Keresés

Részletes keresés

zoli1437 Creative Commons License 2023.06.05 0 0 21522

Néró ma:

laca5 Creative Commons License 2023.06.04 0 1 21521

Köszönöm Édeske1! Nekem most az is nagy segítség, ha tudom, hogy nem feltétlenül ilyen tud lenni. Nem hiszem, hogy a nálam lévő anyag lenne a bűnös, legalábbis ebben az esetben nem. 

Amire még gyanakszom az a tőke kondíció. Egyre több régi átoltott tőkéről derül ki hogy nem is olyan jó kondiban vannak mint gondoltam. Azt a pár kis Othello fürtöt ugyan kinevelte valahogy, de amikor rákerül egy intenzívebb növekedésű, nagy fürt fajta, akkor bizony pukkanhat a lufi sajnos.

Előzmény: Édeske1 (21515)
van_Persil Creative Commons License 2023.06.04 -16 0 21520

Én kb 1 m-es hajtáshosszig szoktam, fokozatosan, a hónaljhajtások erössége függvényében (nem 1 m-es hajtáshossznál kezdem el kihónaljazni ill. nem geyszerre 1 m-nyit, a hajtásés a hónaljhajtások mutatják magukat). mások máshogy csinálják.

Előzmény: mot64 (21519)
mot64 Creative Commons License 2023.06.04 0 0 21519

Köszönöm. A hónaljazást milyen hosszan kell elvégezni?

Előzmény: van_Persil (21517)
laca5 Creative Commons License 2023.06.04 0 0 21518

Nem vagyok 100% biztos de szerintem a fürtöt csak a hozzá tartozó vessző táplálja. Ezt azért gondolom, mert különben a gyűrűzés értelmetlen lenne. A meddő vessző azért nem haszontalan, mert a tőkét táplálja. Amit megtesz a termő vessző is, csak időben korlátozottan. 

Szóval, én egy elvárt vesszőtömeget akkor is meghagynék, ha valami miatt kevés a fürt a tőkén. 

Előzmény: mot64 (21516)
van_Persil Creative Commons License 2023.06.04 -16 0 21517

Ha dob ki agyból új hajtást, azt dédelgesd (hónaljazás!!!), ha viszont a két hajtásból az egyik azért megmaradt, akkor annak az alján hagyj jövöre két rügyet, az alsó lesz két év múlva a váltócsap, a felsö meg majd a szálvesszö.

Előzmény: mot64 (21516)
mot64 Creative Commons License 2023.06.04 0 0 21516

Ezt én is szeretném tudni. Esetleg valaki adna tanácsot?

Továbbá, ha kitörik a jövőre "kétrügyesnek" hagyott vessző (gulyot), mi a teendő?

Előzmény: zsorsz (21510)
Édeske1 Creative Commons License 2023.06.04 0 0 21515

Majd ha el jöttök akkor megnézed nálam a Szinkszeket , mindig gyönyörűek , majd adok belőle . 

Előzmény: laca5 (21514)
laca5 Creative Commons License 2023.06.02 0 0 21514

Amúgy meg még az is lehet, hogy ezek ilyenek. Megnéztem most újra a Csokoládé és a Szfinksz videókat 2 helyről is és hát nagyon hasonló állapotok azok is. Enyém kicsit talán rosszabb de hát a videókhoz általában a szebbeket választja az ember.

Mindegy, ezt még kipróbálom, aztán valószínűleg el kell fogadjam a tényt hogy korának még jók de ilyenek.

Előzmény: laca5 (21513)
laca5 Creative Commons License 2023.06.02 0 0 21513

Nem kapnak sem trágyát, sem műtrágyát, nem is nagyon kivitelezhető. De ismétlem, nem jellemző a túl erős növekedés, teljesen normális. Vannak sokkal dd sokkal intenzívebb fajták amikről kötés után nem hiányoznak a bogyók. 

Viszont ha jól értem a gondolatmenetet akkor a vegetatív túlsúly miatti problémákat a csúcshajtás lecsippentése talán orvosolja majd. Az egyik tegnap elkezdett virágozni, a felső drót felett lecsipkedtem ami elérte.

