A topiktalit össze kellene kötni a könyvek átnézésével a Várban. Persze akkor az lenne a célszerű, ha annak közelében, például nálam lenne a helyszín is. De lehet a Dísz téri új Vár bistróban is, ahol a Csészényihez hasonlóan elücsöröghetnénk sokáig, jól ismerem a vezetőt.
Sikerült beszélnem a kávézó tulajdonosával, aki nagyon nyitott a könyvespolc ötletünkre, sőt, már van is neki ott hasonló némi könyvkészlettel. Máris utánanéz újabb könyvszekrényeknek, hogy elférjen majd az általunk felajánlott sok könyv. És akkor odakerülhetnek a máshogy nem hasznosítható idegen nyelvű lektűrök is, amiket Boszorka ajánlott.
Még azokból a könyvekből is van bőven, mert akkor nem tudtátok jól áttekinteni, hiszen a földön voltak felstószolva. És azokat is szemétre szánta egy örökös, tőle menekítettem ki, hátha tudja valaki használni.
Ha sikerül ez a kávéházi ötlet, már körvonalazódik is előttem egy erre az ötletre épülő országos könyvmentő mozgalom. Persze lehet, hogy az antikváriusoknak ez nem fog tetszeni, bár őket ezek a könyvek eddig nem érdekelték.
Egyik kedvenc történetem, ha már meséltem itt, PgUp.
New Yorkban étterem akart nyílni, de a helyi Köjál betett, nem fért el a fekete mosogató meg a többi. Ott volt a berendezett étterem, engedély nélkül. Egy középosztálybeli polgár elment a bankjához, ahová sok éve utalta a keresetét, az üzleti tervével, a bank adott kölcsönt, a polgár pedig ott olyan éttermet nyitott, ahova a házhoz szállítók küldték a kaját. Virágzott, mert ha egy társaság harmada a Mekibe ment volna, a másik a Burgerbe, a harmadik a Takoba, ott együtt ülve mindenki megehette a magáét.
Az itt megfordulók is bőven vinnének oda könyveket, hiszen nemcsak az Emma munkahelyéről most elhozottak, hanem a szomszédaink által kidobásra szántak is folyamatosan termelődnek, pláne, ha ez még meg is lenne hirdetve.
1-2 nap és bizonyára tudok beszélni a kávéház tulajdonosával, a telefonszámát már kikerestem.
Milyen tíz-húsz forintért? Ingyenességről és cseréről volt szó!
Bocsánat, félreérthetően írtam: nem aldni, hanem venni. Ha elfogynak a könyvek, akkor tíz-húsz forintért lehet venni, akár a Vaterán is, de biztos van még forrás azon kívül.
A Jókai téren van (volt?) a Sir Winston pub, abban volt könyvtár is. Korábban jártam oda, de soha nem láttam egy vendéget sem, aki levett volna egyetlen könyvet a polcról. Inkább a söröskorsókat lapozgatták.
Magától nem is múlt el, de a jóféle bétablokkoló és a nyugtató úgy fenéken billentette, hogy csak na. Meg az az elképesztően rendes kardiológus, akibe oltári szerencsémre belefutottam a sürgősségin.
Van itt a sarkon egy jó kis üzlet, a világháború előtt csemege volt, ideális lenne a könyvtár-kávézónak. Régóta üresen áll, szerintem bagóért kivehetjük.
Az az érzésem, hogy az alább kirajzolódott kávéházi könyvespolcon még azokra is lesz kereslet, hiszen arra sok külföldi is megfordul.
Úgy érzem, hogy az nem fog semmiféle jogszabályba ütközni, ha pénzről nem lesz szó, bár az ajándékozást újabban keményen adóztatják, de ezt megkérdezem a könyvelőtől.
Egy másik telet, ami itt a közelemben működik. 3-4-5 $ egy használt könyv, ha visszaviszed és újat veszel, akkor valamennyit levonnak az új árából. Érdekes módon 2 öreglány jól eléldegél ebből az üzletből. Gondolom garagesalen szedik össze a könyveket.
De van a lakótelepünk klubházában is egy könyvtár, ami becsület alapon működik. Én lassan már nem leszek érdekelt ilyesmiben, mert a Kindle a legkényelmesebb eszköz szórakoztató könyvek olvasására.
Az idegen nyelvű könyveknek talán ott lenne kereslete és talán jelentős értéke is, ahol nem számítanak idegen nyelvűeknek. Az internet korában talán annak is utána lehetne nézni, persze mindenhez idő kell. Hozzám is került számos ilyen több szakmából, nem tudok mit csinálni velük, az antikváriumokat sem érdekli.