A szőlő héja féligáteresztő, azaz a víz át tud rajta menni, az oldott anyagok nem (hasonlóan a sejtmembránhoz).
A desztvíznek kisebb az ozmózisnyomása (pí=I*c*R*T), mint a szőlő belsejében lévő oldatnak, azért (az ozmózisnyomáskülönbséget kiegyenlítendő) megindul a víz átáramlása a hártyán át, egészen addig, amíg a szőlő (/sejt) kireped.
"Miért jobb a C-vit. filmtabletta, mint az aszkorbinsav/Rutascorbin?"
> > Ha ezt úgy érted, hogy kevesebb életet kellene kioltani, akkor teljesen igazad
> > van. (feltéve, ha az állatot élőnek, a növényt élettelennek tekintjük.) > > Tök mindegy minek tekintem (bár élőnek), mert a hús előállításához is növény kell.
Ha a növényeket ugyanúgy élőnek tartod, mint az állatokat, akkor Te egy mákosgubával többet gyilkolsz, mint én egy csirkével.
Definiálni kell(ene), hogy hány növény élete "ér" egy állati életet.
Én praktice a növényi "életet" nem tartom összemérhetőnek egy állat életével.
(egy állatét meg egy emberével.)
Állatok között is kell(ene) diferenciálni, gondolom szerined is többet ér egy tehén, mint egy szúnyog agyoncsapása.
> > Mennyi a szervezet napi (átlagos) kálicumszükséglete ? 1000-1500 mg. > Mármint a hogyan táplálkozó szervezetének? Kin mérték le? Olyanon, aki nyomja
> magába a fehércukrot és egyéb kálciumrabló cuccokat?
Ennyi az átlag szükséglet, a "cukor-nyomó", és a "nemnyomó" is benne van.
> Mák: 968 mg / 100g
Tehát mákból 3 - 4.5 kilót kell megenni havonta..?
Egyszer-egyszer megeszi az ember a rétest, bejglit, stb., de kilószámra enni a mákot egy kicsit abszurd szerinem.
> Szezám: 783 mg / 100g
A szezám nagyon finom rántotthús bundájába sütve, vagy kis szezámos szeletkék formájában. De azt sem kilószámra.
Ha már ennyire erölködünk, (v)együk simán a mészkövet (40000 mg Ca/100g)
> Tehéntej: 114 mg /100g (uott)
Na látod, a tej sokkal reálisabb (sőt, az egyik legjelentősebb) kálciumforrás, nem elfelejtve hogy a tejtermékek még több Ca-t tartalmazhatnak, pl. sajt (ementáli:800mg/100g!!)
Bár itt néhányan vitatják a tej(termék) fogyasztás létjogosultságát.. (én nem)
Akkor tessék jó példát mutatni, és odavonulni, és beírni a jobbnál jobb recepteket. Jobb is ha nem válik pletykaklubbá az a topik, hanem receptek sorakoznak ott sorban. Viszont a más topikjainkban felbukkanó recepteket be lehetne másolni ide, h egy helyen legyenek. Rám ne mutogassatok, én nyaralok!!!! :-p
Már nem először olvasom hogy vmiért nem írjátok be ide a jobbnál jobb recepteket... Hol találom meg ezeket a remekműveket? (csak kínozzátok itt az embert) :)
"Mennyi a szervezet napi (átlagos) kálicumszükséglete ? 1000-1500 mg." Mármint a hogyan táplálkozó szervezetének? Kin mérték le? Olyanon, aki nyomja magába a fehércukrot és egyéb kálciumrabló cuccokat? Tényleg érdekel, hogy milyen táplálkozási és életmód körülmények között hozzák ki a sztenderdeket.
"Mennyi a dióbél kálciumtartalma ? (annak a legmagasabb, asszem) 200 mg /100g"
Rosszed. ;-)
Mák: 968 mg / 100g (http://www.pharmax.hu/klimin/tabla) (Imádom a mákostésztát, a mákosbeiglit, a flódnit, a rakott-tésztát, a mákosgubát, rácsos mákost, a máktortát, a mákos szeletet és a mákpudingot. Jöhet még a főtt zabpehely mákkal és mézzel. Vagy agavé sziruppal. Mazsival megspékelve. Mennyi mákom van! :-)) Tehéntej: 114 mg /100g (uott) Szezám: 783 mg / 100g (http://www.elelmezesvezetok.hu/szamok/03/02/12.htm) (Ide a Thulya-féle katyvaszleves reklámja jöhetne, de kopirájt okokból nem írom be... ;-) Meg egyebek.)
A tavalyelőtti hazai rizstermelésről: http://www.agroinform.hu/magazin/magazin.php?c_id=8332
"Ha ezt úgy érted, hogy kevesebb életet kellene kioltani, akkor teljesen igazad van. (feltéve, ha az állatot élőnek, a növényt élettelennek tekintjük.)"
