Ha már Gossen (merthogy Gossen mániás vagyok...) általános hurcolászatra, zsebbe, táskába gen kiváló darab a Sixtomat Digital, meg a Sixtomat Digital Flash. A kettő között az a különbség, hogy a második tud vakut is mérni, meg másszínűek a gombja. Egy ceruzaelemmel megy a végtelenségig, szép nagy, jól látható elcédé kijelzője van, és az egész nem nagyobb minnt egy cigisdoboz, sőt laposabb. Amúgy volt Multisixem, Lunasixem, meg mégegy fajta, tán Sixtar 2. Most van Mastersixem és Profisixem a Sixtomat Digital mellé. A Mastersix tudja alapból a legtöbbet, de mégis a másik kettő a kedvenc. A Sixtomat általában majdnem mindenre jó, és igen kezes darab, a Profisixnek meg zseniális a mutatós kijelzője. Hiába lehet megnézni a digitális kijelzőn is az árnyalatterjedelmet, nekem valahogy a Profisix jellegzetes mutatós kijelzése a legkézenfekvőbb, meg a legkönnyebben értelmezhető az egyes képpontok kimérésénél.
Fényt mérni szoktam digigéppel, de, őszintén szólva a sacc/kb-t szoktam ellenőrizni. (Vigyázat, azért ehhez egy jó digi is kell, a "filléres " gépek nem igazán mérnek jól kevés fénynél.)
Azért pár évtized után az ember nem fog nagyon mellé...:))
Annak a titka (nem is titok) , hogy amit becsülök, az emberi szem érzékenysége miatt teszek még rá egy-két lapáttal. Persze, úgy könnyű, hogy nem diázok.
A távmérő erős szűrőknél kényelmes (meg objektívsapkánál). Ilford SFX 200-at használtam a panorámagéppel, meg IR szűrővel, amin szemmel nem lehet átlátni, de már vörössel is jobb. Polárral igenis, meg nem is.
A tükrösöknél a Nikon F3 HP keresőjét szeretem, illetve a tüköraknát, azt F5-el is.
A Leica M6, M7 keresője is nagyon finom, de olyanom nem van, sajna.
A Hasselblad Acute Matte mattüvegje nagyon szuper még, olyanom sem van.
Keresőből nekem eddig a Pentax ME Super, a Praktica LLC és hasonszőrű társai, valamint a Mamiya 645 tetszik a leginkább.
Távmérősből - a keresőt tekintve - eddig nem akadt a kezeim közé különösen emlékezetes darab, amik nekem vannak, nem rúgnak labdába egy SLR mellett.
Mindezek ellenére most egy rövid háromnapos kiruccanásra ebből a szempontból két nem túl fényes darabbal indultam el, egy Flexarettel és egy FED2-vel.
Évek óta az első alkalom, hogy a DSLR-ek otthon maradtak...
A srácoknak még két plasztik-fantasztik jutott, egy Vilija napocskával-felhőcskével és egy Skina SK-600 fix fókuszos/blendés - egy záriődős gép. Kaptak egy-egy tekercs Kodak ProFoto XL100-at, 36 lehetőséggel kell gazdálkodniuk három napig.
A kezelése nagyon egyszerű, a működése lehet hogy bonyolult, abba nem látok bele.
Formátumváltáskor a keresőben is váltja a képhatárokat, amit egyébként is az adott objektívhez igazít, kiegyenlíti a parallaxist, ezek is komplikálhatják a működését, viszont javítják a komfortját.
Ezzel együtt a Zorkij távmérője még ennél is jobb, illetve élvezetes vele az élességállítás. Sajnos azt csak saccolni lehet hol a kép széle.
A Zorkij keresője a Kijev négyesénél is jobb, illetve nekem jobban tetszik. Tudtak ezek e lejkás friccek valamit.
A Kijevben pedig a szelénes fénymérő tetszik, nagyon hegykén és magabiztosan mér.
Az adatokat erősen "át kell értelmezni", de onnantól konzekvensen, megbízhatóan működik, pedig az sem mai eresztés.
A kereső melletti gomb körül van egy kis kar, azzal mechanikusan betol két lemezkét a széleken. A fimet újrapizicionálja, azt motorok mozgatják, és újrakalkulálja a számlálót.
Ezt bármikor lehet oda-vissza váltogatni. Befűzéskor előbb kihúzza a filmet a kazettából, a leexponált részek vannak belül.
Nagyobb filmszkennerek tudják kezelni, Minolta, Nikon, Imacon/Hasselblad, de azok ritkák és drágák. Síkágyassal nem szeretem a kisfilmet, mert nem az igazi. Kisfilmes Minolta filmszkennerrel olvastam be, két lépésben a két szélét, úgy elég nagy az átfedés a közepén, aztán PS-ben összetoltam. Macerás, de jó minőséget ad, így ki lehet használni az objektívek, filmek, meg a szkenner tudását.
Nagyításhoz vágattam maszkot a nagyítógéphez, levegős, nem érintkezik üveggel. 6x7-es nagyító is elég, 24x65 milájos, de bármikor át lehet állítani 24x36 milliméterre, akkor olyan, mint bármelyik távmérős.
A Gossen szelénes fénymérői meglepően jól bírják. Ha mér, akkor valószínűleg használható is, esetleg azt nézd meg, hogy mennyit csal, és azt következetesen teszi-e? Meg a méréshatár két szélét, ahogyan a Söndör kolléga írta volt. Egyébként a szelénes mérők jellemző hibája, már a mérőműszer (mutató) tönkremenésén túl, hogy a szelén előregszik, valamilyen reakcióba lép a levegőben levő kénnel, vagy legalábbis valami ilyesféle gondja szokott lenni. Viszont a Gossenék jól becsomagolhatták, mert elég jól bírják magukat. Évekig használtam egy Rolleiflexbe épített Gossen fénymérőt, ami úgy 40 éves körüli volt, de tökéletesen működött. Fekete-fehérhez gyakran nem is vettem elő a szintén Gossen gyártmányú Digital Sixtomatot, mert annyira megbízható volt. Már persze átlagos körülmények között, mert a kialakításánál fogva csak visszavert fényt lehetett vele mérni.
Átellenben az utca másik oldalán van egy használtcikk kereskedő, bár ő sem a legolcsóbb.
Ha elindulsz lefelé a Westbahnon 150 méterre a régi Orator helyén szintén van egy bolt, ahová érdemes benézni (jobb oldalon).
Ha kimész a Mariahilferre, át a Gürtelen ott van a Sobotka. Ha lefelé mész a Mariahilferen, már a Ring a közelében jobbra lesz egy utca, (a nevét nem tudom, de valami Kodak, vagy Nikon hirdetés látszik) ott is rengeteg használt szajré van. Szerintem mindegyik kurva drága, itthon érdemesebb vásárolni. Alkudni viszont mindenütt lehet és érdemes.
Sziasztok, tudtok mondani valamilyen értelmes filmes kisboltot Bécsben, ezen kivűl, ahol távmérős gépeket tartanak valamivel vagy sokkal szolidabb árfekvésben, mint a fent emlitett egységben!
50-es kulso keresot keresek :) a vakupapucsom szamara. (Esetleg 35-os is erdekel)
Koszonom.
(Akadna egy szep, am nemileg bezsirozando Jupiter-9-em, ez szep, jo leica menetes Jupiter 11-re megbeszeles alapjan reszemrol becserelheto/beszamithato).