nagylátó tervezés/vásárlás kapcsán kérnék tanácsot. Elsősorban tájképek,épületfotók készítéséhez.
Amiket eddig néztem (költségvetés miatt): Tokina 17 f3,5 ATX, Samyang 14 f2,8
Utóbbi a fényerő és a 3 mm többlet miatt szimpatikusabb, viszont ennél az üvegnél nem találok infót, hogy lehetne használni szűrőket (ND,polár), amiből inkább az ND érdekelne a vízesések miatt.
ACR-ben a camera calibration-nél vagy process version (nem tudom pontosan hogy hívják, asszem az utolsó fül) nem véletlenül adobe standard van beállítva? Ennek nagyon eltérőek a színei a Camera Standard-től, és szerintem a Nikon progija ebben nyitja meg. Bár hogy más értékeket írjon fehéregyensúlynál, erre nem vennék mérget, hogy emiatt van.
Miért van az, hogy ha a gépet beállítom vaku fehéregyensúlyra, s megnyitom Camera Raw-ban (ACR), akkor a fehéregyensúlynál 6400K-t és a Tint-nél +9-et ír (As shot opció)? Ugyanezt ViewNX-ben megnyitva a fehéregyensúly 5400K, s a Tint 0.
A kép színvilága mindkét programban szemre ugyanaz, a Kelvin értékek viszont jelentősen eltérnek. (Inkább a K aggaszt, mint a Tint.)
Sőt, ha a fényképezőgépen 5560K-t állítok be, az ACR 5450K-nak és Tint +9-nek jelzi, a ViewNX pedig megtartja 5560K-nek. A kép a két progiban szemre szintén ugyanolyan színvilágot ad.
(Mindez úgy merült fel, h vaku fehéregyensúlynál 5400-5500K-es fehéregyensúlyt vártam, s ACR-ben nyitottam meg a képeket.)
Ha viszont az ACR-ben flash-ra változtatom a fehéregyensúlyt, akkor 5500K-t ad, Tint 0 mellett.
En nem ertem ezt a "kamfor69" - "gyereket" : elmagyarazta,fotokkal ala is tamasztotta a 3529-es hozzaszolasaban,hogy mire is van szuksege igazan a jo kepekhez, es megsem tud donteni ,hogy melyik legyen D3... vagy D4 (mivel neki minden fontos ezert a tobbi gep nem "jatszik").
Javasolom,hogy szavazzuk meg neki: tolem egy szavazat a D4-re ,hogy sok ideig hasznalhassa megelegedessel.
hol az iso-t, hol az fps-t, hol az állványcsavar helyét, hol a pixelszámot, hol a body anyagát, hol a leesést, hol az af-et, hol a dofot és mindezeket szabadon kombinálva:-)
Nem tudom, hany gepet fogtal, aminek rateheto markolata van. Jelen pillanatban 7 van a szekrenyemben a nyolcvanas evektol napjainkig. Mindnek van opcionalis markolata. Ne halgass a megerzeseidre. Harminc eve sem tortek mar le.