Tisztelettel jelentem, befejeződött a költözés, amelyről annyi költői részletet voltatok kénytelenek olvasni tőlem. Az eredmény:
A másik eredmény, hogy amilyen érzelmes hülye vagyok, ma megtapasztaltam életem első súlyos pánikrohamát. Ügyelet, sürgősségi kardiológia, 140 fölötti pulzus, juhé. De állítólag megmaradok, ígérte a világ legrendesebb orvosa.
Ezt is köszönöm, majd beteszem a képeim linkjét abba a topikba, aztán jönnek majd a megfejtések :-) Tegnap teszteltem a repülősöket a Legnagyobb repülős élményem topikban, remekül működtek :-))
"Nem tudjátok véletlenül, hogy hogyan lehet fölkínálni képeket a Fortepannak úgy, hogy ne kelljen odaadni a negatívot?"
Irsz villanypostán Tamási Miklósnak (Tamasim kukac ceu.hu), aki örülni fog a jó felbontásban scannelt képeknek, mert nem Neki kell újabb éjszakákat a gép mellett töltenie! :)
Igen? Már megnézegettem közben, nem alaposan, de láttam, hogy energiatakarékosabb, nincs melegedési idő. Nálam ősszel szállították el a számítástechnikai múzeumom felét. A maradékot használom.
Egyrészt ha százával csinálod, akkor be-becsúszhatnak hibák, másrészt ha mondjuk üveges keretben van a dia, akkor szemre nem is különböztethető meg a két oldal. Pozitív (papír-) képnél pedig az tud előfordulni néha, hogy te ugyan jól szkenneled, de korábban valaki fordítottan nagyította.
Amúgy szerintem a huszonezres képszámhoz képest nem olyan sok a fordított, legfeljebb néhányszáz, alig pár százalék. Csak persze szemet szúr, de a fentiek miatt gyakorlatilag elkerülhetetlen. Nem baj, ahol tudjuk, javítjuk.
Ha tekercsben van meg a film, akkor pöndörödik, ...
Akkor "be kell mosni", ahogy egy profi MTI-s fototechnikus mondta. Van hozzá vegyszer is, az oldat kisimítja a negatívot. Sík negatívot sokkal kisebb térfogaton lehet tárolni, mint feltekertet.
(Ha kellene ilyen vegyszer, tudok adni, egy üveg úgy száz évre elegendő :-)) )
Ha meg már eleve darabolva kapták, akkor is macerás a kis fecnik sínbe illesztése.
Ha jó a befogó, akkor öröm negatívot szkennelni. Ajánlhatom az EPSON V600-asát :-) Az eredmény meg csodás.
Szkenneltem már negatívot, meg még fogok is- de könnyen el lehet téveszteni, amúgy is macerás az egész.
Nyilván a szkenner típusától is függ. Ha tekercsben van meg a film, akkor pöndörödik, és nekem fel is kell darabolni cca. arasznyi darabokra, s azt befűzni a helyére, 3-4 ilyen sort tudok a4-es befoglaló méretű helyre illeszteni. Ha meg már eleve darabolva kapták, akkor is macerás a kis fecnik sínbe illesztése. A dia meg talán még vegyesebb.
Persze láttam én már a neten olyan könyvszkennert, amihez szinte lapozni sem kell, de az több millió fölött van, könyvtárak tudnak olyat használni, a régiségek digitalizálásához.
Hogy milyen eszközeik vannak a fortepanosoknak, azt persze nem tudom. Az is lehet, amit Emma mond, hogy papírkép, ami rossz oldalról lett nagyítva. Részben talán azért maradt meg egy kupacban, mert nem lehetett a maga idejében használni.
Oldalfordítás inkább negatív szkennelésekor eshet meg (tudom, mert épp csinálom :-) ). Ha már nem emléxem a helyszínre, abból derül ki, hogy jól teszem-e be a ff roll negatívot, hogy keresek a képen alkalmas számot vagy betűt :-) (Egy csíkról úgy derült ki, hogy tükrözött, hogy egy távoli tehervagonon VÁM feliratot láttam.)
A dolgot nehezíti, hogy a színes negatív szélén lévő betű és szám, ha helyesen látom amikor beteszem a szkennerbe, akkor a kép tükrözött lesz.
Nem tudjátok véletlenül, hogy hogyan lehet fölkínálni képeket a Fortepannak úgy, hogy ne kelljen odaadni a negatívot? Fényképeztem néhány régi hajót Budapesten a 80-as években, és örülnék, ha a kollektív tudás megfejtené, hogy melyik hajó melyik. Be tudom szkennelni a negatívot nagyon jó szkennerrel, a kívánt felbontásban.
Csak tipp: nem lehet, hogy ilyenkor papírképet szkennelnek az urak, és korábban mások nem figyeltek az ilyen/olyan oldalakra? Mert egyébként tényleg feltűnően sok a tükrözés.
Igazából a Fortepan megfejtések topikban kellene megkérdeznem, de ott nem mertem, mert félek, hogy valaki rossz néven venné, de valahol fel szeretném tenni a kérdést:
Mivel elég sok képnél hívjátok fel a figyelmet a tükrözésre, nem értem, hogy a szkennelésnél miért nem lehet arra figyelni, hogy a filmnek melyik a fényes és melyik a matt oldala?
sajnálom, hogy nem én írtam előbb, de elragadtak a munkaügyi események, nemrég értem haza.
Az egész társulat kalapját levéve állt, amikor látták, hogy elviszitek ezeket a sorsüldözött növényeket (lássuk be, az én szobámban lakókat leszámítva a populáció még ványadt és öntözetlen is volt). Rettentően köszönjük!
A többi dologgal meg még jelentkezem. A főnökséggel már beszéltem. (Ne tudd meg, milyen edény-, kávéskészlet-, váza- és efféle halmokat találtam ilyen-olyan szobák mélyén.)