A "jol megy" elegge viszonylagos dolog. Csinald fel evig ugyabban a rendszerben 0.7 tskg feherjevel, aztan fel evig 2-vel Utana nezzuk meg a gyarapodast. Addig csak feltetelezesekrol beszelunk.
Egyebkent gyanitom nem szamoltal (mert nem is szoktunk, de vegszuksegben az is szamit) a nem teljes erteku feherjeforrasokkal, amik azert egy kelloen valtozatos etrend eseten megis osszeallnak.
Meg a sima feher kenyerben is van 8 gramm. Nyilvan ennyi nem fog tudni hasznosulni, de ha komolyan osszeszamolnad, szerintem meglepodnel. Azert ANNYIRA nem hulyek az orvosok, a fényevők sem bírják sokáig. :D
...és ha ezeket kombinálod még napi 200 gramm müzlivel (nem müzliszelettel), akkor közel 100 gramm napi fehérjebevitelnél vagy és mindez alig 900 Ft-ból naponta, hús nélkül.
A szervezeted ügyesen alkalmazkodott az étrendedhez, maximális felhasználásra törekszik és nem pazarol (persze nincs is nagyon miből). Amúgy a növényi fehérjéket se becsüljük nagyon alá, van azokban is, de kevésbé jól felszívódók, mint az állati fehérjék. Nálam 110 gramm a napi fehérjebevitel (178 cm 82-83 kg vagyok, 6 kockás has) és ebből legalább 30 gramm növényi fehérje. Ha jól emlékszem 100 gramm málnában 22 gramm fehérje van.
- Nyilván nem mondtam mellé a két szelet kenyeret, a hagymát, meg a paradicsomot, meg a zöldséget, mert azokban marginális a fehérjemennyiség (amúgy a lent megadott becslésemben ezek miatt adtam meg még 10 gramm fehérjét, ÉS nem jött ki a 60 gramm/nap).
Bezony, és az izmaid is sokkal telítettebek lesznek, látványra is. Nemrég fejeztem be egy 80 napos, osztott-szénhidrát beviteles diétát egy elég brutál, kicsit strongman-es edzéstervvel kombinálva. -7 kiló de mintha egy kis izom is feljött volna. Ami persze szinte lehetetlen. :)) Nem cuccoztam, úgyhogy vagy optikai csalódás, vagy placebó. Na mindegy, amiért ezt leírtam, csináltam before-after fotókat, és az after fotók elkészítése előtti két napot átzabáltam, hogy ne legyek annyira lapos. :))
Nincs semmi baj a vegan étrenddel, sőt. Ha egyszer ne adja az ég rákot diagnosztizálnának nálam, én abban a pillanatban áttérnék a vegan étrendre és elhagynám a tejtermékeket is. Viszont, ha izmot akarsz építeni cucc nélkül, azt sokkal hatékonyabban teheted egy állati fehérjére épülő diéta mellett. Az étkezésről mint élvezeti forrásról ne is beszéljünk. Összetett kérdés ez, morális kérdések is felvetődnek. Ha nem akarsz izmot építeni, akkor nyugodtan maradhatsz azon az étrenden, amin most vagy. Ha viszont szeretnél nőni, nem hiszem, hogy a jelenlegi diétád hatékony lehet. Nem tudom hány éves vagy. Ha 20-as éveid elején, akkor eddig valószínűleg a tesztoszteronodból/természetes izomfejlődésedből éltél. Mint bizonyára tudod, egy tinédzser akkor is izmosodni/nőni fog, ha egész nap a kanapén ül. Tudom, hogy te sportoltál, csak a példa kedvéért mondom. :)
Azt hiszem a sokkal alacsonyabb myostatin szint és a növényekre specializálódott emésztő rendszer miatt lehetséges ez. ;) A gyomrukban erjesztik a táplálékot. Asszem. :)
A fehérjeszegény táplálkozásnak nem egyik napról másikra lesznek következményei. Ha egyáltalán lesznek. Amennyire ember, annyi különféle szervezet. Lehet nálad nem lesz gond. Lehet lesz. De nyugodj meg, előbb fogsz egyre szarabbul kinézni a sok kenyértől vagy cukros dolgoktól, minthogy meghalj fehérje hiány miatt :D
Ha a kalória bevittel meg van mert mondjuk sok szénhidrátot eszel az segíthet szerintem a regenerálódásban. Ráadásul sokkal jobban megy, erősebb vagy. Hízásra hajlamos vagyok, nagyon észnél kell lennem a szénhidrátokkal. Nagyon-nagyon észreveszem edzésnél hogy előtte nap mennyire spóroltam ki. Ha véletlen engedek a kísértésnek és egy kicsit megszakad, másnap olyan vagyok mintha atommeghajtású lennék.