Előzmény: szervezkedő (21512)
szervezkedő Creative Commons License 2023.06.02 0 0 21512

Amit persil irt, azt kicsit kiegészítve:

Nincs valami tápanyagos oka? 

Trágyázás idopontja? Műtrágya? Nitrogén dús lombtrágya? Nem lehet hogy ilyen oka van annak hogy inkább a zöldet nyomja a növény?

Előzmény: laca5 (21502)
szervezkedő Creative Commons License 2023.06.02 0 0 21511

Gondolom növényvédelem miatt kérded. Ne foglalkozz vele, fújjad.

Nálam a Kékfrankos és a Nero mar kezdi. Lehet hogy már más fajták is, de ezekben jártam szerdán. Nagyon meleg van. Ilyen időben berobban egymás után gyorsan minden.

Előzmény: ANONYMOUS (21506)
zsorsz Creative Commons License 2023.06.02 0 0 21510

Ha meghagyok egy meddő vesszőt, az besegít a fürtös hajtásoknak vagy ki vele?

laca5 Creative Commons License 2023.06.01 0 0 21509

A 4m azért van mert terasz fölött pergolára fut. Ilyenkorra még normális a hossz és semmi elváltozás nincs a növekedésben. Csak annyi, hogy nem kell sietni a tetejezéssel. De pont ez a "nem jó példák" között szerepelt, amelyik kettőből kettő is van az sima kordonon van, az egyik fajta elég intenzív, de semmi extra, a másik inkább gyenge v. közepesnek mondható a növekedés szempontjából. Az is erős túlzás, hogy nem lehet róla enni, csak látom, hogy milyen egy egészséges fürt, de ezek nem azok. Szépen kineveli, de a bogyók jelentős része madárkás, vegyes. Ami egyébként kötődés után hamarosan látszik is rajta.  

Előzmény: van_Persil (21504)
ANONYMOUS Creative Commons License 2023.06.01 0 0 21508

Ok értem,köszönöm.

Azzal tisztában voltam,hogy sok mindentől függ és nem egy időben történik,de azt hittem virágzás előtt pár nappal látszanak valami jelek,hogy lassan itt az idő.

Előzmény: van_Persil (21507)
van_Persil Creative Commons License 2023.06.01 -16 0 21507

Nem.

Se azt nem tudni, milyen fajta, se azt, hogy milyen lesz az elkövetkezö napok idöjárása., se azt, rügypattanás óta hány nap telt el. a virágzás az nem egy egzakt elörejelezhetö idöponthoz kötött valami, (ahogy a növényeknél általában semmi sem,) mert milió dologtól függ. ha megnézed bármely fajta leírását, mindnél tól-ig határok között van minden fontosabb fejlödési szakasz, ami elsösorban (leegyszerüsítve) a napsütéses órák számától, ill. a napi höösszegtöl függöen változik. Ráadásul a virágzás maga is több napos folyamat. ha nagyon kiváncsi vagy rá, kövesd rügypattanástól kezdve minden nap minden fajtád fejlödését 10 éven keresztül, akkor kb ki tudod jelenteni elöre, hogy ha most ebben a fázisban van, akkor kb ekkorra lesz abban a fázisban. de azt elvárni másoktól, hogy egy-egy pillanatfelvétel alapján mondjanak véleményt, csacskaság. ill. ha valaki mond is valamit, a hasára csapott, annak meg semmi értelme.

Előzmény: ANONYMOUS (21506)
ANONYMOUS Creative Commons License 2023.06.01 0 0 21506

Ezekből a képekből meg tudnátok mondani,hogy kb mennyi lehet vissza virágzásig?

köszi

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.06.01 0 0 21505

Elszórtan záporok, zivatarok. Nem mondanám szar időnek.

Előzmény: van_Persil (21504)
van_Persil Creative Commons License 2023.06.01 -17 0 21504

Nálam valamikor a jövö héten kezdödik a virágzás, természetesen akkor jön a sz.r idö...

