Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.04.03 0 0 20354

Változott: 0, 0, +2 :)

Előzmény: öreg_néne_b (20351)
Bubi504 Creative Commons License 2023.04.03 0 2 20353

Én is fogok majd fújni mindenfélét, de csak akkor, ha olvasok legalább egy, azaz egy darab olyan (független) kutatást, ami igazolja a gyártók állításait.

Addig viszont a biológusoknak hiszek, akik azt mondják, hogy a tápanyagfelvétel alapvető szerve a gyökérzet, ezután (korlátozottan) a levél.

Ha levél sincs, akkor hogyan is szívódik fel a borostyánkősav és társai ? 

Mintha a bőrünkre kennénk az ételt. 

Előzmény: lukacs89 (20349)
Olligazda Creative Commons License 2023.04.03 0 0 20352

A múlt héten szerdán megfagyott kajszi elnyilott virágzata mèg fenn van a fán. Amennyiben meg akarsz győződni hogy túl èltèk a fagyot a gyümölcseid óvatosan csipd le a csèszelevelet az egyik oldaláról. A bibe világos zöld akkor túlèlte de ha sötèt zöld majd barna akkor megfagyott 

A kèpen látható virágok mindegyike megfagyott. A kèp másnap kèszült. Azóta már barnásabb kicsit a színe ès kezd ráncosodni . Hamarosan el fog kezdeni hullani.

Előzmény: chandy818 (20344)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.04.03 0 0 20351

0, -1, -1
És szelet is várnak hozzá, ezt önerőből kell túlélniük.

naivkezdo Creative Commons License 2023.04.03 0 0 20350

Én azt nem tudom, eleget fújkáltam csodaszereket, nincs megint kedvem.

lukacs89 Creative Commons License 2023.04.03 0 0 20349

Hozzánk -1, -2, -2. :( Holnap lesz egy hete, hogy fújtam BB Gabonát. Holnap fújok újra, ha az idő engedi. Ugyanez menjen, vagy Damisol Magnus?

Előzmény: naivkezdo (20348)
naivkezdo Creative Commons License 2023.04.03 0 0 20348

Vissza a jövőbe:

-2

-3

-3

Előzmény: naivkezdo (20331)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.04.03 0 0 20347

Ma reggelre +6 fok lett. Ezzel kiegyeznék a héten. ;)

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.04.03 0 0 20346

a környezetéből veszi fel a hőt az olvadáshoz, ami hűt és fagyaszt

Nem fagyaszthat, mert a víz/jég mindaddig nulla fokos, amíg az összes jég el nem olvad vagy az összes víz meg nem fagy.
De eleve oximoron hogy az olvadás fagyaszt... ;)

Előzmény: madpapa2 (20343)
chandy818 Creative Commons License 2023.04.02 0 0 20345

Erre van gyakorlati tapasztalat? Működik?

Előzmény: madpapa2 (20343)
chandy818 Creative Commons License 2023.04.02 0 0 20344

Nekem most pont ez az északnyugati szél volt a szerencsém! Úgy néz ki megúszták a kajszik, szépen megvannak rajta az elvirágzot termés kezdemények. Ha lefagyot volna, már peregne, meg érintésre egyből lehullanának (gondolom). És még van rajta néhány virág is.

Már teljes virágzásban van az őszi, most kapott chorust.  eső után... remélem felszáradt még? :)

A jövőhéten az előre jelzés szerint 25-30 csomós szél lesz. Nem nagyon lehet permetezni, és már elkezdett virágzani a szilva és a cseresznye is. Nagyon nem hiányozna még egy fagy...

A tüzeléses módszer több fánál szélben elég szélmalom harcnak tűnik. :( 

A víz porlasztás sztem biztosabb, kivitelezhetőbb  és locsol az magától is, nem kell őrízni.

Már csak azt nem tudom miért nem termett, lehet valamit alakítani kell még a technológián... :)

Előzmény: vizus (20334)
madpapa2 Creative Commons License 2023.04.02 0 0 20343

Amíg le nem olvad, addig kell öntözni. Egyébként a környezetéből veszi fel a hőt az olvadáshoz, ami hűt és fagyaszt.

Előzmény: chandy818 (20342)
chandy818 Creative Commons License 2023.04.02 0 0 20342

Értem!!! Itt valószínűleg hibáztam ,mert reggel, amikor plusz fokok lettek elzártam a porlasztást, (8-9 óra felé, ha jól emlékszem!) a jég csak sokára olvadt igy is le.

Ha folytattam volna az öntözést, maga a víz is olvasztotta volna.De még akkor is belűl a magban (a virágnál) az olvadáshoz nem a virág felől (is) vonja el a hőt? 

