Igen, efelé halad, de közben talán lesz még egy-két megálló, ahol megálljt lehetne parancsolni a beleszólás elharapózásának. Kivéve, ha krízishelyzetben jön az intézkedés, és egy generáció szokik bele abba, hogy a lakat nem nyitható, mert erre szocializálták. És akkor jönnek, akik majd szépen kivonulnak a társadalomból, mint az a csacsis fickó a 444-es cikkben a minap... iskolapélda, mint a pireneusi/galíciai és asztúriai hippikolóniák/ a régiek által elhagyott és mára önfenntartóvá varázsolt falvakkal...
Ez megalol. :D Lehet, hogy nem mindig gáz Koppenhága, de amikor én voltam, fullra járt turistából, összehányt, büdös szobában "aludtunk" nyitott ablaknál a konyha edénycsörgését hallgatva, mert nem volt másik szobájuk. Olyan gondosan volt kitakarítva az Ibis hotelszoba, hogy a függönyön az előző vendég fekete haja kunkorodott. A sétálóutcájukon bokáig lehetett a szemétben gázolni (de tényleg, van fotóm is valahol), és a McDonaldsban konkrétan nem voltam hajlandó enni, mert a vendégtér padlója is ragadt, az asztalokról meg nekünk kellett elpakolni a tálcahalmokat. Azt a poént sütöttem el utána mindenkinek, hogy olyan mocskos volt, hogy ha az ÁNTSZ kimegy ellenőrzésre abba a Mekibe, nem csak azt záratja be örökre, de egész Dániát. :P
A húsfogyasztás meg külön aranyos, tekintetbe véve, hogy annak a menekültnek, aki nem eszi meg a sertéshúst, fel is út, le is út, mert a sertés Dánia nemzeti eledele. Kerítést is építettek, hogy a mocskos német vaddisznók ne fertőzzék le az állományukat. :) Kérdés, hogy száműzik-e a nemzeti disznótenyésztésre fütyülő, vegán dánokat vagy már megint ez a kettős mérce. :P (Merthogy én se szeretem a disznó húsát, nem is szoktam enni.)
De végeredményben, ha tizenpár év alatt sikerült eltakarítani azt a ganét, amit mi láttunk, akkor simán lehet, hogy újabb tizenpár év alatt karbonmentesek is lesznek és oxigént finganak majd a koppenhágai dánok.
Nekem ez ilyen átmenetnek látszik egy elnyomó totalitárius társadalom felé, Maó Kínájában voltak ilyenek, hogy belepofázott az állam, hogy mit egyenek az emberek. Néhány ilyen átmeneti lépés és csak nézünk, hogy be lett tiltva a húsfogyasztás a leghaladóbb zöld pártok vezette nyugati országokban, meg vízkorlátozásokat vezetnek be, hogy mennyi vizet használhat egy ember egy nap és hasonlók.
Valahogyan azzal is beleszólnak a közvetlen életviteledbe, hogy hova milyen eszközzel közlekedve juthatsz el, milyen éttermeket nyithatsz, mit veszel az áruházakban (mit tartanak készleten), tehát a szabad önrendelkezés olyan módokon finom korlátok közé van mindenütt szorítva, hogy egy jelentősebb lépés már nem is igazán tűnik fel az embereknek, mert meg is magyarázzák, a nagytesó mit enged és mit nem, a mindennapok szövetébe van beivódva a kontroll olyan szinten, hogy sokaknak ez fel sem tűnik.
Nagyon szívesen. Van egy fiú, ha jól tudom, énekes volt előtte, és neki van kertészkedős csatornája, ahol profi metszi a rózsákat. Attól nem kell félned, általában kinövik, ha valami nem jól sikerült. :D Azt kéne tudni, hogy eleve beoltott tő-e, mert akkor figyelned kell, hogy nehogy a nemes részt levágd róla.
A magokat illetően, tavaszig nem lesz bajuk, nem biztos, hogy idén ültetném el már. Ha kinn szórod el, talán jobb, mert akkor a normál módon kihajthat a mag, amikor ott az ideje. Benn palántázni - ha nem tudod időben kiültetni - rizikósabb. Plusz télen a legtöbb növénynek nincs elég fény a lakásban, tehát felnyurgulhat vagy a párás melegben valami megtámadja. Legalábbis zöldségeknél így van, rózsamagot még nem vetettem sose. :)
Már csak azért is, mert csak a menzán csinálják búzadarából, amit nem is kéne ugyebár császármorzsának hívni, mert az daramorzsa (ill. smarni). :) Nekem otthon sose csinálták, a nagyim palacsintás volt, csak a menzán ettem, és nem sok édességet szeretek, de ez dobogós.
Nem a kikeléssel lesz gond, hanem azzal, hogy mi lesz a végeredménye, ezért bölcsebb már virágzott, azéves, erős ágból virágzás után közvetlenül szaporítóanyagot hozni és azzal próbálkozni; vegetatív úton 100%, hogy ugyanazt kapod, mint az anyanövény.
Ha nem helyben (árnyékban, rá befőttes üveg alul egy -két ujjnyira szellőztetve, illetve pet-palack kupak nélkül még jobb) gyöketeztetsz, akkor a cserép legyen elég nagy hozzá, ne valami literes kisméretűben állj neki.
A régi rózsatövedet ha másképpen nem megy, oltasd le jövőre profival 2-3 tövet, az a biztos, majd útba igazítanak, mit és honnan vágj le hozzá.
Én oviban ettem rengeteget, a suliban már nem nagyon adtak. Aztán kaptam egy jó receptet valakitől, istenien sikerült, de valahol elkavargott a nirvánában... Nagyon egyszerű egyébként, nem tudom, miért féltem tőle.
érdekes, már többször észrevettem, hogy amiről itt szó esik, az utána szembetalál a való életben is. írtad a kajzersmarnit, én hogy nem lehet, mert nagyon gluténos, erre sorba jönnek szembe a császármorzsás posztok a diétás FB-csoportban.
Köszi, most fellélegeztem: már-már kezdtem azt hinni, hogy az idő sodrában egyedül maradtam, akinek a császármorzsa, mint gasztro-élmény eddig kimaradt az életéből... Eddig. Egy próbát lehet, hogy megér így, hétvégére. :)