Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.10 0 0 5653

1000ppm alá került a CO2 napközben. A szülői hálókba ment fel reggelre 1200ppm fölé, azért került be oda és a másik hálóba is még egy egy készülék.

Szerinted, amúgy minden ház légtömör (feltételezem, hogy nem is PH, hanem 0 légcserére gondolsz) zárt ablakok mellett? Már csak hogy egy kiragadott értéket írsz mindíg, mintha más légcsere nem lenne és meg kellene fulladni.

Eléggé pntatlan megközelítése a valóságnak amit te taglalsz, mint ahogy már mondtam.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (5648)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.10 0 0 5652

edénykészlet felének cseréje már aprópénz.

????

Miből vannak... cserépből?!

Előzmény: t.zsolti (5647)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.10 0 0 5651

Hülyeségeket írtál...

A gáz miért kéne kikötni?!

Hisz a fűtés gázkonvektorral megy az adott lakásban....

-----

Új villany az utcáról... mi a lófasznak is ?!!!

Anyám pl. éppen mostanában cserélte a lakótelepi ezeréves (1972-es!!!) tönkrement gáztűzhelyét.

A lakásba 1x16 Amper jön be és valóban kellet az ezeréves aluminium vezetékek miatt

egy külön vezeték az elosztó táblától a tűzhelyig (~ 4 méter), amit a szaki bő 1 óra alatt

épített ki két beton falon átvive, kábelcsatornázva, külön kismegszakítóval kevesebb mint 10 eFt-ért.

Ha, netán... leoldana a 16 Amper, mert megy a mosógép, porszívózik és közben süt+főz is....

Akkor majd valamelyiket addig abba hagyja:-)

Ha, netán ez gyakori lenen (ne mvalószínű) akkor majd a DÉMÁSZ-tól kér

egy 25 vagy 32 Amperes kismegszakítót az órába ... INGYEN !

Megjegyzem az utcai betáp az óráig már a 70-es években is olyan dróttal készült, ami bírja a 32 Ampert is.

-----

Szóval, nem akkora durranás ez, mint amekkora feneket kerítesz neki...

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.07.10 0 0 5650

Régi tapasztalatom, hogy aki minden problémát, negatívumot és költséget erősen felfelé kerekít,

az néha nem megoldást keres, csak önmagát akarja igazolni ;)

Ismerek olyan ifjú házaspárt, akik ravasz keresztkérdéseim súlya alatt megtörve bevallották, hogy a sütőt még az életben nem használták, a villanyórájuk meg röhögve bírja azt a 2 db 2 kilowattos indukciós főzőlapot, amit javasoltam nekik kitróbálásra. Az egész "átállás" kb 40 ezer forintba kerül és két percig tart: lehajtják a gáztűzhely tetejét és ráteszik a két indukciós főzőlapot.

És ha néha rájuk tör az ellenállhatalan sütési vágy, akkor egyszerűen kihúzzák a falból a gázművek átal megkövetelt szellőztető lyuk dugóját és begyújtják a sütőt...

...de a legtöbb beépíthető elektromos sütő sem fogyaszt ám annyi áramot (2-3000 watt), hogy emiatt külön kábelt kelljen lefektetni a házadtól egész Paksig... de talán még új villanyórát sem kell csináltatni amiatt a 8-13 amper miatt ;)

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.07.10 0 0 5649

"a gáztüzhely miatt páraelszívó van beépítve, ehhez a tervező odarajzolt egy ATG-60 ast,"

A jó hatásfokú hővisszanyerés lényege, hogy a lakásból távozó ÖSSZES  levegő a hőcserélőben talákozhasson a lakásba bejövő ÖSSZES levegővel. Ez a dolog minél kevésbé valósul meg, annál kisebb az esély elfogadható hatásfokú hővisszanyerésre.

Sajnos minden olyan levegő-darabka, amely nem a hőcserélőn át jön be / megy ki, az energiaveszteséget okozhat.

Előzmény: t.zsolti (5643)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.07.10 0 0 5648

5632-es  bejegyzésed szerint

a lakásban 1 db Marley üzemelt a legkisebb fokozaton és jó lett a levegő a babának.

