Keresés

Részletes keresés

Neingang Creative Commons License 2019.08.31 0 0 464
Előzmény: Aurelius Respectus (462)
Neingang Creative Commons License 2019.08.31 0 0 463

"simán lehet, hogy újabb tizenpár év alatt karbonmentesek is lesznek és oxigént finganak majd a koppenhágai dánok."

Huhh, ez azért erősre sikeredett, de valóban: a szocializélés mindenek felett. :S

Előzmény: Törölt nick (460)
Aurelius Respectus Creative Commons License 2019.08.31 0 0 462

Te mindig kifogod ezeket a helyeket :) Ezek szerint nemcsak Korfun voltak horror állapotok.

Nem is gondoltam volna, hogy Koppenhága felkapott turisztikai célpont.

Előzmény: Törölt nick (460)
Neingang Creative Commons License 2019.08.31 0 0 461

Igen, efelé halad, de közben talán lesz még egy-két megálló, ahol megálljt lehetne parancsolni a beleszólás elharapózásának. Kivéve, ha krízishelyzetben jön az intézkedés, és egy generáció szokik bele abba, hogy a lakat nem nyitható, mert erre szocializálták. És akkor jönnek, akik majd szépen kivonulnak a társadalomból, mint az a csacsis fickó a 444-es cikkben a minap... iskolapélda, mint a pireneusi/galíciai és asztúriai hippikolóniák/ a régiek által elhagyott és mára önfenntartóvá varázsolt falvakkal...

Előzmény: Aurelius Respectus (459)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.31 0 0 460

Ez megalol. :D Lehet, hogy nem mindig gáz Koppenhága, de amikor én voltam, fullra járt turistából, összehányt, büdös szobában "aludtunk" nyitott ablaknál a konyha edénycsörgését hallgatva, mert nem volt másik szobájuk. Olyan gondosan volt kitakarítva az Ibis hotelszoba, hogy a függönyön az előző vendég fekete haja kunkorodott. A sétálóutcájukon bokáig lehetett a szemétben gázolni (de tényleg, van fotóm is valahol), és a McDonaldsban konkrétan nem voltam hajlandó enni, mert a vendégtér padlója is ragadt, az asztalokról meg nekünk kellett elpakolni a tálcahalmokat. Azt a poént sütöttem el utána mindenkinek, hogy olyan mocskos volt, hogy ha az ÁNTSZ kimegy ellenőrzésre abba a Mekibe, nem csak azt záratja be örökre, de egész Dániát. :P

A húsfogyasztás meg külön aranyos, tekintetbe véve, hogy annak a menekültnek, aki nem eszi meg a sertéshúst, fel is út, le is út, mert a sertés Dánia nemzeti eledele. Kerítést is építettek, hogy a mocskos német vaddisznók ne fertőzzék le az állományukat. :) Kérdés, hogy száműzik-e a nemzeti disznótenyésztésre fütyülő, vegán dánokat vagy már megint ez a kettős mérce. :P (Merthogy én se szeretem a disznó húsát, nem is szoktam enni.)

De végeredményben, ha tizenpár év alatt sikerült eltakarítani azt a ganét, amit mi láttunk, akkor simán lehet, hogy újabb tizenpár év alatt karbonmentesek is lesznek és oxigént finganak majd a koppenhágai dánok.

Előzmény: Aurelius Respectus (457)
Aurelius Respectus Creative Commons License 2019.08.31 0 0 459

Nekem ez ilyen átmenetnek látszik egy elnyomó totalitárius társadalom felé, Maó Kínájában voltak ilyenek, hogy belepofázott az állam, hogy mit egyenek az emberek. Néhány ilyen átmeneti lépés és csak nézünk, hogy be lett tiltva a húsfogyasztás a leghaladóbb zöld pártok vezette nyugati országokban, meg vízkorlátozásokat vezetnek be, hogy mennyi vizet használhat egy ember egy nap és hasonlók.

