Sziasztok hát szomorú lettem hogy 5 nap óta senki nem segít nekem hogy biztos legyek a felkészülésben,hát így jártam,2012-ben amikor Portóba készültem lelkesebb közösség volt. Sajnos már csak a helyszínen fogok választ kapni kérdésemre :( :(
Örömmel olvastam hozzászólását az autópálya díjjal kapcsolatban. Szeretném a segítségét kérni az árakkal kapcsolatban. Olvastam már sok bejegyzést itt, és más oldalakon is de az nem derült ki számomra, hogy ha szeretnék Algarve-ról (Villa Lara) A22-ről A2-re a fővárosba utazni pályán, annak mennyi lenne a pályaköltsége ?
Lehet én futottam át felette, de nem tudtam pontos összeget találni. Remélem nem rabolnom az idejét feleslegesen.
és erre kaptam egy mínuszt. most komolyan, de miért? tényleg így működik, ahogy leírtam, gondoltam jó ha tudja szkati, ne lepődjön meg, ha ráterhelik majd a kártyájára. mi lehetett ezzel a gond?
Szia. Még nekünk sincs konkrét útitervek. Csak az biztos hogy a látnivalót át nagyjából összeìrtam, és lesz 1 napos idegenvezetőnk Sintrába. Online megveszek előre egy-két jegyet. Ti mennyi időre mentek? Madeira mivel mentek?
Sziasztok November végén ha minden összejön Lisszabonba utazom, köszönet a fórumért 2011-ig végig olvastam és nagyon sok hasznos dolgot találtam ami segítségemre lesz. Most kérdeznék egy pár dolgot ami nem tiszta Kérdezném Sintrába menet , hogy a Rossio pályaudvaron a beléptető kapu beenged a Lisszabon kártyával vagy kell venni a pénztárnál valami kiegészítő jegyet, mert ez a leírásokban ellentmondásos volt. A következő amit szeretnék megtudni, ha én csak Cabo de Roca-ig szeretnék menni és vissza Sintrába ,van busz ugyanúgy ami visszafordul? És akkor újra 7 euró a jegy, vagy Sintra -Cabo-Sintra 7 eu? Vagy mindenféleképpen el kell menni Cascai irányba és úgy 7 eu? Köszönöm egyenlőre ennyit szeretnék. További szép napot
ha az ember a környéken lesz, és egy fél napot tud kb. rászánni majd Estoril-ra, /ez olyan reggel 9-10-től este 7-8-ig terjedő elfoglaltságot jelent majd, amiből olyan az utolsó kb. 1-2 óra a kaszinó, hogy aztán a nyereménnyel haza lehessen menni, és jól elinni, remélhetőleg...:-)/, szóval van mondjuk egy 6 óránk napközben, mit érdemes mindenképp megnézni?
Még nincs igazán beérett terv. Biztos, hogy kimegyünk Sintrába. Azon is gondolkodom, hogy Óbidosba bérautóval menjünk vagy csak busszal, mert esetleg bérautóval beleférhetne Batalha és Alcobaca is. Átsuhanunk 3 napra Madeirára is, majd onnan Portó az útirány.
Ez amolyan étvágycsináló út. Nem jártunk még Portugál földön.
Szívesen ajánlanék neked éttermeket, de semmi értelme, mert mint csillag az égen, annyi olyan "nemváciutcafilinges" , nem nyakkendős hely van! Kb 150 méterenként. :)
Ha nagyon akarod ajánlhatok címmel is, de tényleg felesleges lenne ezért a címig elbandukolni, mert útközben 500 hasonlót fogsz találni!
2 hét múlva indulunk pár napra Lisszabonba. Sok hasznos dolgot olvastam itt, amit remélem fel is tudok majd használni a gyakorlatban is. Azért lenne egy kérdésem....Tud valaki ajánlani jó éttermet vagy éttermeket ami inkább helyi mint "váciutcafilinges" vagy ahoz jóval messzebb kell menni a városközponttól ? Természetesen hal és tengeri herkentyűk a fő csapásvonal ... És persze nem kell hogy nyakkendős estélyi ruhás kategória legyen.:-)
Másnap indultunk vissza Lisszabonba. Reggel, amikor felkeltünk láttuk, hogy nagyon borús az idő, és tényleg hidegebb volt, mint az előző napokon. Ahogy haladtunk az autópályán délnek egyre jobban sütött a nap, és bár terveztük, hogy még megállunk, és megnézzük Coimbrát, nem álltunk meg . Gyakorlatilag délig kellett volna leadni a kocsit, de 5 óra is elmúlt, amikor az autókölcsönzőbe értünk. Előtte már a szállodában letettük a cuccainkat. A kölcsönző felszámolt egy plusz napot, és teljesen jogosan.
Másnap átmentünk halat enni a folyó túlsó oldalára, Cacilhasba, utolsó délelőttünkön megnéztük az Ocenariót, és Lisszabon ezen részét, ami új építésű és kis túlzással olyan modern, mintha az ember New Yorkban lenne. Végig sétáltunk a napsütésben az óceán partján, és megállapítottuk, hogy épp ideje hazamenni, mert nagyon fáradtak elfáradtunk.
