Semmit sem merek nyersen adni, mindig forralok. Igen, eddig kevertem mert azt gondoltam nincs ezeken elég hús, hát kap mellé egy kis tápot. Minden féle szárnyast etetek, nem csak csirkét és a fejét. Kedvencünk a porcos mellcsont, a hentes még sok husit rajtahagy azt merem majdnem nyersen mert embereknek árulják és ismerem a forrást. (ők is nálam akarnak kutyák lenni) Megint tanultam valamit...
Kornél: miféle buli volt nálatok??? Nagyon cuki a kutyusod. E.
Igen, etettem csirkefejet már, sőt van olyan anyakutyám, aki szülés után semmi mást nem hajlandó megenni. 2-3 napig ezt igényli. Néha a fél megyét be kell zarándokolnom miatta. Bármit rátehetek (vitamin, tojássárga, tejelválasztást segítő tabletták) zabálja. Neki csak főzve adom.
Sokféle etetési mód létezik. Legegyszerűbb és legpraktikusabb a táp. A fajta adottságai miatt (gigászi fejlődésen megy át 1-1,5 év alatt) ezt szuperprémiokkal meg lehet oldani. Én most sem csak ezt etetek, nálam terítéken van a hús és belsőség is, porcos csont.
A csirkecsőr szaru, amit nem emészt meg a kutya, átmegy rajta. Mai kor csirkefejei nem a 2-3 éves, udvaron kapirgáló, szemetkivájó szájszerkezetű pippancsok:) Csibekorban csonkítják, lecsípik a csőrt, az kerek és puha, hiszen 3-4 hónaposan konyhakész a gazdája. Nyugodtan etetheted, de 8-10 db-nál ne többet egyszerre.
És ami fontos! Soha ne keverd bele a tápba. Más az emésztési ideje a tápnak és más a közvetlen a táplálékláncból érkező kajának:) Különböző emésztési ideje van a különböző kajáinak.
Figyeld a végterméket, és ahogyan megválik tőle! Ha semmi gond, emelheted az adagot, ha erőlködik csökkentsd. Mostani korában a fenti talán elég egyszerre:)
Tapasztalatom, hogy a husizott kutyáim sokkal elevenebbek, figyelmesebbek. Ha szőr...stb. kúra miatt az arra hivatott szupercsodát kapják csak, akkor cammogós, lusta terminátorokká válnak. És azt is tapasztalom, hogy rajonganak a husiért...rajonganak.
Tehát ne keverd, eleinte óvatosan...át kell állnia és ezt nem szabad túlnyomni, de meglátod a változást.
Én nem főztem soha a csirkét, de ismertem a forrását. Ha ez talány, akkor lobbantsd át, főzni nem kell, ne vedd el a neki fincsi nyershús élvezetet. A baktériumok zöme 60 fokon kinyúlik:)
Én egyszerre leforralom a kaját, zacskózom és megy fagyasztóba.
Elfelejtettem hogy ha hozzá vannak szokva a főt husihoz lehet az elején nem fognak rámozdulni a nyers húsra de ha nem válogatósak akkor mindegy lesz nekik. Nekem Heki válogatós ilyen téren ő nem hajlandó megenni nyersen a húst de a többieknek mindegy.
Én egy időben etettem csirke sőt kacsafejet is. Az elején főztem de forrás után 5-10 elzártam. Azután elegem lett a főzicskéből és nyersen adtam nekit. Nyersen is szerették és semmi bajuk nem lett tőle. Szerintem nem kell agódnod mert ezek tápos csirkék amiket 8-10 hetes korukban levágnak és olyan a csontjuk mint a lehellet. Szerintem semmi bajuk nem lesz ha nyersen adod. Csak a sertéshúst kell főzni meg a vadhúst.
Csak saját tapasztalatomat tudom neked leírni. Lehet a kutyusod akár diszpláziás is. Érdemes lenne elvined egy szűrésre. Az én kutyulim is ezeket a panaszokat produkálta csak a könyökével volt probléma. Sokat sántikált főleg akkor volt látványos amikor megpihent és újra fel akart kelni. Felkelés után ameddig be nem járódott neki addig sántikált de utána elmúlt. Ha most elviszed akkor csak egy előszűrést csinálnak de ha véletlen kiderül hogy diszpláziás legalább eltudod kezdeni időben a kezelést.
Macko: 7 hónapos fundi még elég fiatalka, könnyen kéne szaladnia, (az enyémből indulok ki, 8 hónapos)felállnia. De vannak itt nálam rutinosabbak.
