Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
nekem amikor 4x cseréltem benne belsőt mert mindig kidurrant azért mert a külső lejött a felniről elegem lett belőle, a gyerekek habszivacs úszó hurkájukból vágtam bele egy darabot igaz így sóderrel nem lehet telepakolni :))
„biztos ami biztos, a 30 éves gázkazánt kicserélem a legolcsóbb újra”
Miért is??? Véleményem szerint ez csak akkor és csak is akkor aktuális, ha a régi 30 éves
nem működik, gazdaságosan nem javítható, hisz mondandódból azt veszem ki, hogy a gázüzem úgy is csak tartalék, és csak „végszükség esetén” használod.
Nem látom értelmét olyan berendezésre költeni a pénzt, ami csak néha-néha elvétve üzemelne. / természetesen ha van rá felesleges pénzügyi keret, akkor uccu neki…. /
( A jelenlegi 30 éves kazánod,- „amíg végleg ki nem leheli a lelkét” , az érvényben lévő hatósági előírások szerint üzemelhet, viszont ha újra cseréled, már más a helyzet, gondolok itt a biztonságtechnikai előírásokra.)
Kár az almát a körtével hasonlítgatni, nincs két egyforma ház, de talán még két egyforma szoba sem egy házban.
Szerintem itt a legtöbben szigetelen házban élünk, így mindenképp nagy lesz a számlánk, de az már hit kérdése, hogy szigetelünk, fát próbálunk olcsón szerezni, vagy visszaállunk gázra, stb
Én amondó vagyok, hogy biztos ami biztos, a 30 éves gázkazánt kicserélem a legolcsóbb újra, aztán ha jön a nagy hideg és a faáremelés, akkor bepöccintem azt. Ha meg lesz fám, időm, kedvem, stb, akkor meg tolom orrvérzésig a faelgázosítót :)
A 'dőreség' rokonértelmű szó a 'hülyeséggel', ezért ilyet mondani durvaság (erre is van rokonértelmű szó). Ráadásul úgy, hogy a végén neked is kijön a matek. (Info: nekem egy 8-9 órás műszakban kb. 3 em3 fát sikerült feldolgozni. Erre kb. 1000 Ft villanyt fogyasztott a hasitó; 40Ft/q) Az, hogy a munka ingyen van számolva OK. De ennyi erővel dinamót is lehetne tekerni és áramot fejleszteni.
Csak a pontosság kedvéért; én azt állitottam (még nagyon régen), hogy sima vegykó kazánba nem éri meg a tüzépen/telepen drágán vásárolt fával fűteni. A fagázra ez úgy értendő, hogy van egy határár, ami fölött nem éri meg. És bizony lehet ezen határárnál magasabb árakkal találkozni a piacon.
hát igen 75% hatásfoknál 22% és ha 85% a rendszer mert azt azért illik tudni egy faelgáznak
igen feldolgozásra nem számoltam se időt se áramot se benzint
benzin nem fogy el 5l 1900Huf
áram fogalmam nincs az 5,5Kw motor a hasítón mit fogyaszt
idő ez alatt nem keresnék pénz mert nincs másodállásom
ha kiegyezünk egy 30% előnyél -eddig hátrányról volt szó- akkor 300.000 Vs 428.000 ez azért így más
de ahogy mondtam már én is mindenki számolja ki magának és döntse el, csak azért szálltam be ennek a vitának a végébe mert csak sarkasan kijelenteni, hogy ez vagy drága dőreség
Szerintem nincs gond az átszámitással, csak tudni kell, hogy mikor miről beszélünk. Térfogatra valóban kockázatmentesebb fát venni, viszont a végén mindenki kg-ban méri, hogy mennyit tüzel naponta. És mivel fűtőértéket is tömegből lehet közvetlenül számolni, célszerű tudni azt.
Én megveszem mázsára is a fát, ha tudom, hogy milyen vizes és milyen súlyvesztésre számithatok. A friss vágású erdészeti és a telepi is csuma vizes, tehát abból kell kiindulni; 35-40% viztartalom lemegy 15-20%-ra. (A keményfa jobb lehet ilyen szempontból.)
