Keresés

Részletes keresés

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.10.28 0 0 29801

Köszönöm, jővő tavaszra akkor első számú jelöltem a Nikita's Gift, vagy ha lenne több, megnyugtató info a Jiro "fagyállóságáról", hazai tapasztalatokról, akkor az utóbbi.

Előzmény: Zsolt632536 (29799)
Zsolt632536 Creative Commons License 2013.10.28 0 0 29800

Azt hiszem a Szentendrei-szigetről szokott valaki írni, mást nem tudok. Mintha neki lenne ilyesmi, de gondolj bele, hogy Szlovákiában, Ukrajnában is tartanak nem feltétlen dombokon.

Előzmény: Lactarius Curtis (29798)
Zsolt632536 Creative Commons License 2013.10.28 0 0 29799

Mindössze pár hozzászólással menj lejjebb, éppen erről ír János a 29790-ben. Nekem ez ügyben még nincs sok tapasztalatom. De ha visszább olvasol találsz erről infókat.

Előzmény: Lactarius Curtis (29798)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.10.28 0 0 29798

Köszönöm, pont az a kérdésem, hogy melyik számít jó fagytűrőnek  ill. a környéken ismertek-e valakit (a topikból?), aki errefelé kákit tart. Annyit már utánaolvastam, hogy az utánérlelést igénylő fajták a fagytűrőbbek pl. Costata, Tipo, R. brilliante.

Előzmény: Zsolt632536 (29797)
Zsolt632536 Creative Commons License 2013.10.28 0 0 29797

Azaz szerintem teljesen átlagos értékeid vannk, nálam még jobbak is, szerintem nyugodtan próbálkozhatsz, főleg ha tudod szalmával takarni az első években, meg ha eleve fagytűrőbb fajtát választasz.

Előzmény: Zsolt632536 (29796)
Zsolt632536 Creative Commons License 2013.10.28 0 0 29796

Oké, de, nem azt írtad, hogy itt már minden elfagyott, hanem azt, hogy -2-3-nál elfagyott minden. Mintha az egyik-2 másmilyen lenne mint a másik -2. Az a lényeg, hogy -2-3 volt. Én sík alföldi terepen vagyok, nálam is ez volt, s elfagyott egy csomó virág, a paradicsom, a paprika, de a káki az köszöni jól, megvan.

Tavaly februárban -22 volt itt, egy fiatal káki tövig fagyott, a többi nem, de takartam is őket. A fagytűrése idősödve jobb lesz a fának, szóval amiket írtál, azoknál nálam sincsenek jobb értékek, és próbálkozom.

Ha megnézem, mennyibe kerül egy káki gyümölcs, a fa ára már bőven visszajött, az idei 60-70 darabbal, már nem fogom megbánni, ha ki is fagy.

De lehet, hogy nem lesz olyan hideg, ha igen, valamennyire még mindig tudom takarni.

Előzmény: Lactarius Curtis (29795)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.10.27 0 0 29795

Nem, itt nincs káki, csak azt akartam érzékeltetni, hogy nem egy védett, fagymentes domboldalról van szó, hanem elég nagy itt a hőingás.

Előzmény: Zsolt632536 (29794)
Zsolt632536 Creative Commons License 2013.10.27 0 0 29794

Ezt hogy érted? -2,-3-nál elfagyott a datolyaszilva? Hogyan? A levele? A gyümölcse? Maga a fa?

Ez utóbbi nyilván nem, de nálam a gyümölcsöknek se lett semmi bajuk, a levelek fele is megmaradt. A külső hőmérő magán a fán volt, -2-őt mutatott reggel minimumként.

Előzmény: Lactarius Curtis (29793)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.10.27 0 0 29793

Bp-től északra (Dunakanyar, hegyek lábánál) milyen tapasztalat van datolyaszilvával? Érdemes-e egyáltalán ültetni és ha igen, melyik fajtát? -18-nál hidegebbet utóbbi 10 évben nem mértek itt, de azért nem is hősziget, mint Bp, és most október elején -2 - -3 oknál elfagyott minden.