Érdeklődnék, hogy miután mondjuk ketten (plusz a baba) tartózkodtak a lakásban órák óta miközben csak a Marley szellőztetett a legkisebb fokozaton (tehát 16 m3/h légcserével),

azután a CO2 mérővel hány ppm-es co2 koncentrációt mértetek?

Előzmény: Törölt nick (5644)
t.zsolti Creative Commons License 2013.07.09 0 0 5647

köszi ,

de kalkuláltál már vele? és itt nem kimondottan a villanyáramra gondolok.

gáz lekötés, ( csonk/cső megszüntetés , gázostól függ mennyit kér, gázóra le/felszerelés 20000 )

villamos bekötés ( oszlopról , ujj bekötés földkábellel , kb 1/2 év , ujj óradoboz 20-30000, a kerítésre kell helyezni az óradobozt ami nekem problémás lenne mivel kb 60 cm kerítésem van, a kapun kívül, az is a ház átellenes oldalán, beton felvés, ) és jön a cifrább a gázt nem keresztezheti ( ott megy végig a gázcső a falon)

ha bent van az ujj vellany akkor jön a tűzhely betáp kiépítése kb 10-11kw-hoz.

jön a tűzhely 180-200000-es ára, e mellett az edénykészlet felének cseréje már aprópénz.

Előzmény: Törölt nick (5645)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.09 0 0 5646

...és persze elektromos légkavarásos sütőre.

Ami jól szabályozható :-)

Ja... és a villanyossűtő+indukciós főzőlap

NEM TERMEL PÁRÁT mint a gázláng amikor ég >> penész veszély csökken

NEM TERMEL széndioxidot sem >> a levegő minőség javul, fáradtság érzet csökken

NEM TERMEL szénmonoxidot sem léghiány esetén >> fulladás/mérgezés veszély kizárva

NEM kell tehát az extra légbeejtő sem ....

nem marad égve

nem robban fel

Szóval, kis lakásba/konyhába 1000X jobb választás, mint a gáz tűzhely/sütő.

Előzmény: Törölt nick (5645)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.09 0 0 5645

Gáztűzhelyet kicserélni egy indukciós főzőlapra és kész.

A főzés még tán olcsóbb  is lesz vele, annyival jobb az energia hatékonysága az indukciósnak.

... és a kifutott cucc sem ég rá.

Előzmény: t.zsolti (5643)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.09 0 0 5644

Nézd, nem az ötleteléssel van gondom, hanem avval hogy elméletből bizonyítod, hogy a gyakorlat nem működik :)

Holott, én is és a kollégám is megvettük a "méregrdrága" (30Eft) CO2 mérőt, és a számok alapján döntöttünk. Mértünk előtte, mértünk utána és sokkal jobb a levegő autómatikusan. Mint írtam is, végül három gép került be abba a házba (azért ott 2x60nm-röl van szó). Ez még mindíg egy emészthető beruházás volt, minimális felfordulással, ami azért megint csak fontos egy már belekott, rendezett házban és környezetben.

Egyébként őszintén gratulálok, hogy ilyen sikereid voltak! Ezek az élmények mindenkinek fontosak, szerencsére nekem is vannak. Ezért én (is?) mondom a magamét ;)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (5642)
t.zsolti Creative Commons License 2013.07.09 0 0 5643

és akkor most jön a nagy kérdés,

a gáztüzhely miatt páraelszívó van beépítve, ehhez a tervező odarajzolt egy ATG-60 ast,hogy lehet így hőt visszanyerni?

nem passzív ház , utólag épülgetnek a dolgok, de a mostani szabályozás gáztűzhelyhez előírja alégbeeresztőt és a páraszpantyút.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.07.08 0 0 5642

"annak beismerésével hogy igen, magunktól nem vagy csak keveset szellőztetünk."

A legtöbb embernél a legnehezebb elérni, hogy végre kimondja ezt. Megy a hímezés-hámozás, hogy "de én kinyitom az ablakot minden nap negyed órára még télen is", meg "nagyapám házában nem volt ilyen gond, itt sem lehet", stb.

