Itt jókat lehet beszélgetni arról, hogy mit evett,ivott, főzőt Audioland.
Jöhetnek receptek, helyek ahol jól főznek, italok melyeket másoknak is szivesen ajánlunk, vagy csak egyszerűen eldicsekedni azzal ha valami jót ettünk, megosztani polgártársainkkal kulináris örömeinket.
Vadásztál : amit a konyhában össze vadásztál..............
Amúgy ha lesz annyi időm, ami most sajna nincs, épp, hogy felkuksiztam, leírom a rakottkrumlis megolgással készült pöri receptjét, amiben se zsír, se víz nincs és írtó finom. Barátaim mindig azt kérik, amikor bulikát tartok. Nokival és ubi salival.
Du mék Kálmussal zenélni, ezé h jogyerek legyek, föztem xalonnás kolbáxos lecsot. Lex hozzá rizs is. Aztán sütöttem pár palacsintát is, de ezt mán Kálmusnak wixem, had egyen eccer jot is. Este burbon waniliás fagyit texek a megmaradt palacsintákba, és nyakonöntöm öket forro málnáwal, majd rengeteg tejxinhabbal lefedwe tálalom.
Van már egy hete is, hogy vettem két szelet két-és fél újjnyi marha rostélyost, és érlelés helyett véletlenül beraktam a mélyhűtőbe!
Ezen tettem alól csak az menthet, hogy az orvosom a féltucat mindenféle pirula mellé elfelejtett felírni Cavintont!
Tegnap reggel, rádöbbenve tettemre, kivettem kiolvasztani a "rendes" hűtőbe, majd ma reggel parasztosan rádobtam egy rácsra, mondván: "csöpögj te rohadék".
Egy óra körül, mire szoba hőmérsékletű lett (és egy tócsányit izzadt), otromba módon megtöröltem, sóztam, borsoztam (frissen darált többszínű borssal), belevágtam egy forró serpenyőbe, melyben kevés oliva olaj sercegett, öt percig tisztító tűzön tartottam, majd megfordítva még öt percig tettem azt, amit egyébként Belzebúb segédei szoktak.
Mindkét szelettel elvégezve eme tortúrát, az előmelegített sütőbe raktam (némi vajjal a tetején -mint politikusainktól tudjuk, csak az a vaj káros, mely a napon megolvadva fülünk mögé folyik-), és (150 fokon) felidéztem a gyehenna tüzét.
6 perc után a bűnös húsokat bűnbocsánatban részesítettem, de megvágva látám, hogy képmutatók valának, mivel legbelső énjükben még mindig a retrográd eszméhez híven sötétpirost mutatnak, ezért visszaűztem őket a gyehenna tüzére!
Újabb 6 perc múlva kellemes rózsaszín belsővel (ami ugye közelebb áll a mostani trendi színekhez), medium állapotban elfogyasztásra kerültek, némi balzsamecetes vegyes saláta (sok! lilahagymával) körítésével.
Mivel a mai nap (az esőn kívül) a vörös különböző árnyalataival (is) jellemezhető, ezért egy kevés maradék (argentin malbec) vörösbor (ami ugye a szertartások elmaradhatatlan kelléke) zárta e szertartást.
Amennyiben atyám nem oldoz fel ezen vétkeim alól, kénytelen leszek vacsorára (vagy még uzsonnára) a megmaradt fél szelet szerencsétlen marhát elfogyasztani, és a malbec elfogytával (egy bizonyos bankvezér tulajdonában levő) "mezítlábas" villányi borra fanyalodni, ami (tudom jól) csak a másnapi savlekötő adagom túllépésével tolerálható!
Reggeli: főtt sonka (a finnyásaknak kötözött, nekem egy szép darab parasztsonka -tiltja az orvos, de egyszer élünk :-) ), töltött és főtt tojás, reszelt ecetes torma, friss retek, asszony által sütött (édes) húsvéti cipó.
Ebédre (már nem egészen tejes, de bárány) combot sütöttem. Két napig hűtőben pácoltam (fokhagymával sűrűn tűzdelve, rozmaringgal, frissen tört borssal, kevés tört római köménnyel beszórva, oliva olajos, lime-os keverékkel leöntve, lime és narancs szeletekkel borítva) két kb.1.5kg-os felső combot. Reggel kivettem a hűtőből, hogy konyhameleg legyen sütésre. Megspékeltem kevés baconnal, a többit ráborítottam, három sárgarépát, egy adag újhagymát a tepsi aljára fektettem és mentek rá a combok, rá a pác. Alá öntöttem 1.5 dl almallét (a pác a lime miatt savanykás, ezt ellensúlyozza az almalé), sütöttem három órát, fólia alatt. Félidőnél megforgattam, a bacon ment vissza a tetejére. Ebéd előtt negyed órával fólia le, grill be.
