Keresés

Részletes keresés

sin x Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3478
A topik meg mingyá megy a HUSZ-ba. :))
Előzmény: petike23 (3476)
azul Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3477

OFF/

Már olyan kíváncsi vagyok arra a horoszpókra. No persze nem sürgetésképp írom.:-))

Előzmény: Törölt nick (3475)
petike23 Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3476

Az a baj, hogy ha a TV-ben mondanak valamit, meg a Ferencsik bá mesél róla, az még édeskevés.

 

Tudod: bal kezedben a cukor, jobb kezedben a szonda.

 

Bekapod, fújod, figyeled.

 

Aztán megírod.. :)

Előzmény: Törölt nick (3475)
petike23 Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3474

"Te tényleg nem hallottál erről?"

 

Az ember sok mindent hall, de azért van a szürkeállomány, hogy szelektáljon.

 

Hál`Istennek ez egy könnyem eldönthető kérdés: keresek szondát...

Előzmény: Törölt nick (3471)
azul Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3473
Ha a szonda kimutatta, akkor abban eredetileg is volt alkohol. Ez sem a csokiban, sem a süteményben nem elképzelhetetlen összetevő.
Előzmény: Törölt nick (3471)
petike23 Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3472

"Ez nem igaz, de most alátámasztani nem tudom, ui. nincs számodra is értékelhető tudományos vizsgálat erről."

 

Van egyátalán bármilyen vizsgálat ?

 

Egyébként nagyon egyszerű eldönteni: cimboráék főznek pálinkát (jófajta barackból), beleöntök a cefréshordóba egy kis sósavat. Csak annyit, amennyi a gyomorban van.

 

Kinyírja a fajélesztőt.

 

"Hát te még arról nem is hallottál, hogy akár kis mennyiségű répacukor fogyasztása után is a szonda elszíneződött??"

 

Nem szineződik el.

Már megint az én térfelemen vagyunk: a vegyigyárakban gyakori a szondáztatás.

Nyugottan megihatsz egy csésze kávét 3 cukorral, nem szineződik el a szonda, ez UL.

 

"Igaz, hiszen az olajoknál a magas hőmérsékleten való sajtolást nevezik finomításnak"

 

Ez sem így van: az csak melegen sajtolt.

A finomítás (étolajoknál): hidegszűrés, centrifugálás, derítés, gőzölés, esetenként mosás. (ez megint a felezővonalon innen volt :))

 

"Szóval én már annak is nagyon örülnék, ha több teljes kiőrlésű kenyeret, barnarizst és szőlőcukrot, mézet, aszalt gyümölcsöt fogyasztanának az emberek (a finomított gabonatermékek és a szacharóz rovására),"

 

Ebben egyetértünk. :)

 

" és ha ezek az élelmiszerek nem kerülnének olyan sokba – így az átlagemberek is gond nélkül megengedhetnék maguknak."

 

Sajnos a "bio" termékek mindíg drágábbak a többinél.

(néha indokolatlanul is)

 

Szia: Peti

Előzmény: Törölt nick (3469)
azul Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3470

"Hát te még arról nem is hallottál, hogy akár kis mennyiségű répacukor fogyasztása után is a szonda elszíneződött??"

Konyakmeggy? Egyébként ilyenről szerintem még te sem hallottál.:-))


 

Előzmény: Törölt nick (3469)
azul Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3468
Kalcium sokmindenhez kell a szervezetben, és nem hiszem, hogy az emésztés képes volna ebből a lehetőségeken felül elhasználni. A feleslegből úgyis csak fogkő, meg meszesedés lesz.
Előzmény: Törölt nick (3464)
petike23 Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3467

Kezdünk nagyon elhajolni a józan észtől.

 

"Nem, mivel a répacukor a gyomorban alkoholos erjedést okoz "

 

Ha ez így lenne, akkor igencsak betegek lennénk. Szerinted a gyomorban cefre van ?

Nem gond, hogy alkoholos erjedés nem mehet végbe a gyomorban lévő pH-n ?

 

Vagy Te berúgsz egy szelet csokitól..?

(ha a gyomorban alkohol keletkezne)

 

Egyébként a juharszirupban is ugyanúgy szacharóz van.

 

"Állítólag az emésztéséhez (mivel finomított táplálék) kell a kalcium."

