallott. Mivel - mondom mégeccer - nincsenek lefektetett szabályok a kecskerímeket illetően, minden, rendszerszerű cseretípus elmegy: msh-msh, mgh-mgh, mgh-semmi (magyarul betűáthelyezés), egy betű-két betű, stb... a lényeg, hogy ne betűkeverés legyen belőle.
Én ammondó vagyok ,hogy sztem bízzunk abban, hogy a törzstagok értik és érzik, mik a határok - ezt amúgy naponta bizonyítják/juk.
Lompos,
sztem a kecskerímeknek szabálykönyvet soha senki sem állított össze, max szokásjogok élnek. Nem hiszem, hogy csak a msslhngzók cseréje lenne szabályos.
Szűszavúságom oka az, hogy tegnap focizás közben kicsit tropára ment a bokám, és eléggé fájt, mondhatnám nagyon. Mára már kcist jobb.
A soksorosom? Nézd el nekem, de foggalmam sincs, mikor nyomtam be, hadd ne olvassam végig a topikot, mert rákeresni mi alapján tudnék? Ses, nem eméxel, mikor volt az?
Doki, láttad?? Piszénpisze tőled idézett!! :-))
Még a végén klasszikus lesz belőled :-)
(ez egy bizonyos lila bermuda-pizsamáról jutott eszembe :-))
Ha már apud is csak elnézően mosolyog férfiasságod szerény látványán: Ha kinőtte gatyád a gyík,
azt mondja rá atyád: gagyik...
(bocsánat :-))
A villanyszerelő a ludas: Odatartom a gépet ridegen elé,
mit keres benne idegen relé?
Még mindig szeretem... Levelére választ írtam, sőt,
éjjel-nappal visszasírtam őt.
Szerintem is a kiejtés mérvadó, de ezt nem értem:
"A szabó – zsabó, szidó – zsidó, kacsó – casco(!), vagy az „y” áthelyezése csak írásban érzékelhető."
Szabó-zsabó, zsidó-szidó: miért csak írásban érzékelhető???
(a biztonság kedvéért azért kimondtam hangosan, és becsszóra, érzékeltem a cserét :-))
Szia ses! Köszönöm a felvilágoítást, de most még homályosabb lett a dolog.
Az agyat – gatya tényleg nem jó példa, de akkor a tangabugyi – tanyabugi (csak az „y” helye változott),megfelel? Én úgy vélem nem. Szerintem a kecskerímek igazán a beszélt nyelvben élnek, (társaságban, kocsmaasztalnál) ezért inkább a kiejtett alak a mérvadó. A kettős hangzókban végrehajtott helycserék a beszédben nem érzékelhetők. A szabó – zsabó, szidó – zsidó, kacsó – casco(!), vagy az „y” áthelyezése csak írásban érzékelhető. Nekem akkor inkább írásban nem, de kiejtve ideillő tekercselö – cseh kertelő szerű megoldások megoldások az elfogadhatóak. Ugyanez igaz az idegen szavakra is („dédi Laján át – Lady Dianát”, Gr0)
A négysorosommal mi a baj?
Ennyit az elméletről, jöjjön a gyakorlati munka:
(A mai ébédnél ugrott be ez a rím)
Vita az ebédlőasztalnál:
A párom nem adja máglyarákását,
Azt mondja, inkább rágjam a kását.
A további termés:
A világgá induló legkisebb fiú azon melegében felfalja anyjától kapott útravalóját:
Hamuban sűlt,
Samuban hűlt.
A sértődött spanyol polgár meglehetősen hűvösen üdvözöl:
Dolgozatírás betegen: Nem mehetek 80 százalék alá,
bár ledöntött a láz a szék alá.
Hajóra magyar! Nem sokat nyom a víziszony latban,
nemzetközi viszonylatban.
Remélem a dopping-bizottság a laboreredmények helyett a rajzomra fog figyelni: A labor falára festettem oszlopsort, elé tevét lenn,
hogy lássák,a dopping-ügyben Oslo sportélete vétlen.
A háború vége felé már üzemanyagra sem telik a sok adósság miatt: Meglátszik az üres francia tankon
a nagymértékű restancia frankón.
Nem tudom, amúgy mi a szabály, itt a topikban mindegy, hogy mit cserélsz, mgh-t vagy msh-t, vagy kettősbetű részét. Továbbá elfogadunk kínrímet is, ezt biztos észrevetted. Elvétve még szabálytalanok is jöhetnek, ha egyébként akkora poénok, hogy nem lehet kihagyni őket! :) Jó a kiejtés szerinti is, de néha poénos a leírás szerinti rím. Az agyat-gatya sztem sehova nem fér be a fenti kategóriák közül. Ahogy a mostani négysorosod se, legalábbis nekem elsőre úgy tűnik. :)
Ezzel kitisztult az ég, vagy van még kérdésed? Ha igen, nyomjad bátran. A rímeidet is, tök jók.
Mi történt, hogy olyan szűkszavúan, ridegen reagálsz?
Én úgy tudom, hogy nem a magánhangzókat, hanem a mássalhangzókat kell áthelyezni a kecskerímben,
pl.: "szervát üt le Tés - szervátültetés" (ses)
és kiejtett hangzás a mérvadó pl.: "Tyson - site-on" (DR.YES). A "Csopakon - csapokon," ill. a "zsemle - szemle" párok nem felelnek meg ezen követelményeknel. Vagy akkor jó az "agyat - gatya" és hasonlók?
