Köszönjük, hogy felfedezted fórumunk reklámerejét. Kérjük, tevékenységed legalizálásáért az alábbi formon jelentkezz munkatársunknál forum.index.hu/reklamlink/
A fotózás nálunk úgy lesz, hogy az egy barátot kértünk meg, aki fotósként dolgozik, ő először ingyen akarta csinálni, de mi erősködtünk, hogy legalább a legalacsonyabb tarifát kifizessük neki. Na ezen spóroltunk, meg a menyasszonyi ruhán. Az utcánkban ugyanis lakik egy olyan család, aki most zárta be a kölcsönzőjét a belvárosban. Elmentünk, és kiválasztottam egy olyan Demetrios ruhát, ami még nem volt senkin, és megkaptam 80-ért. A párom is majd onnan választ öltönyt. Tényleg! Tudtok valami "katalógust" (neten), ahol lehet nézegetni esküvői öltönyöket? Ő ugyanis nagyon nem szeret próbálni, és meg akarnám kímélni ettől a projekttől úgy, hogy netes "előszűrést" végzek :) Ja és még egy kérdés: ahol tartjuk az esküvőt, ott lehet szállást bérelni, de az nincs benne a bérleti díjban: fejenként 2500Ft. az 120 vendégnél már egy kisebb vagyon... Nagyon ciki, ha nem fizetjük?
Teljes mertekben igazad van: en sem tudom hogy kit kernek fel ilyen 'ciki' feladatra eskuvon.
Sporolas: mi nem szolgalunk fel tomenyet, csak aperitifet a vacsora elejen. Ha valaki tomenyezni szeretne, akkor azt a barnal sajat koltsegere megteheti. Akinek kell a tomeny a tancolashoz, az ugysem fogja banni, hogy vennie kell egyet-kettot, amugy meg szerencsere a csalad inkabb soros-boros mint tomenyes. :)
Még meg kell beszélnem a szülőkkel a koktail témát, hogy tudnak-e még erre szánni. Bár párom szülei biztosan nem... Sajnos.
Mi is sokat spórolunk, amin csak tudunk. Nekünk hobbifotós ismerősünk fog fotózni, nagyon jó képeket csinál, no meg neki egyik haverja. A tortát sem rendeljük meg, mert baromi drága. Előny a dologban, hogy a párom cukrász, habár nem a szakmájában dolgozik. Így is sikerült lila-fehér cukor orchideákat találnunk elfogadható áron. A gyűrűjeineket csináltattuk, így kb. 70-80 E-t spóroltunk, 18000-böl meglett mind a kettő. (fél centi vastag, belül gravírozott, barokk mintás, 6,5 gr. súllyú/darab.) A vőfélyt 35000-ből megoldottuk (profi, falusi vőfély, nekünk nagyon tetszik a program, amit megbbeszélrünk, ötletes, tudom ajánlani) VAlamint a virágok egy része kerti virág lesz.(van a családban 3 kert) :)
Sörön és pezsin kívül minden lakoholt mi viszünk, persze nagykerben vásárolunk.
Kb. ennyit sikerült spórolni, de szerintem ez így se kevés...
Nálunk úgy van, h mi szervezünk mindent a párommal, ki is fizetjük, és az ő szülei amit úgy gondolnak, kifizetik a felét. pl. meghívónak igen, virágnak nem. sütinek igen, vendégkönyvnek, apróságoknak nem...
Egyébként mi a magunk pénzéből fizetünk mindent, a kajára adott anyu egy összeget, és ennyi. Nem is várok el tőle mást, itt lakunk náluk 2 éve szinte ingyen...
Hogy mennyi rövid kell, azzal mi is bajban vagyunk. Már megvettünk nagyon sokat, de félek, h kevés lesz. De akkor elrohan valaki a Tescoba és vesz valamit. :)
Nekünk azt mondták, h számítógépen fogják vezetni a fogyasztást, és bármikor odamehetünk megnézni, h épp hogy állunk. Amit írsz, az jó ötlet, csak nehéz lenne megvalósítani szerintem.
szerintem ez egyaltalan nem rinya, de lehet hogy azert mert en is hasonlo cipoben jarok!
Eloszor en is felkertem baratot/unokatesot fotozni, illetve egy arajanlatot kertem, aztan vegul rajottem hogy genyosag elvarni toluk hogy fotozzanak es ne bulizzanak. Illetve en azt jobban szeretnem ha buliznanak.
ok meg aztan megsertodtek... Pedig elore megegyeztunk hogy csak arajanlat es semmi konkret. ugyhogy jol teszed hogy mast kersz fel, ne aggodj!