 

Állítólag láttak már kis zöld emberkéket. "Állítólag" sok minden lehet, a macskában szárított mikrosütő (illetve fordítva), stb.

 

"Vagyis ezért nem jó semmi olyat fogyasztani, ami finomított, mivel a feldolgozásához nem kell a szervezetnek a saját raktárából elhasználnia."

 

A "finomított" élelmiszerfajtánként annyira eltérő fogalom, pl. finomított olivaolaj, hogy nem lehet őket egy kalap alá venni.

Előzmény: Törölt nick (3463)
petike23 Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3465

"A Ca illetve egyéb bázikus nyomelemek a pH egyensúly fenntartásához kell."

 

No várjál, a Ca egyátalán nem bázikus ! Mint ahogy a nátrium sem.

 

A karbonát/bikarbonát (hidrogénkarbonát) pufferrendszer biztosítja a fiziológiás pH stabil meglétét.

 

A Ca nem is nyomelem, hanem makroelem.

Előzmény: Thulya (3460)
azul Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3461
Szerintem ezt a feladatot leginkább a karbonátok végzik. Lévén a szervezet egy puffer.
Előzmény: Thulya (3460)
Thulya Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3460
Savasító hatása révén. A Ca illetve egyéb bázikus nyomelemek a pH egyensúly fenntartásához kell.
Előzmény: azul (3457)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3459
Ez éppen megfelel a C 1000 tabletta dózisának.
Gondolom, hogy a C vitamin vesekő képzésben játszott szerepe csak tartósan magas dózisú vitamin fogyasztás és alacsony napi víz adag mellett lehet igaz.
Szerintem magas napi víz adag mellett a C vitamin esetleges szerepe ugyanúgy kompenzálható, mint a túlzott Ca fogyasztás.
Előzmény: petike23 (3453)
Thulya Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3458
>"De pont ez az. Mivel a "nemnyomó" táborban lakozom nagyrészt, a "nemnyomó" >átlagokat szeretném látni és, nem a "nyomóval" elvitt átlagközepet."
>Akkor rajta. :)
>Thuja occidentalis: "A cukorfogyasztás hatása a kálciumszükségletre".
>(egyébként szerintem max 10%-os eltérést okoz a cukorfogyasztás/nemfogyasztás >a kálciumszükségletben)

Neked inkább lehet a környezetedben olyan, aki ilyesmivel foglalkozik. De szerintem vannak, voltak ilyen kimutatások, kutatások.

>"Persze, nem csak mák van a (növényi) világon."
>Ja. Csak azt emelted ki, mint legmagasabb Ca tartalmút.
>"És még 7x11x13 módon. Ne erőltessük a monokultúrát."
>Jöhetnek ám jó szezámos receptek. :)
>(én csak a szezám-snackot ismerem)

Tahini.
Pirított szezám szinte mindenre, nagyon jó extra ízt ad.
Szezámtej.
Vannak szezámos fasírtporok és szendvicskrémporok.
A katyvasz levesem ott van valamelyik elvitt recepttopikban, de a lényeg: levest felsűríteni szezámpehellyel.

És remélem ötletelnek mások is.

A lent megadott linken volt neked való recept is.

>"Aki meg akar lenni tej nélkül, nagyobb kockázat nélkül, több odafigyeléssel meg >tud lenni, de ez alap, mint tisztáztuk: minél növényibb alapú az ember >táplálkozása, annál jobban oda kell figyelnie és annál tudatosabbnak kell lennie."
>Igen.
>Tudod, a "naptármódszert" is azért nem szeretem, mert ne a naptár mondja meg, >hogy akkor most ma este lehet-e, vagy nem, hanem a kedvem. :)
>Ne a tápanyagtáblázat mondja meg, hogy most mit kell ennem (mákot ? szóját ? >szezámmagot?), hanem szabadon ehessek azt, amit akarok.

Igen, ez aahogy te élsz. Én meg a magam módján.

>Egyébként, ha folytatjuk a Te gondolatmenetedet, a szója, szezám, mák, stb. >helyett még kevesebb pusztítással járna, ha algát ennél.
>Az algák a kulturnövényekénél jobb hatásfokkal alakítják a napfényt (teljes értékű) >fehérjékké, sokkal gazdaságosabban, mint bármi más.

