Azért '56-ban ő is megszédült. Ezt később nagyon bánta (szerintem megbánása őszinte volt). Fizikusnak viszont nagy volt, amit alkotott, az maradandó - csak éppen a relativitásbeli munkássága felejthető, vagy legalábbis kihagyható. Érdekes lett volna összehozni őt Lénárd Fülöppel, a nagy komcsit a nagy nácival.
Nem hát. A Központi Bizottságban egyenesen feltétel volt, hogy csak anitkommunisták és antimarxisták ülhettek. Így kerülhetett oda Jánossy elvtársad is.
Egészen megható ez a szerelem, amivel körberajongod, de ez éppenséggel a magánügyed, nem biztos, hogy bárkit is érdekel.
"Nem lehet, hogy a dialektikus materializmus szempontjának hangsúlyozása csak valami előzetes védelem volt a mainstram science-vel szemben?"
Jól látod. A Rákosi-Kádár rendszerben ez kötelező volt, mert enélkül meg sem jelenhettek volna a könyvek.
Egyébként Jánossy nem volt kommunista, sem marxista. De materialista volt, vagyis a vallást kizárta a tudományból. Ez szerintem pozitívum. A dialektika pedig nem komcsi találmány, hanem egy hasznos módszer a tudományos kutatásban. Azt jelenti, hogy a dolgokat nem statikusan, hanem változásában, fejlődésében kell vizsgálni.
Sokan próbálták és próbálják ma is hitelteleníteni Jánossyt. Mivel sohasem jutottak el addig, hogy megértsék a gondolatait, néha nácizzák, néha kommunistázzák. Egyik sem igaz.
Mi volt előbb: a Lorentz elmélet kidolgozása, vagy a dialektikus materializmus szempontja? Jánossy Lajos nem a hetvenes években lett a Lorentz elmélet híve, hanem sokkal előbb. Nem lehet, hogy a dialektikus materializmus szempontjának hangsúlyozása csak valami előzetes védelem volt a mainstram science-vel szemben?
Einstein elmélete és a Lorentz elmélet ugyanarra az eredményre vezet, tehát mindkettő rossz. És mindkettő ellentétes pl. a Doppler hatással, amely milliószor bizonyított kísérleti tény.
"Volt Jánossy Lajos előtt bárki is aki olyan szinten dolgozta ki a Lorentz elméletet, mint ő? "
Nem volt. De utána sem. Ez egy vakvágány. Hidd el nekem. Én jól ismerem Jánossy életét és munkásságát.
"Mert ha nem, akkor a könyve a legjelentősebb tudományos eredménye, hiszen a mainstream science erős ellenszelében alkotta meg..."
Az egy pozitívum, hogy szembe mert menni a fősodorral, de sajnos a Lorentz elmélet ugyanolyan rossz, mint Einstein elmélete.
"destructnak
"alapvető tévedések miatt nem jutott el a megoldáshoz. Én igen."
Írnál valamit a saját elméletedről-megoldásodról?"
Igen. Jánossy éter párti volt. Abban igaza volt, hogy léteznie kell valamiféle fényközegnek, hiszen erre Einstein is rájött idősebb korában. Jánossy ismerte Einstein idős kori írásait.
Arra is rájött, hogy a Lorentznek nem volt igaza. Az éter nem lehet abszolút mozdulatlan, ahogyan Lorentz képzelte. Erre szintén rájött már előtte Einstein is.
De sem Einstein sem Jánossy nem jutott el odáig, hogy kiderítse, mi is valójában a fényközeg. Jánossy jóval közelebb járt hozzá, hajszál híján meg is fejtette, de végül mégsem sikerült neki.
Jánossy jól tudta, hogy az egész relativitáselmélet egy humbug. Ez az idézet található a könyvében:
"Olyan misztérium ez, melyet nem érthet csak a Jámbor,
Aki megszökött az és börtönéből és béklyójából. "
Írtam egy könyvet Jánossy életéről és a relativitáselmélethez kapcsolódó munkásságáról.