A mi kis eszmecserénkkel kapcsolatosan két problémám van.
Az egyik, hogy látom Nálad mélyen gyökerező eszmerendszer határozza meg a dolgokat, a másik, hogy lassan a konkrétumoktól elvont dolgok irányában halad.
Ezért úgy gondolom, hogy most válaszolok, erre Te gondolom, reagálsz, és ha nem kapcsolódik a beszélgetésbe más valaki, új szempontokkal, én már nem fogok reagálni.
1. A helyes táplálkozás, nyílván hat az egészségre, ebben nem vitatkozunk. Az a kérdés, mi a helyes táplálkozás? Szerintem a kiegyensúlyozott, változatos.
Egyesek a ma általános táplálkozási szokásokat elvetik. A legszélsőségesebb felfogás szerint a lakóhely környezetének kínálatából nyers növényeket, azok magját, gyökerét kell enni, mivel természeti lényként ezt ettük. Persze akkor az étlapokon szerepeltek a rovarok, és kisebb állatok is. Ezt látjuk az emberszabásúaknál jelenleg.
Ok. Nem világos, hogy az 50- 100 000 évvel ezelőtti táplálkozás miért jobb, mint a jelenlegi. Akkor az átlagéletkor még 30 év sem volt.
az betegségektől minél mentesebb szeretettel teli tartalmas élet legyen,és ne a betgségről szóljon hogy itt,és ott fáj már 15 éve beteg vagyok:( de sokat hallom sajnos.Ha nem a betegség győtri az embert sokkal többet tud adni másoknak is:)
Azon nem vitatkozom, hogy jó, ha az ember egészséges. Azt a rejtett állítást, hogy az egészséges ember többet tud adni a többieknek, vitatom.
Itt van Stephen Hawking, aki nem ismerné, korunk egyik, ha nem a legnagyobb fizikusa, rendkívüli érdeme van a minket körülvevő világ megismerésében, figyelemreméltó könyvei vannak az ismeret terjesztés terén, és remek könyveket ír gyerekeknek. Súlyos beteg. Amyotrophiás laterosclerosis-ban szenved, ma már teljesen mozgásképtelen. Beszélni sem tud. A külvilággal, a szemmozgását követni tudó számítógépen, és beszéd szintetizátoron keresztül tartja a kapcsolatot.
Hogy ne csak a materiális világ embereiből hozzak példát. Második János Pál betegen, összetörten, szerintem, a vallásos, és nem vallásos világ számára egyaránt példát mutatott, különösen élete alkonyán.
Én , hogy pofátlanul egy lapra hozzam magam ezekkel a szellemi óriásokkal, kikaparom annak a szemét, aki azt meri állítani, hogy azért, mert számos öregkori,kopási probléma betegít meg kevesebb szeretetet adok az unokáimnak, mint tenném teljes egészségben.
Végül, hány egészséges ember erőszakoskodik, gyilkol?
Szóval az embertársaknak való adás, szvsz, belső, lelki, kérdés, és nem egészségi, pláne nem táplálkozási.
2. A tiszta víz valamikor az esővíz volt,most már csak desztílált víz (montdható annak).
Ahhoz, hogy érdemben tudjunk véleményt cserélni, meg kellene mondani mit tekintünk a víz esetén tisztának.
A precíz, laboratóriumi eszközön desztillált víz sem tiszta, mert egyes anyagok a vízgőzzel átdesztillálnak. Számos célra kétszer desztillált, bidesztillált, vizet használnak. Vannak eljárások amihez ez sem elég, mivel a víz, ha nyomokban is, de a desztillátor üvegéből kiold anyagot. Ebben az esetben sokszor kvarc eszközöket használnak.
Nos, ezt csak azért hozom fel, hogy lásd a tisztaság, ebben az esetben is relatív fogalom.
Ma már az esővíz nem tiszta. főként az emberi tevékenység révén a levegőbe juttatott kénoxidok hatására, savas.
Az ásványi anyagokat pedig a szervezet nem vagy csak csekély részét vesz fel a vízből mivel az Szervetlen ez a növényeknek való,az embereknek Szerves kötésben kell a Mg,Fe,Zn,Ca,Se,Zu,stb.
Kétségtelen, hogy a kelátkötésben lévő fém jobban felszívódik, de az egyszerűbb vegyületek is hatékonyak. Pl. a kalcium, és magnézium karbonát a gyomorsavval szépen reagál. A vashiányt eredményesen lehet kezelni vasszulfát tablettával. Hál Istennek egy, egy anyag több formában is bevihető.
A jód pedig pl Vöröskáposta csírában van, és a tengeri algákban meg rengeteg rá is írják.