Eszem algát...
Előzmény: petike23 (3455)
azul Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3457

"Thuja occidentalis: "A cukorfogyasztás hatása a kálciumszükségletre"

Ezt én is szívesen olvasnám, mert el nem bírom képzelni, hogy mi úton-módon fogyasztja ez a kálciumot. Komolyan.

Előzmény: petike23 (3455)
petike23 Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3456

"Mondom, nem csak ölésről van szó, hanem a minél kevesebb pusztításról. (Csak más kárára tudunk élni.) A csirkét is tartod valahol, eteted valamivel, van valahogy a környezetében."

 

Ha a csirke szabadon él (yeahh) akkor is eszik valamit.

Az erdőben élő állatok is.

 

"Ehhez olyan alap kéne, melyben mindannyian meg tudunk egyezni."

 

Én nyitott vagyok.. :)

meg kellene állapítani a "csereértéket" az alábbiak között:

 

fűszál

fa

szúnyog

csirke

tehén

ember

Előzmény: Thulya (3454)
petike23 Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3455

Szia Thulya !

 

"De pont ez az. Mivel a "nemnyomó" táborban lakozom nagyrészt, a "nemnyomó" átlagokat szeretném látni és, nem a "nyomóval" elvitt átlagközepet."

 

Akkor rajta. :)

Thuja occidentalis: "A cukorfogyasztás hatása a kálciumszükségletre".

 

(egyébként szerintem max 10%-os eltérést okoz a cukorfogyasztás/nemfogyasztás a kálciumszükségletben)

 

"Persze, nem csak mák van a (növényi) világon."

 

Ja. Csak azt emelted ki, mint legmagasabb Ca tartalmút.

"És még 7x11x13 módon. Ne erőltessük a monokultúrát."

 

Jöhetnek ám jó szezámos receptek. :)

(én csak a szezám-snackot ismerem)

"Én inkább maradnék a máknál. :-)"

 

Nem vagy már mai mákos, csak ne máktea formájában..! :)

"Aki meg akar lenni tej nélkül, nagyobb kockázat nélkül, több odafigyeléssel meg tud lenni, de ez alap, mint tisztáztuk: minél növényibb alapú az ember táplálkozása, annál jobban oda kell figyelnie és annál tudatosabbnak kell lennie."

 

Igen.

Tudod, a "naptármódszert"  is azért nem szeretem, mert ne a naptár mondja meg, hogy akkor most ma este lehet-e, vagy nem, hanem a kedvem. :)

 

Ne a tápanyagtáblázat mondja meg, hogy most mit kell ennem (mákot ? szóját ? szezámmagot?), hanem szabadon ehessek azt, amit akarok.

 

Egyébként, ha folytatjuk a Te gondolatmenetedet, a szója, szezám, mák, stb. helyett még kevesebb pusztítással járna, ha algát ennél.

Az algák a kulturnövényekénél jobb hatásfokkal alakítják a napfényt (teljes értékű) fehérjékké, sokkal gazdaságosabban, mint bármi más.

 

Szia: Peti

Előzmény: Thulya (3452)
Thulya Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3454
>Ha a növényeket ugyanúgy élőnek tartod, mint az állatokat, akkor Te egy >mákosgubával többet gyilkolsz, mint én egy csirkével.

Mondom, nem csak ölésről van szó, hanem a minél kevesebb pusztításról. (Csak más kárára tudunk élni.) A csirkét is tartod valahol, eteted valamivel, van valahogy a környezetében. És ahogy írod lent, lehet tenni különbséget az életformák közt.

>Definiálni kell(ene), hogy hány növény élete "ér" egy állati életet.
>Én praktice a növényi "életet" nem tartom összemérhetőnek egy állat életével.
>(egy állatét meg egy emberével.)
>Állatok között is kell(ene) diferenciálni, gondolom szerined is többet ér egy tehén, >mint egy szúnyog agyoncsapása.

Ehhez olyan alap kéne, melyben mindannyian meg tudunk egyezni.
Előzmény: petike23 (3449)
petike23 Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3453

"Miért? (Ezen másodlagos mellékhatásról eddig nem halottam.)"

 

Nem tudom, de nagy dózisban (1000 mg/nap felett) az oxalát tipusú kövek gyakoriságát növeli.

Talán a vizeletsavanyító hatása miatt ?