Hát, sajnos nálunk barátok nem érezték magukat eléggé "jónak" a feladathoz... - először nálunk is ez volt a terv... de talán jobb is így, mert kezdtünk nagyon szétesni, és felaprózódni a feladatokban/szerveznivalókban. Ráadásul mindketten irtó pörgős életet élünk, most megnéztem a naptárt, és gyakorlatilag nincs szabad hétvégénk a nyáron - és ebből az esküvői készülődés csak töredéke... Ők pedig legalább néhány terhet levesznek a vállunkról... (tudom, tudom, aki házasodni akar, az szánjon rá időt, és ne rinyáljon itt, stb,stb, bocs ezért:))
Házi pálinka: feltétlenül egyeztess a vendéglátóssal, hogy házi pálinkát beenged-e!
(A zárjegy nélküli italokat nagyon csúnyán büntetik, mi nem is engedjük meg, hogy ilyet hozzanak (rossz tapasztalatok)).
Nehogy az esküvő előtti utolsó egyeztetésnél derüljön ki, hogy mégsem!
Ha te így ismered a társaságot, hogy ennyit megisznak, akkor persze, inkább legyen 20 literrel több, mint kevesebb :), én csak általánosságban szoktam írni.
Spórolni? Hát, szerintem egy esküvőnél nehéz megmondani, hogy min lehet, attól függ, hogy kinek milyen elvárásai vannak. Van aki nyomdával készítteti ugyanolyan dizájnúra a meghívót, a menükártyát és az ültetőkártyát is. Van aki kézzel írja meg egyesével a legegyszerűbbet mindebből. Van aki nagyon sok pénzért Hummer limuzint bérel, van akinek a sógor jobb kocsija is megfelel. Van akinél a család sk barkácsolja össze a lufidekorációt, van aki lufis céget kér fel rá. A virágcsokrot is lehet tulipánból is, meg orchideából is készíttetni. Van aki ceremóniamestert kér fel 100 ezerért, van aki a legjobb barátot, akinek jó dumája van - grátisz. Van aki rokont kér fel fotózni, van aki sok pénzt szán erre. Kinek mi a preferenciája.
A kedvencem most amúgy idén: a koszorúslányok ruhájához hangolt székmasni (a fehér székselyemre). Ugyan ki a viharnak fog ez feltűnni?
Köszi nagyon a válaszokat! Minden ital-tanácsot szívesen veszek!!! :))) Hát, nálunk a pálinka a kedvenc, valószínű abból házit rendelünk. Nem tudom, túlzás-e de én 120 főre 20 litert gondoltam, bár az előbbiek alapján lehet elég lesz a 10 is... (mondjuk a vendégek egy része egy buliban 6-7 felest simán elfogyaszt - igaz csak azt...) Emellé bor (szintén pincészetből), a nagykerből pedig sör, és talán 1-1 liter másféle tömény (talán unikum, becherovka, és 1 db Bailey's - úgyse issza majd senki) Egyébként visszavesznek mindent, úgyhogy nincs gáz...
Újabb kérdés: sör/bor/üdítő/ásványvíz nálatok mennyi lesz?
képzeljétek, ma voltunk ceremóniamesternél, teljesen jó fejnek tűnt, úgyhogy szerintem felfogadjuk :) Igaz, az "egységárat", 100-at kér, de mindenkitől azt hallom, hogy ezen és a zenekaron nem érdemes spórolni... De akkor MIN érdemes???
éjjel nagyon jól jön a SÓS aprósütemény, szerintem az édesre a desszert, esküvői torta és gyümölcsök mellett nem lesz szükség.
A sós aprósütemény meg jól fojtja az alkohol hatását. Viszont ne essetek túlzásba, én azt szoktam mondani, hogy 10-15 dkg/fő legyen számolva a sósra is, és ebből a 70%-a inkább pogácsa legyen különféle ízesítésben. A sajtos masni nagyon könnyű, úgyhogy abból 10% elég, a többi meg lehet mindenféle ilyen vegyes vágott sós, köménnyel, szezámmal szórt apró, vagy töltött sajtos falatka
Bár társaság függő, de én szoktam ajánlani, hogy legyen valami gyomorkeserű (jéger, unikum), legyen valami női krémlikőr (baileys, carolans, shelleys), legyen vodka és/vagy gin, whisky vagy konyak és egy max. kétféle pálinka. Ezzel le van fedve nagyjából mindenkinek az ízlése. 1 literes kiszerelést szoktunk javasolni (nagykerben úgyis van ilyen kereskedelmi kiszerelés).