Akkor is lehet rúgós, ha vegetatív túlsúlyba kerül. A 4 m-es hajtás semmiképp se szerencsés. Ha minden évben elrúgja, akkor átment vegetatívba. Az ilyeneknél esetleg próbáld meg, hogy a következö éven drasztikusan visszametszed, hogy agyból hajtson ki két alvórügye. Ugyanis ez a fajta rúgósság valami hormonális zavar miatt van, a drasztikus visszavágás talán felborítja ezt a megbomlott hormon-egyensúlyt és visszazökkenti a normális müködésbe. Ha nem tudsz szedni róla semmit, akkor vesztenivalód nincsen.

IsKol Creative Commons License 2023.06.01 0 0 21503

Ha van még kedved kísérletezgetni a renitensekkel, van pár biostimulátor/aktivátor amit tudnék ajánlani, persze mindenféle siker kecsegtetése nélkül ;-)

laca5 Creative Commons License 2023.05.31 0 0 21502

Értem amit írsz, de én is használom a bóros lombtrágyát 2 alkalommal (5 levél és virágzás előtt, 2 féle is járt nálam) és ennek ellenére vannak renitensek. Az egyik kicsit árnyékos helyen van, ez nem jó példa. De van egy másik aminek semmi kifogása nem lehetne. Mivel ez egyedül van így még ez sem a jó példa. De van 2 oltott Sfinksem és 2 oltott Csokoládém ami a lehető legeslegjobb helyen vannak. Ennek ellenére soha még egyetlen normális, teljes, egész fürtöt ezek nem adtak. Kezelés egységes, nincs kivétel. Ezeknél tehát 1000% hogy van valami ami problémát okoz. A Sfinksre lehet mondani hogy tényleg korán virágzik, sőt, a legelső. Dehát hogy 3 éven át kikapja a rossz időt? Amúgy is vannak gyengébb vesszők, így elhúzódik a virágzás. Szerintem tavaly pl nem volt rossz idő rá. De a fürtök egységesen csak házi fogyasztásra alkalmasak. A Jupiterre is igaz, hogy korán virágzik. De a többiek átlagosak virágzás szempontjából. Tudod, az az érdekes, amikor egy fajtáról az az állandó képed, hogy itt-ott egy normális bogyó, a többi meg bodza. Vagy nincs is. És ez, ha 3-4 éven át tart akkor valami nem stimmel. Belgrádi pl. Nagyon szeretjük, tényleg finom, a hibái ellenére. A kondi megvan, 4m-es hajtások, de 2 egyforma méretű bogyó ritka, miközben látom, hogy mekkorát tudna, ha működne. A virág hatalmas, biztató, de utána....

Előzmény: szervezkedő (21493)
iknalap Creative Commons License 2023.05.31 0 0 21501

A Nizina nálam is durva. Messze elhagyta az olyan, elvileg nagy növésű fajtákat, mint a Vénusz és az Attila. Nálam nem kókad. A nagy növekedés szerintem részben az átlagost messze meghaladó ízközből is következik. Nem értek hozzá, de szerinetem ne bántsd! Ha kevés lesz a gyökér, előbb-utóbb úgy is befékez.

Előzmény: cliffgreen (21498)
beetee Creative Commons License 2023.05.31 0 0 21500

Ha az a gyanúd, hogy kevés a gyökere még, akkor segíts neki.

Először szedd le az alsó pár levelet, aztán ha még kókad de nő hosszirányba, akkor csípd le a hajtáscsúcsot. Az egy időre visszaveti.

laca5 Creative Commons License 2023.05.31 0 0 21499

Csak magánvélemény, de ha bejönnek a melegek nem fogja bírni. Valami baj van az egyensúllyal. De valószínűleg nem beteg mert akkor már elpusztult volna. Esetleg kicsit megroppant a rögzülési pont és szűk a keresztmetszet. Akkor szokott így működni. Az még visszanő, ha fixen áll a vessző töve. 

cliffgreen Creative Commons License 2023.05.31 0 0 21498

Bő egy hete írtam, hogy kókad a gyorsan növő Nizina.
Nem mertem bántani, próbaképpen árnyékolással védtem a hirtelen meleg és napsütés ellen - az jót tett neki.

