Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Időközben alaposabban utánanéztem és azt találtam hogy az apró dög a Sciaridae (árnyéklegyek vagy árnyékszúnyogok) családjába tartozik. Világszerte előfordulnak, legtöbbjük a nedves és árnyékos helyeket kedveli (pl. erdőkben, nedvesebb réteken, mocsarakban). Gyakran megtalálhatóak a kertekben vagy virágcserepekben. A petéiket a humuszos talajba rakják, a lárvák pedig a hajszálgyökereket károsíthatják. Valamiért rendkívüli módon vonzza őket az emberi izzadtság, ezért van az, hogy a napon izzadó ember fejét betámadják.
Időközbe véletlen rábukkantam! Szárnyas levéltetűnek hívják a kis bestiát, csak a sok hozzá nem értő árvaszúnyognak nézi. Pedig a kettő között elég jelentős különbség van.
Sziasztok, valaki tudna nekem segíteni miféle rovar ez? Apró, fekete és az ember arcát támadja. Sajnos képem nincs róla.
Gyakorta végzek kinti munkát, de lépten-nyomon ezekbe a kis apró dögökbe botlom. Szándékosan belerepülnek az ember szájába, fülébe, orrába, főként a szemébe. Egy idő után egy felhő veszi körül az embert és szinte lehetetlenné teszik a munkát. Nagyon agresszívek, de nem csípnek egyáltalán, csak szinte kamikaze módon támadják az ember fejét. Gyanítom hogy a hő és az izzadtság vonzza őket. Nem árvaszúnyog, attól kisebb, inkább a muslicára hasonlít, de attól valamivel nagyobb. Egyszer elkaptam egy ilyen dögöt, a potrohja fekete és csíkos. Többnyire bozótosok és nagyobb fűcsomók környékén fordul elő.
Sziasztok, pár hete ellepte a hársfánkat a képeken látható rovar. Nem nagyon értek hozzá, szerintem valami poloskaféle, de konkrétan melyik? Szükséges ellene védekezni?
Kb. 6 - 10 mm-esek, a második képet lányom bogárnézőkéjével készítettem, nagyítva.
Azt nem tudom, mikor régen a lakótelepen elszaporodtak, a bábolnaiakat hívták ki és az egész házban volt irtás. Egyedileg, lakásonként nem megy. Szóval valami szakcéget kell megkérdezni.
De ha tartasz békát, nagyon fog örülni a csótánynak. Vizes kézzel nem olyan nehéz épségben elkapni és föltálalni.
Sziasztok ilyen bogarak mászkálnak éjszaka a konyhában ez egy kisebb kb 2 mm nagyságú de láttam nagyobbat is kb 1cm volt.Általában éjszaka látom őket a fény annyira nem zavarja csak a vaku zavarta.Vettem csótánycsapdát de nem vált be hiába pakoltam olyan helyre ahol gyakran látni nem mászik bele.Már nem hiszem hogy ez csótány.Valakinek ismerős??Látott már ilyet?
Az első képen valamilyen poloska van, a másik képen mintha ez a poloskafaj egy levéltetűt szívogatna. Szóval két fajnak látom, ragadozó és zsákmánya. Nagy kár, hogy nem látszik jobban.
Köszönöm a segítséget. Sikerult keresgélni. Meg van hogy mi az csak a magyar nevet nem találtam meg de van egy jó kis angol cikk errol a kis allatkarol :S
Tehát, ez egy olyan élőlény Scleroderma domesticum vagy mi a neve--- a faban elő szu-t eszi meg. Tehát fa bútorok körül kell keresgélni. Mi az ikea- ban vettünk utoljára fa piacokat. Fenyő polc, szerintem onnan erednek. de a cikk az írja hogy régi bútorokban is meglelhetoek. itt a linkje a cikknek. Orvosi cikk de legalább tudom mi merre mekkora es hol keressem őket.