Az algákból tiszta jód előállítása céljából ki is vonják, A káposztáról nem tudok, de egyik sem jelenti azt, hogy ne legyen az ivóvízben, vagy a sóban.
Ha szigorúan vesszük, hogy a múlt követendő példát mutat, akkor őseink nyílván elsősorban nem az esővizet itták, a folyókét, sőt a pocsolyákét. Ez azért nem volt olyan rossz, mert az agyagásványok képesek nyomelemeket megkötni, hogy a tőzeget, ne is említsem, ez utóbbi komplexbe viszi a fémeket.
Te magad hoztad fel példának a fiziológiás konyhasó oldatot. Ezt a szervezet folyadék vesztességének gyors pótlására használják az orvoslásban. Miért nem használnak tiszta vizet? Azért, mert olyan ozmózis nyomást indukálna, mely nagy fájdalommal, sejtek szétrobbanásával járna. A tengerből jöttünk, a testünk folyadék állománya kb. olyan, mint a tengervíz. Vajon, ha valaki desztvizet iszik sokat, és sokszor, annak sérülnek-e a gyomor, és bél sejtjei?
Lora1213 teljesen jót mond.
3. Gondolom, kitalálod a véleményem a sóról.
Alapvetően legyen olyan, mint a tenger sótartalma. Terápiás céllal ettől, deklaráltan, el lehet térni.
A gyógyszerkönyvi minőségű só, ha máshogy nem kap kiegészítést a szervezet, nem megfelelő.
4. A tej. Vannak, akik tejérzékenyek, vannak olyanok, főként Afrikában, akiknél hiányzik a tehéntej megemésztéséhez szükséges fehérje. Ők ne igyanak tejet.
Egyébként felnőtt korukban is fogyasztanak egyes állatok tejet. Pl. a kecskét evő oroszlán. Na jó, lehet, ez erőltetett. De mondj egy állatot, amelyik természetes körülmények közt főtt ételt eszik.
A mai ember, nem állat. Jelentősen változott a szervezete. Hasonlítsd össze az ősemberek koponyáját a miénkével. Ki tudja hogy változott az emésztőrendszer?
Nem gondolom, hogy ezekkel bármiben is változtattam volna a véleményeden. Nyílván az enyém se nagyon változott. Szeretek, jót enni, inni, és nem tartom bajnak, ha az étel, ital nemárt(sokat) azegészségemnek,de ezeket a lehetséges hatásokat máshogy értékelem, mint Te. A Tiéd az utolsó szó.
Nem jó ha túl tiszta NaCl-t fogyasztasz. A szervezetnek szüksége van a nátriumon kívül más elemekre is, ami a bányászott sóban, vagy a tengeri sóban megtalálható.
A desztillált víz emberi fogyasztásra nem való. Ha jót akarsz a családodnak inkább fogyasszatok magas ásványi anyag tartalmú vizet. A bevizsgált kútból 1000m mélyről jövő ásványvíz nem tartalmaz káros anyagokat.
Ez válasz b743-nak a Paradicsom barátain, hogy ne offoljuk szét a topicot.
A vega étrend mellett, és ellen számos érv szól. Te azt mondod hosszú élet, Én azt mondom nekem elég annyi, mit Churchillnak jutott (91). Nem részletezném. Hit kérdése. Melyik érvrendszernek hiszel, az boldogit. A feleségem vega, én nem. Elég jól megvagyunk 44 éve.
Tiszta víz. Igen, egyetértek, de mi a tiszta? Nyílván nem a minden nem H2O-tól különböző anyagtól mentes. A szervezetnek szüksége van az ivóvízben oldott anyagok egy részére. Más a deutérium mentes. A nehézhidrogén is hidrogén, az is vizet ad az oxigénnel. Nekem elég tiszta az, amit az EU szabványa annak tekint.
Tiszta só. Nem egyértelmű. Mi a tiszta? Ha kálium jodidot teszek bele, akkor már nem tiszta? Milyen sót használjon az, akinek az ivó vizében, mert rohadtul tiszta, nincs jód? Egye az adalékolatlan sót, és növesszen golyvát, vagy neki a tiszta só jódozott?
Szerintem ezek jó kérdések, de mindenkinek magának kell megtalálnia a választ, és viselni következményeit.
A desztillálás az egyik legtöbbet alkalmazott vegyipari eljárás, komoly tudomány, figyelemreméltó matematikai háttérrel. A műegyetemen a halhatókat egyidőben az elméleti tányérszám kiszámításával kínozták. Ehhez képest a középkori módszerek, mint spanyolcsizma, kutyafüle. J
Az egymáshoz közelálló forráspontú anyagok elválasztása jól szabályozott viszonyokat, és reflux hűtőt igényel. Amit Te használsz, nem ilyen. Az első link sem ilyen.