Előzmény: beetee (20335)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.04.02 0 0 20341

Laborban dolgoztam szárazjéggel, ezért tudom, hogy a mi céljainkra alkalmatlan.

Előzmény: CBNora (20340)
CBNora Creative Commons License 2023.04.02 0 0 20340

A munkahelyemen rendszeresen használtunk szárazjeget ütőpróbatestek hűtésére. Széndioxid palack kellett hozzá, egy tölcséren keresztül engedtük egy kis zsákba, és megvolt a szárazjég. Persze ez nem volt nagy mennyiség, de hát tárolni se lehetne sokat...

Előzmény: öreg_néne_b (20338)
naivkezdo Creative Commons License 2023.04.02 0 0 20339

Ja nem:) pár nap.

Előzmény: öreg_néne_b (20338)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.04.02 0 0 20338

sokáig elvolt, kevés veszteséggel.

Meddig tart az a sokáig? Veszel egy zsákkal a helyi gazdaboltban és, ha idén nem volt rá szükség, akkor majd elhasználod jövőre? ;)

Előzmény: naivkezdo (20337)
naivkezdo Creative Commons License 2023.04.02 0 0 20337

Én vettem egyszer a messertől, kb 7 éve szőlőt hűteni:)))

Akkor sem volt már ingyen, azóta picit felment gondolom.

Amúgy amiben adták, kis hőszigetelt dobozban sokáig elvolt, kevés veszteséggel.  

Előzmény: öreg_néne_b (20336)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.04.02 0 0 20336

A szárazjéggel van egy kis gond: "... nagyon dráganem kapni a mi utcánkba", ahogy Kovács Kati énekelte régen. ;)

És tárolni sem egyszerű. Szóval ez legfeljebb elméleti lehetőség.

Előzmény: Mézes Laci (20333)
beetee Creative Commons License 2023.04.02 0 0 20335

De azt a vizet meddig porlasztottad? Amíg a léghőmérséklet plusz lett, vagy ameddig le nem olvadt a jég? 

Mert az utóbbi lett volna a jobb.

A jég, mikor visszaváltozik vízzé, akkor a környezetéből vonja el az ehhez szükséges hőt. Ha az nem a folyamatosan érkező vízpótlás, akkor abból, ami ott van. Pont a belezárt virágzat.

Előzmény: chandy818 (20332)
vizus Creative Commons License 2023.04.02 0 0 20334

A legutóbbi mínusz hat foknál volt egy enyhe északnyugati szél. raktam három tüzet a fa elé-mellé, olyan távolságba, hogy a koronába vigye a szél a meleget. Ment is a dolog - 10 fok körül volt a levegő a korona közepén - mindaddig, míg el nem állt a szél. Akkor a fa alá húztam a tüzet, de ott ugye csak kisebb parázson éghetett, a korona közepén már nem volt semmi hatása. Jövőre kipróbálom a vaslapra rakott, felül is vaslappal fedett módszert.

Előzmény: chandy818 (20332)
Mézes Laci Creative Commons License 2023.04.02 0 0 20333

Szervusztok!

Igen, minden fagy elleni védekezés kritériuma, hogy ne fújjon a szél.

...de nem is mindig fúj. Szálcsendes időben is gondot jelent fáink megvédése a fagyok ellen. Egyre több jobbnál- jobb lehetőségről számoltatok már be. Kinek ez válik be, kinek meg a másik. Egy a lényeg, hogy hatékony legyen, olcsó, és kevés ráfordított munkaórával ússzuk meg!

...mert mit is kell imitálnunk? A normális fagymentes állapotot. (küzdünk az égiekkel, a természeti erőkkel)!!! Ötleteinkkel tökéletesítjük a régi, az új  és a legújabb lehetőségeinket!

Most jutott eszembe megint egy újabb lehetőség... Valamikor az Omega koncerteken az együttest szárazjéggel (ködösítették) szublimálták.

Pici  száraz jégből, több köbméter száraz ködöt lehet alkotni, ami nem környezet szennyező.

Indulhatnak a fantáziák, lehet tökéletesíteni (szélcsendben)!

A szárazjég a szén-dioxid szilárd formája.