Nekem is segítség kéne: kaptunk egy csomó csirkefejet és nem tudom oda merjem e adni a blökimnek. Minden husisat megfőzök neki, nem azzal van a gond, hanem a csirkefej csőrével?! Ha megeszi a csőrt,ami ugye kemény dolog az okozhat problémákat!(ilyet még nem csináltam és elég tetemes mennyiség) Jobban belegondolva az főzés után könnyebben kijön v. nem???? Elnézést buta kérdésemért, de csőrös cuccal még nem volt dolgom. Sose főzök csirkefejet, azt gondoltam azt a hentes a kutyának tartja..aztán rá jöttem, hogy nem is.. Panda Mama hol vagy??? Te már bizti csináltál ilyet...
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni 7 hónapos kan fundimmal kapcsolatban. Van amikor nagyon nehez áll fel húzza kicsit a hátsó felét de aztán szétmozogja és normálisan fut-sétál.Mi lehet a baja?
Macipofa Falkavezér vagy. Nem lesz itt semmi gond. Kitartónak kell lenni. A kutya általában előbb feladja. Meg van neked Jan Fennal kutyás könyve? Nekem anno sokat segített. Jövő héten szívesen kölcsön adom. :) E.
Én is voltam az egy évessel suliba: nem vallottunk szégyent! Minden ment, mint a karikacsapás (egyenlőre). Be kell valljam, könnyű dolgom volt, mert az alapokat már a lányom megtanította neki. Akkor őrült meg, amikor ott kellett hagynom az oktatónál és azt hitte világgá megyek. Na, akkor repdesett egy picit a srác:)Izgalommal várom a többi órát.
Ma nagyon érdekes napom volt. Voltunk oktatáson, különórán. Már az kihívás volt, hogy a kocsiba kellett hagynom a kutyát, kicsit lehúzott ablakkal, mig én bementem a többi kutyához a területre és ö látta. Azt az örjöngést. A 20 cm-s részen akart kimászni a kutya. Megvártuk mig lehiggadt és kijöhetet, de akkor sem mehetett a többi kutyához ,hanem sétáltunk, porázfegyelemmel. Persze a kutyasuli keritése mellett. A lényeg az volt, hogy ne vegyen tudomást, ne figyeljen a bent játszó kutyákra. Küzdöttünk, de meg lett. Az oktató szerint a kutya nagyon tudja mit kéne csinálni, de probálkozik velem. Számomra az volt az érdekes, hogy szavak nélkül tudtunk sétálni. Lassan , sietve, futva. Figyelt a kutya rám. Nem jelölt 2 méterenként. Akkor pisilt csak, mikor hosszú porázon volt és a kakilást is eltudta intézni. Érdekes módon eltudta intézni 1 perc alatt. Itthon eddig, bokrtól- bokorig haladtunk. Egy séta és 50 jelölés.
Az óra végére, kitudta zárni a külvilágot,a kutyákat. Leültettük a kerítésnek háttal és a szemkontaktust is gyakoroltuk. Sokszor a kis genyó nem a szemembe nézett, hanem elnézett mellettem, ill. a fülem mellett. Persze használtunk klikkert és jutifalatot. Szerintem jól sikerült a mai nap. Holnap úszni megyünk, mentést gyakorlunk.
Tényleg jól sikerült a kutyás találkozó. Nagyon féltem töle, hogy Dad lenyom mindenkit. Félelmem alaptalan volt, de azt tanácsolták, hogy heti 3 magánóra kell rendberakni az alárendelt, falkavezéri viszonyt. Most nagyon elszánt vagyok.
A kiállítóknak és látogatóknak, ha érdekel valakit: 2010 10. 10.-i sárospataki kiállítás Miskolcon lesz megrendezve az egyesület feloszlása miatt.
Macipofiékkal ma kutyasulin jártunk, kifáradt a két legényke. Szoci. tréning :) Élvezték a sok eb társaságát, mindkét fiú nagyon jól nevelten viselkedett, úgy szerették egymást... Mi balgák meg nem csináltunk egy fotót sem. E.
Én is szeretnék menni a vízpartira, két kutyussal. Bár még elég sokat kell dolgoznom a családomon, de nem adom fel. Sajnos tőlünk elég messzire van, kb. 2 órás az út. Hogyan lehet megtalálni a IV-es tavat? Ki van táblázva?