Fejenként ha 1 dl-t számolsz, akkor nagyon nem lőhetsz mellé, tehát ha 100 fős az esküvő, akkor 10 liter tömény (ha ötven fős, akkor 5), és eldöntöd, hogy melyikből akarsz 1 litert, melyikből kettőt, melyikből hármat. Ha valaki egyáltalán nem iszik, annak is lesz szerintem a számított adagjára jelentkező :D
Ha tudjátok, hogy a társaságban van valami kimondott kedvenc, akkor abból 2-3 liter is kevés :D, érdemes esetleg előtte körbekérdezni a vendégeket.
Apró tipp: nálunk a Martinit ki sem szokták bontani, max. 1 liter elég belőle.
Amennyiben meg olyan nagykert találtok, aki visszaveszi a bontatlan üvegeket, akkor meg rizikó sincs az egészben.
Szia! Nem tudom megoldódott-e az ital kérdésed, de azért leírom nálunk hogy lesz. Nekünk volt annyi segítségünk,hogy két éve a sógornőmék esküdtek és felírogattak mindent, hogy miből mennyit vettek. Mi kb. 20-al többen leszünk ( úgy 110-120 fő), tehát hozzászámoltunk mindenből egy kicsit.
Ők is, ahogy mi is, egy ital nagykertől vettük a piát, akik visszavették a fel nem bontott italokat. Tehát csak a tényleges fogyasztást kellett fizetni. Nekünk a helyi művházban lesz, az egyik helyi étterem vonul ki, akik mivel anyósom barátai, megengedték, hogy vigyük a piát, meg a kaja egy részét. Nem tudom nálatok van-e ilyen lehetőség!
Szóval, ha még érdekel a dolog, írj, és szívesen leírom, hogy mi miből mennyit számoltunk.
en sem gondoltam hogy tamadasnak vetted, vagy venned, csak gondoltam irok rogton... :)
Az en tapasztalatom hogy minden atlagban 100ezer... viragos egy szazas, fotos egy szazas, ha valamit berelni kell (asztalok, szekek stb) az is egy szazas, sator (nagy feher, nem a katonai) egy szazas...
A meghivokat en sajatkezuleg csinalom a volegennyel egyutt, mert nem talaltunk olyat, ami tetszett volna (es a koltsegvetesen belul lett volna).
a weddings.hu oldalon van nagyon sok blog, ott erdemes erdeklodni lanyoktol sajat kezu meghivokat illetoen, ha ez erdekel - sokak gyonyorueket csinalnak!
Mi kb 140en leszunk, de en nem engedtem svedasztalt, mert nem akartam sorokat latni eves elott (meg en is szeretek leulni es vacsorazni), igy nalunk talszerviz lesz. Eloetel (hortobagyi husis pali), leves (Ujhazy), husostalak, koretestalak zoldsegekkel. A sutiket mi ugy oldjuk meg, hogy megkerjuk majd a rokonokat hogy sussenek X adagot, meg rendeltunk 5 tortat. Reszemrol inkabb fogyjon el, minthogy dobjunk ki akarmit is... Augusztusi eskuvo lesz (7-e), ugyhogy nem hinnem hogy a sutik sokaig birnak amugy is. Este lesz egy negy emeletes eskuvoi torta, aztan ejfelkor egy bufe (na ez mar csak svedasztal lesz), pori nokival, franciasalata, csabaival toltott dagado satobbi.
Menyecske nekem sincs meg (eleg faraszto biznisz kivalasztani es megtalalni azt amelyik jol is all!), de ha lesz, akkor jelzek! :D
Bocs, akkor én vagyok a hülye, de nem vettem ám "támadásnak"! Egyébként nem feltétlen kell, hogy a szülők belebeszéljenek, én is csak azért írtam, mert nálunk "esélyesnek" tűnt a dolog...
Egyébként augusztus 29-én lesz, a fele Bp-en (egyházi), a másik (polgári+buli)pedig a Mátrában. (egyébként a beleszólás rögtön itt kezdődött, hogy mi ez a baromság, ennyit utaztatni a násznépet, mi erre mondtuk: 90 kilométer, legrosszabb esetben is 1 óra, aki ezt nem bírja ki értünk, annak nem kell jönnie...)
