Dolina, valakinek? Nekem van egy, papír harmonika kihozattal, és távmérős. Meséljetek, mennyire ritka :D (Gondolom, nem nagyon). Imádom, nagyon szép, de összesen egy tekercset fotóztam vele vagy 15 éve, aztán jött a Zenit.
A Kiev távmérősöknél sajnos a zár a legkomplikáltabb rész. De ha jó, akkor 61000 ciklus a tervezett élettartama. A KIEV 60 TTL 18000, A KIEV 88 30000, a többi 2000-6000. De ez nem a statisztikailag igazolt átlagélettartam, mégis valamit mutat, az alábbi tanulmányban leltem rá:
Jól értesültem hogy a Fobesz aug. 31-el befejezi munkáját? :-(
Most csináltattam náluk egy Leica CL-t. Komplett CLA és a fénymérőben is kicserélték a vezetékeket. Mindezt 8e forintért. Szerintem nagyon barátságos ár.
A távmérőt nem működteti a FED NKVD-n, a FED 2-esen, a Zorki-n sem. A menetes résznél a fókuszáls alatt a nyomólap arányosan mozog, de szvsz nics szinkronban a f.gépekkel. Vagy fordítva.
Van hozzá vakusaruba helyezhető keresőnézőke, ezt még nem kaptam meg.
Öregem, divatot teremtesz, ezentúl kizárólag objektív nélkül használom a zorkit és áruba bocsájtom az ezoterikus/ufó/hatodik érzék stb. rajongóknak, mint a felsőbbrendű értelemmel való aktív és bensőséges kapcsolatom megingathatatlan és objektív bizonyítékát! :))))))
Én, ha fénymérő nélküli géppel fotoózok, mindig a "Sunny16" v Napos16 elvét követem és negatívon ez mindig bejön. Ez a következő: Állítsd a záridőt a film érzékenységét legjobban megközelítő értékre, tehát ha 100-as filmet használsz, akkor 1/125-re, 50-es filmnél 1/60-ra, stb. Ekkor totál napsütésnél 16-os blende kell, kicsit fátyolosnál 11, borultnál 8 és így tovább. Persze, ez csak kindulópont, ebből bármilyen blende/zár kombinációt használhatsz, pl a napos esetben az 1/125-f/16 helyett mondjuk 1/250-f/11, vagy 1/500-f/8, stb. Asszem ez egybevág Zapkörte alábbi hozzászólásával is. Jó fotózást!