10 centis ágdarabok, a felső 2-3 levél félbevágva meghagyva, a többi leszedve, tejfeles pohárba dugványozni, rá talpatlan-kupaktalan flakon, nem túlöntözni, nem tűző napon. De más máshogy csinálja.
joreggelt mindenkinek :) reggel, mikor kisetaltam az udvarra azt eszleltem, hogy ficus benjaminamat a kutya lelokte az balakbol :S letorott rola 2 "ágacska" is. tudom hogy nem igy kell szaporitani...szerintetek van vmi megoldas arra, hogy a letörött reszeket vhogy meggyökereztesem? en nem nagyon latok ra eselyt :/
Szia! Ha jól látom, árnyékaráliát kaptál: Igényli az árnyékos vagy félárnyékos helyet, de napra ne kerüljön. Szobahőmérsékleten jól érzi magát, 20 °C-t vagy annál melegebbet kíván. Télen is legalább 18 °C-os helyiségben tartsd. Szereti a magas páratartalmat, víz és tápanyagigénye azonban mérsékelt. Öntözd mértéktartóan, de rendszeresen: lehetőleg lágy esővízzel, vagy langyos, lágyított csapvízzel. Nyáron kéthetente tápoldatozd, télen viszont csak kéthavonta.
Dracaena Marginata (pirosszélű dracéna) Tenyészhely: a tűző napot mindig kerüljük, viszont állandóan jól megvilágított helyre tegyük. Egy kis nap (18 óra után) nem árt neki, sőt, levelei szebben fognak fejlődni. Nyáron 20°C körüli legyen a hőmérséklet, télen 18°C-on is megél. Ha túl sötét helyen állnak, a Dracaena marginata és a Dracaena marginata tricolor fajták levelei bezöldülnek, az előbbin eltűnhetnek a barnás csíkok, az utóbbin pedig a pirosas-sárgás csíkok. Gondozás: évközben akkor öntözzük, ha a földlabda teteje megszikkadt; ez a fiatal növényeknél gyakrabban fordul elő, az idősebbeknél kb. 3 naponként. Télen ritkábban és kevés vizet kapjanak, nehogy a gyökerek rothadni kezdjenek. Átültetni tavasszal kell, ha a növény kinőtte a cserepét. A nagyra nőtt egyedeknél, amelyeket már nehezen, vagy egyáltalán nem mozdítunk el a helyükről, a földlabda tetejéről 2-3 cm elhasznált földet eltávolítunk, és helyébe frisset szórunk a dézsába. Tápanyagot tavasztól őszig kéthetenként kaphat. Növényvédelem: meleg és száraz helyiségekben tripsz, takácsatka és pajzstetű támdhatja meg a növényt. Szaporítás: nagyon egyszerű művelet: fej- vagy törzsdugvánnyal szaporítjuk e növényt. Ha túl magasra nőtt, feldaraboljuk. A fejdugványt, úgy mint a törzsdugványokat is vízbe, vagy szaporítóközegbe helyezzük és meleg helyen tartjuk 24-26°C-on, világos helyen. Pár hét múlva megjelennek az első gyökerek, ilyenkor már el is lehet ültetni őket kisebb méretű cserepekbe. A szaporítást leginkább június-július körül végezzük.
A Stephanotis esetében lehet akár tápanyagprobléma is.
Pont be akartam rakni ezt a képet, Taorminától kaptam hajtást 2 éve, 3 fok körül teleltettem (a szakértőkre nem hallgatva, akik 15 fok fölött mondták), egy hónapja virágzott először.
Hejho! Van valakinek tapasztalata stephanotis-szel? Sorba sarul a evele, esik le, de kozben meg nyomja az uj hajtasokat... Meg kaptam valami szobaban tarthato tavirozsat vagy vizililiomo vagy nemtom miez... hozott egy viragot (leginkat jatszinta hasonlot, csak nincs illata) most meg mint aki jolvegezte a dolgat hal meg. Elvileg csak vizben kell tartani. de fogalmam nincs mi e, nem tudom hogy keressek ra, vagy mit csinaljak vele... Vitya: a gyerek hallgat Rad, ugy latszik tenyleg kivarja a fagyot... pedig milyen jo ki lehules volt :(
akkor jó:D csak annyi, hogy egy két hónapot várjunk szerintem, hogy begyökeresedjen rendesen, nem szeretném, hogy ilyen kis kevés gyökeres szart kapj, aminek kevesebb esélyei is vannak, ha így megmolesztáljuk. szeretném, hogy sokáig örömödet leld benne:)