Ha már elérted, hogy végre beismerje, hogy "hát igen ez így valóban nem valami jó", onnan már könnebben megy :)

"nulla tapasztalattal"

Egyik első munkahelyemen három-négy öreg rutinos szakember (együttesen talán száz évnyi szakmai tapasztalattal)  órák óta vitakozott egy szokatlan probléma megoldásán, amikor engem odakültek az egyikükhöz egy egész más ügyben. Megkérdeztem, hogy miről folyik a vita, elmondák (nem néztek kapásból hülyének az életkorom miatt). Kérdeztem tőlük még pár dolgot, majd elmondtam, hogy én ezt hogyan oldanám meg. Még egy hét múlva is azon nevettek ahányszor csak öszefutottunk, hogy a megoldásom milyen egyszerű volt és hogy ez nekik nem jutott eszükbe.

Igen, nulla tapasztalattal.

A tapasztalt profi pontosan tudja, hogy mit lehet megoldani és mit nem.

A tapasztalatlan hülyegyerek még azt hiszi, hogy mindent meg lehet oldani.

Egy tapasztalt profi számára az a legszörnyűbb, amikor azt látja, hogy egy tapasztalatlan hülyegyerek lelkesen nekiáll egy szemmel láthatóan megoldhatalan problémának - és megoldja :)

Sokszor éppen a soksok gyakorlati tapasztalat által beégetett rutin nem engedi az ember agyát letérni a megszokott vágányról - és amikor olyan feladat bukkan fel, amire nincs szokványos megoldás, olyankor talán pont a tapasztalatlanság hozza azt szélesebb látókört, amire éppen szükség van.

Egy kis humor:

A fenti "szélesebb látókörű" problémamegoldó gondolkodásmód megtanulható dolog, tehát tapasztalt szakemberek is alkalmazhatják. Mi, mentátok ezt "tudatos mentát naivitás"-nak nevezzük, erről további részletek a Dűne könyekben olvashatók.

Előzmény: Törölt nick (5637)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.07.08 0 0 5641

"nyílt égetésű konvektoruk van!"

Ilyen fűtésnél lehet, hogy kötelező légbeeresztő szellőző nyílást létesíteni, különben esetleg életveszélyes lehet.

Mindenképpen beszélni kellene egy gázos szakemberrel, hogy "X típusú fűtőberendezésünk van és most légmentesen záró ablakok lettek felszerelve, mi a véleménye a dologról".

Lehet, hogy a szellőzés helyes kialakítása után megszűnik a pára a lakásban.

Előzmény: Chilkoot járó (5638)
halaloszto Creative Commons License 2013.07.07 0 0 5640

Ha kemenyes konvektorod van, akkor nem. 

Vajk

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.07 0 0 5639

Olyan cuccot nem lehet használni ami KISZÍVJA a levegőt a lakótérből.

Mert, esélyes lehet, hogy a visszaszívja a szénmonoxidot a kémény felől...

De!!

Ha, ilyen konvektoruk van akkor is most életveszélyes és szabálytalan lehet az üzemeltetés.

Amennyiben NINCS KIÉPÍTVE a kellő szellőzés (friss levegőellátás)a konvektor számára !!!!

Ideje volna egy gázos tervezővel/szakival átnézetni és KITALÁLTATNI a JÓ megoldást.

Mert a kontár megoldás, bizony játék az élettel....

Chilkoot járó Creative Commons License 2013.07.07 0 0 5638

Köszönöm a véleményeket mindenkinek! Viszont van egy kis gond. Arra a kérdésre, hogy van-e kandalló vagy más nyílt égésterű berendezés a lakásban, azt mondták, hogy nyílt égetésű konvektoruk van! Eszerint nem lehet ilyen szelllőzőt használni? Nézzétek el, ha buta a kérdés, nem ezen a területen vagyok a legjobb... Ha nem, miért nem, és mi van helyette?

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.07 0 0 5637

Senki nem monta hogy nem így van(volt). Ugyanakkor a tény tény marad, sokkal jobb lett a levegő Megfizethető beruházással, illetve annak beismerésével hogy igen, magunktól nem vagy csak keveset szellőztetünk.

Szerintem "kicsit" állszent a duma, amit újra meg újra nyomsz, nulla tapasztalattal.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (5635)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.07 0 0 5636

Jól mondja kend...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (5635)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.07.06 0 0 5635

"Nagy megelégedéssel használják, jelentős változást hozott a lakás levegőminőségében anyukának és babának."