Az egyik combot kivettem, megettük, a másik ment vissza párolódni egy fél órára. Ez utóbbi lett a jobb (ebből látszik, hogy nem tejes bárány volt).
Öntetnek csináltam mentaszószt (fokhagyma, menta, római kömény összesütve, egy öntet brandy, só, bors), lányom pedig joghurtos mentát (menta, nádcukor, joghurt összemixelve).
A köret (hamis) tabuleh. Mivel szeretjük a kuszkuszt, az mindig van itthon. Elkészíted a kuszkuszt, vársz tíz percet, hozzákevered a darabokra vágott újhagymát, petrezselymet, mentalevelet, lime levet oliva olajjal, berakod a hűtőbe egy órára.
Friss saláta volt hozzá.
Spanyol (Rioja) vörösbor (főleg tempranilloból készült) volt hozzá.
Nálunk fordított volt a felállás:Én voltam kórházban az asszony meg főzőtt-sütött Fácánlevest Sült kacsamellet Bejglit és sok sok pogácsát Nagyon finom lett
A rozé kacsa mell nagy találmány. Én lángon szoktam kezdeni. Úgy 5-5 perc minkét oldalán, bőrős felével indítva forró serpenyőben, majd be a sütőbe 150 fok 7-8 perc.
Isteni :)
A napokban sajt manufaktúrává alakult a konyhám. Karácsonyra a nagy család minden tagja kap egy sk készített parenyicát.
Kényszerű szalma lévén (asszony kórházban) azt eszem, amit találok (a hűtőben).
Ma reggel egy kicsi fagyasztott (fél)kacsamell szemezett velem. Mondtam, neki, hogy uccu, nyakon öntöttem úgy fagyosan némi frissen tört borssal és normál olajjal. Délutánra, mire munkából megtértem, ki is olvadt. Én nem annyira, mert havat lapátoltam (forralt bor nélkül! :-( ). Beirdaltam a mellyet, sóztam, borsoztam, oliva olajjal spriccelve fóliába csomagolva pihentettem. Mire este megjöttem asszonytól, pont sütésre kész lett.
Kövezzetek meg, de mivel igen éhes voltam, megpároltam a sütőben, kb. húsz percet. Mikor kivettem, ment a helyére két fagyasztott korpás zsemle fóliában. Belém pedig egy junájkum. :-)
Aztán a kacsa levét serpenyőben forrósítani, melly minden oldalát kicsit szenesíteni, apró savanyú uborkát előkészíteni, frissen sült zsemlével a egészet beburkolni, jóféle spanyol vörössel leöblíteni, közben "Sabbath, bloody Sabbath" lemezt hallgatni.....
De a rápirítás helyett még háromnegyed óra párolás jobb lett volna. :-( Mivel és a húst másnap csak hidegen tudom megenni, jelentős rágóizom gyulladásom lesz. :-)
Hétvégén bekukkantottam a mélyhűtőbe és rám kacsintott egy szép darab (2kg) dámcomb. Egy ismerős lőtte ki a fiatal tehenet tán' egy hónapja, felének az alkatrészei sorakoznak lefagyasztva a frigóban.
Meginterjúvoltam Krizsit az elkészítés lehetőségeiről, aztán csak nem hallgattam rá.
Bepácoltam egy iccakára (gyenge vörösbor, répaszeletek, babérlevél, borókabogyó, szemes bors, némi "Vad fűszer"), be a hűtőbe. Reggel kivettem melegedni és elszaladtam a lemezbörzére a Pecsába. Amíg oda voltam, asszony krumplit hámozott, negyedelt, fűszerezett (kakukkfű, só), megspriccelte olajjal és mehetett a grillsütőbe (fóliával lefedve).
Hazajőve, friss répa szeleteket fektettem egy mély serpenyőbe, rá bacon szeleteket, rá a húst (kicsit sózva, borsozva), majd ezt a rétegződést folytattam, míg el nem fogyott a hús. Ráborítottam a páclét, lefedtem, pároltam kb. egy órát. Nem volt több időm, mert elbörzéztem az időt és már éhesek voltunk.
Ez idő alatt a burgonya szépen megpárolódott, fólia le, grillezés.
Időközben két narancs héját vékonyan lehámoztam, gyufaszál vastagra felvágtam, másfél deci veresben és fél deci vízben megpároltam, hozzáadtam a két narancs kifacsart levét, összefőztem egy közepes üveg áfonyalekvárral.
Mivel a szarvasnak az egy óra kicsit kevés volt, egy teflon serpenyőben halvány olivaolajon egy kis kérget rákapattam.
Némi francia újborral (bozsolé) csodás ebéd. És csodás vacsora ma, és a holnapi ebéd is megvan. :-)