Jegorova egyedül ünnepelt
2001 aug. 12 12:15 - Forrás: sportforum.hu - (Munkatársunktól)
Az atlétikai világversenyek történetében példátlan az, ami a női 5000 méteres síkfutás döntője után történt. A győztes Olga Jegorova sikerét néhány pfujolással megszakított síri csend követte, s a világbajnok a több negyvenezres tömeg elől azonnal az öltöző zóna felé vette az irányt, még csak ki sem integetett a nézők felé. Tegyük hozzá: azon nem is hiányolták a gesztust...
A történet több mint egy hónappal korábban kezdődött, amikor az orosz futónőt EPO-használaton érték a párizsi Golden League-viadalon elvégzett ellenőrzésen. Aztán az eljárási szabályok megsértése miatt a nemzetközi szövetség nem fogadta el a teszt eredményét, így Jegorova visszakapta időközben felfüggesztett rajtjogát. A nagy rivális, Gabriela Szabo egy ideig bojkottal fenyegetőzött, aztán végül mégis az indulás mellett döntött, de nem tudott beleszólni az érmek elosztásába, a kétszeres címvédő csak a nyolcadik helyen ért a célba.
- Tudtam, hogy a robotokkal képtelen leszek lépést tartani - mondta Szabo, de azt nem árulta el, kikre céloz. - Csak a fair play miatt álltam ma rajthoz, nem akartam, hogy bárki is azt gondolja, félek az oroszoktól. Számomra nem Jegorova a világbajnok.
Hasonló véleményen volt a 11. helyen célba érkező brit Joanne Pavey:
- Szerintem legbelül senki sem ismeri őt el világbajnoknak, s valószínűleg ezt majd a közönség kifejezi az aranyérem átadásakor. Szégyen, ami történt.
Ezen elmélet szerint a spanyol Marta Dominguez a világbajnok, ám ő egyelőre nagyon örül az ezüstéremnek is.
Jegorovát egyébként már a bemutatásnál kifütyülte a közönség, ám ő azt állítja, cseppet sem zavarják ezek a reakciók:
- Talán ez a nézők személyes ügye, nem tudom, miért teszik, mert én nem vagyok bűnös.
A célba éréskor csendes pfujolás hallatszott, Jegorova adott egy puszit a harmadik Ayelech Workunak, s zászló meg tiszteletkör nélkül távozott a stadionból.
- Bocsánat, elfeledkeztem róla - mondta, amikor utóbb a bajnokoknak kijáró megtiszteltetés elmaradásáról kérdezték. - A hertcehurca ellenére az elmúlt napok nem nagyon viseltek meg. Annyira későn derült ki az ügy, hogy addigra már teljesen felkészültem a világbajnokságra. A csúcsra értem és nagyon elégedett vagyok. Én nem vagyok senki ellen, csak futni akarok és előre tekinteni, nem érdekel, mi történt a múltban.
S hogy mi a véleménye azokról, akik EPO-t használnak?
- Természetesen elítélem őket, mert nem tesz jót az egészségüknek...