Nem azon agyalok, hogy mennyire fejlődök a kondival... az megy ahogy megy és kész... Én már a jelenlegi képességeimmel is elégedett vagyok.
Amit furcsállok, hogy a jelenlegi életmódom szerint még az ENSZ életviteli minimumát sem érem el... és az ENSZ nem testépítőkre, de még csak nem is átlagemberekre gondolt, hanem az éhezőkre...
az előbb számoltam ki a mai napi adagomat... nincs 60 gramm... és 78 kg vagyok... És tegnap még ennyit sem ettem (bár most annyira beparáztatott engem a web, hogy holnap biztos betolok negyed kiló túrót... :D)
Aránylag sok húst eszek és majdnem minden este 15 deka túrót kkb. Szerintem 1.5 g/tskg körül lehettek átlagba de lehetnek napok amikor 1 alatt. Szálkásabb szeretnék lenni a szénnhidrát olyan 2 körül lehet. Egy nap futás, egy nap súlyzó hatnapon keresztül, 7. nap pihi.
Ott tévedsz hogyha több fehérjét ennél gyorsabban fejlődnél, persze így is fejlődsz ahhoz képest mint amikor nem sportoltál de optimalizált étrendel a fejlődés gyorsabb lenne. Ettől fügetlenűl szerintem is túl van gondolva ez a dolog. Fogadok az emberi szervezet alkalmazkodóképesebb mint gundoljuk.
Na de tényleg... A napi 1 gramm/testsúlykiló az állítólagos egészségügyi minimum... 0,8 gramm az ENSZ által meghatározott olyan határ ami alatt emberi élet nem is létezhet... Őszinte leszek... tojás meg hús helyett a kalapomat eszem meg, ha ennek akár a közelében vagyok... Sajnos vannak olyan napok, amikor pl húshoz hozzá sem nyúlok, csak vajas kenyérre meg müzlire futja.... és itt vagyok.... sőt... kondizom is....
Nem csak a mennyiség, hanem a minőség is számít. A tojásnak - főleg ha a fehérjét és sárgáját egyszerre viszed be - jóval magasabb biológiai értéke van, mint az egyéb fehérjéknek. Ennél elvileg csak a tejsavófehérje a jobb, de én azt csak edzés utáni turmixnak ajánlom.
Valamint nagyon eltérő, hogy kinek milyen az anyagcseréje, ki mennyit hasznosít a bevitt tápanyagokból. Én biztos vagyok benne, hogy az ilyen 2-3 g /testsúly kg fehérjebevitelnek a nagy része emésztetlenül megy át az ember szervezetén. A megfelelő fehérje-szénhidrát-zsír arány és a természetes élelmiszerek bevitele szerintem sokkal fontosabb.
Azért még egy kicsit engedd meg kérlek, hogy kötekedjek, és a választ kérjek rá...
Na most kimentem a konyhába és megnézegettem a hűtőben meg a polcokon lévő kaját fehérjetartalmát. Az olyan kajákban, mint a kenyér, müzli, keksz, zöldség, gyümölcs, nincs olyan mennyiség, amely igazán számítanak ilyen szempontból.
