Keresés

Részletes keresés

dg46 Creative Commons License 2018.07.07 0 0 239

Az első képen biztosan lotusz van, a második kép virginiai lehet, a levél alapján. Tegyél egymás mellé a két levélből, úgy fotózd le, könnyebb lesz beazonosítani. 

Előzmény: Gyula20 (232)
Ali-bá Creative Commons License 2018.07.07 0 0 238

Szia Gyula!

Datolyaszilvával nemrég kezdtem foglalkozni, még termő fáim nincsenek. Alma viszont van néhány rezisztens fajta. Az új mini sövényembe is oltottam belőlük.  Ítt láthatod a sövény kialakulását képekben is a 23. hozzászólástól kezdve : http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=180&na_step=30&t=9235952&na_order=

(Ha kíváncsi vagy a fajtákra megírom.)

Előzmény: Gyula20 (237)
Gyula20 Creative Commons License 2018.07.07 0 0 237

Szia Ali-bá !

Vagy tíz éve megvettem a szomszéd portájának a felét / ház nélkül/

ami pontosan egy fél hold- így lett a portám egy holdas.

Még mindig lehetne hozzá vásárolni vagy ötszáz négyszögölt , ami

pontosan beleillene a képbe --de sajnos a családom nem engedélyezi.

Azért teljesen nem adom fel , de egyenlőre még van hová ültetnem.

A Tőled kapott almafákon már két fán van pár szem alma , igen várom, hogy

család véleményezze , hogy oltsak e tovább belőlük.

De azt hiszem inkább előre oltok. Azt kaptam tavasszal ukázba, hogy évente

legalább 730 db. alma kell , természetesen vegyszeres permetezés mentes.

Azt mondják vegyszerrel  permetezett almát bárhol tudnak vásárolni.

A két kis mogyorófán is van pár szem .

Előzmény: Ali-bá (235)
Gyula20 Creative Commons License 2018.07.07 0 0 236

Nálam pontosan kilenc év kellett a termőre fordulásra két fánál.

Három porzó olyan hat-hét év után virágzott.

Két fa még nem mutatta meg , hogy porzó vagy termő.

A magokat 2009-ben kaptam és 2010-ben már kiültettem.

Ezt a régi visszaolvasásokból derítettem ki.

Sajnos a többszöri számítógép javításnál , cserénél a saját

anyagom elszállt.

Most már nincs ilyen problémám külön tárolóra mentem a kertészeti

anyagokat.

De visszatérve a kákikra , nagyon jó , hogy feltetted a magok méretes 

képeit , ezek alapján talán ősszel már be tudom azonosítani a két

termő fámat , amiket ma Lótusnak tippelek.

A fákat a múlt évi mínusz 20 fok nem nagyon viselte meg , pedig

nálam ezek kint vannak a külső szabad kertben , nincs semmilyen szélvédelem .

A belső kerti fáimat azért tujasorok védik az erős szelektől.

Azért gondolom , hogy alanynak biztosan jók lennének.

Ezekbe többször oltottam , talán százat is sok év alatt, de csak vagy öt maradt meg , ebből

az ötből azonban csak két oltás élte túl a múlt évi mínuszokat.

Viszont ez a kettő már terem , az egyiken három gyümölcs van a másikom vagy tíz.

Azért izgulok , hogy a következő  tél meghagyja e az idei oltásaimat.

Magasan oltottam , egy kivételével legalább méter magasságban -egy-egy külön

törzsbe. Mellette meghagytam a régi törzset is , mert ezeket a fákat három

törzsesre neveltem. Tudom , hogy ez nem a leghelyesebb , de a kísérletezéshez így jó.

Előzmény: dg46 (234)
Ali-bá Creative Commons License 2018.07.06 0 0 235

Sokat mondó képek!  Kösz, hogy felraktad a topikba.      (Kár, hogy már nincs több helyem, különben kérnék magot és kísérletezgetnék velük.)

Előzmény: dg46 (234)
dg46 Creative Commons License 2018.07.06 0 0 234

A kaki magonc nagyon lassan fejlődik, soká fordul termőre. Nekem 13 év múlva termett először,  20 és 21 éves korában két fám hirtelen elpusztult, nem tudom megmagyarázni az okát. Tavasszal szépen kihajtott, tele volt gyümölccsel, majd elhervadt, és elszáradt.

