Keresés

Részletes keresés

Boszorka Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2054

A BME könyvtárnak úgy 10 évvel ezelőtt hosszassan könyörögtem, hogy nézzék már meg a rámmaradt egyrészt klimatechnikai szakkönyveket németül, másrészt az általános gépészet és kábegyártással foglalkozó szakkönyveket angolul. A végén egy netes ismerős szánt meg, aki akkoriban ott dolgozott. Hosszasan hálálkodtam azoknak akik kijöttek és vittek dolgokat, de messze nem mindet.:-(

Előzmény: manhattani (2035)
Boszorka Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2053

Reméljük, mármint hogy megmaradsz! Pszichiáter kellene neked, mert a pánikroham nem múlik magától. Hátha a repülő pánikodból is kigyógyítana, aztán üldögélhetnél itt a napon.:-)

Előzmény: Goldman Emma (2025)
VEE Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2052

Milyen tíz-húsz forintért? Ingyenességről és cseréről volt szó! Bár ha valaki beesik és nincs nála könyv, amit beadna, akkor valóban fizethetne, de akkor már belépnének az adózás szabályai (számla, áfa stb.).

A lakásfelszámolásból kidobásra ítélt kommersz könyeket a guberálóktól darabonként 10 Ft-ért veszi meg egy antikvárius, aki még aukciót is szokott rendezni, bár valószínűleg nem ezekből. E könyvek nála ládában vannak kirakva egységáron, talán 50 vagy 100 Ft-ért.

Előzmény: Archimédesz (2051)
Archimédesz Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2051

Egy igazi, újfajta irodalmi kávéház! Nagyon tetszene.

(Gyakorlatilag ingyen, tíz-húsz forintért lehet könyveket kapni, én biztos vennék néhány ezret - dekorációnak sem utolsó, meg tényleg hátha növeli a forgalmat. azt hiszem, a polc többe lenne, mint a rávaló.)

Előzmény: VEE (2050)
VEE Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2050

Alakul az ötlet megvalósulása.

A múltkor összefutottam egy fogorvosi váróban egy fickóval, akinek kávéháza van a volt Balettintézet közelében. Mondta, hogy nála sokféle olvasnivaló (újság, folyóirat) van, biztos felkarolná az ötletet. Utána már csak némi kommunikáció kellene – hiszen van itt valaki, aki írhatna majd erről –, hogy elkezdjen működni a dolog és neki is megnövekedne a vendégforgalma.

Előzmény: Archimédesz (2048)
Archimédesz Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2049

Legközelebb megkeresem: ott szoktam csomagolóanyagot és macskatápot venni, de még egyszer sem jártam körbe rendesen az üzletközpontot.

Előzmény: VEE (2042)
Archimédesz Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2048

Gondolom olyan helyen lehet az ilyet megoldani, ahol mellékesen, a fő tevékenységet kiegészítve működhet.

Egyes szállodákban láttam nyaralók által otthagyott könyvekből álló minikönyvtárat (érdekes az ilyen helyen a magyar nyelvű könyveket megkeresni).

De persze a javaslatom nem volt egészen komoly. Bár ha lenne egy kávézóm, lehet, hogy elgondolkodnék rajta. 

Előzmény: VEE (2041)
VEE Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2047

Valóban voltak abban a könyvtárban a pultra kitett ingyenesen elvihető kiadványok. Lehet, hogy most is így van, de ez is egyetlen telefonhívással megtudható.

Előzmény: manhattani (2045)
Krampulák Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2046
manhattani Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2045

Kösz az infót, a Récsey messze van, a BME könyvtára meg nagyjából a munkahelyemmel szemben, egyszer átballagok a szatyornyi könyvvel. Ha meg nem kell nekik, kiteszem a placcra, ha jól olvasom, ez ma divat.

manhattani Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2044

Még nincs kint az emléktábla, hogy töb mint fél évszázada politechnika keretében ott kellett kalapácsot reszelnem.

Úgy látom, az elméleti oktatás nem volt elég alapos nálatok. Azt gondolom, te kalapács fejet reszeltél.

Az iskolámban, ahol én reszeltem kalapács fejet, sincs emléktábla, de van egy üres szobortalapzat, talán.

A napokban néztem a hegyeskörzőt, amit szintén ott, magam csináltam, még a rajta szereplő M2-es anyát is, ha most ilyenre fognának, komoly bajban lennék.

manhattani Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2043

mi lenne a fedezete a működésének (bérlet, fűtés, személyzet)?

A bérbeadó, a fűtő és a személyzet olvashatja a könyveket :-)

VEE Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2042

Már nagyon régen beolvadt a BME könyvtárába a Múzeum utcai műszaki könyvtár.

A volt Récsei garázs épületében van egy mini bevásárlóközpont http://www.recsei.hu/és benne ez a műszaki könyvesbolt.

(Még nincs kint az emléktábla, hogy töb bmint fél évszázada politechnika keretében ott kellett kalapácsot reszelnem.)

Előzmény: manhattani (2039)
VEE Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2041

Van már olyan kezdeményezés köztérre kitett könyvszekrényeknél, hogy az vihet el könyvet, aki hoz helyette másikat.

Végül is lehetne egy ilyen gondolat alapján egy könyvtárszerűséget létrehozni, csak az a kérdés, hogy mi lenne a fedezete a működésének (bérlet, fűtés, személyzet)?

Előzmény: Archimédesz (2037)
manhattani Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2040

Lehet hogy csak sajtótalálmány, de állítólag egy skóciai kölcsönkönyvárban azt írták ki, hogy "mivel a könyvtár új épületbe költözik, kérjük az olvasókat, hogy minél több könyvet vegyenek ki, és a kölcsönzött könyveket az új épületbe vigyék vissza!"

