Sajnos nem. Szaporítani így kell. Jövő nyár végén valószínű Én is kivágom és megpróbálom szaporítani, mivel akkor már - feltételezem - túl fogja nőni a lehetőségeimet.
Szia! Én a si...z-nél vettem, egy kicsit drága volt, de mivel nagyszerű növény, sok örömöt szerzett, ezért egyáltalán nem bántam meg. Soha semmilyen betegség nem támadta meg. Csak ajánlani tudom mindenkinek, nagyon egzotikussá teszi a kertet.
lili0012 leírta nekem 1142 hsz-nél.Pont ezt kérdeztem én is tőle,nekem is friss szerzemény.Még kinnt van fedett terasz alatt.Én 5-10 fokos helyen tudom teleltetni,de levágom a leveleit.
Sziasztok! Tanácstalan vagyok a Musa Basjoo teleltetésével kapcsolatban.Nem ültettem még ki szabad földbe,eddig cserepestől volt kint.Nem túl régi szerzemény,és nem akartam már elültetni mert csak szeptember óta van nálam. Milyen helyen teleltessem? Sötét,hideg hely vajon jó neki? Vagy vigyem be a lakásba?
Húúúú, de brutál. Az még rendben van, hogy ilyen gyorsan nő, de ebben a kicsi dézsában??? Ez enyém is sokat nőtt szabad földben, ennél jóval kisebb (2,3 m magas), ezért még megpróbálom levelekkel együtt átteleltetni.
2 okból fontos a törzs jobb védelme: 1. az a fő cél, hogy ne kelljen tavasszal levágni az egészet, és ne induljon nulláról a banán, 2. bizonyos esetekben az egész növény pusztulását is okozhatja a törzs szétfagyása. Az előző télen több példa is volt arra, hogy teljesen szétfagyott a banántörzs, és az a rothadó kocsonyás valami az egész rizóma pusztulását okozta.
Sziasztok! Kiástuk a tavasszal dézsástól leásott " maurelli" vörös banánt. Tavasszal még nagy volt a dézsa, most meg mint egy bonsai növénynél. A " mérce" a 1,85 cm. magas "kis"fiam, akinek jól jött az ereje a cipekedésnél. Egyébként tavaly tavasszal vettük kb. 30 cm-esen. Úgy hirdették, hogy a 2. évben akár 1 méteres leveleket is növeszt ( csak azt nem mondták, hogy szélességben) Sajnos így le kellett vagdosnom a leveleket, mivel nem fog beférni a teleltetőbe. Egyelőre még kint van, csak a fal tövéhez húztam. Remélhetőleg csak novemberben kell bevinni.
Miért kell jobban betakarni ha meghagyom a törzsét is? Legfeljebb levágom tavasszal tövig ha nem sikerült a törzsnek átvészelni. Vagy van valami kockázata?
Köszi szépen, tavaly a törzseket betonvas-hálóval vettem körbe, erre kívülről több réteg üveggyapot, és fólia került. Idén talán máshogy lesz, mert utálom az üveggyapotot.
Már most is meghagyhatod a törzsét, de akkor nagyon jól be kell takarni. Ha levágod a törzset, akkor elég egy egyszerű védelem is: rá kell teríteni 20-30 cm száraz avart, vagy szalmát, és valamivel letakarni a csapadék ellen, így a rizóma biztosan áttelel.
Valószínűleg a fényhiány okozza. A lakásban tartott banánoknál ez jellemző. Az elmúlt hetekben jelentősen csökkent a fény mennyisége a napok rövidülésével, és a sok felhő miatt.
nekem is az, legalább is lili0010 azt mondta hogy musa basjoo majd jövőre remélem hogy már az enyém is nagyobb lesz mert még csak 1.5 méteres mégha nem is akkora mint a tiéd de valamennyivel magasabb mint most :) Nagyon jól néz ki a tiéd a képen gratulálok hozzá :) és köszi a választ
A legfontosabb, hogy 160 cm-es törzzsel teleltettem át, ezen kívül minden nap kapott egy nagy vödör vizet, és 1.5-2 hetente tápoldatot. A tápoldatot a Volldünger Linz Classic (ezt tudom jó áron beszerezni) műtrágya feloldásával készítem, de bármilyen vízben jól oldódó, hasonló NPK műtrágya megteszi. Ja, és Musa Basjoo.
Meghagyod valamennyire a törzsét? Tavaly sikerült nagy törzzsel átteleltetnem, ezért idén hatalmas lett. Most a törzs mérete 3 m, onnan jön a legújabb levele, ami 2.6 m hosszú. Az egész majdnem 6 m magas. Ezekkel a lepedő méretű levelekkel viszont az a baj, hogy a szél még jobban belekap, és apró csíkokra szaggatja. Ez a kép augusztus közepén készült róla, a méretarányokhoz: a barátnőm, (7 hónapos terhes :-)), és 172 cm magas.