Ha tekercsben van meg a film, akkor pöndörödik, ...
Akkor "be kell mosni", ahogy egy profi MTI-s fototechnikus mondta. Van hozzá vegyszer is, az oldat kisimítja a negatívot. Sík negatívot sokkal kisebb térfogaton lehet tárolni, mint feltekertet.
(Ha kellene ilyen vegyszer, tudok adni, egy üveg úgy száz évre elegendő :-)) )
Ha meg már eleve darabolva kapták, akkor is macerás a kis fecnik sínbe illesztése.
Ha jó a befogó, akkor öröm negatívot szkennelni. Ajánlhatom az EPSON V600-asát :-) Az eredmény meg csodás.
Szkenneltem már negatívot, meg még fogok is- de könnyen el lehet téveszteni, amúgy is macerás az egész.
Nyilván a szkenner típusától is függ. Ha tekercsben van meg a film, akkor pöndörödik, és nekem fel is kell darabolni cca. arasznyi darabokra, s azt befűzni a helyére, 3-4 ilyen sort tudok a4-es befoglaló méretű helyre illeszteni. Ha meg már eleve darabolva kapták, akkor is macerás a kis fecnik sínbe illesztése. A dia meg talán még vegyesebb.
Persze láttam én már a neten olyan könyvszkennert, amihez szinte lapozni sem kell, de az több millió fölött van, könyvtárak tudnak olyat használni, a régiségek digitalizálásához.
Hogy milyen eszközeik vannak a fortepanosoknak, azt persze nem tudom. Az is lehet, amit Emma mond, hogy papírkép, ami rossz oldalról lett nagyítva. Részben talán azért maradt meg egy kupacban, mert nem lehetett a maga idejében használni.
Oldalfordítás inkább negatív szkennelésekor eshet meg (tudom, mert épp csinálom :-) ). Ha már nem emléxem a helyszínre, abból derül ki, hogy jól teszem-e be a ff roll negatívot, hogy keresek a képen alkalmas számot vagy betűt :-) (Egy csíkról úgy derült ki, hogy tükrözött, hogy egy távoli tehervagonon VÁM feliratot láttam.)
A dolgot nehezíti, hogy a színes negatív szélén lévő betű és szám, ha helyesen látom amikor beteszem a szkennerbe, akkor a kép tükrözött lesz.
Nem tudjátok véletlenül, hogy hogyan lehet fölkínálni képeket a Fortepannak úgy, hogy ne kelljen odaadni a negatívot? Fényképeztem néhány régi hajót Budapesten a 80-as években, és örülnék, ha a kollektív tudás megfejtené, hogy melyik hajó melyik. Be tudom szkennelni a negatívot nagyon jó szkennerrel, a kívánt felbontásban.
Csak tipp: nem lehet, hogy ilyenkor papírképet szkennelnek az urak, és korábban mások nem figyeltek az ilyen/olyan oldalakra? Mert egyébként tényleg feltűnően sok a tükrözés.
Igazából a Fortepan megfejtések topikban kellene megkérdeznem, de ott nem mertem, mert félek, hogy valaki rossz néven venné, de valahol fel szeretném tenni a kérdést:
Mivel elég sok képnél hívjátok fel a figyelmet a tükrözésre, nem értem, hogy a szkennelésnél miért nem lehet arra figyelni, hogy a filmnek melyik a fényes és melyik a matt oldala?
sajnálom, hogy nem én írtam előbb, de elragadtak a munkaügyi események, nemrég értem haza.
Az egész társulat kalapját levéve állt, amikor látták, hogy elviszitek ezeket a sorsüldözött növényeket (lássuk be, az én szobámban lakókat leszámítva a populáció még ványadt és öntözetlen is volt). Rettentően köszönjük!
A többi dologgal meg még jelentkezem. A főnökséggel már beszéltem. (Ne tudd meg, milyen edény-, kávéskészlet-, váza- és efféle halmokat találtam ilyen-olyan szobák mélyén.)
Az irodátokból elhozott két nagyobb növényt a kollégám fogadta be örömmel a Rómain lévő sorházába, ahol az óriási nappaliban bőven elférnek, a kisebbeket pedig egy Vár oldali óvoda, ahol minden csoport helyiségébe jutott a csaknem halálra ítélt növényekből.
Ne feledjétek a szlogenemet: nincs szemétre való dolog, csak meg kell találni azt, aki örül neki. Lehet, hogy ez egy kis utánajárásba, fáradságba meg benzinbe kerül, de megéri látni, hogy az ember ilyen egyszerűen örömet tud okozni.
"Van egy térképem itt mögöttem a falon (Jézuska hozta néhány éve) aszerint egy ügető volt a mostani MillFaV telep helyén. Sajnos nincs ráírva, hogy mikori kiadás, de az mond valamit, hogy a Magyar Kir. Állami Térképészet készítette.
Egy "hirtelen" telós kép a zuglói részről:"
Ez meg gondolom ismert előttetek, akár papír alapú verzióban is:
Az én címem stimmel, az első szám el is jutott hozzám, de mielőtt tovább sírok, előbb holnap még egyszer megkérdezem a kollégákat, hátha valaki csak félretette.
Ellenőriztem a kiadói listát, nevét tekintve mindenki rajta van. Nagyon kérem, hogy ha valaki mégsem kapta meg, szóljon, mert lehet, hogy címben, ilyesmiben van a hiba. Vagy tényleg a postában.
Erről nagyon, nagyon hosszan tudnék mesélni, de ha gond van, kérlek, küldj nekem egy mailt a pontos esetleírással, továbbítom az e célra rendszeresített vezérigazgató-helyettesnek. A Budapestet megkaptad?