Közel nulla szellőzéshez képest valóban már a 15 m3/h is nagy előrelépés,

aki a teljesen szar levegőt szokta meg, annak bizony már a félig szar levegő is maga a menyország.

Hát még ha meglenne az az 50-60 m3/h, ami illene egy 2,5 fős családhoz ;)

Ha nem lenne olyan marha drága a széndioxid szint mérő műszer,

akkor valószínűleg sokkal több lakásban lenne valóban jó levegő.

Előzmény: Törölt nick (5632)
Takyka! Creative Commons License 2013.07.06 0 0 5634

Se egy redőny, se egy klíma nem tud szellőztetni, mégha "Jó sok A-s, nem is fogyaszt." tulajdonságokkal rendelkezik is:-)

T.

Előzmény: Törölt nick (5624)
Reléguru Creative Commons License 2013.07.06 0 0 5633

Szervusztok Fórumtársak!

Érdeklődnék, hogy MIDEA HRV 200-ról van-e valakinek tapasztalata?

Köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.05 0 0 5632

Szia, kollégámnál is ilyen Marley MnEV150-et szereltünk be. Nagy megelégedéssel használják, jelentős változást hozott a lakás levegőminőségében anyukának és babának. Különösen télen hatásos, akár csak kis fokozaton is használva.

Az áráért egy nagyon jó megoldás!

Előzmény: Chilkoot járó (5631)
Chilkoot járó Creative Commons License 2013.07.05 0 0 5631

Nagyon köszönöm a válaszokat mindenkinek! Ez a Marley már kezd barátságosabb megoldás lenni, 50 000-ért láttam...

Leginkább csak télen penészedik a lakás...Köszönöm!

Előzmény: AndrasSzigligeti (5629)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.07.05 0 0 5630

Szerintem:

Egészséges lakás-levegőhöz fejenként és óránként 25-30 m3 friss levegő cseréje szükséges.

Szegény ember az egészségén (is) spórol: ilyen alapon esetleg el tudom fogadni, ha valaki megelégszik a fenti érték felével.

Ezek a falba építhető mini rekuperátorok vajon képesek-e teljesíteni az elvárható légcsere mennyiséget mondjuk éjszaka, alváshoz elfogadható zajszint mellett?

Vagy esetleg éjszakára mindenki lelassítja a legcsendesebb fokozatra, amely esetben még a minimálisan szükséges levegőmennyiségnek csak elenyésző részét szállítják? Aztán esetleg úgy is marad a leghalkabb fokozaton a következő húsz évre?

Fent említett, fejenként 25-30 m3/h levegő menyiség elfogadható hatásfokú hőcseréjéhez szerintem fejenként minimum 2m2 hőátadó felületű hőcserélő szükséges.

Ezek a falba építhető mini rekuperátorok vajon bírnak-e akkora hőátadó felületű hőcserélővel, hogy elfogadható légmennyiség szállítása közben ne legyen röhejesen rossz hővisszanyerési hatásfokuk? Ha nem, akkor pedig milyen energetikai beruházás az, amely berendezés (egy teljes házra számolva sok százezer forintért) a hőnek csupán igen kis (mondjuk 30-40) százalékát képes visszanyerni?

Érdekes lenne megmérni az ezek által befújt levegő hőmérsékletét egy hideg téli napon, különböző sebesség-fokozatok mellett.

Előzmény: AndrasSzigligeti (5629)
AndrasSzigligeti Creative Commons License 2013.07.05 0 0 5629

Ezek voltak a klasszikus rossz tanácsok, a résszellőzőnek hívott értelmetlenség pedig a csúcsa a képtelen megoldásoknak.

A topicban itt láthattad a Marley csőbe épített hőcserélőjét, az kis beruházással alkalmas egy ilyen probléma megoldására.

http://www.marley.hu/de/produkte/lueftungstechnik/der_marley_frischluft_ventilator_mit_waermetauscher/index.htm

Előzmény: Törölt nick (5627)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.07.04 0 0 5628

Abban a lákásban nyáron is gond a penész?

Mine helyiségben, vagy csak pl a fürdőszobában?