Estére mindig kókadtabb lett, reggelre frissebb. De tovább nő.

Gondolom hirtelen nőtt, a gyökérzet nem tartott vele lépést.

Visszacsípni, leveleket leszedni nem volt merszem - a tudományom addig terjed, hogy megfigyelem.

A mögötte lévő SO4-hez képest látványosan nő. Meg többi oltványhoz képest is.

Előzmény: cliffgreen (21446)
CBNora Creative Commons License 2023.05.30 0 0 21497

Én már tapasztaltam Othellónál, hogy nem érik meg finomra, ha túl sok van rajta. Későn érett, nem is lett olyan édes. Illata volt, de savanyú maradt.

Előzmény: cliffgreen (21496)
cliffgreen Creative Commons License 2023.05.30 0 0 21496

Az mit jelent hogy ledobta a fürtöt? Ilyen jelenséget még nem láttam, hogyan képzeljem el? Erre írod a fürtszáradást?

Én nem tapasztaltam egyébként, hogy az Othello érzékeny lenne a túlterhelésre, aki ilyet termel, jellemzően a mennyiségre megy és nem a minőségre, így én fürtritkítást nem láttam/hallottam, de attól még persze lehet...

Én eddig nem figyeltem a fürtök számára, idén már jobban fel vagyok vértezve a fórumnak köszönhetően :)

https://ujszo.com/agro/az-othello-szolofajtarol-szakmai-szemmel

A túlterhelésre az szokták itt írni, hogy egyrészt nem érik be rendesen a fürt, vízízű - az Othellónak markáns íze van, gondolom nem feltűnő a gyengébb zamat és amúgy sem magas a cukorfoka. Másrészt a vesszők sem érnek be, ezt meg látod, ha zöldek maradnak, nem érnek/barnulnak be.

Fürtszáradás alatt, gondolom, a kocsánybénulásra gondoltál. Itt a fórumban is sokszor elhangzott, magnéziumhiány okozza és megelőzhető keserűsó 5%-os oldatával történő néhány permetezéssel virágzás után

https://agraragazat.hu/hir/a-kocsanybenulas-megelozheto/

Keress rá itt a fórumban is.

Amúgy nálam is ez virágzik elsőnek, szombaton elkezdte a legnaposabb helyen lévő.

Előzmény: kórászkornél (21487)
Antal986 Creative Commons License 2023.05.29 0 0 21495

Üdv mindenkinek , végre az utolsó "sunyi" So4 is elültetve. 

https://youtu.be/56Uv_P5slIk

Előzmény: Antal986 (21468)
Falusi1 Creative Commons License 2023.05.29 0 0 21494

Virágzás előtt én is szoktam Bór használni. Néhány éves tapasztalatom alapján úgy nézem, jobb a kötődés.

Előzmény: szervezkedő (21493)
szervezkedő Creative Commons License 2023.05.29 0 0 21493

Kötődés, rúgás kérdése.

Nekem az összes szőlőm egy táblában van, kivéve egyet, ami tőlünk kb másfél km lehet. Itt egy 4,5hektaros rész 2hektaros darabját nem én művelem. A cimborám virágzás előtt frankón 2alkalmal permetezett, mindkettő alkalommal ugyanazt a bor készítményt használva mint én. Én virágzás elején értem oda az első permetezéssel. Neki szép lett a kötődés, nekem kicsit madarkas. Saccra én legalabb 15szazalekos veszteseget gondolok. Idojaras, fajta, termuhely ugyanaz.

Ez a teruletem egyébként szűk egy héttel előrébb van mindig, mint a többi. Hiába csak másfél km a távolság. Ez viragzaskor latszik legjobban. A később virágzó szebben termekenyult tavly is. 

Az időjárást nem tudjuk befolyásolni, de én a viragzast megelőző permetezesekor hasznalom a bórt.

Előzmény: laca5 (21488)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!