Éppen ma van 62. napja, hogy megrendeltem a Szereld magad csomagot. Ennek örömére küldtem egy faxot az ügyfélszolgálatnak, melyben esetleges kötbér igényemet tettem szóvá. Kíváncsi leszek...
Eddig még reménykedtem...
De most kaptam egy szomorú e-mailt az OMIKK-tól: már végérvényesen megszűntnek lehet tekinteni ezt a nagy múltú és patinás intézményt.
Kérek mindenkit, aki egy kicsit is szereti a kultúrát (még ha az OMIKK, műszaki elkötelezettsége révén sokak szemében nem tartott számot eddig nagy figyelemre) és fontosnak tartja az értékek megőrzését, a MeH-nél, az NKÖM-nél és nem utolsó sroban a kultusz tárcánál valamilyen formában fejezze ki tiltakozását a megszüntetés miatt.
A BMKE (ex-BME) szerény véleményem szerint több tekintetben sem alkalmas a könyvtár eredeti és széles publikum részére hozzáférhető funkcióinak ellátására. Az intézény eleve területhiánnyal küszködik (nem beszélve a költségvetési kiszolgáltaottságról!) és relatív zártsága miatt sem alkalmas a "köz" műszaki-információs kielégítésére. Kifejezetten roszz megközelíthetősége: nagy területen helyezkedik el az egyetem - ezen belül még ha a Szt Gellért téri központi könyvtár-épületbe kerül is az OMIKK utódja, sem metró, sem szinvonalas villamosközlekedés ezen a területen - minden ellenkező híresztelés ellenére - nincs és a közeljövőben nem is lesz!
Addig próbáljunk meg lépni, ameddig az OMIKK régi épületét nem passzolják át egy "barátnak" vagy teszik egyszerűen (kapmányra elkölthető) pénzzé!
>mint pl. SETUP, CONNECT, stb (3. réteg).
Ugye!? A rézdrót (ill. a rajta futkározó jelek) az első réteget (Layer1) képviselik.
Csak nem a netmod konfigurátor programjának terminálablakával (vagy hogy is híjják) játszottál? Avagy "szintén zenész? - Nem, műszerész!" lennél? :-)
Sziasztok!
Köszi a válaszokat, most éppen 64k-val vagyok fenn az Axelero-n. Az Euro DSS1 egyébként maga az ISDN protokoll, ami a hívásfelépítést segíti. Ilyen üzenetei vannak mint pl. SETUP, CONNECT, stb (3. réteg). Egyébként az un. alap ISDN-nek vagy BRA-nak valóban egy rézérpár kell, a PRA-nak kell kettő (primer ISDN vagy ISDN30).
Üdv,
Sinya
A központ és az NT között csak egy érpár van!
A vonali jel kódolása a 2B1Q, (ami szerintem zseniális) a központnál és az NT-ben az adás és a vétel szétválasztására külön folyamatok zajlanak.
Ahol két érpár van, az az S0 busz. Ez az NT és az ISDN készülékek közötti kommunikációra szolgál. Egy az adásnak, egy a vételnek, ill. fantom táplálással még tápellátás is megy az ISDN készülékek felé az NT-ből. Ennek terhelhetősége korlátozott, ezért nem lehet erre bízni az összes lehetségesen rákapcsolható készülék magtáplálását.
Ráadásul vésztáplálás esetén ennek a fantom táplálásnak a polaritása megfordul, amit az erre előzőleg egy kapcsoló átállításával kijelölt ISDN készülék érzékel, így az működöképes marad, az összes többi elnémul.
De ehhez előzőleg az NT-vel is tudatni kell, hogy a vésztáplálásra az S0 buszt jelöltük ki.
Az EDDS1 szerintem egy másik rétegre vonatkozik, nem a központ és az NT közötti fizikai közegre.
Dühös vagyok! 3 hete rendeltem meg az ISDN-t, mire a Matáv tegnap méltóztatott kifáradni hozzám, és közölte, hogy bocs, de most mégsem szerelnek, mert gyenge a jel!!! Az erősítőre meg várjak türelemmel. ENNYI.
elkapkodtam...:-(
Milyen protokollal beszélget az NT és a központ? EDS1 az európai szabvány, amint feltelepíted a gépedre, látni fogod. Nem is enged mást beállítani (mármint az újabb szoftverek) :-)
Egy kérdésem volna: úgy tudom, hogy az ISDN két érpáron kommunikál. Viszont az NT-be csak egy érpár megy ugye... Milyen protokollal beszélget az NT és a központ?
