Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2013.11.05 0 0 29861

Novemberi termények

ninovarga Creative Commons License 2013.11.05 0 0 29860

Sőt tökéletesen fásodottak még a leghosszabb tenyészidejű fajta (Nagy pogácsa) azon ágvégei is, amelyeken még mindig van termés.

Hasonlóképpen a Kútfeji lila néhány "harmadtermésű" ága

Előzmény: ninovarga (29859)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.05 0 0 29859

A normálisan vegetáló fügepéldányokon azok az ágvégek/vesszők/idei növekmények is tökéletesen fásodottak, amelyeken még most is van levél, mert hosszabb tenyészidejű fajtáról van szó, vagy akár rövidebb tenyészidejű fajta később indult növekedésű hajtásai.

Előzmény: ninovarga (29858)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.05 0 0 29858

... az enyhébb téli (és természetesen más évszakokbeli is) hőmérsékleti mélypontok pedig az inverziónak, vagy a városi hősziget-hatásnak (illetve a kettőnek együtt) tulajdoníthatók.

Előzmény: ninovarga (29857)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.05 0 0 29857

A baj az, hogy ez egyben a vesszők nem teljes fásodását/beérését is jelenti, tehát a növény az egyébként is magasabb kockázati fokozatú területen még emiatt is kitettebbé válik.

Gyakran próbáltuk kutatni az okait annak a sok klimatológiai csacskaságnak, amelyeket a magyar tankönyvekben, turisztikai prospektusokban és egyebekben leírtak, mik lehettek azok a tényezők, amelyek tévútra vezették a jelenségek értelmezőit.

A füge őszi beérésével alátámasztott "szubmediterrán" klímajelleg az általuk ismert és frekventált területeken (szándékosan nem írom ki a nevüket, hisz valószínűleg mindenki tudja), minden valószínűség szerint abból a tapasztalatból fakadt, amit itt most képeken bemutattam a soha el nem fagyott fügékről. Ezzel szemben az alföldi, síkvidéki, völgyi példányok a gyakori visszafagyások miatt azt a "beérlelésképtelenséget" mutatták, amit ebben az évben is. Ez nyert olyan értelmezést, hogy "melegebb" (mediterrán jellegű) a klíma ott, ahol a füge tulajdonképpen normális módon viselkedik. Arra nem futotta a fantáziájukból, hogy ez mindenekelőtt a téli hőmérsékleti mélypontok enyhébb voltának és az abból következő el nem fagyásnak köszönhető és nem annyira a vegetációs időszak eltérő klímájának.

Előzmény: Zsolt632536 (29856)
Zsolt632536 Creative Commons License 2013.11.04 0 0 29856

Igen, nálam is ez a helyzet, nem nagyon érnek be a fügék, a tavalyi február neki is megadta a tőrt.

Előzmény: ninovarga (29853)
Zsolt632536 Creative Commons License 2013.11.04 0 0 29855

Igen, de legalább ezek is adnak jó példákat!

A paw-paw-oknál a terület azért jobbára mégis jó, kopasz kivi dettó. A kivit, kákit meglátjuk, nagyüzemi termesztés talán tényleg nagy kockázat, de egy minusz 22 túlélése után én bizakodom. Persze, volt takarás, meg volt ami annak ellenére is elfagyott, de erősödve, vastagodva, csak javulnak az esélyek, azért én bízakodom, s anélkül nem is menne.

Előzmény: ninovarga (29849)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.04 0 0 29854

A megfelelően működő fügefáknak úgy kell kinézniük most, mint ezeknek a csörnyeföldi szőlőhegyen lévő egyedeknek.