Előzmény: Törölt nick (3451)
Thulya Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3452
Szia Peti!

>> > Mennyi a szervezet napi (átlagos) kálicumszükséglete ? 1000-1500 mg.
>> Mármint a hogyan táplálkozó szervezetének? Kin mérték le? Olyanon, aki nyomja
>> magába a fehércukrot és egyéb kálciumrabló cuccokat?
>Ennyi az átlag szükséglet, a "cukor-nyomó", és a "nemnyomó" is benne van.

De pont ez az. Mivel a "nemnyomó" táborban lakozom nagyrészt, a "nemnyomó" átlagokat szeretném látni és, nem a "nyomóval" elvitt átlagközepet.
Nyomozzuk ki. Hehe. :-)

>> Mák: 968 mg / 100g
>Tehát mákból 3 - 4.5 kilót kell megenni havonta..?
>Egyszer-egyszer megeszi az ember a rétest, bejglit, stb., de kilószámra enni a mákot egy kicsit abszurd szerinem.

Persze, nem csak mák van a (növényi) világon.

>> Szezám: 783 mg / 100g
>A szezám nagyon finom rántotthús bundájába sütve, vagy kis szezámos szeletkék >formájában. De azt sem kilószámra.

És még 7x11x13 módon. Ne erőltessük a monokultúrát.

>Ha már ennyire erölködünk, (v)együk simán a mészkövet (40000 mg Ca/100g)

(V)egyél. Én inkább maradnék a máknál. :-)

Na jó, ott a Neurosan, azt néha hazaviszek egy kis cementszörpnek...

>> Tehéntej: 114 mg /100g (uott)
>Na látod, a tej sokkal reálisabb (sőt, az egyik legjelentősebb) kálciumforrás, nem >elfelejtve hogy a tejtermékek még több Ca-t tartalmazhatnak, pl. sajt >(ementáli:800mg/100g!!)

Ja. De mint látható, nem a kizárólagosan legjobb. Aki meg akar lenni tej nélkül, nagyobb kockázat nélkül, több odafigyeléssel meg tud lenni, de ez alap, mint tisztáztuk: minél növényibb alapú az ember táplálkozása, annál jobban oda kell figyelnie és annál tudatosabbnak kell lennie.

Üdv,
Thulya
Előzmény: petike23 (3447)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3451
vesekövet?
Miért? (Ezen másodlagos mellékhatásról eddig nem halottam.)
Előzmény: petike23 (3450)
petike23 Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3450

"Miért roncsolja a desztvíz a nyálkahártyát? "

 

Tegyél bele egy pohár vízbe egy szem szőlőt.

 

A szőlő héja féligáteresztő, azaz a víz át tud rajta menni, az oldott anyagok nem (hasonlóan a sejtmembránhoz).

 

A desztvíznek kisebb az ozmózisnyomása (pí=I*c*R*T), mint a szőlő belsejében lévő oldatnak, azért (az ozmózisnyomáskülönbséget kiegyenlítendő) megindul a víz átáramlása a hártyán át, egészen addig, amíg a szőlő (/sejt) kireped.

 

"Miért jobb a C-vit. filmtabletta, mint az aszkorbinsav/Rutascorbin?"

 

Miért? Jobb ?

Nem jobb.

 

"Sok C-vit.-tól lehet székrekedést kapni?"

 

Hasmenést és vesekövet. ;-)

 

Szia: Petike

Előzmény: Törölt nick (3438)
petike23 Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3449

Kedves Thulya,

 

> > Ha ezt úgy érted, hogy kevesebb életet kellene kioltani, akkor teljesen igazad

> > van. (feltéve, ha az állatot élőnek, a növényt élettelennek tekintjük.)
>
> Tök mindegy minek tekintem (bár élőnek), mert a hús előállításához is növény kell.

 

Ha a növényeket ugyanúgy élőnek tartod, mint az állatokat, akkor Te egy mákosgubával többet gyilkolsz, mint én egy csirkével.

 

Definiálni kell(ene), hogy hány növény élete "ér" egy állati életet.

Én praktice a növényi "életet" nem tartom összemérhetőnek egy állat életével.

(egy állatét meg egy emberével.)

 

Állatok között is kell(ene) diferenciálni, gondolom szerined is többet ér egy tehén, mint egy szúnyog agyoncsapása.