Vagy (ami valószínűbb) nyáron a penész mekk van dögölve és csak télen burjánzik.

Előzmény: Chilkoot járó (5626)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.04 0 0 5627

Pedig ... az egyetlen jó megoldás a KELLŐ szellőzettés.

Az említett  40 nm-en ez egy télen 150-200 m3 gáz ára, azaz 25-30 eFt fűtési költség.

Ez igazából elekrülhettelen, mert a hőcserélős cuccok nem érik meg az árukat.

Ha, kézzel nem akarnak szellőztetni, akkor

Sima ventillátoros vagy passzív szellőző kell a falba (esetleg az ablakba).

Amit a PÁRA tartalom vezérel >> higro szabályzós

Ilyeneket árul pl. az  aereco.hu

----

Olcsó megoldás lehet még az ablakok tömítésének lerontása.

Azaz a felső oldalon kivágni belőlük a tömítő gumit egy 20-30 cm -es szakaszon és kész.

A gyereket meg nem kell annyira félteni.

Ha, nincs a HUZATBAN nem lesz semmi baja.

Előzmény: Chilkoot járó (5626)
Chilkoot járó Creative Commons License 2013.07.04 0 0 5626

Szisztok! Van egy ismerősöm, aki egy régi tégla épületben laknak, nincs központi szellőzője és első emeleti lakás.  A kis lakáson (kisebb mint 40nm2) új műanyag ablakok vannak, de nem tudom, van-e rajta résszellőzés, de a lényeg, hogy penészednek! A rövid, kétperces kereszthuzatos szellőztetés sem jött be. Hárman vannak benne, egy kisbaba, és sokat kell mosni. Szerintem brutál nagy lehet a páratartalom, de nem az én lakásom, csak sejtem, ezért ha csak úgy simán szellőztetnénk folyamatosan, akkor lehet nagyon megnőne a fűtésszámla + megfázna a baba! Így meg a penész veszélyezteti az egészségét! A páramentesítőknél is megoszlanak a vélemények, valaki azt írja, hogy jó, valaki hogy nem, valaki, meg hogy brutál sokat fogyaszt. Nem gazdagokról van szó, a nő most nem tud dogozni a gyerek miatt, a pasi meg 80-ért közalkalmazott. ezért ha sokba kerül az üzemeltetés, akkor az nem jöhet számításba. 

Egy ilyen

http://romacsek.uw.hu/hocser.pdf

rekuperátoros szellőztetésre gondoltam, de partonplasztból, nem papítból, és a keletkező lecsapódó párát kivezetnénk műanyagpalackba.Van valami tapasztalatotok erre a kartonplasztra, megcsinálta esetleg már valaki vagy tanácsok, meglátásotok?

Köszönettel, Tibi

sltr Creative Commons License 2013.07.03 0 0 5625

Valaki, aki ért hozzá, tudna nekem segíteni? Vannak ilyenek itt páran. :) Hővisszanyerős szellőztető ki- és befújási pontjait kellene meghatározni egy alaprajz alapján (e-mailben elküldöm). Nincs nagy gondom vele, egyedül a nappali+konyha+étkező egybefüggő légtérrel nem boldogulok.

Takyka! Creative Commons License 2013.06.28 0 0 5623

Az elképzelés jó, csak a beruházási költségek lesznek elég magasak a duplázott rendszer miatt. Felület hűtéssel irodalmi adatok szerint 40W/m2 teljesítményt lehet elérni. Tapasztalatom szerint a reális inkább a ~30W/m2. 40W-al csak induláskor, vagy a harmatponti hőmérsékletet nagyon megközelítve lehet számolni. Emiatt ahhoz, hogy számottevő hűtési teljesítményt tudj elérni igen nagy felületet kell becsövezni. Nálam, 50nm van 7cm osztással, kb. 630m (21x30m körök) csővel. A hozzá szükséges osztó-gyüjtőkkel kb. oda jön ki, mint egy radiátoros rendszer. Ha mindenképpen lesz radiátor, inkább átforrasztott klímabeltéris hűtésben kellene gondolkodni úgy az utóhűtőt sem kell megépítened.

SZVSZ

T.

Előzmény: Sztrovacsek81 (5620)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!