Előzmény: ninovarga (29853)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.04 0 0 29853

Sok, tavalyi sarjakból nagyra nőtt fügebokrot láthattunk az idén a különböző fórumokban. Sok, ilyen fügével rendelkező kertészkedő tette fel a kérdést, miért csak részben, vagy egyáltalán nem érnek be a rajta lévő gyümölcsök. Az érdemi fügetermesztésre alkalmas helyeken már egy ideje le kellett volna érniük a terméseknek, annak köszönhetően, hogy nem sarj jellegű növekményeken, hanem érett ágakon fejlődnek rajta a gyümölcsök. Ez azt feltételezi, hogy ne tövig, vagy majdnem tövig fagyott növény többéves gyökeréről megújult sarjtömegről legyen szó, hanem minden telet normálisan túlélő egyedről. Csak az ilyeneknél áll fenn az az egyensúly, hogy mérsékelt növekedésű új növekményeken az összes termés beérhessen megfelelő időben. Ennek megfelelően maga a a növekmény is megfelelően befásodik és kellő túlélési eséllyel indul neki a következő télnek.

Zsolt632536 Creative Commons License 2013.11.04 0 0 29852

Igen, kisebbik lányommal próbálkozom ilyen téren. Ő nagyon fogékony a kerti dolgokra, érdekli, de azért még a szüretelés tetszik jobban mint a gondozás.

Tavaly a horgászat nagyon gyengén ment, csak a Dunára váltottunk és nem igazán jött össze, kevés időt tudtunk ráfordítani, s nem értünk eléggé hozzá.

Idén ismét a mellettünk lévő vízen próbálkoztunk, de nyárig nem jutottunk le. Most ősszel sikerült párszor, de a lány még tanulja a villantó kezelését, s a nyílt nagy vízen hiába dobáltunk, semmi. A hínáros részen meg idegbaj, alig, alig van hely, ahol nem akad le és el lehet húzni. De itt mégis van rávágás. Fogni viszont mégsem tudtunk még, két bugyli akadt még csak be, de egy gyereknek a visszaúsztatás is nagy élmény.

Sajnos mostanában már nincs kedvem kishalazni, nem visz rá a lélek, hogy feltűzzem. Pedig lassan az az idő jön, amikor már csak azzal lesz eredmény. Igaz, mostanában már az úszó melletti álldogálás is egyre inkább nehezemre esik a hideg időben. Az elmúlt 5-6 évben -amióta megvan a kertünk- a kertészet nálam erősen a horgászat rovására történik.

Előzmény: ninovarga (29834)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.04 0 0 29851

Azon túlmenően, hogy alapvetően a téli minimumok határozzák meg a nevezett fajok túlélési esélyét, nem mindegy, milyen állapotban mennek bele a télbe a növények. A kivinek még valóban zöldnek kell lennie. Első ránézésre úgy fest még a kivi, mintha nyár lenne, sőt a vékony hajtásai még mindig növekednek. Ha tüzetesebben megnézzük azonban, ha alig észrevehetően is, de a nappalok rövidülésével elkezdődött nála is az a folyamat, ami általában a lombhullató fajokat jellemzi: ha lassan is, sárgulni és hullani kezdtek a levelek.

Előzmény: ninovarga (29845)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.04 0 0 29850

Az idén október elején jelentkező korai fagyok az egész országot érintették. Sajátos módon nem meredek gradiensű inverzió jellemezte ezeket a fagyos éjszakákat: a dombok is csak 1-2 fokkal maradtak pozitív hőmérsékleti értéken, miközben a síkon sem alakult ki nagyon durva fagyhelyzet, kivételt csupán az igen határozott fagyzugfekvések képeztek. Ez a jelleg nagyjából alkalmassá tette ezt a mostani helyzetet arra, hogy megközelítően megbízható indikátorként működjék a szóban forgó fajok tartására teljességgel alkalmatlan helyek kijelölésére.

Előzmény: ninovarga (29849)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.04 0 0 29849

A fórumozás évei során újra és újra arra buzdítottuk a topictársakat, hogy - amennyiben van a közelben dombon elérhető terület - igyekezzenek ott kertészkedésre alkalmas telekre szert tenni és ott próbálkozni a korlátozottan fagytűrő fajokkal. Sajnálatos módon csak kevés sikeres példa született ennek nyomán. Ugyanakkor a többség (véletlenül) az ilyen növények tartására - mondjuk ki bátran - alkalmatlan területen lakik és közvetlenül a ház körüli kertben próbál kertészkedni.