Előzmény: Neingang (458)
Neingang Creative Commons License 2019.08.31 0 0 458

Valahogyan azzal is beleszólnak a közvetlen életviteledbe, hogy hova milyen eszközzel közlekedve juthatsz el, milyen éttermeket nyithatsz, mit veszel az áruházakban (mit tartanak készleten), tehát a szabad önrendelkezés olyan módokon finom korlátok közé van mindenütt szorítva, hogy egy jelentősebb lépés már nem is igazán tűnik fel az embereknek, mert meg is magyarázzák, a nagytesó mit enged és mit nem, a mindennapok szövetébe van beivódva a kontroll olyan szinten, hogy sokaknak ez fel sem tűnik.

Előzmény: Aurelius Respectus (457)
Aurelius Respectus Creative Commons License 2019.08.31 0 0 457

Ez mind szép és jó, csak az utolsó előtti bekezdés ne lenne. Milyen jogon szól bele abba a városvezetés, hogy mit esznek az emberek ? 

https://444.hu/2019/08/31/koppenhaga-teljesen-karbonsemleges-lehet-2025-re

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.31 0 0 456

Nagyon szívesen. Van egy fiú, ha jól tudom, énekes volt előtte, és neki van kertészkedős csatornája, ahol profi metszi a rózsákat. Attól nem kell félned, általában kinövik, ha valami nem jól sikerült. :D Azt kéne tudni, hogy eleve beoltott tő-e, mert akkor figyelned kell, hogy nehogy a nemes részt levágd róla.

https://www.youtube.com/watch?v=wm4uqoAx0IU meg Megyeri Szabolcsnak is van egy jó videója erről: https://www.youtube.com/watch?v=MF7QWhAVKhI

A magokat illetően, tavaszig nem lesz bajuk, nem biztos, hogy idén ültetném el már. Ha kinn szórod el, talán jobb, mert akkor a normál módon kihajthat a mag, amikor ott az ideje. Benn palántázni - ha nem tudod időben kiültetni - rizikósabb. Plusz télen a legtöbb növénynek nincs elég fény a lakásban, tehát felnyurgulhat vagy a párás melegben valami megtámadja. Legalábbis zöldségeknél így van, rózsamagot még nem vetettem sose. :)

Előzmény: Törölt nick (452)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.31 0 1 455

Már csak azért is, mert csak a menzán csinálják búzadarából, amit nem is kéne ugyebár császármorzsának hívni, mert az daramorzsa (ill. smarni). :) Nekem otthon sose csinálták, a nagyim palacsintás volt, csak a menzán ettem, és nem sok édességet szeretek, de ez dobogós.

Előzmény: Vevegyő (450)
Neingang Creative Commons License 2019.08.31 0 0 454

Nem a kikeléssel lesz gond, hanem azzal, hogy mi lesz a végeredménye, ezért bölcsebb már virágzott, azéves, erős ágból virágzás után közvetlenül szaporítóanyagot hozni és azzal próbálkozni; vegetatív úton 100%, hogy ugyanazt kapod, mint az anyanövény.

Ha nem helyben (árnyékban, rá befőttes üveg alul egy -két ujjnyira szellőztetve, illetve pet-palack kupak nélkül még jobb) gyöketeztetsz, akkor a cserép legyen elég nagy hozzá, ne valami literes kisméretűben állj neki.

A régi rózsatövedet ha másképpen nem megy, oltasd le jövőre profival 2-3 tövet, az a biztos, majd útba igazítanak, mit és honnan vágj le hozzá.

Előzmény: Törölt nick (452)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.31 0 0 453

Én oviban ettem rengeteget, a suliban már nem nagyon adtak. Aztán kaptam egy jó receptet valakitől, istenien sikerült, de valahol elkavargott a nirvánában... Nagyon egyszerű egyébként, nem tudom, miért féltem tőle.

Előzmény: Shangri-La (445)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.31 0 0 452

Köszönöm a tanácsokat, egyenlőre csak magok vannak, ha nem kelnek ki, jövőre hozok ágakat! :) Ültessem rögtön ki a kertbe, vagy cserépben nevelgessem?