Nagyon finomakat ettünk. Általában napközben, mert este annyira fáradtak voltunk, hogy Lisszabonban csak egy közeli, amerikai hamburgereshez volt erőnk, aztán felfedeztünk, hogy onnan nem messze van egy halas vendéglő. Miután imádunk mindent ami hal, rák, kagyló, tintahal és polip, de szeretjük a bárányt is, meg a jó marhahúst, nem volt nehéz jókat ennünk. Finom volt a tőkehaluk, bár a reszelt krumplival kevert tőkehal nem lett a kedvencünk. Napközben sokszor ettünk levest. Minden büfének és vendéglőnek van napi levese. Nagyon finom a sárgarépa és krumpli krémlevesük, a citromos, korianderes tőkehal levesük és a kagylólevesük se kutya.
Ketten kompletten 15 és 45 EUR között tudtunk enni. Napközben csak vizet ittunk, este ittunk bort is.
Amikor saját magunkat láttuk el Portóban megdöbbentem, hogy a szupermarketekben milyen jó árak vannak. Este 7 előtt sose értünk haza, utána már nemigen volt erőnk elmenni, ezért többször is vettünk pizzát, amit csak sütőbe kellett berakni és isteni volt. Kettőnknek 1,98 EUR volt az ára, de persze tudom, hogy azért ehhez konyha kell. A legfinomabb sonkából 15 dkg 1,50 EUR volt. A sajtokból is találtunk akciósokat, a borok- függetlenül attól, hogy fehérek, vagy vörösek voltak- 1-4 eur volt üvegjük, és egytől egyik nagyon finomak.
Portóban lett egy kedvenc kajánk, a francesinha. Senki se hagyja ki, mert nagyon finom!
Már a felén is túl voltam, amikor a férjem sikeresen kitörölte, úgyhogy most újból kezdem.
Szóval Porto
A rossz idő miatt egy napi programot ki kellett hagynunk és variálgattunk, végülis Bragát hagytuk ki.
Szép idő lett másnapra, úgyhogy a várossal kezdtük. Először felmentünk a Sé do Porto katedrálishoz a Baixa negyedben. Csodás kilátás nyílt a városra, a Duoro folyóra. Egészen el lehetett látni addig, ahol a folyó az Atlanti óceánba ömlik.
Másnap Viana do Casteloba autóztunk. Megnéztük a Sta Luzia dombon álló modern, kör alakú, Jézus szíve templomot, ahol épp egy esküvő volt. Fel lehet menni a tetejére lifttel. Következő napon Ponte de Limaba mentünk és átgyalogoltunk azon a bizonyos római hídon, amiről a város a nevét kapta. Van ott még egy ferences rendi templom is, de nem szép. Egyébként valami ünnep volt kirakodóvásárral.
Vasárnapra esett az aveiroi kirándulásunk. Erre voltam a legkíváncsibb, mert láttam képeket róla. Befizettünk egy másfél órás hajózást a csatornákon. Tényleg az embernek kicsit velencei feelingje lesz, mert a hajók hasonlítanak a velencei gondolákra, igaz, hogy motoros kivitelben. Ragyogó napsütés , és tele volt a város őslakosokkal és turistákkal vegyesen.
Következő napot megint a városban töltöttük, mert ugyebár szinte kötelező volt átgyalogolnunk a Ponte de Dom Luis hídon, aminek a felső "emelete" a metro és gyalogos forgalomé, az alsó szinten megy az autóforgalom. Aztán befizettük magunkat egy hajózásra a Duoron, ami csodás volt.
Guimaraes és a katedrálisa volt a következő napi program, és az utolsó portoi napunkat lazára vettük. Ebbe belefért, hogy áthajózzunk a túloldalra, a borkóstolós negyedbe( Vila Nova de Gaia) Felgyalogoltunk a Taylors pincéhez, és ott a kertben megkóstoltunk fejenként 3 féle különböző fehér és vörösbort. Isteniek voltak, de persze nem olcsók. Visszafele( mert nőből vagyok:)) végig sétáltunk Porto elegáns bevásárló utcáján a Rue de Caterinán, és mivel nagy árleszállítások voltak, megleptem magamat egy pár cipővel:))
Távolsági busszal mentünk a busz pályaudvarról.( Odáig metróval) Igen. Érdemes ott ellötyögni egy napot. Fel lehet mászni a várfalra, na meg egyébként is nagyon hangulatos.
Jó emlékeket idéztél fel bennem, kösz a beszámolót. Anno mi is a Marques de Pombalnál szálltunk meg, van ott egy rakat szálloda és általában jobb árban mint a Rossiohoz nagyon közeliek.
Végigjártuk mi is amiket írtál, nekünk talán a Jeromosok volt a csúcs, meg Alfama, de az egész város nagyon ott van. A 28-asnál viszont nem tapasztaltunk semmilyen sorbanállást, érdekes.