Régen a gyilok nem a híradóban volt, hanem a Kék fényben meg a helyi újságban. :) Tegnap Vevegyő linkjére eszembe jutottak a Fekete füzetek, volt egy másik sorozat is, abban meg az előbbiben is rengeteg rémes, olykor a maiaknál is borzalmasabb bűncselekmény volt felsorolva (háború utáni vetkőztetőktől, szélhámosokon át a kéj- és gyerekgyilkosokig, sőt, van külföldön is hírhedt magyar sorozatgyilkosunk is, például: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kiss_Béla_(sorozatgyilkos)
Egyszerűen megváltozott az ilyen tartalmak iránti érdeklődés, és ma már nem annak van hírértéke, hogy Kádár elvtárs kezet fogott az élmunkás nyomdász gépmesterrel, hanem annak, X. Olgát meggyilkolta az élettársa.
A nyomozás adatai szerint a férfi hétfő délután az orosi városrész egyik családi házánál engedéllyel tartott golyósvadászpuskájával rálőtt haragosára, egy 41 éves nyíregyházi férfire az udvaron. A férfi a helyszínen életét vesztette.
A lövések hallatára a szemben lévő házból kiszaladt az utcára a sértett 65 éves édesapja is, akire a gyanúsított - rövid szóváltás után - szintén rálőtt, és őt is halálosan megsebesítette - olvasható a www.police.hu oldalon.
Abszolút! Szerintem i.v. kéne kapjon vasat, nem tablettákkal tökölődni. Nem akarok nagyon belemenni, de a vasfelszívódásnak vannak korlátai, alapból nem mindegy, hogy mikor veszi be és mit eszik mellé, mert pl. a kálcium verseng a felszívódásért a vassal, az oxálsav (sóska, spenót) és a fitinsav (gabonafélék) szintén rontja a felszívódást. Aztán az se mindegy, hogy milyen vaskészítmény, mert ha olyan formában van, amit a gyomorsav hasít, akkor a gyomorsavhiányosoknál megint csak rosszabb lesz a felszívódása.
Az ételekből kétféle vasforrás jut a gyomrunkba: az állati eredetű ún. hemvas és a növényi eredetű nemhemvas. Előbbiből a bevitt mennyiségnek a kb. 15%-a szívódik fel, utóbbiból 3-5%-a. És sajnos a tabletta se jobb hatásfokkal szívódik fel, ennek lesz az eredménye a sötét színű széklet és a székrekedés. Ezért a betegek be se szedik egy idő után. Szóval komoly hiánynál jobb a vénás injekcióban beadása, ami viszont nem veszélytelen és allergiás reakciót is okozhat.
Anélkül, hogy a biokémiai fejtegetéssel jönnék, még ami nagyon fontos, hogy a vas C-vitamin jelenlétében jobban szívódik fel, tehát aki vashiányos, és kajával akarja fedezni (de ez a tablettás pótlásnál se hülyeség), az legjobban teszi, ha C-vitaminban magas élelmianyaggal, nevezetesen salátával, zöldpaprikával eszi a húst. Esetleg limonádét iszik, de igazi citromból frissen facsarva (frissen facsart narancslé is jó), mert a C-vitamin tablettának megint csak kell idő, amíg feloldódik (amin segíthet, ha már fél órával az étkezés előtt veszik be - de én feltétlen híve vagyok a természetes bevitelnek mindenből).
Es ha nem valtozik akkor eleg sok mas is okozhatja es ki kellene vizsgalniuk. Azzal amit en irtam kilovod a legegyszerubb okot ha ez a baj, ha nem ez, akkot gocvizsgalat stb. Ezt orvosoknak kellene vegigmenedzselni, nem nezni, hogy szeded de hiaba. :(
Igazad lehet, szoktak laborvizsgálatokat végezni neki néhány havonta, a szokásos dolgokat nézik ilyenkor, vas, kalcium, vörösvérsejt, fehérvérsejt, triglicerid meg ilyesmik.
igen. de ebben az esetben kérjen másikat, nagyon sokféle vaskészítmény van.
és tényleg azok amiket írtam elősegítik a felszívódást. csak azt nem tudom, ha amúgy kap gyógyszereket mennyire szabad bármit beszednie, ehhez orvos kellene. :( bár a d3-vitamin és c-vitamin tuti nem árt, csak használhat.
Kapott valamilyen vaspótló gyógyszert a háziorvostól, de rosszul van tőle ha beszedi, ezért inkább nem szedi. Nagyon sok minden függ az orvosoktól, mennyire lelkiismeretesek és értenek hozzá.
alap lenne, hogy az orvosok akikhez jár csináltassanak egy elég egyszerű laborvizsgálatot amivel ki lehetne szűrni nem esetleg valami más hánya okoz felszívódási zavart. de mivel az apám is épp ebben a helyzetben van mint anyukád tudom, hogy ha nem megy magánlaborokba a saját pénzén vizsgálatokat végeztetni nem lesznek megcsinálva azok a vizsgálatok. :(
Vas felszívódási zavart okozhat nagyon sok dolog, de elsősoran a c-vitamin-kalcium-d-vitamin-folsav kombót érdemes szedni mert ezek segítik elő a megfelelő felszívódást.
Valamilyen vérzésnek vagy más oknak fenn kell állnia, ha veszti a vasat. Javulás azért van? Nincs anyudnak valami más baja is? Aranyér, vérző fekély (ún. szurokszéklet jelezheti) vagy valamilyen hematológiai alapbetegség?