Van a kertünkben egy nagyon öreg vörös, illatos rózsa, már a végét járja szegény, a videó tanítása alapján megpróbálom újraéleszteni.

Köszönöm, hogy időt szántál rám! :-)

Káli

Előzmény: Törölt nick (430)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.31 0 0 451

szemét!!!!!!

:DDDDD

érdekes, már többször észrevettem, hogy amiről itt szó esik, az utána szembetalál a való életben is. írtad a kajzersmarnit, én hogy nem lehet, mert nagyon gluténos, erre sorba jönnek szembe a császármorzsás posztok a diétás FB-csoportban.

mi ez, ha nem égi jel, a készítésére? 

:))))

Előzmény: alaptalan (446)
Vevegyő Creative Commons License 2019.08.31 -1 0 450

császármorzsát és sárgaborsófőzeléket menzán kell enni.

pont.

:)))

Előzmény: pamacska a migráncsmacska (449)
pamacska a migráncsmacska Creative Commons License 2019.08.31 0 0 449

császármorzsát a császárvároban kell enni !!!!

Előzmény: Neingang (448)
Neingang Creative Commons License 2019.08.31 0 0 448

Köszi, most fellélegeztem: már-már kezdtem azt hinni, hogy az idő sodrában egyedül maradtam, akinek a császármorzsa, mint gasztro-élmény eddig kimaradt az életéből... Eddig. Egy próbát lehet, hogy megér így, hétvégére. :)

Előzmény: Shangri-La (445)
alaptalan Creative Commons License 2019.08.31 -9 0 447

próbáld ki többfajta legvárral!

...mmmmm...!

Előzmény: Törölt nick (434)
alaptalan Creative Commons License 2019.08.31 -9 0 446

...méghozzá meggy, barack, málna és hecsedli legvárral!

(bibibíííí!)

Előzmény: Törölt nick (433)
Shangri-La Creative Commons License 2019.08.31 0 0 445

A császármorzsa valahogy teljesen kimaradt az életemből. A pizza és a szilvás gombóc megvót. :-)

Előzmény: Törölt nick (442)
Aurelius Respectus Creative Commons License 2019.08.30 0 0 444
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.30 0 0 443

de azért jó érzés, hogy van kire számítani. :-p

holnap randim lesz. :-p

Előzmény: Aurelius Respectus (441)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.30 0 0 442

köszi, kipróbálom majd. :)

a pizza és a császármorzsa volt valaha a két legkedvesebb ételem. meg talán a szilvás gombóc.

10 éve nem ettem.

Előzmény: Törölt nick (439)
Aurelius Respectus Creative Commons License 2019.08.30 0 0 441

Akkor már nincs mit tenni :))

Előzmény: Törölt nick (440)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.30 0 0 440

jaaaaaaa, megették a családi sáskák. van nekem egy kisöcsém.... :-)

Előzmény: Aurelius Respectus (438)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.30 0 0 439

Esetleg ezzel egy próba? http://borijanka.blogspot.com/2014/01/csaszarmorzsa-gluten-es-tejmentesen.html Ezt a receptjét nem próbáltam, de másikat igen, és az bevált.

Előzmény: Törölt nick (436)
Aurelius Respectus Creative Commons License 2019.08.30 0 0 438

A csoki sokáig eláll, majd megeszed akkor :)

Előzmény: Törölt nick (436)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.30 0 0 437

nálunk az oviban málnahabbal adták. ez olyan, mint valami mennyei álom.

Előzmény: Törölt nick (434)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.30 0 0 436

nem, abban is tej van. mindegy, karácsonyig màr fél lábon is kibírom.

csak ez most így olyan vicces. nézem a tortámat. :)

Előzmény: Aurelius Respectus (435)
Aurelius Respectus Creative Commons License 2019.08.30 0 0 435

Nem eheted meg gondolom. Étcsokit ehetsz ? 

Előzmény: Törölt nick (431)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!