Keresés

Részletes keresés

Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.17 0 0 719

Én a helyedben külön innám, úgy finomabb lenne :)

Előzmény: zsorsz (717)
Maci_P Creative Commons License 2019.09.17 0 0 718

Vöröshöz fehér? Biztos vagy te ebben? Nagyon más lesz ám egy ilyen keverék, mintha tisztán vörös vagy tisztán fehér borról lenne szó...

Előzmény: zsorsz (717)
zsorsz Creative Commons License 2019.09.17 0 0 717

Maci,Jocó köszönöm! Azt írtam hogy van még úgy 2-3q ismeretlen fehér,de annak még kell 1-2 hét. 

Az othellót majd ahhoz akarom keverni,gondolom mikor a fehér is kiforrt akkor kevejem össze?

Előzmény: Jocó0423 (710)
Maci_P Creative Commons License 2019.09.17 0 0 716

A cefre/must kénezésének elhagyása nem gond, ha szép, egészséseg a szőlő, tiszta a pince. Szépen beindul természetesen. A forrás végével fejtsd le a seprőről, kénezd meg, jót tesz neki. A derítést ne siesd el, mert az erjedés végén még mozoghat, nem lesz hatékony a folyamat. Az egyszer fejtett bort legjobb lenne 1-2 hónapig pihentetni, hogy még a finomseprő nagy része leüljön, utána lehet deríteni (leginkább próbaderítés, hideg-meleg próba után).

 

Előzmény: KeineAhnung (713)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.17 0 0 715

Nem rossz de van egy kis veszély benne.

Előfordulhat, hogy nem a jó gombák szaporodnak el, a seprő néha érdekes dolgokat tud csinálni.

Előzmény: KeineAhnung (713)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.17 0 0 714

Természetesen igazad van. A derítés és átfejtés után mindig ellenőrzöm a szabad ként meg a savszintet is.

Előzmény: Maci_P (712)
KeineAhnung Creative Commons License 2019.09.17 0 0 713

Hali!

 

Én is leirom hogy csináltam,hátha találtok benne valamit hibát.Én pl nem nem kéneztem le.

 

Préselés után fel lett húzva 20 fokosra és ment a müanyaghordóba.Most kb 20cm-es barna hab van rajt és lehet hallani ahogy serceg úgyhogy szerintem biztos elindult a forrás.Majd kb 2 hét múlva teszek rá deritőt és utánna még kicsit állni hagyom,majd lefejtem és megy a ballonba illetve kap egy enyhe kénezést is.

Maci_P Creative Commons License 2019.09.17 0 1 712

Más vonalat viszünk, ebből lehetnek eltérések ;-) Egyébként az egészséges cefre 10-30-50mg/kg kénezése nem ördögtől való, főleg, ha héjon akarjuk áztatni pár órát a cefrét, netán vörösbort készítünk. Ez max 1dl-t jelent 5%-osból, 10g-ot a borkénből, 100kg-hoz. De ez a maximum, ennek fele, harmada is elég. A pektinbontó már érdekes kérdés, egy fakosaras présnél megjárhat az ember, ha annyira szétbontja, hogy préselhetetlenné válik az anyag. De kénezés előtt illik a pektinbontást megcsinálni, mert úgy hatékonyabb. Az első kénezést pedig az általad megadottal bátran lehet csinálni, csak később figyelni kell a szabad kénessav szintet, és ha szükséges, hozzáadni.

 

Előzmény: Jocó0423 (711)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.17 0 0 711

Na ezt jól megmondtuk :)))

Előzmény: Maci_P (709)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.17 0 0 710

Jó a sima borélesztő is sztem. Tápsó és pektinbontó mehet bele.

Én egyébként nem értem a must ennyire kemény kénezését.

Én azt tanultam, hogy amikor daráljuk akkor kb 30 kilónként finoman sózzuk meg a darálékot, ahogy a húslevest szoktuk :)

Amikor már kiforrt a must a tartályban és a pezsgés is leállt, akkor szoktam lekénezni, 200 literhez 2 dl törzsoldattal. Majd ülepítés 2 hétig és fejtés.

