Egyedül a Corában vettem idáig és nemrég voltunk és most is volt. Talán még a Metroban lehetne megnézni, de onnan elég rossz tapasztalataink vannak. Múlt hét végén 2 kg feketekagylót doptunk ki, amit barátunk előző nap vett a Metróban.
Ritka jó kedvem van, mert a hétvégén családi ebéd keretében lazacot, és afrikai harcsát fogyasztottam.
A lazac nem hazudtolta meg önmagát (simán sütve volt) halhoz képest markáns íz, és természetesen zsíros húsa jellemzete....
Majd a harcsa, amely kevés zöldfűszeres olajban úszkált egy darabig, meg megsüttetett kevés olajon... hát valami fenséges volt!
ehhez volt sültkrumpli, és ubisali is.
(mostanában a halhoz jobban szeretem a főttkrumplit, de nem tudom miért! Gyerekekoromba a főttkrumplival (akármilyen jó ételhez is volt) ki lehetett kergetni a világból, nem is ettem meg, csak azt ami mellette volt.... most meg kifejezetten szeretem bizonyos ételekhez.. nemhiába... öregszem)
Ja és előételnek lazackaviáros pirítóst ettünk.... (tudjátok a nagyszemű narancssárga... )
afSiH
Ja és csak hogy irígykedjetek:
még ebben a hónapban megyek Moszkvába és rengeteg kaviárt és vodkát fogok hozni....
Tegnap én is felavattam az új bográcsomat.Kb. 3kilós nyurgából volt halászlé.Két nagy keszeg és egy kárász adta az alaplé ízét, ezekről némi húst is pirgáltunk a főlébe.Jó keményhúsu hal ez a nyurgaponty.A történetet túróscsuszával tettük kerekké.
Elkövettem ma egy halászlét kb. három kiló márnából és egy kiló pontyból. Fordítva jobb lett volna. ismételten meg kellett állapítanom, hogy nem vagyok oda a márnáért.
Tény, ami tény, amióta az öreg Flamm meghalt a dunaföldvári híd lábánál, egyszer sikerült valami irgalmatlanul finom halászlét kifognom. A Tisza-tónál laktunk, és elhatároztam, hogy mindaddig csak halászlét eszem, míg úgy nem látom, hogy ennél jobbat abban a szezonban nem lehetséges.
A tiszalöki vízerőmű üzemi étkezdéje az utcára is dolgozott, kiültünk a teraszra, satnya kiszolgálás mellett olyan harcsa-halászlét ettem, hogy ihaj! Tény, az alaplé döntő, de az nagyon ott volt a szeren, a harcsa meg nem rontotta el...:}}
Azóta se ettem olyan jót. Üzemi konyha volt...:}}}
Ezzel a vendéglős nomenklatúrával vigyázni kell, mert általában ugyanazt a lét kapod, és attól lesz "harcsa" vagy "ponty" halászlé, hogy milyen szeletet tesznek bele.
Harcsából halászlé?Inkább paprikás (pörkölt) való belőle.Multkor kipróbáltam, csuka-harcsa pörkölt kapros túrós csuszával.Valami Isteni volt.Ettünk belőle legalább tizen, mindenknek ízlett.
Mindenkinek jó halazást! Igazán rokonszenves mindenki, aki itt van, mert aki a halat szereti, az rossz ember nem lehet. Szombati menű: Roston sült pisztrán kerit grillen, haltartóban sütve, sült állapotban pedig petrezselymes fokhagymás olivaolajjal lekenve. Nagyon jól sikerül! Mellé sütöttem egy kis pontyot orly módra.
Most viszont készülök a nyaralásra, ahol megint jól behalazok, bekagylózok és tengeri herkentyűzök. Fűszerekkel fel vagyok fegyverkezve. 16-a után beszámolok a "halas" dolgaimról, meg hogy milyen új dolgot tanultam.