A második link adatait nem vitatom, persze, ha ez egy igényes közlés lenne, azt is közölné, miből indul ki.
Viszont az, hogy, mondjuk a Kálciumot, akár 100%-ban el lehet távolítani, akár egyetlen desztillálással, nem támasztja alá a nehéz víz kivonásának hatékonyságát.
Kis hazánkban sajna vannak helyek, nem kevesen, ahol az egészségesnek mondott csapvíz, nem az, sőt ártalmas. Legutóbb elég sokat lehetett hallani a magas arzén tartalomról. Elfogadhatatlan.
Én eszem húst, nekem elég tiszta az EU szerint is tiszta víz, nem utasítom el az étkezési só adalékolását, csak tudjam mit tettek vele, nem tartom fontosnak a deutérium mentes vizet, és vegyszerekkel permetezek, ha szükségesnek ítélem.
Belül fa: a rézbőrűek is eltüzelik ami fa, köv. télen meg rimánkodnak az ingyen tüzelőért...
Foci. Katasztrófa ez a magyar foci, szánalmasak a magyar csapatok... kikapnak 3-1-re, az ellenfél az előző körben egy máltai csapat ellen megszenvedett az ellenfél...
Ma voltam felétek, láttam a focipálya mellett egy házat ami belülről tiszta fa. Nagyon megtetszett, lehet hogy odaköltözök. Minek hurcoljam be télen a fát, ha bent is megnő. :-)
:) tele vagyok csinálnivalóval, ha nem is muszáj, de rákaptam a kertmunkákra, és élvezettel csinálom. Tudod, ha nem muszáj, mindjárt szívesebben csinálja az ember. Legalábbis én így vagyok vele, amire rásütik, hogy kötelező, azonnal ezer más dolgot szeretnék csinálni, CSAK AZT NEM.
Jaj, mutatta nekem egy idősebb férfi az oltást, tényleg, milyen egyszerű, ha netán kell, majd meg tudom csinálni. Zalamerenyén voltunk, egy nagykanizsai érettségi találkozó apropóján, ott szálltunk meg, és az illetőnek volt szőlője (itatott bennünket saját borral, ami nekünk akkor már mindegy volt, hogy milyen - nem volt rossz, de nagyon jó sem:))), na szóval, kivitt bennünket a szőlőbe, a présházhoz, aztán ott gyakorlatban be is mutatta a mikénthogyanját az oltásnak.
Idén szép a paradicsomom, mekkora különbség, hogy nem kell rohangálnom két ház között, így jelen tudok lenni, locsolok, gazolok, permetezek, és néha hülyeségeket kérdezek a fórumokon..:))))
Na, ez is én vagyok, csak az előbb nem engedett be a rendszer kisbetűsként. Szóval, Inmi és inmi ugyanaz. Az egyik a Firefox böngészővel simán beenged a régen használt dolgokkal, a másik (Chrome) meg nem... erre most jöttem rá.
Kinn kapáltam fel azt a részt, amit fel akarok ásatni, - ez nem a ház előtti, hanem a kertben - jól elfáradtam. Nemsokára indulok locsolni, meg át kell ültetni egy kis paradicsomtövet. A tavalyi rossz paradicsomból foganhatott meg egy, aztán a fa árnyékában szépen növögetett. Most ültettem még a kikerült hagyma, fokhagyma helyére cukkinit, remélem, szeptember végéig beérik rajta valami. Jól belocsoltam a helyét, majd lesz kibontakozás...
Írjad, csak írjad... iszom a szavaidat:) idén töretek még fel földet a gyepből (kevés a 60 négyzetméter meglévő)(talajfertőtlenítés, trágyázás, istennyila), aztán jövőre én is megpróbálom a krumplit... veszek vetőburgonyát, pár kilót. A ZKI árul ilyet vajon? (majd megnézem) Idén tőlük van minden vetőmagom, nagyon meg vagyok elégedve velük.
Nekem az öcsém szokta mondani:) Aranykezű ezermestre, de kissé darabos: amit megcsinál, az szét nem esne 100 tojásért sem, gyakorlatilag nagyon ott van, de a külleme... szépségversenyre nem lehetne benevezni. Mikor mondom neki, ő is így tesz: JÓVANA.