Előzmény: Zsolt632536 (29791)
Zsolt632536 Creative Commons License 2013.10.27 0 0 29792

A másik topicban felvetődött a kérdés, s nálam is volt egy ilyen gyümölcs.  A tetejénél feketés volt, s gyors érés. Ez betegség vagy mi? Nálam csak egy volt ilyen, a képen látható, de nem szeretném, ha több lenne.

 

Szép a fa őszi színe is:

 

Zsolt632536 Creative Commons License 2013.10.27 0 0 29791

Nos, akkor közzéteszem a vizsgálatom eredményét.

 

Október elején, a fagyokm idején leszedtem néhány zöldessárga hurmát (most így mondom), hogy kipróbáljam, baj-e, ha ilyenkor ezt teszem. Az a vizsgálat tárgya ugye, hogy fagy esetén érdemes-e leszedni vagy sem, s ehhez azt kell kideríteni, hogy a zöldes gyümölcs kellően utóérik-e. A másik meg, hogy mikor fagy meg a gyümölcs.

 

Az első kérdést leteszteltem.

Így néztek ki a leszedett gyümölcsök, felül zöld, alul már inkább sárga.

 

 

Pár nap után bezacskóztam almával, s egy hét után ilyenek lettek.

 

 

Megkérdeztem a családot, ízlik-e nekik. Ízlett. A feleségemmel megállapítottuk, hogy az íze valószínűleg optimális esetben lehetett volna jobb is, de annál sokkal jobb volt, minthogy veszendőbe hagyjuk menni. Azaz szerintem a gyümölcs elég szépen utóérik, és amellé teszem a voksot, hogy a zöldessárga gyümölcsöket is érdemes leszedni, ha veszélyhelyzet van, nem értek egyet azzal, hogy utóérve élvezhetetlen, bár nyilván ez ízlés kérdése is.

 

Most már csak az a kérdés, hogy mikor van veszélyhelyzet, mert ebben volt még vita, azaz mikor fagy meg a gyümölcs. Az biztos, hogy -2-nél nem lett semmi bajuk a gyümölcsöknek, ezt én is tapasztaltam már.

Az egyik vélemény szerint normál lefolyású -3, -4 minimumú éjszaka esetén elfagyhat, a másik vélemény szerint csak 12 óránál hosszabb ideig tartó -5 alatt, vagy -8 minimumú normál lefolyású éjszaka esetén.

Ezért megvárom, amíg ilyen fagyok lesznek, persze ez sem lesz tuti teszt, mert a gyümölcsök különböző érettségi foka más fagytűrőképességet jelenthet a cukortartalom miatt. Ezért a zöldes gyümölcsök elfagyását nem tudom megnézni, de azt megállapíthatom, hogy amikor majd elfagy az érett gyümölcs annál a zöldes fagyáspontja nem lehet magasabban. Ez is valami. És persze az kell még, hogy mielőtt ilyen fagy jönne, addig ne rohadjon le a káki a fáról.

Meglátjuk.

 

A lényeg, hogy nem tudom még mikor muszáj leszedni, de azt már igen, hogy ha zöldessárgán október elején valamiért muszáj, abból már igenis lehet és érdemes enni.

 

Mellesleg a boltokban is egy csomószor lehet zöldessárga gyümölcsöket látni, amelyek ki tudja hogyan kerültek leszedésre.

 

123János Creative Commons License 2013.10.27 0 0 29790

Szia!

 

Ezek jó fajták,de a fagytűrőképességük korlátozott -17,-19C fok között mozog.
Ráadásul ez az érték csak a kellőképpen fejlett növényekre igaz és a fiatal csemeték
érzékenyebbek a fagyra.Ha hidegebb is előfordul nálad,akkor diospyros kaki x diospyross virginiana hibridek  valamelyikét válaszd.
A Nikita' s Gift -25C fokig télálló,de a fiatal csemete már -18C fokos fagykárt szenvedhet.Az ősszel vásárolt csemetét célszerű tavasszal ikültetni.