Nekem is van kétféle lotuszom, az egyik hosszúkás, kisebbek a magok.

A különböző magok összehasonlítása.

Előzmény: Gyula20 (230)
Gyula20 Creative Commons License 2018.07.05 0 0 233

Kicsit visszaolvastam  a Nálunk is Termőn.

2009-ben kaptam Vica 46-tól Ukrán  káki és Lótus magokat .

Ezek kerültek a kertbe , szépen sorba , Összesen  8 db.

maradt meg.

Ezekből két darabon van gyümölcs . Három biztosan porzó

mert azok már régen , vagy három éve virágoznak.

Régen nem hallottam Vicáról , ha valaki tud róla kérem , hogy írja meg.

Gyula20 Creative Commons License 2018.07.05 0 0 232

A kertben "feltalált" talán Lótus magoncok termései ilyenek .

Ez a picur méretű , minden gyümölcs ilyen kicsi a 8-as anya alatta.

Ez a nagyobb méretű , minden gyümölcs ilyen nagyságú.

Ez pedig a Tipó , összehasonlításnak.

Lehetséges, hogy a Lótus magoncok gyümölcsei közt ilyen nagy a méretbeli különbség ?

Jó lenne tudni melyikből készüljön majd alany az oltásokhoz.

123János Creative Commons License 2018.07.05 0 0 231

Ez egy 5 éves káki magonc 2-3 éve a kertbe kiültettem, most tavasszal átültettem, gondoltam kivárom mit terem.

A magoncccal nem az a legnagyobb gond, hogy gyengébb a téltűrése mint a lótusszilvának, de sokkal lassabban is fejlődik.

Erre a magoncra talán nem is igaz, hogy nem birja a fagyokat, mert eddig semmilyen fagykár nem érte. A közelben lévő 1-2 éves Costata oltványaim tél végén vissza fagytak, pontosabban kéreg repedést szenvedtek . Átültetéskor sikerült nagy gyökérrel kitermelni a magoncot, láthatólag nem viselte meg, mert még újra is indult. Ez egy türelem játék, mert lehet még eltelik 2-3 év az első termésig.

Előzmény: Gyula20 (230)
Gyula20 Creative Commons License 2018.07.05 0 0 230

A PAW magoncokat úgy nevelem , hogy a magot vagy két hónapra egy zacskóba beteszem a hűtő aljába.

Aztán, ha nem felejtem el karácsony tájékán elvetem . Általában WC papi gurigába.

Jól belocsolom , majd az egészet letakarom írásvetítő fóliával / ez van itthon /

Tavaszra általában már átültethető hosszú flakonba. Aztán ősszel toldok még egy flakont hozzá.

Sajnos azt figyeltem meg , hogy az olyan tíz-tizenöt centis magoncok szabadba  kiültetve, nálam nem nagyon

akarnak nőni. Valamit biztos rosszul csinálok.

A PAW ok jó arányban kikelnek , vetés előtt vízbe kerülnek ,addig amíg el nem merülnek . Ez néha egy hét is lehet.

Van vagy tíz káki magoncom , saját termésből . Csak az vetés  után gondoltam át , hogy tulajdonképpen ezek

nem nagyon jók alanynak.

Nemrégiben írtam , hogy találtam egy termő Lótust , még egy előkerült , Így van két termő Lótusom ./Talán /

A termések teljesen eltérőek , készítek róluk képet ,mert nem vagyok teljesen biztos abban , hogy mindkettő Lótus.

Előzmény: dg46 (229)
dg46 Creative Commons License 2018.07.04 0 0 229

A friss magokat ( lotus, virginiai) durva homokkal összekeverem egy nagyobb cserépben kinn hagyom a szabadban ,  néha megöntözöm, egész télen kinn van a kertben. Április elején kiöntöm a cserépből, ekkor már kezdenek csírázni a magok, Csak a jól csírázott magot rakom a földbe, nem cserépbe ültetem. Továbbiakban úgy nevelem, ahogy lentebb már leírtam. 

Előzmény: Gyula20 (225)
123János Creative Commons License 2018.07.02 0 0 228

Fasebkezelővel is lekenném a sebeket, facsemete védőháló használata is szükséges. A gyümölcs potyogása természetes, mert a fiatal fa csak annyit tart meg amennyit feltud nevelni. A fajtára még tippelni sem lehet fejlődésben lévő gyümölcsök alapján, de a kifejlett gyümölcsök sem azonosíthatók egyértelműen. 