Bozótirtás? Nálunk én csináltam munkát magamnak. Mernemtombefogniaszámat. Az történt, hogy locsoltam a ház északi oldalán a szaporított málna-eper-útilapu-stb. cserepeseket, és közben a hűs szellő csak úgy símogatta a bőrömet. Hm... mondtam magamnak, ide kellene egy kis betonozás, aztán asztal, két szék, egy hintaágy, és mi király volna már hideg sört/mentaszörpöt/akármit kortyolgatni, míg más izzad kinn a napon vagy a házban... Na, mondottam is azon melegében (két nap múlva, amikor a szó kigyütt rá) Janimnak, oszt legnagyobb meglepetésemre lelkesen rábólintott. MOst majd kicipelem magammal a fiút, hogy jelölje ki, kb. mekkora legyen. aztán jól fellocsolom, hogy a betonozáshoz fel tudjam ásni (mermintakű, olyan kemény)... meg kimenteni a virágaimat onnan a földből...
A tavasszal a férjem ültette el a burgonyát, mondván, hogy az az ő kertje (az ő nevén van). A szemem is felakadt, amikor megláttam, hogy bokrokat csinált abból a bőven termő burgonyából.
Aztán a feltöltésnél is vita kerekedett, mert én bakhátasra akartam, ő pedig bokrokat. Végül elfogadta az érveimet és bakhátsra töltötte fel bokrokat.
Kattints a nevemre, ott a bemutatkozásnál a linkre, és előjön az összes feltöltött képem. Fönt át állíthatod a nézetet hogy az legyen ott topiccímek, ott a veteményesnél a számokra, és úgy könnyen megtalálod.
Hogy én hogy termesztem? Hát elég sikertelenül. Minden évben tarol a fitoftóra és a vírus. Idén kapott egy utólsó esélyt, ültettem a sajátunkból ami sosem sikerül, egy sárga húsút ami szintén sikerül, vettem Laurát a tuskóba, és egy topictárs segítségével hozzá jutottam 17kg Sarpo mirához. Gondoltam hogy ha az utólsó 2 fajta sem produkál semmit, akkor vége a játéknak. Műtrágyát sem szoktam használni, és a föld is csak rotált szokott lenni, mivel nekünk is kötött talajunk van gondoltam ez is gond lehet. Ősszel ezért megszántattam, de úgy hogy a krumpli helyének csak a fele legyen szántva, hogy lássam ez-e a gond. Ültetéskor érződött a különbség, de azért nem volt gáz. Nagy kapával sorokat húztam, majd megszórtam NPK mútrágyával 15-10-15 volt az arány ha jól emlékszem, úgy minha borsót vetnék (kb a mennyiség is annyi volt) Majd beraktam a gumókat kb 20cm-re egymástól, nagyobból egyet, kisebből kettőt. Ezután egyenesre takartam. Kelés után megkapáltam, majd mikor újra fűvesedett betöltöttem. Sort nagyon könnyű tölteni, megkapálom, majd úgy csinálok mintha barázdát húznék, kétoldalra dobálom a kapával a földet és ennyi. A műtrágya nagyon megdobta őket, sosem volt még ilyen szép, még a saját fajtánk is szép volt. Viszont már láttam a vírus nyomait, de csak a 2 sikerülni nem szokó fajtán. Mikor térdmagasságúak voltak, a 2 saját fajtánk gondolt egyet, és lefeküdt tetélni. A levelei sárgulnak, a szokásos effektus, csak a műtrágyának köszönhetően ugyan annyi idő alatt többet fejlődtek. A laura kicsit kezd terülni, de nem beteg. A Mira meg áll mint a cövek, a környéken mindenkinek úgy fekszik a krumpli meint nekem a régi fajták, a Mira meg röhög rajta. Múlt héten bontottam ki mindegyikből egy-egy tövet. A sárga alatt elég apró 30 szem, tiszat dudor rücsök, a saját rószaszinünk alatt 2 nagyobb és 8 kicsi de az is tiszta rücsök, a Mira alatt 15 szem tyúktojás méretű, a Laura alatt 15 szem picivel kisebb mint a Mira alatt. A 4 bokor terméséből 5 tagú család 3 ebédje jött ki. És utóbbi 2 fajta gyönyörű sima. Nemrég permeteztem bogár ellen, majd ha lejár az évi, szedek föl megint és lefényképezem. Magát a növényeket meg még ma lefényképezem neked.
Valahol láttam egy szép krumplitábla fotódat, de nem találom....
Kevés burgonyát szoktunk ültetni, mert a férjem a bogarak miatt ellenzi. Legutóbb is összevitatkoztunk rajta. Nem a bogarak miatt hanem azon, hogy hogyan kellett volna azt az 50 szemet elültetni és feltölteni.