Ne haragudj, de ez már ostoba hazudozása részedről. Leírtam, nem kvótát szeretnék, hanem azt, ha mindenkiben lenne egy belső késztetés, hogy a képviselők felel lehetőleg nő legyen. Mindezt úgy, hogy a pártok automatice felváltva raknák a listára a nőket, férfiakat. De ezt is leírtam az előbb.
"Pedig logikus a kérdés, hogy százalékoktól függetlenül, miért fontos a nők lakosságarányos képviselete, és miért nem fontos más csoportoké."
Dehogy logikus, akkor nem lenne benne a mondatodban a "miért":)
A nők sokan vannak. A populáció felét nők teszik ki, A 40-50 körüli balkezes, negyvenhatos cipőt hordó szemüveges zöldszemű szőke rövidhajú pizzakedvelő református kreolbőrű autisták meg kevesen. Tehát ennek a csoportnak a képviselete nem bizserget. De annak nem lenne akadálya, hogy egy tetszőleges párt bármelyik nő /férfi képviselője a szívén viselje a választók 0.000006%-ának/mondjuk 2-3 embernek az ügyét, ha te ezt kívánatosnak tartod.
"Bár amit püfinek írtam, az szól neked is: a képviselők területi alapon teljes lakosságot képviselnek, és nem reprezentatív alapon egyes csoportokat."
Igen, mondtam is, hogy jobb lenne, ha csak lista lenne, de ezt is írtam korábban.
"De bizony hogy korlátoznád. Ha a képviselők fele nő lenne, akkor csak a fele lehetne férfi, holott a választók akarata ezidáig nem egészen ez volt."
És ha az a választók akarata, hogy nőket válasszanak, de abban a választókörzetben nincs női jelölt? (tudom, hogy erről nem te tehetsz, de a "csak listával" ez is ki lenne pipálva)
"És ha a mostani képviselők nem elég jók, arra nem az a megoldás, hogy akkor még kvótanőkkel is hígítjuk az állományt, hanem ha igyekeznénk tisztességes, nem korrupt, felelős politikusokat a parlamentbe juttatni"
Ezzel egyetértek, de akkor megint leírom: nem kvótáznék, szeretném, ha mindenki így látná. De ha nem, hát nem.
"Tudom, ez persze csak idealista álom, hiszen egy hintalovat is beszavaznának a népek, ha a legnépszerűbb párt színeiben indulna..."
Ezzel 100%-ban egyetértek:D
"Mikor egy párt jelölteket állít, igyekszik népszerű, ismert, parlamentbe kerülésre esélyes embereket találni. Ha mondjuk tízszer annyi a férfi politikusuk, akkor egy feles listán ott lesz a férfi politikusaik krémje, a női helyeken meg a 'futottak még' kategória is bekerül... ez jó az országnak?"
Nem, nem volna jó. Az volna jó, ha a nők is aktívan részt vennének a politikában (és ez az ők szégyene, hogy nem így van!!!) mert az ő bőrükre is megy a játék! De mikor ilyet írsz, azt sugalmazod, hogy a nők nem is alkalmasak a politikai pályára. Ezzel a szemlélettel vitázom. Azzal nem, hogy a nők ne menjenek kommandósnak, kőművesnek, tűzoltónak. Értelmes feminista nő nem is állna bele ilyen vitában, a nők nagy része belátó, nem csinálna hülyét magából a vita kedvéért.
Én férfi vagyok, az energetikai szektorban dolgozom. Itt vannak mérnök kolléganők, tök jó miattuk a hangulat, De nekik nem jut eszükbe kimenni a melósokkal egy szektoros 240-es rézkábelt dobról lefejteni, behúzni, a szekrénybe "betaposni" felpucolni, megsaruzni, betörni-bekötni:)))
És abban is biztos vagyok, hogy az unatkozó hülyepicsáknak is csak egy kis része a véresszájú femináci, bár a hangjuk elég hangos. Te meg úgy próbálsz csinálni, mintha a felük ilyen lenne.