Egyébként a június 24-én megrendelt ISDN-ből még semmit nem láttam... múlt héten hétfőn megkaptam a szerződést, amit rögtön kedden a Mammutban le is adtam. Azóta megint egy szó se. Erre ez az új akciójuk... Megáll az eszem. Lehet ezekkel kezdeni valamit? Különben is, a hatvan nap már lejár lassan és még semmi nem történt.... Azon kívül, hogy a szerződést kiküldték...
Megtudna nekem valaki mondani, hogy ELCON netmod-hoz milyen parancsot kell megadni 128K-s csatlakozashoz ? intracomnal ugye atb0, elconnal mi a parancs ? atb? ?
rDave:
>végül aztmondta hogy a mi kis EWSD központunk >nemszereti az Elcon NT-t
Én sem szeretném elkiabálni, de talán az Elconnal sincs minden veszve. Korábbi sikertelen küzdelmem után a Matávval és az Elcon systemsel, úgygondoltam megpróbálom újra a firmware upgradet. (Korábban az Elcontól kaptam egy remote upgradet 2.9-re de nem segített.) Ezúttal a 3.0-t töltöttem fel, és azóta semmi gond. 5-6 napja egyszer sem volt gond az adatátvitellel, semmi villogó led stb..
Ezután már csak azt nem értm, miért nem érhető el a firmware file az Elcon oldalain, vagy legalább írnák oda hogy ilyen probléma esetén kérjék a frissítést tőlük. (Én egy warezoldalról szedtem le, ha valakinek kell elküldöm)
Jaja, a soros port sebessege szokott a gond lenni ott, ahol nem megy a 64 kbps.
"A szerver és a közbenső eszközök ill. átviteli utak bírták volna a 128K igényt? "
Igen. Nem 1 db 128k-s, hanem 2 db 64k-s kapcsolatot szerettunk volna, azonban ez a dolog rendszeresen hazavagta az ISDN modemeinket (tobbszori modemtipus es NT csere utan is), csak egy aramtalanitas segitett rajtuk. Ez a dolog csak a szerveroldalon jelentkezett (ami fogadta a hivasokat). Ugyanugy elszalltak a Matavos v24-es NT-k, mint a 60e forintos Omni ISDN modemek. A hibajelenseg a kovetkezo volt:
Kliensoldal:
ATB3D
<-- NO CARRIER
Szerveroldal:
<-- RING ATA
<-- CONNECT 64000
Es itt megallt a dolog, szoval a szerveroldal elo kapcsolatot jelzett mindenfele hiba nelkul, a kliensoldal pedig no carrier-t (ehhe!). Mindezek utan a kliensoldalon rogton lehetett hivni egy masik szamot, a szerveroldalon eloszor meg kellett bontani a vonalat, es csak utana lehetett barmit is csinalni.
Egy jó hete kb már jeleztem, hogy kaptam egy bizalmas infót. Akkor csak annyit írhattam le, hogy inkább nem kérnék Szereld magad-ot egyelőre.
Nos mától már nyugodtan leírhatom a (remélem nem változott a helyzet) tényeket:
"08.21 től indul az uj isdn akcio
isdn 2+ 2.000 ft beldij+ 4*2800 ft forg kedv
isdn net 7.000 ft beldij+ 4*2500 ft forg kedvezmény"
Nem csoda, hogy szegény matáv CSAk a szerződés megkötése és a belépési díj igazolt (OSS-ben is nyílvántartásba vezz) befizetése után volt hajlandó a megrendelést elfogadni! ha valaki épp holnap kapta volna meg (utólagos szerződéssel) a Szereld magad-ját, simán visszaküldhetné és megrendelhetné újra, 8 ezres előnnyel!
Igen, ahogy Hofi mondja: "Rég még én is láttalak!" :-))))
Amúgy látni is régen láttál...
És éljen a netMod, persze szegény németeket nem akarom bántani (Olivér barátunk ugyan eléggé eltünt) - hiszen nekem úgy rémlik, a Matáv a ludas: az NT-k gyártók szűámára történő (nemzeti) specifikációja során mintha nem lettek volna mindig maguknál. És akkor csak a mezei felhasználó által (is) megfigyelhető és mindig - törvényszerűen - bekövetkező eseményekről szóltam. Az ISDN hálózati jelzések/primitívek (itt CSAK a V24 és az anlóg végződések számítanak, mert az NT ugyebár csak ittvégez érdemi, SW-es munkát) kialakítása során elég sok mindent elparaméterezhettek (és ebben a másik oldalon ráadásul ott van a "nagy testvér" Siemens EWSD-je, mint telefonos közröhej).