Néhány fagytűröbb hibrid.
Roman kosh gyümölcse 250gr,-24C fokig télálló,de csak porzóval telepítve terem.
A Nikita' Gift téltűrőképssége -23,-25C,kisebb gyümölcs 80-130gr.Nem igényel megporzást.Rosseyanka -27,-30C a gyümölcs kicsi 55-70gr.

Előzmény: yamaha r6 (29785)
wrc92 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 29789

Igen. Porzás nélkül kb. 30 kg a terméshozama, porzással már 90-100 kg. Plusz még a Rosseyanka porzó befogja porozni a Roman-Kosh-t és a Nikitskaya Bordovaya-t is (kihozva belőlük is a maximum terméshozamot).

Előzmény: 123János (29787)
Zsolt632536 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 29788

Kíváncsi volnék azért egy kis útibeszámolóra, természetesen arra is, hogy hogyan, miért, honnan hoztad ezeket a gyümölcsöket.

Előzmény: aiol19 (29784)
123János Creative Commons License 2013.10.26 0 0 29787

Valahol olvastam,hogy Rosseyanka megporzás nélkül is terem,de porzóval telepítve lényegesen többet terem.

Előzmény: baby-lon (29786)
baby-lon Creative Commons License 2013.10.26 0 0 29786

Érdekes, hogy szinte minden külföldi oldal amit eddig olvastam önbeporzónak írja a Rosseyankát.

Előzmény: wrc92 (29782)
yamaha r6 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 29785

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek. Most szeretnék Káki fát vásárólni. Amiket nézegeteg Diospyros kaki 'Vaniglia' ,Diospyros kaki 'Tipo',Diospyros kaki 'Rosso Brillante' Abban kérném a segítségeteket hogy melyiket érdemesebb venni mert nem tudom igazán eldönteni,ti viszont tapasztalatból tudjátok melyik milyen. Előre is köszönöm a segítségeteket!

aiol19 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 29784

Kínai turistaútról hozott különlegességek (óriás kivik és jujubák, Crataegus pinnatifida galagonya, tőbbféle káki frissen és aszalva, gránátalma, pekán- és makadámdió, stb, stb:

Zsolt632536 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 29783

Sziasztok!

 

Gyönyörű sárgák a datolyaszilvák, és egy van, amelyik már majdnem teljesen narancssárga és puha is.

A royo brillantén halványsárgák még, de ahogy az egyik a Tipón beérett, tartok tőle, hogy a többi is rohamosan utóérik. Ezértholnap leszedem őket, pedig még van levél a fákon.

Attól tartok, hogy mindegyik bepuhul novemberre, amikor még bőven van alma, körte is. Szeretném őket januárig eltartani, decemberben már kevesebb gyümölcs marad.

Szerintetek mikor optimális leszedni, ha sokáig akarom őket tárolni?

wrc92 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 29782

Szia Jó Palóc!

 

A kérdésedre a válasz: orchideak.hu

 

Ott az árlistában megtalálod, hogy mennyibe kerülnek a kis oltványok, illetve hol található a kertészete. Igazából változó méretben és ennélfogva változó árban  vannak ott növények.

 

Na, de ennyit az OFF-ból, nem akarok eltérni a fórum témájától, a nálunk is megtermő új gyümölcsöktől. :)

Előzmény: Törölt nick (29781)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.26 0 0 29781

Heló, azt lehetne tudni menyibe kerültek és helyileg merre van.

Előzmény: wrc92 (29779)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.26 0 0 29780

"Ha Mariskának töke lenne , akkor Pistának hívnák" monta volt apám ...