A folyékony CO₂-t vagy palackokban tárolják környezeti hőmérsékleten 60 bar alatt, vagy vákuum-szigetelt tartályokban kb. −20 °C-on, 20 bar alatti nyomáson. Amikor a folyékony CO₂ expandál (térfogatának kb. az 1,1-szeresére növekszik), finoman porított hó képződik, melynek összepréselésével keletkezik a szárazjég. Ez a jég nagyon hasonló a normális vízjéghez, tulajdonságai azonban jelentősen eltérnek attól:

• a szárazjég nem tartalmaz vizet,
  • a hőmérséklete −78,5 °C marad,
  • amikor hőenergiát vesz fel (például hőenergia szabadul fel valamilyen hatásra), a szárazjég közvetlenül átalakul gáz halmazállapotúvá, vagyis szublimál anélkül, hogy közben cseppfolyóssá válna,
  • a szén-dioxid kis töménységben nem mérgező, de a biztonsági előírásokat be kell tartani, és a levegőben lévő veszélyes koncentrációt nem szabad túllépni,
  • nem tűzveszélyes, nem gyúlékony,
  • a gáz általában semleges anyagként viselkedik (ez azt jelenti, hogy nem lép reakcióba környezetével),
  • a tisztítási folyamatnak nincs folyékony fázisa.
chandy818 Creative Commons License 2023.04.01 0 0 20332

Üdv mindenkinek!

Az irodalom szerint a szállított fagy ellen füstőléssel, melegítéssel nem sokat lehet etnni.

Én, valamelyik évben, folyamatosan vizet porlasztottam a fáimra... A kajszi akkor már menthetetlen volt, a nektarinokat, ősziket igyekezetem menteni. Reggelre úgy néztek ki szegények mint az avatarban az Éjva... :) :) :)

A jég között a buborékban szépen megvolt a virág. Elvileg ezzel a technológiával , a fagyás hő 0 fok fölöttt tartja a jégben lévő dolgokat. Úgy nézett ki sikerűlt, de termésem ennek ellenére sem lett. ( A műtét sikerűlt, de a beteg meghalt)

Az előző telefonomban van róla fotó, ha valakit érdekel kivadászom.

Az idén lehet, hogy szerencsém volt, (eddig) Az e heti mínusz, nyugati, északnyugati húzással jőtt és a gyümölcsösöm melletti vízfelület lehet megvédett. Ha északit kapok akkor megszívtam. :)

naivkezdo Creative Commons License 2023.04.01 0 0 20331

Idokep is picit:

-2

0

-1

Meglátjuk..

Előzmény: Bubi504 (20330)
Bubi504 Creative Commons License 2023.04.01 0 1 20330

Mondom, hogy enyhül, örvendezzünk :-)

evodia2010 Creative Commons License 2023.04.01 0 0 20329

Élőben még sose láttam faiskolában Budapest kajszi oltványt.

Neten talán ha kapni.

Nem futott be nagy karriert.

Szerintem felejtős az ilyen.

Egyébként meg minden kajszi jobb mint a semmi.

Tudunk örülni az aprónak, savanyúnak stb is....

Előzmény: lukacs89 (20325)
naivkezdo Creative Commons License 2023.04.01 0 0 20328

Arról már olvastam itteni tapasztalatot, kihagyom:)

Ezek érdekesek, aztán majd kiderül. 

Előzmény: zsorsz (20327)
zsorsz Creative Commons License 2023.04.01 0 0 20327

A kyotót nem hagynám ki!

Előzmény: naivkezdo (20326)
naivkezdo Creative Commons License 2023.04.01 0 0 20326

Biztos kijött valahogy nekik:)) de akkor nagy lelkesedés nem indokolt az említett még újabb magyarok iránt. 

Bergeron: érdekes, azt vettem ki 2 éve, mert ugyanúgy nullázott nálam, mint a magyarok.

Én picit keresgélek és megpróbálok venni ezekből a külföldi késeikből:

Zard, Ilona, helena du roussillon, Florilege

Előzmény: firpoliono2 (20323)
lukacs89 Creative Commons License 2023.04.01 0 1 20325

Budapest kajsziról mi a vélemény? Nekem egyszer azt ajánlotta egy kertész. Idézem a fajta tulajdonságait netről:

“Termőképesség: jó, korán termőre fordul, kevésbé hajlamos a termésingadozásra. Öntermékeny és jó pollenadó. Későn virágzik és virágrügyeinek fagyállósága is jobb az átlagosnál, ezért a késő tavaszi fagyok kártételének kevésbé van kitéve. Gyümölcs: július végén-augusztus elején érik (a ’Magyar kajszi’ után 13-16 nappal), nagy vagy igen nagy (55-58 g), megnyúlt, oldalról erősen lapított gömb alakú. Héja közepesen molyhos, világos narancssárga alapszínű, narancsvörössel mosott, élénkpirossal pontozott. Húsa közepesen kemény, aranysárga, enyhén lédús, éretten nem lisztesedik, magvaváló, jó ízű (a rózsakajsziknál finomabb), kiváló beltartalmi tulajdonságú.

Friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas (a késői érésű fajták közül befőtt készítésére az egyik legjobb), jól szállítható. Kártevők, betegségek: monília, gyümölcs szürke rothadás (moniliózis), gnomóniás levélfoltosság. Sharka vírussal szemben rezisztens fajta.”

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!