A múltkor szombat este, hazafelé az árkon keresztül közelítettem meg házunk bejáratát. Mivel közben négykézlábra is ereszkedtem, hogy jobban lássam az utat, észrevettem az árok oldalában egy csomó ilyen zöld frincfrancot. Akit szintén érdekel, mik ezek a furcsa kis lények, segítsen őket kitalálni!
Nem értelek benneteket! Meredt, kómás tekintettel a távolba meredtek! Én meg bűvészkedhetek, az előtérben lévő növények, egyebek élességével, észre sem veszitek. Tessék szépen elmenni a kocsmába, inni egy hideg sert éhgyomorra, hátha kitisztultok némileg!
Persze jobban nézegetve a nagyítónak használt Kozelos üveggel ezt a képet, rémlik valami a mammut agyarából... Hmmm....??? Lehet hogy csak én nem ittam eleget? :)
Egyébként tényleg röhelyes, hogy a kajszibarack és a szilvafák -s leginkább a "borozdák"- helyén csak tujákat ültetnek az új kerttulajok. De ki mondja, hogy azok alatt nem kell takarítani? Ne tudjátok meg, mit sepregetek a házam előtt lévő tuják alatt! Mentségükre legyen írva, nagyon kivállóan árnyékolják a házat, s egész madárseregnek adnak ellátmányt!
Na ja és a boróka! Ilyet is mérnek ebben a kávézóban? :) Vagy összetévesztem valamivel? Mert öregapám pálinkaformában mutatta be, öreganyám pedig karácsonyfa gyanánt.
És különösen röhejes ez mondjuk az alföldi löszpuszták vagy homokpuszták helyén vagy a dolomitdombokon lévő településekben... bezzeg borókát nem ültetnek, aminek még lenne némi keresnivalója, mert annak nincsen ennyi szép idegenhangzású-nevű fajtája.
Hát igen, szomorú dolgok ezek... mindig elérzékenyülök egy ilyen kiszáradt tuja láttán... :( Már olyan kevés van belőlük az országban... Itt nem messze a lakóparkban is már csak 36454576523645 db. őshonos, védett Thuja occidentalis 'Smaragd' van, meg 3453654154 db. kihalófélben lévő, veszélyeztetett Chamaecyparissus lawsoniana... az igen ritka, rejtőzködő életet élő X Cupressocyparis leylandii -t pedig már csak a nagyon szerencsés és kitartó botanászok találhatnak! :(
Van. Emitt az előtérben is vagy 6 döglött dísztuja. A kerttulajdonos kert/ész/ megvette drágapénzzért, elültette az árokpartra a gazba -pardon, az őshonos árokparti növények közé- s locsolás nélkül a sorsára hagyta. Máig nem érti, miért nem nőttek olyan nagyra, mint a szomszéd magról kelt zöldjuharja az árok fenekén. Igaz a háttérben lévő tuja gazdája sem érti miért száradt ki az ő tujája is, miközben a csipkebokor, a bodza, s egyéb árokparti növények vígan burjánzanak. Én sem értem... minek az ilyen embereknek a kertes ház? Na, de sok mindent nem értek én! :(
Jut eszembe: régen volt valamelyik tv-csatornán egy "Mákvirágok" c. műsor, ami a szenvedélybetegségekről szólt. Mutattak benne állítólag, én nem láttam.
Nézegetve a már bemutatott árokparton készült képeimet, /van több tavasz óta/ megállapítom, hogy egy egész botanikus kertre való növényt meg lehet ismerni ott. Egy tapodtat nem kell arrébb menni. Legfeljebb hátrafordulni az ellenkező irányba... Ja, és ebből az nézőpontból komponálni a képeket. Kár, hogy az index nem engedi meg az eredeti felbontás közzétételét. :(
Szóval a topikcím teljesen korrekt! Önállóan is életképesnek tünik akárhová van besorolva! :)
Hozzál csak képeket!!! Ez igenis egy komoly növényes szaktopik... :) Amit eleinte "kávéházazósnak" álcáztunk de csakis azért, hogy áttegyék ide és itt is elkedhessünk növényezni... :))) Gondoltuk ráneveljük kicsit a kávézósokat is a növényezésre!!! Olyan növénymániás botanász lesz itt mindenki, hogy csak na! Téged pl. már kicsit sikerült is átnevelni... :)
A kereklevelűn még gondolkodom... :( Emlékeztet pl. valami madárbirsre... közelebbi kép van? :)
Nem vagyok növényszakértő. De hamár idetévedtem, elkezdtem kutakodni. Tényleg zöldjuhar a neten fellelhető infók és az eddig készített képeim alapján. (tennék be képeket róla, de már nem tudom ON vagyok-e vele itt ebben a kávézóban?)
A vadrózsa -öregapámszerint csipkerózsa- stimmel, és a krizantém is. De van még ott szépen látható egyéb levél/növény is! Az mi? Ja és további részleteket tudok ki ollózni!
Miért, mi volt ennek a topiknak az eredetije? Csak nem valami növényekről szólt? Meg aztán hol? A polidiliben, vagy a huszban? :)
Van a nagyobb felbontású kép, de azt nem szeresse az index. Na majd szétollózom. De félek, mire minden növényt meghatároztok, ismét költöztetik a topikot! :)
Na addig is tessék józanodni, mert aki a fenyőfát is az árokparton látja -az a kertben van, nem az árokban/árokparton- az hogy veszi észre az árok fenekén sarjadt (juhar?) fát?