Zabfaló is próbál segíteni takarmányermesztés témában,idemásolom a levelét.
Szia,S.! Látom, megy a küzdelem a zöld keverékekről. Néhány régi tippem vóna: mindig akkor jó ezeket kaszálni, ha az ún. vezérfüvek kezdenek virágzani,(kalászolni) ekkor a legtöbb bennük a fehérje és kem. tartalom. Így a zabosborsóban is. Érdemes nem túl sokat vetni egyszerre, inkább több részletben, kb.8-10 naponként legyen új kaszálni való, széthúzva ezzel a zöld etetés idejét, ezt hívták régen "zöld futószalagnak". Aki ezt jól meg tudja oldani, annak mindig van friss zöld és értékes takarmánya a fagyokig. És spórol vmit az abrakon. Ami manapság nem 2 fillér! Ki lehet számítani, ha 1 nm földön terem 1,5-2 kg (ami nem egy csúcs) ilyen zöldtakakarmány, akkor mennyi nm vetés kell x db nyúlnak, ha naponta átlagban 0,5 kg esznek meg belőle? A többletet sem kell hagyni elvénülni, attól jobb nem lesz, hanem időben levágni és megszárítani szénának.Aki ráér ezzel babrálni tegye meg, jól jár, akár nyulat nevel, akár juhot, kecskét vagy tehenet, egy kis tervezéssel, némi munkával, jó kis pénzeket meg tud menteni. Üdv.Z.
MH box(csavartartó doboz)meg ásványvizes flakon.Janié az érdem,nála láttam csak másoltam,talán egy kis fejlesztéssel.De majd lefényképezem közelről,érhetőbb lesz mintha magyaráznám.
ugyanúgy nagy tömeget adó inkább zöldtakarmányként hasznosított szántóföldi tak.féleség.
Gondolom azt tudod,hogy a kukoricát sorba ültetik.Na ebben az esetben meg vetni kell a kukoricát jó sűrűn.Vékony szárak nőnek,jó sok.Előzőekben írtuk,hogy nagyon szeretik a jószágok,és a fagyokig kitart annak aki zölden etet.
Szerintem igen. Gondolom rendesen, száraz szénának akarod megcsinálni. (én feletettem fonnyasztva) Szénánál a borsóhoz igazítanám a kaszálást, hogy ne legyenek nagy, szemes hüvelyek rajta. Azt vettem észre, az szárad a leglassabban. Esetleg első éven egy kísérleti parcellát kellene csinálni.
Pár éve próbáltam, igaz csak kicsiben. Igazából ez a borsós vagy bükkönyös keverék a szarvasmarháknak lett kitalálva, de szeretik a nyulak is. Nem szabad sok borsót tenni bele és vékony rendre kell kaszálni. Ha jó idő van, gond nélkül megszárad. Persze a tiszta zabnál macerásabb. Nekem frissen, pontosabban fonnyasztva ( a borsó puffaszt!) etetve bevált, emésztési gond nem volt, nyulak szerették. Télire nem tettem el.
Hétfőre tudok nézni keverési arányt szarvasmarhához, abból ki lehet indulni.