Előzmény: aiol19 (29848)
aiol19 Creative Commons License 2013.11.04 0 0 29848

Olyan igazságtalan, hogy pont olyanok laknak ilyen lehetetlen fekvésű helyeken, akik a növények iránti lelkesedésük okán különösen megérdemelnének egy kegyesebb klímát, közben pedig olyan dombi területek pazarlódnak fenyőültetvényre, ahol a kivilevelek még mindig (és nem újra) zöldek, ahol szüretelni lehet még a paradicsomot és ahol 10 méteres fügefák lehetnének.

Igazából nem is értem, miért ültettél arra a helyre kivit, kákit, stb., amikor a fényképek és a mért adatok alapján ez a terület teljesen alkalmatlan ilyen gyümölcstermők számára. Mondhatni, olyan didaktikai célra lehetne szemléltető példa, hogy hova NE ültessünk ilyeneket. Türelemmel és imával is esélytelenek. A ház környéki növényeidről készült október elejei fényképek viszont meglepő kontrasztot mutatnak: miért nem oda került az összes kivi, káki? Még ha a szirmabesenyői völgyi fekvés miatt ott is veszélyben vannak, de az épületek hője miatt talán ott már több értelme lenne a reménykedésnek.

Előzmény: Törölt nick (29846)
borsika79 Creative Commons License 2013.11.04 0 0 29847
Sajna nálam úgyszint.
Előzmény: Törölt nick (29844)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.04 0 0 29846

Hmm..... Sajna nem marad más  a számomra , csak mint a horgászoknak (én is szoktam ... ) :

türelem és  ...  .. . ima.

Előzmény: ninovarga (29845)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.04 0 0 29845

Ez nagyon-nagyon-nagyon-nagyon NEM jó! Ezek a kivik valóban tavaszi fenológiai állapotban vannak. Képtelenség nekik elmagyarázni, hogy nem nyár, hanem tél következik.

A fórumi tevékenységem évei során sokszor tettem elkeseredett kísérletet arra, hogy elmagyarázzam, milyen sajátos fenológiai viselkedése van a kivinek: a nyugalmi időszakban bekövetkező esetleges fagykárosodásai nem hasonlíthatók az egyéb fajok téli fagykáraihoz. Mindig arról van szó, hogy tulajdonképpen vegetációban kapnak erős, téli típusú fagyot. Ezt okozhatja egy ilyen jelenség, mint ami most Nálad bekövetkezett: a kivi számára alkalmatlan fagyzugban rendkívül korán elvesztette a levélzatét és most újraindul úgy, mintha tavasz lenne. Hasonló hatása van egy súlyos nyári szárazságnak, amikor a növény a vízhiány miatt veszti el a lombját, majd az első eső/öntözés után ismét hajtani kezd (túl későn.)

Normális téli nyugalmi állapotban ugyanakkor a kivinek hihetetlenül jó fagytűrése van.

Mindez összefoglalva azt jelenti, hogy a kivi fagykárosodási esélyei egészen másképp értelmezendők, mint a normális lombhullató fajoké. A megfelelő termőhely kiválasztása tehát elsősorban az átmeneti évszakok fagyhajlamára, valamint a talaj vízmegtartóképességére való koncentrálást foglalja magában. (Más kérdés, hogy az átmeneti évszakok fagyhajlama ugyanott a legkisebb, ahol a téli abszolút hőmérsékleti minimumok is kedvezőek.)

Előzmény: Törölt nick (29844)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.04 0 0 29844

Tavaszodik?

Most sírjak, vagy nevessek?

A feljettebb kivijeim most így viselkednek. Ez ugye nem jó?