Vannak a topicnak lefektetett szabályai?
Hol találom a soksorosodat?
Üdv! Piszénpisze:)
Azért dolgoztam is. Ez sikerült:
Bár tagadod a tett elkövetését, az ügyészség villámgyorsan lép a további cselekmények megelőzésére:
A cselekményt, bár vitatod,
Ne várjad a táviratod,
Kapod majd a vádiratot,
Nem csinálsz te már divatot.
Egyet értek veled. Nem hagyhatjuk annyiban. Ha lesz érkezésem én is megpróbálom felvenni a kesztyűt.
Kérlek ne vedd zaklatásnak, de nem reagáltál a 4650-es hozászólásomra. (Igaz elfelejtettem megszólítást írni. Bocs!) Nagyon szeretném olvasni a soksorosodat, de én a a keresőket nem igazán tudom kezelni, a lányom meg nincs mindig a közelemben:-))
Danczer nekem is ihletet adott, a tettestársak nevével kapcsolatban. Ezeket követtem el:
ses mit szól vajon a verspárbaj felhívásokhoz?
Versünk nem is sete-suta,
Érdekli-e sest e tusa?
És a többiek:
CSABEE a rímek királja!
Telnek a lapok, amikre írkálja.
Rímet farag DR.YES,
Megjegyzést majd olykor tesz.
Jó, hogy itt van Danczerünk!
Lesz is nekünk hancz, derűnk.
És még egyet:
Nem találok rímet a GroundZéróra:
Változtasd nevedet Dipl.ing.Drouz Néróra! :-)))
Bocs! Piszénpisze:)
Most jöttem rá, hogy CSABEE neve nincs rímbe szedve. Na majd legközelebb!
Egyik jobb, mint a másik, de kötözködnék egy kicsit. Vagy inkább, mint kezdő, némi szabálymagyarázatot kérek.
A Csopakon - csapokon, illetve a zsemle - szemle párosítások szabályosak?
A teniszezőtől viszont eldobtam magam, irígyellek érte.
( Ahogy a Molnár Ferenc az anekdota szerint megjegyzte: "Ez olyan jó, hogy holnaptól kezdve én mondtam"):-)))))))
Most már nekem is rá kell tennem egy lapáttal! :-)
Sziasztok, örülök a nagy forgalomnak, állati jók vagytok!!!!
Akkor írok én is párat:
Egy 8-as kecske-szabad - variációk egy témára:
Ha eltévelyedsz, a KISZ a Le-
nini út, ezen viszik a le-
gényt, a leányt. Szikla-e,
mi szélén hever, vagy csak szil a ke-
gyetlen szélben borzolt lombbal? Eszik la-
tor a tövében, barátai vedelik sza-
kadatlan a rizs-töményt, mely te magad vagy. Iszlak-e?
Kérdem magamtól, s nevezlek olaszul: il szake.
És most néhány hagyományos (ha lopós, bocs, de kicsi a sávszélesség, még lehet, hogy magam is ismétlem).
A híres brazil focistát fejbedobták a bevonulásnál:
Majdnem ráment Pelé bőre
A parádés belépőre
A fickó már nem győzi, de az asszony még kérné - marad a műszerszám, állati mérettel:
Nem bírta már álló f*sszal
Folytatta egy ál-lóf*sszal
A közel-keleti asszony megtudja, hogy férjét kilapította egy úthenger:
Ma este érte a szomorú hír:
Reggel ép férje már homorú szír
Vegyi támadás Izraelben:
Csípős mustárszag van - amolyan dijoni-s
Hatása érződik arabon, zsidón is
Irói megoldás a melegre:
Mi az amit Móra tenne?
Kisgatyában tóra menne!
A néger kiskamasz azt hiszi, hogy az ondó színe a bőrszínnel áll kapcsolatban:
Csöpögne a hóra nugát,
Ha dugnám a Nóra hugát.
A szájszépségverseny győztesét mindenki megbámulja:
Trófeát nyert remek szája
Tapadnak is szemek rája
A zöldség csak a püspökfalattal együtt ízletes:
Magában a karfiol vad
Várjunk, míg a far kiolvad
Az orosz szépségkirálynő plakátját megtépázta a vihar:
Bár ő volt a kelet szépe
Nem bírta a szelet képe
ajjaj, CSABEE, nagyon ott van a riposzt! erősítek én is, de aztán e héten már csak ennyire futja :)
Újvidéki barátom a lőrére eszküszik Sosem iszik Hugó jó bort.
Ez valami jugó hóbort?!
Vidéki teniszellenfelemnek mennydörgésszerű lecsapása van, amelyet sajnos testtel hárítok Egy bátortalan szervát üt le Tés
bajnoka: ez szervátültetés...
Rejtélyes vízszünet a Balaton mellett Ma délután Csopakon
átok ül a csapokon!
A spektrumanalízis megszállottja Csodálatos színkép:
érted minden kín szép!
Kis testi hibás cica elbánik a szőlőlugassal Legyen bár a kacs makacska,
letöri a kacska macska.
Lopásgyanús minőségellenőrzés a pékségben Zsemle-
szemle
Összeillő pár A szomszéd Kovácsné pisze:
orra, mint férje pénisze...
Bazze, Csabee, néha írj már egy-egy kevésbé zseniálisat is, kezdek kurvára kifogyni a dícséretből!!! :)))
(Annyira jó a sor, hogy a teljesen/tejlesen-ért nem is kell lopósat írnod :)))