Mivel a mátrai hely nem vendéglátóhely, ezért fizetünk bérleti díjat, meg hoznunk kell az italt, de a kaját azt ott csináltatjuk. Gyönyörű a hely, de komolyan, úgyhogy a dekoratőrnek nem lesz sok dolga... :) Egyébként a jövő héten megyek a weddingdesign-osokhoz, valakinek van tapasztalata róluk? Nekem nagyon tetszettek neten keresztül a munkáik, remélem nem kérnek egy vagyont...
Szervezésügyileg szertartások, helyszín, ruhák egy része (menyecske még nincs, és vőlegény még nem szíveskedett eljönni a kölcsönzőbe...), torta megvannak, gyűrűk kiválasztva (a kísérőgyűrűm hordom), menüsor, italok és egyéb sütemények épp alakulóban, ceremóniamester, zenekar és dekoratőr megbeszélés alatt. Ja, és meghívók még nincsenek, ezt a weddingdesign-osokkal szeretném megcsináltatni... Hát nagyjából ennyi :)
Most, hogy így leírtam eszembe is jutott néhány kérdés. Kinek hány fogásos lesz a vacsija? Nálunk svédasztal lesz, és mi 3 fogást + éjféli töltött káposztát gondoltunk. Vagy az kevés??? Lesz mellé 2 féle leves is...
A másik a süti(k). A torta eleve gyümölcsös lesz, és mellé rendeltünk egy hatalmas gyümölcskosarat, és házi réteseket. A szülők szerint kellene még mellé néhány (tucat) aprósütemény is, én azonban nem vagyok ebben biztos. Illik, nem illik? Fogalmam sincs!!!
Nálunk a szülők állják az esküvőt (apám majdnem letépte a fejem, mikor én akartam állni a meghívókat. Azt mondta milyen dolgog az, hogy férjhez adom magam? Ez az ő dolga, ugyhogy üljek csak szépen a fenekemen, és fogjam be a szám). Lehet másoknál ez nem így van, de nálunk személyes sértésnek vette a dolgot. Az mellett, hogy a szülők állják az esküvőt, minden úgy lesz, ahogy mi akarunk. Nagyon segítőkészek.Például anyukám találta nekünk a fogadót. Mielőtt döntöttünk volna elvitt minket oda egy kávéra, hogy nézzük meg, és ha nem tetszik akkor megyünk tovább. De nekünk nagyon tetszett, ilyet képzeltünk el.
Anyósékkal már más a téma, azok csak folyton ugatnak, ha kell, ha nem. Egy-két dologban jó tanácsot adnak, viszont vannak olyanok, amikben nem. Páromra anyja olyan vőlegényruhát akart rátukmálni 40000-ért, amiben kedvesem farsangra nem ment volna el, mert a képéről lesült volna a bőr a ruhától. Anyuja sértésnek vette, hogy mondtuk neki, hogy nem. Olyanba akart még beleszólni, hogy párom vágja le a körszakállát, mert hogy néz ki (miattam növesztette meg, mert tudja, hogy imádom a szakáll-bajsziját), piros csokornyakkendőt akart rátukmálni (mondtam neki, hogyha felveszi be sem megyek az anyakönyvvezetőhöz, jót nevettünk a dolgon), meg a fülbevalóját vegye ki, amit tőlem kapott szülinapjára. Behalás, komolyan, az ilyenektől ki tudok halni.
A pia rész nálunk úgy lesz, hogy a pezsgőt a panzióban kellett megrendelnünk, meg a sört (csapolt lesz, persze, anyósnak nem tetszett, mert a másik fia mondta, hogy ő úgy nem szereti, így rögtön a csapolt sör az szar.) Le kellett hervasztanom a mosolyt a pofikájától, mert közöltem vele, hogy ez engem nem érdekel, nem egy ember igényeit kell figyelnününk, hanem 90-ét. A töményeket én viszem be. Ha valakit érdekel miből mennyit viszünk megírom.
köszönöm kiskukac hogy megvédtél, ugyanis én tényleg a háziasszonyosodásra értettem hogy nálunk a szülők szokták ezt. Figyelnek a félszolgálókra hogy minden rendben legyen és minden időben.
Felénk se szeretik ha a szülők beleszólnak a szervezésbe nyugi
Szerintem Erika a haziasszonyos hozzaszolast nekem szanta (legalabbis nekem ugy logikusabbra jon ki).