Tehát ha nem lett volna az október elejei öt napos fagy, akkor ehettem volna saját termésű fügét .... :--)

 


                   Sz.Besenyő Sajógát alatti talajmenti minimumhőmérséklet                           
Sorszám      Dátum     Időpont     Eltelt_Időtartam     Hőfok           Megjegyzés
 54.               10.26.      07h00'          13h                      6,5°C
 53.               10.25.      18h00'          34h                      5,5°C
 52.               10.24.      08h00'          23h                       5,0°C
 51.               10.23.      09h00'          26h                       6,5°C
 50.               10.22.      07h00'          23h                       4,0°C
 49.               10.21.      08h00'          25h                       5,0°C
 48.               10.20.      07h00'          24h                      -0,5°C
 47.               10.19.      07h00'           24h                      0,5°C
 46.               10.18.      07H00'           24h                      2,0°C
 45.               10.17.      07h00'           23h                       6,5°C
 44.               10.16.      08h00'           25h                       5,5°C
 43.               10.15.      07h00'           24h                       6,0°C
 42.               10.14.      07h00'            24h                      2,5°C
 41.               10.13.      07h00'            48h                       5,0°C
 40.               10.11.       07h00'           24h                       6,0°C
 39.               10.10.       07h00'           14h                       2,0°C
 38.               10.09.       17h00'           34h                      -1,5°C
 37.               10.08.       07h00'           23h                     - 1,0°C
 36.               10.07.       08h00'           24h                     - 3,5°C
 35.               10.06.       08h00'           22h                     - 5,5°C     
 34.               10.05.       10h00'           26h                    - 6,5 °C
 33.               10.04.       08h00'           24h                    - 5,0 °C
 32.               10.03.       08h00'           24h                       2,0 °C
 31.               10.02.       08h00'           24h                       5,0 °C
 30.        2013.10.01     08h00'           24h                       4.5 °C

wrc92 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 29779

Bene Lászlótól vásároltam. Hogy van-e még, azt nem tudom, de már nem sok szovjet hibrid volt.

Előzmény: Gumihal (29778)
Gumihal Creative Commons License 2013.10.25 0 0 29778

Szia wrc92

Lehet tudni honnét vannak ezek a növénykék??? :-)

És van e még?? :-)

Előzmény: wrc92 (29773)
Qman74 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 29777

Ok.

Köszi a választ.

üdv.

Előzmény: emendasajt (29775)
zoolko Creative Commons License 2013.10.25 0 0 29776

Üdv! 

Kezdek elgondolkodni a kivi teleltetésén, íly már késő ősszel. :)

A 2-3 méteres még nem termő szálat polifoncsőbe akarom belehúzni. Esetleg még kapna egy pvc csőt is.

Persze ezt úgy, h a nedvesség ne érje és levegőzzön.

De. Ezek az anyagok nem nagyon hőszigetelnek. Olyasvalami csőszerű anyag kellene nekem, ami hőszigetel is.

Mondjuk a vízcsöveket is, a falba valami olyasmivel szokták burkolni, az vastagabb.

Esetleg nem tudjátok, mi a becsületes neve ennek a szigetelésnek? :D

emendasajt Creative Commons License 2013.10.25 0 0 29775

Üdv Qman 74!

 

Röviden a válasz nem!

Az ébenfafélék családjába tartozik és csak ezekkel rokon fajtákon lehet tovább szaporítani. Dyospiros lótus, virginiana illetve saját magonc ami az oltáshoz szóba jöhet.

Előzmény: Qman74 (29774)
Qman74 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 29774

Egy kérdés,a kákit lehet szilva gyökérsarjakba oltani?

wrc92 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 29773

Tegnap 3 újabb kákival lettem gazdagabb: 1 db Rosseyanka porzó, 1 db Rosseyanka termő, 1 db Roman-Kosh.

 

 

Rosseyanka porzó

 

Rosseyanka termő

 

Roman-Kosh

Qman74 Creative Commons License 2013.10.24 0 0 29772

Ok,előre is köszönöm.

Előzmény: ninovarga (29771)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!