Előzmény: szviki1978 (226)
Ali-bá Creative Commons License 2018.07.02 0 0 227

De erős karma van annak a macskának!   Szerezz be egy kutyát, vagy vedd körül dróthálóval v. műanyag ráccsal.

Előzmény: szviki1978 (226)
szviki1978 Creative Commons License 2018.07.02 0 0 226

Szia!
Lassan őrölnek a malmaim... de itt vannak a képek, ennyire sikerült a szomszéd macskának karmot élesíteni a fánk törzsén:

Képek alapján kell-e bármit tegyek vele (a fizikai védelmén kívül), vagy kipiheni?

Ilyen gyümölcsök növögetnek rajta, de már eddig is sok lepotyogott. 8 maradt a macskás akcióig, majd utána néhány nap alatt még 4 lehullott (persze nem biztos, hogy van bármi összefüggés)

Ez alapján esetleg, hogy milyen fajta?

Előzmény: Zéró. (211)
Gyula20 Creative Commons License 2018.07.01 0 0 225

Csak kérdeznék !

Írásod alapján arra jutottam , hogy pl. karácsony táján elültetem a magot/ mondjuk Lótust /

kora tavaszra , mondjuk szépen kikel , nő vagy tíz centit , utána célszerű gyorsan kiültetni

szabadföldbe.

Ezt a módszert már próbáltam PAW- nál , hát teljesen visszavetette a növényt.

A lényeg , hogy a mély cserepes PAW kétszer annyit nőt mint a kiültetett .

Persze lehetséges, hogy valamit rosszul csináltam.

Azért fogok kísérletezni ezzel a megoldással is.

Előzmény: Zéró. (219)
Gyula20 Creative Commons License 2018.07.01 0 0 224

Úgy néz ki, hogy  jó termés lesz az idén datolyaszilvából .

A mai kert bejáráson találtam egy Lótust , amin hét darab

kis gyümölcs van. Ennek nagyon örülök , mert úgy tudtam ,hogy csak

fiuk vannak. Talán lesz mibe oltani az orosz fajtákat.

Zéró. Creative Commons License 2018.06.29 0 0 223

Oké.

Előzmény: helgaanyu (222)
helgaanyu Creative Commons License 2018.06.28 0 0 222

Szia Zéro !

Én csak előző télen kerestem magot. Bár a vaterán nem szoktam nézelődni.

Szóval ha lesz mag szeretnék majd veni

Előre is köszönöm.

Előzmény: Zéró. (218)
raiff Creative Commons License 2018.06.28 0 0 221

Üdv. Tápdús talajkeverék és 3 literes fóliakonténerben van. Oltás évében úgysem ülteti ki senki, én sem tenném, szoktam ajánlani hogy 10 literesbe lehet átültetni, 1-2 évig abban elvan, lehet hideghez szoktatni

Előzmény: dg46 (216)
dg46 Creative Commons License 2018.06.28 0 0 220

Az első éves csemetét ősszel kiásom , visszavágom a gyökereket, visszaültetem, még egy évig nevelem szabad földben, utána oltom be, szintén szabad földben. A már kész oltványnak így nagyon jó gyökérzete lesz őszre. Ha magas törzsűre akarom az oltványt, még egy évig nevelem az alanyt. 

Tudom, hogy kereskedelmi célra így nem gazdaságos, de nekem soha nem ez volt a szempont, hanem a fagytűrést próbálom javítani azzal, hogy sem nem tápozom, sem nem hajtatom az alanyt.

Előzmény: Zéró. (219)
Zéró. Creative Commons License 2018.06.28 0 0 219

Ezt megerősítem.

Egy év alatt szabadföldbe vetve simán megnövi a lótus a 80cm-t.

Nem túl tápanyagdús  talaj, minimális tápozással (vagy anélkül), napos helyen.

Csak az a probléma, hogy ha az ember 20-30cm magas cserépbe akarja beültetni, akkor a gyökérzet nagyobb részétől meg kell szabadulni és kapunk egy szép nagy nehezen gyógyuló sebfelületet.