Nem akarom én dícsérni a Svédeket, de az Ericsson azért csak rendesebben megírta az ISDN-es aplikációkat (meg sok egyéb alkalmazást is) a főközpontokra...
nekem segítségre lenne nagyon szükségem! itt állok sok pénzzel (najó ez 1 kis túlzás), nulla hozzáértéssel, egyelőre modemes nettel. szeretnék gyorsabbat! szóval ha valaki nem tud mit kezdeni a rengeteg szabadidejével, akkor oltári hálás lennék ha megdobna pár gondolattal!!! hogy ne untassam e topic nálam jóval műveltebb olvasóit , itt a címem: parakeet@freemail.hu
nagyon köszönöm előre is!
A 64K-nak betehet, ha a soros porti sebességet nem állítod be megfelelően (V.24-es NT-kre gondolok, intracom, ill. elconV24)
Ha a Com port 38400-al kommunikál, akkor az NT hiába tud 64K-t, akkor a PC nem győzi pumpálni a küldenő adatot, ill. nem győzi fogadni az érkezőt, ezért az NT várakozni kényszerül.
>nem mukodott huzamosabb ideig az adatkapcsolat 2 csatornan egyszerre
A szerver és a közbenső eszközök ill. átviteli utak bírták volna a 128K igényt?
Van, hogy a PC csak igény esetén kapcsolja a 2. csatornát, ha az egyéb feltételek biztosítottak, azaz folyamatosan jön/megy nagyobb sebességgel az az anyag, egyébként bontja. És telefonálási igény esetén is dobhatja a második csatornát asszem.
A 115200 kbps nalad a szamitogep es a modem kozotti sebesseget jelzi valoszinuleg, ki szokta irni ezt 56kbps modemekre is. Az, hogy a windoz a tenyleges vonali sebesseget vagy a gep-modem kozotti sebesseget jelzi ki, az a drivertol fugg (meg a modemtol). Az ISDN az fix 64 kbps, nem johet ossze se ennel lassabb, se ennel gyorsabb kapcsolat (legalabbis en ugy tudom). Ha 38400-at ir ki, es ha pl. FTP-vel lemered es tenyleg ennyi, akkor cserelj drivert.
Egyebkent visszamondtuk az osszes ISDN vonalunkat es lemondtuk a 2 eves szerzodest mer egyszeruen nem mukodott huzamosabb ideig az adatkapcsolat 2 csatornan egyszerre. Allitolag a Matav kozpontban levo cucc nem birja. Szoval ISDN sux. Netezesre jo, "komolyabb" dolgokra hasznalhatatlan. ADSL viszont kirajos nagyon, foleg Enternetes elofizetessel :)
> Axelero-n 38400-al jön össze, a Freestart-on meg 64k-val.
A különféle szolgáltatókhoz különböző tárcsázó ikonokat használsz gondolom. Azonosak a beállítások a behívószámon kívül? A soros port sebességre gondolok föképp!
_Nagyon figyelj, hogy gyorsan küld vissza az adatkezelési lapokat (lehetőleg faxon), mert akkor elég körülményes a tudakozóba kerülni. Nagyon lassúak és hosszú az átfutási idő._
ha arra gondoltal, hogy azert kuldjem vissza gyorsan, hogy bekeruljek a tudakozoba, akkor ezzel nincs gond, mert eleve nem akarok bekerulni ;). ugyanis az ISDN csak internetre lesz. telefonalasra szinte egyaltalan nem (mint ahogyan mar mostse hasznalom telefonalasra az analog vonalat..). nemkell hogy akarki is tudja a szamo(ka)t.
De azert koszi az infot!
Olvastam a véleményekt az Eiconnal kapcsolatban, nekem 10 hónapja van meg és még nem volt vele semmi problémám.
Sajnos nem tudok hozzá szólni, hogy az Intracom mennyire jó.
Nagyon figyelj, hogy gyorsan küld vissza az adatkezelési lapokat (lehetőleg faxon), mert akkor elég körülményes a tudakozóba kerülni. Nagyon lassúak és hosszú az átfutási idő.
meglatjuk.. reggel adom le a kitoltott megrendelest. most mar csak Intracom netMod-ot hoznak ? vagy elofordulhat hogy a bovlibb Elcon-t hozzak ? ha kerem, akkor tutira Intracomot adnak ?
Elconnal nem akarok szivni...
Mennyi ido alatt szoktak bekotni ISDNt a leadott szerzodes napjatol szamitva ? lakotelepi resz, matav fokozpont max. 50 meterre van.
mik a tapasztalatok ?
(hallottam ilyet hogy akar 1-2 honap is lehet.. lakotelepen hamarabb megy ?)