Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Én is fogok majd fújni mindenfélét, de csak akkor, ha olvasok legalább egy, azaz egy darab olyan (független) kutatást, ami igazolja a gyártók állításait.
Addig viszont a biológusoknak hiszek, akik azt mondják, hogy a tápanyagfelvétel alapvető szerve a gyökérzet, ezután (korlátozottan) a levél.
Ha levél sincs, akkor hogyan is szívódik fel a borostyánkősav és társai ?
A múlt héten szerdán megfagyott kajszi elnyilott virágzata mèg fenn van a fán. Amennyiben meg akarsz győződni hogy túl èltèk a fagyot a gyümölcseid óvatosan csipd le a csèszelevelet az egyik oldaláról. A bibe világos zöld akkor túlèlte de ha sötèt zöld majd barna akkor megfagyott
A kèpen látható virágok mindegyike megfagyott. A kèp másnap kèszült. Azóta már barnásabb kicsit a színe ès kezd ráncosodni . Hamarosan el fog kezdeni hullani.
a környezetéből veszi fel a hőt az olvadáshoz, ami hűt és fagyaszt
Nem fagyaszthat, mert a víz/jég mindaddig nulla fokos, amíg az összes jég el nem olvad vagy az összes víz meg nem fagy. De eleve oximoron hogy az olvadás fagyaszt... ;)
Nekem most pont ez az északnyugati szél volt a szerencsém! Úgy néz ki megúszták a kajszik, szépen megvannak rajta az elvirágzot termés kezdemények. Ha lefagyot volna, már peregne, meg érintésre egyből lehullanának (gondolom). És még van rajta néhány virág is.
Már teljes virágzásban van az őszi, most kapott chorust. eső után... remélem felszáradt még? :)
A jövőhéten az előre jelzés szerint 25-30 csomós szél lesz. Nem nagyon lehet permetezni, és már elkezdett virágzani a szilva és a cseresznye is. Nagyon nem hiányozna még egy fagy...
A tüzeléses módszer több fánál szélben elég szélmalom harcnak tűnik. :(
A víz porlasztás sztem biztosabb, kivitelezhetőbb és locsol az magától is, nem kell őrízni.
Már csak azt nem tudom miért nem termett, lehet valamit alakítani kell még a technológián... :)
Értem!!! Itt valószínűleg hibáztam ,mert reggel, amikor plusz fokok lettek elzártam a porlasztást, (8-9 óra felé, ha jól emlékszem!) a jég csak sokára olvadt igy is le.
Ha folytattam volna az öntözést, maga a víz is olvasztotta volna.De még akkor is belűl a magban (a virágnál) az olvadáshoz nem a virág felől (is) vonja el a hőt?
A munkahelyemen rendszeresen használtunk szárazjeget ütőpróbatestek hűtésére. Széndioxid palack kellett hozzá, egy tölcséren keresztül engedtük egy kis zsákba, és megvolt a szárazjég. Persze ez nem volt nagy mennyiség, de hát tárolni se lehetne sokat...
De azt a vizet meddig porlasztottad? Amíg a léghőmérséklet plusz lett, vagy ameddig le nem olvadt a jég?
Mert az utóbbi lett volna a jobb.
A jég, mikor visszaváltozik vízzé, akkor a környezetéből vonja el az ehhez szükséges hőt. Ha az nem a folyamatosan érkező vízpótlás, akkor abból, ami ott van. Pont a belezárt virágzat.
A legutóbbi mínusz hat foknál volt egy enyhe északnyugati szél. raktam három tüzet a fa elé-mellé, olyan távolságba, hogy a koronába vigye a szél a meleget. Ment is a dolog - 10 fok körül volt a levegő a korona közepén - mindaddig, míg el nem állt a szél. Akkor a fa alá húztam a tüzet, de ott ugye csak kisebb parázson éghetett, a korona közepén már nem volt semmi hatása. Jövőre kipróbálom a vaslapra rakott, felül is vaslappal fedett módszert.
Igen, minden fagy elleni védekezés kritériuma, hogy ne fújjon a szél.
...de nem is mindig fúj. Szálcsendes időben is gondot jelent fáink megvédése a fagyok ellen. Egyre több jobbnál- jobb lehetőségről számoltatok már be. Kinek ez válik be, kinek meg a másik. Egy a lényeg, hogy hatékony legyen, olcsó, és kevés ráfordított munkaórával ússzuk meg!