 

Tehát ez így nyersen elég képlékeny.

 

Előzmény: Thulya (3437)
petike23 Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3448

"Én is imádom a mákot."

 

De ugye nem cukorral..? :-)

Előzmény: Törölt nick (3443)
petike23 Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3447

Szia Thulya !

 

> > Mennyi a szervezet napi (átlagos) kálicumszükséglete ? 1000-1500 mg.
> Mármint a hogyan táplálkozó szervezetének? Kin mérték le? Olyanon, aki nyomja

> magába a fehércukrot és egyéb kálciumrabló cuccokat?

 

Ennyi az átlag szükséglet, a "cukor-nyomó", és a "nemnyomó" is benne van.

 

> Mák: 968 mg / 100g

 

Tehát mákból 3 - 4.5 kilót kell megenni havonta..?

Egyszer-egyszer megeszi az ember a rétest, bejglit, stb., de kilószámra enni a mákot egy kicsit abszurd szerinem.

 

> Szezám: 783 mg / 100g

 

A szezám nagyon finom rántotthús bundájába sütve, vagy kis szezámos szeletkék formájában. De azt sem kilószámra.

 

Ha már ennyire erölködünk, (v)együk simán a mészkövet (40000 mg Ca/100g)

 

> Tehéntej: 114 mg /100g (uott)

 

Na látod, a tej sokkal reálisabb (sőt, az egyik legjelentősebb) kálciumforrás, nem elfelejtve hogy a tejtermékek még több Ca-t tartalmazhatnak, pl. sajt (ementáli:800mg/100g!!)

 

Bár itt néhányan vitatják a tej(termék) fogyasztás létjogosultságát.. (én nem)

Szia: Petike

 

 

Előzmény: Thulya (3442)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3446
Akkor tessék jó példát mutatni, és odavonulni, és beírni a jobbnál jobb recepteket. Jobb is ha nem válik pletykaklubbá az a topik, hanem receptek sorakoznak ott sorban. Viszont a más topikjainkban felbukkanó recepteket be lehetne másolni ide, h egy helyen legyenek. Rám ne mutogassatok, én nyaralok!!!! :-p
Előzmény: Törölt nick (3445)
east Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3444

Már nem először olvasom hogy vmiért nem írjátok be ide a jobbnál jobb recepteket... Hol találom meg ezeket a remekműveket? (csak kínozzátok itt az embert) :)

 

Előzmény: Thulya (3442)
Thulya Creative Commons License 2005.06.13 0 0 3442
Szia Peti!

"Mennyi a szervezet napi (átlagos) kálicumszükséglete ?
1000-1500 mg."
Mármint a hogyan táplálkozó szervezetének? Kin mérték le? Olyanon, aki nyomja magába a fehércukrot és egyéb kálciumrabló cuccokat? Tényleg érdekel, hogy milyen táplálkozási és életmód körülmények között hozzák ki a sztenderdeket.

"Mennyi a dióbél kálciumtartalma ? (annak a legmagasabb, asszem)
200 mg /100g"

Rosszed. ;-)

Mák: 968 mg / 100g (http://www.pharmax.hu/klimin/tabla)
(Imádom a mákostésztát, a mákosbeiglit, a flódnit, a rakott-tésztát, a mákosgubát, rácsos mákost, a máktortát, a mákos szeletet és a mákpudingot. Jöhet még a főtt zabpehely mákkal és mézzel. Vagy agavé sziruppal. Mazsival megspékelve. Mennyi mákom van! :-))
Tehéntej: 114 mg /100g (uott)
Szezám: 783 mg / 100g (http://www.elelmezesvezetok.hu/szamok/03/02/12.htm)
(Ide a Thulya-féle katyvaszleves reklámja jöhetne, de kopirájt okokból nem írom be... ;-) Meg egyebek.)

Üdv,
Thulya
Előzmény: petike23 (3433)
east Creative Commons License 2005.06.12 0 0 3441

Thulya és Petike23 beszélgetését lassan ki lehetne adni :)

Remélem nem marad abba:)

 

 

Vik 23 Creative Commons License 2005.06.12 0 0 3440
Peti!

Ezt ugye direkt csinálod? :-)))
Előzmény: petike23 (3413)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!