Keresés

Részletes keresés

Dydand Creative Commons License 2006.10.09 0 0 798
Nagycsarnok?
Előzmény: M6TTL (795)
szkati Creative Commons License 2006.10.09 0 0 797
Egyedül a Corában vettem idáig és nemrég voltunk és most is volt. Talán még  a Metroban lehetne megnézni, de onnan elég rossz tapasztalataink vannak. Múlt hét végén 2 kg feketekagylót doptunk ki, amit barátunk előző nap vett a Metróban.
Előzmény: M6TTL (795)
oiuz Creative Commons License 2006.10.09 0 0 796

afSiH!

 

Jóreggeltetmindenkinek!

 

Ritka jó kedvem van, mert a hétvégén családi ebéd keretében lazacot, és afrikai harcsát fogyasztottam.

 

A lazac nem hazudtolta meg önmagát (simán sütve volt) halhoz képest markáns íz, és természetesen zsíros húsa jellemzete....

Majd a harcsa, amely kevés zöldfűszeres olajban úszkált egy darabig, meg megsüttetett kevés olajon... hát valami fenséges volt!

 

ehhez volt sültkrumpli, és ubisali is.

(mostanában a halhoz jobban szeretem a főttkrumplit, de nem tudom miért! Gyerekekoromba a főttkrumplival (akármilyen jó ételhez is volt) ki lehetett kergetni a világból, nem is ettem meg, csak azt ami mellette volt.... most meg kifejezetten szeretem bizonyos ételekhez.. nemhiába... öregszem)

 

Ja és előételnek lazackaviáros pirítóst ettünk.... (tudjátok a nagyszemű narancssárga... )

 

afSiH

 

Ja és csak hogy irígykedjetek:

még ebben a hónapban megyek Moszkvába és rengeteg kaviárt és vodkát fogok hozni....

Na azért nem olyan sokat...:)

 

afSiH

M6TTL Creative Commons License 2006.09.17 0 0 795
Nem tudjátok véletlenül hogy hol lehet Budapesten friss vörös tonhalat venni szeletben?
Slam1 Creative Commons License 2006.09.17 0 0 794
Tegnap én is felavattam az új bográcsomat.Kb. 3kilós nyurgából volt halászlé.Két nagy keszeg és egy kárász adta az alaplé ízét, ezekről némi húst is pirgáltunk a főlébe.Jó keményhúsu hal ez a nyurgaponty.A történetet túróscsuszával tettük kerekké.
Boarhunter Creative Commons License 2006.09.17 0 0 793
Elkövettem ma egy halászlét kb. három kiló márnából és egy kiló pontyból. Fordítva jobb lett volna. ismételten meg kellett állapítanom, hogy nem vagyok oda a márnáért.
tuutuu Creative Commons License 2006.09.11 0 0 792

Tény, ami tény, amióta az öreg Flamm meghalt a dunaföldvári híd lábánál, egyszer sikerült valami irgalmatlanul finom halászlét kifognom. A Tisza-tónál laktunk, és elhatároztam, hogy mindaddig csak halászlét eszem, míg úgy nem látom, hogy ennél jobbat abban a szezonban nem lehetséges.

A tiszalöki vízerőmű üzemi étkezdéje az utcára is dolgozott, kiültünk a teraszra, satnya kiszolgálás mellett olyan harcsa-halászlét ettem, hogy ihaj! Tény, az alaplé döntő, de az nagyon ott volt a szeren, a harcsa meg nem rontotta el...:}}

Azóta se ettem olyan jót. Üzemi konyha volt...:}}}

Előzmény: Boarhunter (791)
Boarhunter Creative Commons License 2006.09.11 0 0 791
Ezzel a vendéglős nomenklatúrával vigyázni kell, mert általában ugyanazt a lét kapod, és attól lesz "harcsa" vagy "ponty" halászlé, hogy milyen szeletet tesznek bele.
Előzmény: M6TTL (790)
M6TTL Creative Commons License 2006.09.11 0 0 790
Életem legjobb halászlevét évek óta a Fehér Amúrban eszem és az tisztán harcsa halászlé....
Előzmény: Slam1 (787)
Boarhunter Creative Commons License 2006.09.10 0 0 789

Én csak fejét-farkát, a patkókat inkább megsütöm.