Előzmény: zsorsz (708)
Maci_P Creative Commons License 2019.09.17 0 1 709

Ilyen kénezés mellett a pektinbontó nem lesz annyira hatékony, a kén is roncsol eleget. Na meg az Othello nem tipikusan az a fajta, amit érdemes pektinbontózni. Ha héjon fogod kierjeszteni végig, és nem csak áztatsz egy-két napig, úgyis szét fog menni minden benne. Az élesztőtáp nem feltétlen szükséges, ha figyeled az erjedést, menet közben is adagolhatsz bele.

Előzmény: zsorsz (708)
zsorsz Creative Commons License 2019.09.17 0 0 708

Igen,a törzsoldat 5%-os. Élesztőt nem tettem bele egyelőre,sima borélesztő van itthon(s.cerecisiae). Pektinbontót,esetleg élesztőtáp mehetne még bele?

Előzmény: Maci_P (707)
Maci_P Creative Commons License 2019.09.17 0 0 707

Kb. 50mg/l ként kapott (mármint hatóanyagot, feltételezve, hogy 5%-os az a törzsoldat), ami kicsit sok, fele bőven elég lett volna. Ez eléggé el tudja ölni a vadélesztőket, de ha ez volt a cél, akkor rendben, mehet bele a kéntűrő élesztő. Ha spontán szeretnéd erjeszteni, akkor majd elindul, csak lassan.

Előzmény: zsorsz (706)
zsorsz Creative Commons License 2019.09.17 0 0 706

Én is had tanuljak! Úgy 50 kg othellot ma ledaráltam szárastól(bogyózom nincs)A dézsába a daráló alatt

van egy zöldséges rekesz,így tudom szártalanítani. A 60l-es hordó 3/4-ig lett 18 cukorfok,1/2 dl unikén

törzsoldat ment bele,pince 18 fokos.

 

Mit rontottam el ?

Maci_P Creative Commons License 2019.09.17 0 0 705

A beadagolt kén nem bomlik el. Lekötődik. Az összes kén szintet eléggé meg tudja dobni. Jó esetben egy része olyanhoz kötődik, ami majd a seprővel kikerül a borból. De ha van a környékeden labor, erjedés után, még kénezés előtt vigyél egy adag újbort, hogy szabad és össze ként mérjenek neked. És akkor már akár egy kénezési próbát is csináltathatsz velük, hogy pontos mennyiséggel tudj egy szép szabad kénszintet beállítani.

Előzmény: gombászok (704)
gombászok Creative Commons License 2019.09.17 0 0 704

Ja, még a fejfájásról: azt mondta, ha sikerül kierjeszteni, semmi gond nem lesz, a borban elbomlik, sőt még kénezni is kell majd(de én nem tervezem).

Előzmény: szenyor Lopez (702)
gombászok Creative Commons License 2019.09.17 0 0 703

A gyöngyösi főiskola volt borászával sikerült konzultálnom.

Azt javasolta, hogy hígítsam: tiszta, kénezetlen musttal kezdjek, azt oltsam be, mehet bele kevés kénezett is, hogy a későbbi, zajos erjedéskor hozzáadandó kénezett tétel ne okozzon akkora sokkot az élesztőnek, valamint az új préselést ne ülepítsem, hadd legyen elegendő tápanyaga az élesztőnek.

Ajánlott élesztő: Mycoferm BFR 03, Saccharomyces Cerevisiae Bayanus , nehéz körülményeket jól tűri, 50mg szabad kén meg se kottyan neki. Gyöngyösön az Interker-Wein boltban kapható 75g 650 Ft.

 

Köszönöm mindenkinek, aki segített, nekem meg ez a tanulópénz!

szenyor Lopez Creative Commons License 2019.09.17 0 0 702

Esetleg próbáld meg a megindulttal beoltani a pihenőket, hátha segít.

Előzmény: gombászok (699)
Maci_P Creative Commons License 2019.09.17 0 0 701

Ha tényleg 10x-es mennyiségű ként kapott (3-500mg/kg hatóanyag)  és veszel szőlőt, hasonló mennyiséget, azt erjeszd ki külön. Nem lehet tudni, ilyen kénmennyiség mellett mi lesz a végeredmény, esetleg egy durván fejfájós anyag ;-) És akkor legalább egy jó tételed is lesz.