Sziasztok én a macipofa lánya vagyok.Ha valakit érdekel és segiteni szeretne és van helye és szereti az állatokat.Az segitsen vagy küldje tovább az üzit.
Az illatosuton tegnapelött befogtak egy fundi keveréket...
Már többször akartam feltenni képet, de túl nagy, nem engedi. :( Nővérem lekicsinyíti a héten és felteszem. Nagyon imádom a kicsiket, és 2-nek már van is gazdija. Már meg is sirattam hogy elviszik őket, de hát mit kezdenénk 7 kis kölyökkel, akik meg fognak nőni?
Jaj de esz a fene hogy nem lehetek ott veletek ezen a tök jó bulin! Sajna én 27 én megyek haza. Azért drukkolok hogy szép időtök legyen. Csináljatok sok képet.
Kérdéssel fordulnék Hozzátok. Öcsihez hoznának szukát fedeztetni. Öcsi ugye törzskönyves, minden rendben van vele. Viszont Lédéra ez milyen hatással lesz? Természetesen be lesz csukva mikor hozzák a másik szukát, ugyanis Léda nem barátkozik szukákkal, a szomszéd szukával (nem fundi a szomszéd eb) is nagy harcban áll ha kint van. Ha vége a fedeztetésnek, és utána kiengedjük, lehet belőle baj? Haragudni fog Öcsire? Öcsi be van állva Lédára ha Léda kint van (mert Léda a kennelben lakik több okból is, naponta többször ki van engedve futni, Öcsi kint van, ebből köztük nincs probléma) nem létezik más, nem engedelmes, csak Léda számít és más semmi. Szóval Léda vajon megorrol Öcsire a fedeztetés miatt?
Itt vagyok, napi 10x minimum megnézem a fórumot mert kutyimaci szavaival élve nekem is hiányzik a kutyás közeg:) Csak eddig pihi volt, meló, aztán barátnőzés, aztán kirándulgatás, aztán horgászat, aztán alvás!
Már tegnap kezdtem azt érezni, hogy valamit firkálnom kéne a fórumra, ugyanis elég rég írtam már:) De itt vagyok, minden rendben Bobyval is bár tegnap 2x bement a kertbe és anyunak összetiport 1-2 dolgot.... Mikor előszőr bement azt hittem átugrotta a drótkerítést, mikor másodszor ment be akkor vettem észre, hogy Bobykám szétszedte a gyengusz drótkerítést amivel le van kerítve a kert előle:)
Sajna én a "bulin" nem leszek ott, mert nem lesz autóm amivel elvigyem a blökimet, buszon és vonaton meg lehet nem kéne utazni vele:) ám ha meg tudom oldani mindenképpen ott leszek!
Fontos! A kamasz blökik be legyenek oltva teljes sorozattal és veszettség ellen. Még van idő pótolni. Sok törölköző és száraz cucc legyen:) És ha van, remek eszköz az úszódeszka...az a kemény szivacs. TESCO-ban van pl. olcsón. Lehet csinálni bedobókat is. Egy nehezebb gumijátékot zsinórra kötni, a lényeg, hogy a játék ússzon a vizen.
Egyberészes fürdőruha vagy póló a vízbe...mert a lábukon köröm van:)
Ha van, orrzsinóros gumicsónak...asszem enyém még meg van, megkeresem.
És minden őrület, ami vízbe való:)
Na...meg "Kornél paparazzi":))) Merre vagy??? Űzöd a halaidat??!!
A találkozó helyszine: Délegyháza IV-tó Tavirózsa cempin elötti nagy parkoló. Időpont: 2010.augusztus.21.-e
Lesz kordonnal elkerített rész a parton. Vannak fák bokrok, ha sűt a nap ,lesz árnyékos rész. Aki akar hozhat sátrat is,mert a parkoló részen verhetünk napközbe sátrakat. kisebbek a parton is elférnek.
A teleonszámom, ha valaki elakadna: 06-20-9249-117
Nádasdy Zsuzsa.
Ha kérdés lenne akkor vagy a Pandamama,vagy én:-)))
Köszi a választ, aranyos vagy! Azért ijedtem meg nagyon mert semmi előjele nincs. teljesen nyugodt, fekszik és egyszer csak feláll és csattogtatja. De nem állandóan, ritkán, de előfordul és mostmár kezd aggasztó lenni.
Hallom találkozó lesz? hol mikor? Ez csak ilyen versenyeztetett kutyáknak tali vagy mehetnek hobbi fundik is?