De a halászlében főtt harcsafejet nem vagyok hajlandó megosztani másokkal, az az enyém!!!

Előzmény: Dydand (788)
Dydand Creative Commons License 2006.09.09 0 0 788
Én pl. mindig teszek a halászlémbe harcsát is...
Előzmény: Slam1 (787)
Slam1 Creative Commons License 2006.09.09 0 0 787
Harcsából halászlé?Inkább paprikás (pörkölt) való belőle.Multkor kipróbáltam, csuka-harcsa pörkölt kapros túrós csuszával.Valami Isteni volt.Ettünk belőle legalább tizen, mindenknek ízlett.
Előzmény: comad (780)
fan_fan Creative Commons License 2006.09.07 0 0 786
szkati Creative Commons License 2006.08.27 0 0 785

Mindenkinek jó halazást! Igazán rokonszenves mindenki, aki itt van, mert aki a halat szereti, az rossz ember nem lehet. Szombati menű: Roston sült pisztrán kerit grillen, haltartóban sütve, sült állapotban pedig petrezselymes fokhagymás olivaolajjal lekenve. Nagyon jól sikerül! Mellé sütöttem egy kis pontyot orly módra.

Most viszont készülök a nyaralásra, ahol megint  jól behalazok, bekagylózok és tengeri herkentyűzök. Fűszerekkel fel vagyok fegyverkezve. 16-a után beszámolok a "halas" dolgaimról, meg hogy milyen új dolgot tanultam.

Dydand Creative Commons License 2006.08.20 0 0 784
Van, ahol meg is pirítják benne a hagymát és onnan folytatják a lé készítését. De az, hogy kinek mi az igazi hadd döntse el mindenki maga. Tudod: kinek a pap, kinek a papné. Amúgy én is bajai alapokon készítem a halászlét (de én a pontyon kívül teszek bele harcsát és csukát - és egy saját paprikakrém-keveréket - a tésztát viszont külön tálalom hozzá)

Ételfrontom amúgy is egymásnak esik a magyar (nézz csak körül télen a töltöttkáposzta, beigli, vagy kocsonyatopikban) mindenkinek a sajátja az igazi. Ezt viszont tartsuk már tiszteletben!

Üdv: dy
Előzmény: Amerigo61 (781)
Dydand Creative Commons License 2006.08.20 0 0 783
Látod ez jó kérdés, még a nagyobb halászcsárdákban sem szokott lenni. Én élve veszem őket (élő tokot), így egyszerű dolgom van, de hogy hol is szolgálnak fel manapság ilyet, arra én is kíváncsi lennék.

Üdv: dy
Előzmény: Törölt nick (779)
comad Creative Commons License 2006.08.19 0 0 782
"mégiscsak a bajai az igazi" Cö-cö-cö, de ebbe ne menjünk bele. Jut eszembe, jól ki is mosta a halat apám.
Előzmény: Amerigo61 (781)
Amerigo61 Creative Commons License 2006.08.19 0 0 781

Halászlébe olaj?? Vagy zsír?? Brrr...

 

Azt öt alap-összetevő (hal, víz, só, paprika, hagyma) mellett legfeljebb némi belsőség (haltej), és persze az elmaradhatatlan gyufatészta ... mer ugye mégiscsak a bajai az igazi :)

 

 

Előzmény: comad (780)
comad Creative Commons License 2006.08.19 0 0 780
A ma esti kaja halászlé volt bográcsban, mivel váratlanul kaptunk egy kis harcsát, alaplének való meg volt a fagyasztóban. Sajna 18-ig melóztam, úgyhogy apám készítette, én másképp csináltam volna. Szerintem pl. sem zsírnak, sem olajnak nincs benne keresnivalója, a harcsának leszedtem volna a bőrét stb. No azért jó volt, az aszútörköly pálesz és a vörösbor csodákat tesz :)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.19 0 0 779
sziasztok, egy másik topikban felvetődött, gyorsan ide is beírom: hol lehet manapság kecsegét enni?? elsősorban pesten, de egy igazán jóért a világ végére is elmennék...
szkati Creative Commons License 2006.08.16 0 0 778