Előzmény: Törölt nick (2038)
manhattani Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2039

Úgy tudom, a BME-be költözött a Múzeum utcából a Műszaki Könyvtár, a sóhajok hídja környékén van, arra gondoltam.

majd a Nagymező utcában, most pedig a Récseyben működő műszaki könyvesbolt

A Récsey hol van? Csak BKV garázst ismerek ilyet :-)

Előzmény: VEE (2036)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2038

Nálunk ez egyirányú módon működik:
az unokáim azzal a feltétellel vihetnek el könyvet, hogy olvassák el és ne hozzák vissza! :)

Előzmény: Archimédesz (2029)
Archimédesz Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2037

Ha nem fogy el, akkor még több embernek jut, még több ember tud örülni. Lehet, hogy valaki az én fölös példányaimat is boldogan olvasná.

Előzmény: VEE (2031)
VEE Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2036

A BME központi könyvtárára vagy egy tanszékire gondoltál? Mindenképpen először tájékozódj! Ha befogadják a központi könyvtárba – nem hiszem –, akkor a Bertalan Lajos utcai teherportán be tudsz menni autóval a könyvtárépület bejáratáig, a Sóhajok hídjáig úgy, hogy a sorompónál leadod a forgalmit és kapsz egy egyórás benttartózkodásra szóló kártyát.

Mindenek előtt hívd ki az antikva.hu tulajdonosát, aki kp fizeti a neki szükséges köteteket. Napi 200 darabot kell bevinnie a kollégáinak, akik felteszik azokat az internetre. Persze válogat, de meglepő, hogy olyanokat is elvisz, amikre nem is gondolsz.

Műszaki könyvekkel foglalkozik még az egykor a Zeneakadémia mellett, majd a Nagymező utcában, most pedig a Récseyben működő műszaki könyvesbolt is.

Előzmény: manhattani (2035)
manhattani Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2035

Más léptékben, de magam is hasonló gondokkal küzdöm. Helyhiány miatt selejteztem néhány távközlési-adatközlési technikai könyvem. A netes antikvárium ajánlatát olyan vacaknak láttam, hogy úgy döntöttem, beviszem ingyen a BME-ben működő műszaki könyvtárba, remélem, nem dobnak ki onnan helyhiány miatt :-)

Viszont sokkoló hírt kaptam egy kolleganőmtől: megválna az ősei vasúti könyvtárától... Jaaajjjj!!! :-)

VEE Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2034

A csodára még várni kell, hiszen a könyvek fele még dobozban várja, hogy polcra kerüljön, azok között még lehet Neked dedikált is.

Előzmény: Goldman Emma (2032)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2033

Viszont állandóan megújuló állományt kapnánk. (Így ment a szobámban is: valaki behozott egy kupacot, aztán némi böngészés után egy másik kupaccal távozott. Én is nagy érdeklődéssel lestem minden nap a változásokat.)

Előzmény: VEE (2031)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2032

A legendák szerint anno a Blaha környéki antikváriumokban mindig lehetett dedikált köteteket találni, mert a szerkesztő urak hó végén mindig beugrottak fél méter könyvvel. :-)

Ha nekem szólót nem találtál, akkor csoda történt: néhány kismester magánkiadású versgyűjteményét magához mentette valamely jótét lélek a kollégák közül. :)

Előzmény: VEE (2030)
VEE Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2031

Ezt nem nagyon értem, hiszen az a cél, hogy elfogyjanak a könyvek, hogy minél több jusson annak, aki örül neki.

Előzmény: Archimédesz (2029)
VEE Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2030

Hogy megnyugodjál: nem Neked szóltak a dedikációk, hanem a kollégáidnak.

Előzmény: Goldman Emma (2028)
Archimédesz Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2029

Kéne egy ilyen régimódi fájlcserélőt csinálni: aki hoz egy könyvet, az vihet helyette egy másikat.

Előzmény: VEE (2027)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2028

A dedikációkat ne is mondd, szégyellem, de képtelen voltam mindet hazahozni...

A könyvtár és az archívum átköltöztetésére állítólag keresik a megoldást, egyelőre maradnak ott, aztán - ez az én olvasatom - a franc tudja, mi lesz.

Előzmény: VEE (2027)
VEE Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2027

Én csak azt a sok bútort, leginkább a gurulós kartámlás székeket sajnálom, amiket ott kellett hagynotok. Érdekes oknyomozó munka lenne ezek későbbi sorsát figyelemmel kísérni.

És a folyosón pénteken még könyvtári könyvekkel érintetlenül teli és zárt szekrények tartalmával mi lett? Azok is ott maradtak?

Az elhozott 15 banános doboznyi (!) könyveket elkezdtem műfaj szerint polcokra tenni. Majd ha kész leszek és nem lesz olyan hideg abban a helyiségben, jöhettek válogatni közülük. Egy biztos, ezek vadi új állapotban vannak, legfeljebb akkor lett némelyik kinyitva, amikor a szerző beleírta a dedikációját...

Archimédesz Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2026

Nem csodálom, még kötődés nélkül is szomorú látni egy ilyen elhagyott helyet.

De azért tessék vigyázni, hélo!

Goldman Emma Creative Commons License 2013.02.02 0 0 2025

Tisztelettel jelentem, befejeződött a költözés, amelyről annyi költői részletet voltatok kénytelenek olvasni tőlem. Az eredmény:

A másik eredmény, hogy amilyen érzelmes hülye vagyok, ma megtapasztaltam életem első súlyos pánikrohamát. Ügyelet, sürgősségi kardiológia, 140 fölötti pulzus, juhé. De állítólag megmaradok, ígérte a világ legrendesebb orvosa.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!