De nem a vásárlásról volt szó, hanem az összehasonlitásról. A Te számitásod (is) kihozta, hogy a 28eFt/em3 fáddal csak 22%-val vagy olcsóbb a gázhoz képest. És illik valamit számolni a feldolgozásra is.
Vagyis, ha a fa a forrásnál drágább, mint 3000 Ft/q (25eFt/em3)
bocsi, de ha m3-re veszed a fát az m3 ne keverjük már megint a dolgokat
ha 30e veszek 10em3 az csak súlyban lesz kevesebb m3-re nem -na jó ha tudományosan vizsgálod veszít térfogatot is száradáskor de az elég nehezen mérhető és jelen esetben indiferesn
ha q-ra veszed na akkor nem mindegy az ár a nedvességtartalom, de hát ugye fát nem veszünk súlyra
és hogy a matekon is szépítsek
1m3 bükk tűzifa légszárazan ami fűtésre alkalmas 850Kg
1m3 tehát 850*4,2Kwh=3570kwh vegyük ezt az elméleti energiatartalmat 75% hatásfokkal ki 2677,5Kwh
28000e lesz most 1m3 fa amit hoznak tehát 1kwh 10,45Huf
Átlagban egy gázkazánnak szerintem nem 50%-ot kellene teljesitenie! Lehet, hogy a névleges kapacitáshoz megadott 90+ % hatásfokhoz képest, alacsony terhelés mellett, gyakori ki-bekapcsolással lemegy valamennyit, de nem ennyire. (Lásd ezt a cikket, meg hát a tapasztalat se ezt mutatja.)
Energo47 Ladanjának füstgázelemző műszerrel mért hatásfokához ezt a cikket is célszerű figyelembe venni. Ő ugyanis szerintem 'tüzeléstechnikai' hatásfokot mért, ami egyrészt bizonytalanságokkal terhelt, másrészt nem tartalmaz több veszteségfajtát sem, amit pedig a kazán effektiv hatásfokához figyelembe kell venni.
Az alapkérdés, hogy mennyiből jön ki 1 kWh hasznos hőenergia gázzal vagy fával megtermelve.
90%-os gázkazán hatásfok mellett nekem 13.37 Ft/kWh jön ki a 117Ft/m3 árú 35 MJ/m3-es gázból. Ugyanezt a határárat kb. 3300 Ft/q (28-30 eFt/em3) faárnál érem el, ha 75%-os kazánhatásfokot, 15 MJ/kg (vagy 4.2 kWh/kg) fűtőértékű, telepnedves, leszállitott, feldolgozott fát feltételezek. (Telepnedves; ami 15-20% súlyt veszit mire tűzifává szárad.)
Vagyis, ha a fa a forrásnál drágább, mint 3000 Ft/q (25eFt/em3) és csak 300Ft/q-t számolok szállitásra, feldolgozásra. akkor már nem éri meg vele tüzelni a gázhoz képest.
most akkor aknás faelgázzal drágább fűteni vagy 20éves gázkazánnal vagy kondenzációssal vagy csöves faelgázzal vagy vegyes kazánnal vagy....
szóval mit hasonlítunk mivel... almát, körtével vagy barackkal?
igen csak puffer vízre volt számolva kazán nélkül puffer vas nélkül ami azért nem kevés hisz átm1250x2000x6mm :)
ha beleszámolom lehet kijön a gyári 98%, de minek számoljam bele a kazán felmelegítése veszteség a pufferé már nem annyira, hisz ahogy hűl a víz a vas visszaadja a meleget
...hogy CSAK pufferre fűtve jó ha megvan a 65 % hatásfokom..
én a helyedbe ennek azért keresném az okát, hisz itt minimum 15-20% tűnik el valahol, a saját hevenyészet mérésem ami inkább lefelé csal 8x% volt és én se ülök a kazán mellet lángképet nézve és állítgatva a kazán sincs tuningolva
hűlésre meg lehet matekozni
2100L a 2 Rex a legteteje-legalja
05.02. 18:42
05.03. 18:41
05.04. 18:45
05.06. 18:06
05.09. 16:20
és csak megjegyzés ként egy 1000L-es Bosch puffernek 5,7Kw/nap a vesztesége mindezt 500eHuf-ért