...mert mit is kell imitálnunk? A normális fagymentes állapotot. (küzdünk az égiekkel, a természeti erőkkel)!!! Ötleteinkkel tökéletesítjük a régi, az új és a legújabb lehetőségeinket!
Most jutott eszembe megint egy újabb lehetőség... Valamikor az Omega koncerteken az együttest szárazjéggel (ködösítették) szublimálták.
Pici száraz jégből, több köbméter száraz ködöt lehet alkotni, ami nem környezet szennyező.
Indulhatnak a fantáziák, lehet tökéletesíteni (szélcsendben)!
A folyékony CO₂-t vagy palackokban tárolják környezeti hőmérsékleten 60 bar alatt, vagy vákuum-szigetelt tartályokban kb. −20 °C-on, 20 bar alatti nyomáson. Amikor a folyékony CO₂ expandál (térfogatának kb. az 1,1-szeresére növekszik), finoman porított hó képződik, melynek összepréselésével keletkezik a szárazjég. Ez a jég nagyon hasonló a normális vízjéghez, tulajdonságai azonban jelentősen eltérnek attól:
a szárazjég nem tartalmaz vizet,
a hőmérséklete −78,5 °C marad,
amikor hőenergiát vesz fel (például hőenergia szabadul fel valamilyen hatásra), a szárazjég közvetlenül átalakul gáz halmazállapotúvá, vagyis szublimál anélkül, hogy közben cseppfolyóssá válna,
a szén-dioxid kis töménységben nem mérgező, de a biztonsági előírásokat be kell tartani, és a levegőben lévő veszélyes koncentrációt nem szabad túllépni,
nem tűzveszélyes, nem gyúlékony,
a gáz általában semleges anyagként viselkedik (ez azt jelenti, hogy nem lép reakcióba környezetével),
Az irodalom szerint a szállított fagy ellen füstőléssel, melegítéssel nem sokat lehet etnni.
Én, valamelyik évben, folyamatosan vizet porlasztottam a fáimra... A kajszi akkor már menthetetlen volt, a nektarinokat, ősziket igyekezetem menteni. Reggelre úgy néztek ki szegények mint az avatarban az Éjva... :) :) :)
A jég között a buborékban szépen megvolt a virág. Elvileg ezzel a technológiával , a fagyás hő 0 fok fölöttt tartja a jégben lévő dolgokat. Úgy nézett ki sikerűlt, de termésem ennek ellenére sem lett. ( A műtét sikerűlt, de a beteg meghalt)
Az előző telefonomban van róla fotó, ha valakit érdekel kivadászom.
Az idén lehet, hogy szerencsém volt, (eddig) Az e heti mínusz, nyugati, északnyugati húzással jőtt és a gyümölcsösöm melletti vízfelület lehet megvédett. Ha északit kapok akkor megszívtam. :)
Budapest kajsziról mi a vélemény? Nekem egyszer azt ajánlotta egy kertész. Idézem a fajta tulajdonságait netről:
“Termőképesség: jó, korán termőre fordul, kevésbé hajlamos a termésingadozásra. Öntermékeny és jó pollenadó. Későn virágzik és virágrügyeinek fagyállósága is jobb az átlagosnál, ezért a késő tavaszi fagyok kártételének kevésbé van kitéve. Gyümölcs: július végén-augusztus elején érik (a ’Magyar kajszi’ után 13-16 nappal), nagy vagy igen nagy (55-58 g), megnyúlt, oldalról erősen lapított gömb alakú. Héja közepesen molyhos, világos narancssárga alapszínű, narancsvörössel mosott, élénkpirossal pontozott. Húsa közepesen kemény, aranysárga, enyhén lédús, éretten nem lisztesedik, magvaváló, jó ízű (a rózsakajsziknál finomabb), kiváló beltartalmi tulajdonságú.
Friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas (a késői érésű fajták közül befőtt készítésére az egyik legjobb), jól szállítható. Kártevők, betegségek: monília, gyümölcs szürke rothadás (moniliózis), gnomóniás levélfoltosság. Sharka vírussal szemben rezisztens fajta.”