Igazán roston sütném őket, valószinűleg erre nem lesz módom. Felfeldezni pedig az ottani ízeket lehet, csak nem 2 héten keresztül, mert az írtó költséges. Egy halétel, ami tényleg nagyon pici, úgy 15 EUR körül van, ennyiért én meg egy egész kiló királyrákot veszek és megcsinálom.

Más a helyzet Korzikán, ahol szerintem jobb a kaja. A korzikai halászlének nincs párja. Egészen fantasztikusan finom. Lehet, hogy erre viszont lesz módom, mert egy napra átmegyünk.

 

Előzmény: comad (773)
Dydand Creative Commons License 2006.08.16 0 0 777
Az ember mindent a végsőkig rettentően pusztít és kizsákmányol, amit pedig nem, azt pedig tömegesen túltenyészt (ami pedig a másik véglet). Egyik sem jó, de ettől én még nem fogok nem fogyasztani dolgokat, hiszen akkor semmit sem vehetnék/ehetnék.
Előzmény: comad (776)
comad Creative Commons License 2006.08.16 0 0 776
Nem az ízétől félek, hanem tudom, hogy rettentően pusztítják őket. Ha veszek, azzal én is hozzájárulok ehhez.
Előzmény: Dydand (774)
Dydand Creative Commons License 2006.08.16 0 0 775
A fokhagymát azért nem soroltam fel, mert azt már Te leírtad az előző hozzászólásodban;)
Előzmény: szkati (771)
Dydand Creative Commons License 2006.08.16 0 0 774
"a cápát nem enném meg semmilyen formában"

Pedig nagyon-nagyon finom!
Előzmény: comad (773)
comad Creative Commons License 2006.08.16 0 0 773
Szkati! Ha már olyan szerencsés vagy, hogy eljutsz oda, miért akarsz itthoni módra ottani halakat-herkentyűket elkészíteni? Inkább fedezd fel az ottani ételeket-italokat-ízeket! Majd mesélj!

Kulináris kóstológia: fogalmam sincs ezen halak elkészítési módjáról, de pl. a cápát nem enném meg semmilyen formában, pedig azt itthon is kapni.



Előzmény: szkati (768)
szkati Creative Commons License 2006.08.16 0 0 772
Na látod, ezt biztosan nem viszek., mert nekem tökéletesen megfelel az ottani grappa, valamint tényleg finomat a szárd borok.
Előzmény: fan_fan (770)
szkati Creative Commons License 2006.08.16 0 0 771

Én annyira egyszerű vagyok, hogy ez a korianderes citromfüves ügy eszembe se jutott volna magamtól. A jól megszokott paprikás liszt, vagy a petrezselymes-fokhagymás öntet, az igen. Lehet kinn kapni kis dobozban összevágott petrezselymet fokhagymával, de mint írtam, a fokhagymának nincs elég ereje. Azt viszünk, sőt ma veszek egy kisebb fokhagymanyomót is, mert az otthoni elég nehéz.

Egyébként köszi!

Előzmény: Dydand (769)
fan_fan Creative Commons License 2006.08.16 0 0 770

Esetleg még hungarikumnak számító italt a finom halétel előtt / után való öblögetéshez.

Előzmény: Dydand (769)
Dydand Creative Commons License 2006.08.16 0 0 769
Szia!

Ami még kellhet egy finom recepthez, azt mindet megtalálod kint is (akár egy gyömbéres-citromfüves irányzat felé mész el, akár a gombás-korianderes felé, és ez csak két irány:). Ha hungarikumra gondolsz, akkor szerintem a paprikán kívül mást nagyon ne vigyél.

Üdv: dy
Előzmény: szkati (768)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!