Supersonica-t kell itt megkerdezni, o a vendeglatasban dolgozik, es o igazan ert ezekhez a mennyiseg-dolgokhoz. Annyit tudok hogy ha nem csinaltok rovidet, hanem csak ket kor aperitif, akkor fel deciszer a felnott vendegek szama, plusz meg fel liter.
Nalunk is mi fizetunk mindent, ennek ellenere nem okozott gondolt senkinek sem belekotyogni a szervezesbe, es amikor segitseget kertunk azt teljesen ugy ertelmeztek mintha mi azt mondtuk volna hogy 'legyszives innen csinaljatok ti, mert ti jobban tudjatok es ugyesebbek is vagytok mint mi, es sajnaljuk hogy eddig ezt nem lattuk, de mostantol ezt nyugodtan elmondhatod nekunk fel orankent'.
A mi ettermunkben italcsomag lesz (mint reklamoztam mar parszor, hihi), vagyis 2500 per fo es korlatlan sor-bor-udito-viz-kave-tea fogyasztas. egy kor aperot azt bevihetunk ingyen, a welcome drink a hely ajandeka. Gyerekeknek fele arat kell fizetnunk mindenbol, es a 3 ev alattiak ingyen buliznak! :)
Mi magunknak szervezzük az esküvőt és a nászutat is, fel se merült, hogy szülők beszálljanak. Jobb is, mert nem szeretnénk, ha bármi olyan lenne, amit nem szívesen csinálunk, mi tervezzük meg az egészet, hiszen a kassza a mi zsebünkben van. Annyi a családi részvétel, hogy a húgom fog majd pár rokont szállítani, és az én szüleim időnként végighallgatják/kóstolják/nézik velünk a lehetséges verziókat. A döntés viszont mindenben a miénk. Javasolni lehet, időnként el is fogadjuk, de ha nem tetszik, akkor megmondjuk:) Szóval valahogy így szakadt ránk ez az ital-kérdés is :) Ezzel különcek vagyunk? A többieknél hogy szokott lenni? (azt tudom, hogy a barátnőméknek mindent a szülők fizetnek, de nekik a nyaralást is ők állták sokáig minden évben, pedig mindketten dolgozó emberek, jó keresettel)
Mi magunk visszük az italt (rendeljük nagykerből+pincészetből), van valaki itt, aki hasonlóképp jár el? Az az igazság, hogy halvány fogalmam sincs, miből mennyit kellene rendelni... Elvileg jóapám összehoz valami esküvőkben járatos vendéglátókkal, és ők segítenek, de szívesen meghallgatnám mások tapasztalatait is...
Nemreg meselte nekem valaki hogy felejuk szokas 'haziasszonyt' fogadni az eskuvore. Az o feladata az, hogy ranezzen a pincerekre, hogy tenyleg annyi bort nyitnak-e ki, amennyi kell, tenyleg annyi kavet vigyenek az asztalokhoz amennyi kell, stb. Nem tudom pontosan hogy hogyan lehet kivitelezni, de egy amugy sem 'ivos' vendeget fel lehet kerni.
nalunk szerencsere italcsomag lesz, ugyhogy ez a problema ki van zarva! :)
En is ki akartam emelni, hogyha 1500 forintra rateszunk 10 szazalekot, az 150 forint, a 6500-ra 650 forint es ha 100 forintot emelunk a vizen az 33%, es ha 200 forintot a kolan az 25%.
Nagyon figyeljetek oda, hogy ne 'fogyasztas' alapon probaljak meg kipotolni a szamukra kiesett 150ezret!
majd tudosits minket errol is, amikor hozod a beszamolot! :)
Orulok hogy megoldodott, de szamomra ez egy kicsit sunyi hozzaallas. Ha kiadok egy arajanlatot 2008-ban, a kovetkezo evre, akkor nyilvanvaloan azon az arakon kinalom, VAGY hozzateszem hogy amennyiben nem foglalja le valaki (penzzel) a napot, x idon belul, ugy az ar altozhat, VAGY ha fel is merul ilyen problema akkor ertekelem hogy van egyaltalan egy nagy osszeget behozo eskuvo az ettermemben es kedves vagyok es lemondok arrol az extra 150ezerrol annak erdekeben hogy nalam maradjon a vevo.
Remelem nalunk nem lesz ilyen. Amugy a fotosom, pedig nem is foglaltam le 2008-ban, csak akkor erdeklodtem, a tavalyi aron vallalta el a fotozast.