Amiben van, az a szalámi, szardínia, tojás, túró és persze a csirkehús... Szerény kalkulációm szerint egyetlen olyan nap sincs az én életemben, amikor 100 grammnál többet bevinnék... Na most mondhatnád, hogy nyilván nem is vagyok egy nagyon nagy teljesítményű sportoló (amivel nem is fogok vitába szállni, mert valóban csak hobbiszinten nyomom a kondit meg a futást), de az a helyzet, hogy az átlagos hétköznapjaim egy részében a fehérjebevitelem még az 50 grammot sem éri el... Egyes internetes források szerint ilyen körülmények között már haldokolnom kéne... Ennek ellenére ma délután kinyomtam fekve a 100 kilót (ami persze egy valamire való konditeremben nem egy nagy mutatvány, de azért már nem is egy hétköznapi ember várható teljesítménye)....
Nem vagyok testépítő csak sportolgatok amatőr módon, olvasgatok és figyelem mibe miből mennyi van.
Ha naponta háromszor eszel10 deka húst az már kb. 60 gramm, azért ez nem olyan borzasztóan sok és a kenyérben is van, teljeskiörlésűbe kb. 12 gramm. Szóval azért összejönn egy normál étrenddel az 1 g/testkilogramm. A testépítéshez pedig speciális étrend kell, ezt tudomásul kell venni.
Egyébként szerintem is túl van lihegve a dolog. Tudod jó üzlet a fehérjepor.
Igazából vitatkoznak a tudósok a protein szintézis hatékonyságán. Ha jól emlékszem csináltak egy kísérletet két csoporttal, az egyik csoport napi 1.5 gr/tskg-nyi proteint vitt be, míg a másik 2.5-et ha jól emlékszem, és nem nagyon volt különbség az izom gyarapodás terén. Ha emlékeim nem csalnak két hónapig tartott a kísérlet és mindkét csoport ugyanazokat a rezisztenciás edzéseket végezte. Majd megpróbálom megkeresni ha lesz rá igény. A lényeg, napi 110-120 gramm (állati) proteint minimum be kellene vinned ha maximalizálni szeretnéd az edzéseid hatékonyságát. Természetesen ezt nem tojásból kell bevinni. :)
Csak egy példa, egy napi átlagos étrendem kb. így néz ki.
300 gramm csirkemellből valami kaja, 3-4 tojásfehérje, chottage cheese vagy túró, rengeteg zöldség, édesburgonya, egy vagy két protein shake. Ezzel kb. meg is van a napi 170-180 gramm fehérjém, amit most beviszek. Hús nélkül nagyon nehéz értelemszerűen. Napi 4-5 protein shakkel mondjuk megoldható, de nem biztos, hogy olcsóbban jön ki mintha húst vennél. Én magam még nem számoltam ki.
Egy kérdést szeretnék feltenni, amin már dilemmázom egy ideje.
Az interneten azt olvasom, nem is kevés oldalon, hogy egy átlagos ember napi fehérjeszükséglete 1 gramm testsúlykilónként. A testépítőkre ezt 2 vagy akár 3 grammra emelik az ilyen becslések.
Mivel én 78 kg vagyok, ez nekem minimum 78 gramm-ot jelentene, és ezzel még csak nem is a sportolói elvárást teljesítem, csupán az állítólagos minimumot.
Na most egy tojásban kb 5-6 gramm fehérje van. ezek szerint ha csak tojásból akarom bevinni a napi MINIMUMOT(!!!), akkor mintegy 15 darab tojást kéne megennem?????
Vagy ha mondjuk túrót akarok enni, akkor naponta fél kiló túrót be kéne tolnom?
Ez most komoly, hogy ez a minimum? Hol a büdös francba eszik meg egy átlagos ember napi 15 tojásnak megfelelő fehérjeforrást? Vagy fél kiló túrót?
És ha sportolni akarok, akkor 1 KILOGRAMM túrót, vagy 30 db tojást be kéne tolnom?
Ne haragudjon az ég meg a jóisten, de ezt k**vára nem hiszem el.... Vagy tévedek? Kérek valakit, okítson már ki
(Én annak idején kajakoztam, és napi szinten keményed edzettem, kondiban, futottam, eveztem... és versenyző voltam, kinyomtam fekve a 110 kg-t, de sohasem emlékszem rá, hogy ennyi kaját nyomtam volna be.)