Sz.Besenyő Sajógát alatti talajmenti minimumhőmérséklet 
Sorszám           Dátum           Hőfok           Megjegyzés .........................................................
   63.                 11.04.            8,5°C
   62.                 11.03.            6,0°C
   61.                 11.02.            5,0°C
   60.       2013.11.01.            2,0°C      Az eltelt időtartam nem lényeges, csak akkor ha >24h         
Sorszám      Dátum     Időpont     Eltelt_Időtartam     Hőfok           Megjegyzés
 59.               10.31.      07h00'          23h                      4.0°C
 58.               10.30.      08h00'          25h                      8,5°C
 57.               10.29.      07h00'          22h                      9,0°C

ninovarga Creative Commons License 2013.11.03 0 0 29843

Arany(os)barack! :)))

Előzmény: Béla1007 (29842)
Béla1007 Creative Commons License 2013.11.03 0 0 29842

Barackom!

Béla1007 Creative Commons License 2013.11.03 0 0 29841

A peca és a kertészkedés között a türelem a kapocs!!

üdv

Béla

Előzmény: ninovarga (29839)
Béla1007 Creative Commons License 2013.11.03 0 0 29840

De szép "Hercegek"!! Gratula!! Az idén egy fia márnát nem fogtam a tavalyi jó dunai márnás helyeken!! :((

üdv

Béla

Előzmény: gyuri+ (29838)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.03 0 0 29839

A végén kiderül, hogy a többség itt horgász (is).

Szép márnák! A Murának is az egyik fő faja.

Előzmény: gyuri+ (29838)
gyuri+ Creative Commons License 2013.11.03 0 0 29838

Felvidéki halak.

Előzmény: Béla1007 (29837)
Béla1007 Creative Commons License 2013.11.03 0 0 29837

Méretes!

Béla1007 Creative Commons License 2013.11.03 0 0 29836

Szia Nino!

Jók a fundamentumok! A fiam már aprítja a sneciket a lányom meg imádja simizni a halacskákat és nézi velem a tematikus peca TV adásait. Kertészkedésnél meg a termés fogyasztásában vesik ki a részüket:))). Épp most evett a lány bolti szőllőt igaz a magját ki kellett vennem mert azt nem eszi!

üdv

Béla

Előzmény: ninovarga (29835)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.02 0 0 29835

Misi, Te hol tartasz a kertészhorgász-neveléssel?

Előzmény: Béla1007 (29827)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.02 0 0 29834

Nem felejtettem el egy Tőled származó aranyos kislányképet sem egy csukával!!!! Úgy gondolom, Te is ilyen kertészhorgász-nevelést folytatsz.

Előzmény: Zsolt632536 (29829)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.02 0 0 29833

Közben eszembe jutott szomszéd Ferike 2007-es hozzászólása. Emlékeztem, hogy ebben is volt utalás valamilyen iskolai hitetlenkedésre. Egyben egy dokumentum arra vonatkozóan, hogy a "kertészhorgász-nevelés" távolabbi múltra tekinthet vissza.

"Olyan szerencsés vagyok, hogy Ninovarga szomszédságában lakom. Kisebb koromban horgászni tanultam meg tőle ( mert horgásznak sem akármilyen ). Később szívesen látogattam vele különleges növényeit és nagyon megtetszettek. Nem csak a gyümölcsök íze, hanem maguk a növények is. Iskolatársaim el se akarták hinni, hogy ilyenek itt vannak. Nagy élmény volt például a tavalyi kákiszüret, amit én is segítettem leszedni. Tavaly az Ő fügesarjainak nyesedékeiből a saját kertemben több mint 100 csemetét neveltem, amiknek egy részét az idén sikerült káki és kivi szaporítóanyagra cserélnem, így meg tudtam valósítani régi álmomat a saját szőlőhegyi területünkön, mert erre a célra apától megkaptam egy 50X12m-es területet. Ide ültettem el a növényeket..."

Azóta rendszeresen, minden évben tudósítottunk erről a kis ültetvényről.

Előzmény: ninovarga (29832)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.02 0 0 29832

Persze a természetközeli élmények ilyetén iskolai fogadtatásáért nem kell Olaszországig menni. Hasonló párbeszédképtelenségre van kárhoztatva nyolcéves kislányunokám is egy budapesti iskola második osztályában....

Előzmény: ninovarga (29831)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!