Tök mindegy minek tekintem (bár élőnek), mert a hús előállításához is növény kell. (Most ne beszéljünk a halliszttápról, de visszaszaladva előbb-utóbb ott is a nvényekig jutunk.)
A kevesebb pusztítás alapértelmezésben valóban a kevesebb élet kioltása, de egyetértek, hogy idevetted a felhasznált vegyszereket, környezetszennyezést stb. is.
Saját kútfő.. hoztak már be a klórházba többféle hiánybetegség (átfedő) tüneteit produkáló fanatikus vegánt.
Még egy kis idézet a MedicInfo -ról (pedig itt aztán van természetgyógyászat is..)
Az alternatív táplálkozási formák legnagyobb és legismertebb csoportja a vegetáriánus (vagy vegetárius) táplálkozás, mely hazánkban is egyre népszerűbb, s érdekes módon a fiatalok körében is egyre inkább terjed. A fiatal szülők azonban sokszor nem tudják, hogy ha kisgyermeküket is csak növényi eredetű ételekkel táplálják, nagy hibát követnek el, ugyanis a gyermek kiegyensúlyozott fejlődése károsodhat.
(...)
A tápanyaghiány kialakulásának okaira magyarázatul lássunk néhány példát:
A vashiány Növényi élelmiszerekből a vas rosszul szívódik fel: spenótból 1%, rizsből 1%, szójából 3-7%, húsból 37%
A kalciumhiány. Oka, hogy a növényi élelmiszerek kalciumtartalma kicsi. Tej és tejtermékek fogyasztása nélkül nehéz a kalciumszükségletet fedezni.
B12-vitamin hiány. A B12-vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben található. (A világon csak kevés olyan növény él, amelyikben megtalálható ez a létfontosságú vitamin. Az egyik ilyen növény az Aloe.)
"Az idegméreg-definíciód stimmel, csak sztem nem csupán nevezett eljárásokkal, hanem az említett tápszerekkel, böjttel, bélmosással és deszt. vízkúrával is csökkenthető a mennyisége a szervezetből."
Idegmérgeknél nincs időd böjtölni, meg desztvízkúrát csinálni, vagy meghalsz rövid időn belül (percek) vagy túléled.
Hagyd a csudába az "idegméreg" szót, bár hátborzongatóan hangzik, de nem a Te asztalod.
Péntek este van :), hadd segítsek: Te a mindennapi életben szervezetbe bevitt szervezetidegen anyagok (növényvédőszerek, vegyszerek, tartósítók, stb.) kiürítését szeretnéd elősegíteni a kúráiddal.
Stimmt ? :)
(látod, nem vettem a szivemre a sündisznót :)
"De tudom, ez megint alternatív vélemény, melyet még senki sem igazolt, de nem is próbálta soha még, mivel senki nem értette meg a jelentőségét..."
Mármint: rajtad kívül..? ;-)))
A böjt (majdnem bojtot írtam :) hasznos lehet. Pont.
Bélmosásra egy egészséges embernek nincs szüksége.
Desztvízzel meg felborítod a szervezeted ionegyensúlyát, és roncsolod a nyálkahártyát..
"És a zöld salátafélékben is nagy mennyiség van, sőt a gyermekláncfűben is. Persze tudom, a növényi vas a tudomány szerint rosszabb hatásfokkal hasznosul. De ki bizonyította ezt?"
A tudomány.
Miért, ki bizonyította az ellenkezőjét..? :)
Egyébként elég egyszerű a bizonyítás: standardizált patkánytenyészet (vagy egér) kell hozzá, az egyiket így, a másikat úgy táplálod, majd leölöd őket, eltávolítod a teljes tápcsatornát, és 6N KOH-ban feltárod.
A szervezet vastartalma AAS-el a kezelt (szűrt, stb.) oldatból pontosan meghatározható.
(ezt most véletlenül onnan tudom, hogy az egyik kollégám a KKKI-ban mért ilyet..)
A növényi vas, ráadásul ha fitin van mellette nagyon nehezen (<10%) szívódik fel/hasznosul.
"Ennél remélem, hogy nem rám gondoltál, mivel "
Jaj, Zozo, nem csak állandóan Te jársz az eszemben..! :-))
Nem rád gondoltam.
"De az ugye szerinted sem tartozik a legendák közé, hogy egységnyi területen 10x több növény termeszthető, mint amennyi hús nyerhető adott területen megtermelt takarmány hasznosításával?"
Csakhogy egy egység (kiló? köbméter? darab) növény tápértéke nem egyenlő egy egység hús tápértékével.