Van, ahol meg is pirítják benne a hagymát és onnan folytatják a lé készítését. De az, hogy kinek mi az igazi hadd döntse el mindenki maga. Tudod: kinek a pap, kinek a papné. Amúgy én is bajai alapokon készítem a halászlét (de én a pontyon kívül teszek bele harcsát és csukát - és egy saját paprikakrém-keveréket - a tésztát viszont külön tálalom hozzá)
Ételfrontom amúgy is egymásnak esik a magyar (nézz csak körül télen a töltöttkáposzta, beigli, vagy kocsonyatopikban) mindenkinek a sajátja az igazi. Ezt viszont tartsuk már tiszteletben!
Látod ez jó kérdés, még a nagyobb halászcsárdákban sem szokott lenni. Én élve veszem őket (élő tokot), így egyszerű dolgom van, de hogy hol is szolgálnak fel manapság ilyet, arra én is kíváncsi lennék.
Azt öt alap-összetevő (hal, víz, só, paprika, hagyma) mellett legfeljebb némi belsőség (haltej), és persze az elmaradhatatlan gyufatészta ... mer ugye mégiscsak a bajai az igazi :)
A ma esti kaja halászlé volt bográcsban, mivel váratlanul kaptunk egy kis harcsát, alaplének való meg volt a fagyasztóban. Sajna 18-ig melóztam, úgyhogy apám készítette, én másképp csináltam volna. Szerintem pl. sem zsírnak, sem olajnak nincs benne keresnivalója, a harcsának leszedtem volna a bőrét stb. No azért jó volt, az aszútörköly pálesz és a vörösbor csodákat tesz :)
sziasztok, egy másik topikban felvetődött, gyorsan ide is beírom: hol lehet manapság kecsegét enni?? elsősorban pesten, de egy igazán jóért a világ végére is elmennék...
Igazán roston sütném őket, valószinűleg erre nem lesz módom. Felfeldezni pedig az ottani ízeket lehet, csak nem 2 héten keresztül, mert az írtó költséges. Egy halétel, ami tényleg nagyon pici, úgy 15 EUR körül van, ennyiért én meg egy egész kiló királyrákot veszek és megcsinálom.
Más a helyzet Korzikán, ahol szerintem jobb a kaja. A korzikai halászlének nincs párja. Egészen fantasztikusan finom. Lehet, hogy erre viszont lesz módom, mert egy napra átmegyünk.
Az ember mindent a végsőkig rettentően pusztít és kizsákmányol, amit pedig nem, azt pedig tömegesen túltenyészt (ami pedig a másik véglet). Egyik sem jó, de ettől én még nem fogok nem fogyasztani dolgokat, hiszen akkor semmit sem vehetnék/ehetnék.
Szkati! Ha már olyan szerencsés vagy, hogy eljutsz oda, miért akarsz itthoni módra ottani halakat-herkentyűket elkészíteni? Inkább fedezd fel az ottani ételeket-italokat-ízeket! Majd mesélj!
Kulináris kóstológia: fogalmam sincs ezen halak elkészítési módjáról, de pl. a cápát nem enném meg semmilyen formában, pedig azt itthon is kapni.
Én annyira egyszerű vagyok, hogy ez a korianderes citromfüves ügy eszembe se jutott volna magamtól. A jól megszokott paprikás liszt, vagy a petrezselymes-fokhagymás öntet, az igen. Lehet kinn kapni kis dobozban összevágott petrezselymet fokhagymával, de mint írtam, a fokhagymának nincs elég ereje. Azt viszünk, sőt ma veszek egy kisebb fokhagymanyomót is, mert az otthoni elég nehéz.
Ami még kellhet egy finom recepthez, azt mindet megtalálod kint is (akár egy gyömbéres-citromfüves irányzat felé mész el, akár a gombás-korianderes felé, és ez csak két irány:). Ha hungarikumra gondolsz, akkor szerintem a paprikán kívül mást nagyon ne vigyél.