Simán megnövi a gyökérzet a 60 centit. Elágazás nélküli karógyökér.

Emiatt a következő évben a  cserépben vagy kidöglik vagy csak senyved, gyakorlatilag nem oltható, mert gyenge a nedvkeringés, növekedés.

A virginiai 1. éves korában megnő 10-15cm magasra.

És a gyökérzet simán lenő 50cm mélyre.

A törzs ceruzabél, míg a gyökér közel ceruza vastagságú lehet 1. év végén.

Laza talaj, homokos vályog és csak akkor locsoltam, amikor lógott a levél vagy akkor sem, mert nyár 2. felében ki szokott száradni a kutam...

Előzmény: raiff (215)
Zéró. Creative Commons License 2018.06.28 0 0 218

Vagy 8 évig hirdettem magot a vaterán, (lotus és virginiai), de átlagban évente 1 magcsomagot adtam el ezért tavaly már nem indítottam újra a hirdetést.

(nagyjából  5db mag 300Ft volt az ára)

Nem is halmoztam fel a magokat, így most nincsen.

Majd ősszel-télen szedek, ha minden jól megy.

Előzmény: helgaanyu (214)
diospyros Creative Commons License 2018.06.28 0 0 217

karbamid? (+) hormon?

Előzmény: dg46 (216)
dg46 Creative Commons License 2018.06.28 0 0 216

Milyen módszerrel lehet ilyen méretű a lotus egy éves korában?  

Előzmény: raiff (215)
raiff Creative Commons License 2018.06.28 0 0 215

Üdv. Bajban lennének a faiskolások ha évek alatt tudnának eladható facsemetét kitermelni. Egy év alatt el kell érni az oltható méretet, nálam a lotus magvetés őszre eléri a 80-90 cm magasságot és 8-10 mm átmérő lesz a töve. 

Előzmény: dg46 (213)
helgaanyu Creative Commons License 2018.06.27 0 0 214

Jól néznek ki !

De elárulnátok hol lehet valamelyik maghoz hozzájutni?

A tél folyamán kerestem a neten lótusz szilva magot. Találtam is két hirdetőt. Az egyik csak ígérte hogy küld a másik csak oltvánnyal együtt adott volna. Még megis vettem volna de akkor jött a március végi fagy. Attól féltem hogy a felszedett szabadgyökerű oltványok hátha megfáztak. Szóval mag nem lett.

Ha netán van vagy lesz valakinek engem érdekelne. Cserébe esetleg ajánlhatok citrom fát (termö, dugvány,)gránátalmát, esetleg régi almafajtákról ágat szemzéshez ,oltáshoz.

Előzmény: dg46 (213)
dg46 Creative Commons License 2018.06.27 0 0 213

Az alanyok eltérő növekedésére példa. 2 éves magoncok.

Érdekesség, hogy a virginiait jobban szeretik a szabóméhek, látszanak a leveleken a jellegzetes rágásnyomok.

Előzmény: Zéró. (208)
diospyros Creative Commons License 2018.06.26 0 0 212

Choccolatino 1 ágán vannak virágok. Úgy láttam, mintha egy részük gyöngyvirág alakú, azaz fiú virág lenne... meglátjuk! (ha lehullik, az lehetett. ha mag lesz, biztos az volt.)

Előzmény: diospyros (184)
Zéró. Creative Commons License 2018.06.25 0 0 211

Hali,

egy kép jó lenne.

Nedves részt ért  a sérülés?

Gombabetegségekre nem érzékeny fa.

Valószínűleg nem lesz nagy nedvkeringési probléma.

Érdemes lehet valamivel körbekötni a törzsét a későbbi sérülések megelőzése végett.

Előzmény: szviki1978 (210)
szviki1978 Creative Commons License 2018.06.25 0 0 210

Sziasztok!
Van egy tavaly ősszel kiültetett datolyaszilva fánk, ami idén tavasszal szépen elindult, leveleket és virágokat is hozott. Most 8db termésünk maradt, reméljük ez meg is érik majd...
Viszont a szomszéd macskája pár napja a fa törzsén élesítette a karmait és elég szépen "felszántotta"... hosszanti irányba több helyen kissé megrepesztette a kérget. Ez mennyire gáz? A fa egészsége érdekében tudok/kell valamit tenni??

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!