Előzmény: gombászok (699)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.17 0 0 700

A barnás trutymó az ok először :)

Nekem is úgy kezdte az irsai. Befog indulni, türelem.

Előzmény: szervezkedő (698)
gombászok Creative Commons License 2019.09.17 0 0 699

Aludtam egyet a dologra,

Na, úgy jártam, mint Feco: elkúrtam!

 

Csináltam vagy száz liter fojtott mustot! Ugyanis a borkénes doboz 200 gr-os, vagyis 10x-es kénezést végeztem, én marha, mehetek a fenébe a kémiai ismereteimmel!

A fehér és a rozé még mindíg hallgat, a vörösnek való a héjon pöszörög.

 

Must kéntelenítése a tankönyv szerint házilag nem megoldható, nézelődök még, ill. lehet, szerzek acetaldehidet, az bontja, aztán kiszellőztetem. Ha van más megoldás, szívesen venném.

 

Másik lehetőségnek látom hígítani fajtaazonos, nem kénezett musttal, holnap szüretelnek.

Maci-P-nek: félreérthető voltam, a fehér must erjesztésre szaporított élesztőből adtam hozá fél adagot, majd később a vörösborhoz előkészítettel pótoltam. Bár, van benne 15% Zenit must is, mert vörösborra dolgoztam, és ez okozhatja a laasú reagálást. Nagy ötlet a kéntűrésre szelektált élesztő, gondolom Gyöngyösön kapok valahol.

 

Ma reggeli állapot: fehér és rosé must alszik, a vörös csendesen forrdogál, és a törköly is, ami 90%-ban a fehérből van és sütőélesztőt kapott. Gondolom a héjba nem oldódott be annyi kén, mint a mustba.

 

Veszek még mindkét szőlőből, veszek kéntűrő élesztőt, beindítok egy tiszta erjesztést az új mustból, aztán adagolom hozzá a fojtottat, több részletben, befőttes üvegben kikísérletezve a jó arányokat, nehogy leállítsa a nagy tételt. Ha marad fojtott, majd lesz valami belőle, beteszem a törkölybe, lesz jó kis kénes pálesz! A sütőélesztő meg úgy látszik jól bírja a ként.

szervezkedő Creative Commons License 2019.09.16 0 0 698

Hozzám tegnap váratlanul, hamarabb esett be egy adag Pölöskei muskotály, amit a kíváncsiság miatt vettem.

 

(Maga szőlő ízlett a családnak, az oltványosom, nagyon dicsérte, de úgy nem akartam telepíteni belőle hogy nem próbáltam ki.)

 

A szőlőt erre a hétre vártam és nem volt itthon élesztő hozzá. Sarki mezőgazdasági boltban vettem Unikén élesztőt én is! Elég érdekesen indul az erjedés nálam is pedig én nem nagyon kéneztem, csak egy kis torzsoldattal megspricceltem bogyózás után. Tápsót is normálisat kapott. A szőlő kifogástalan minőségű volt.  Egy nagy barnás trutyó van rajta, de nem mozgott az este. Lehet nem egy sztár termék ez az Unikénes cucc?!?!?!?! 

Előzmény: gombászok (693)
szervezkedő Creative Commons License 2019.09.16 0 0 697

Ízlések és pofonok!

A lényeg hogy a lehetőségek közül nálad ez a megoldás, jött be, ez működik!

:-D)

Előzmény: granov (692)
szenyor Lopez Creative Commons License 2019.09.16 0 0 696

Lehet bohóckodni az üvegballonokkal, én is megtettem párszor. De amikor rájössz, hogy:

- tisztítani annyira nem egyszerű

- fejtéskor sok kidobott bor lesz, ha több üvegballon van

- a bor csak darabban marad, hiába van több ballonod

, akkor a végső megoldásként marad az úszófedeles tartály. Annyira nem drága, hogy aki szereti a bort készíteni, ad a minőségre, annak megéri. Egyszeri beruházás, sok sok évre előre. Hogy műanyag vagy fém, az ízlés dolga, de ha kicsit is komolyan gondolod, akkor előbb-utóbb muszáj lesz beruházni. Lepd meg magadat Karácsonyra :) Ez hosszú távú beruházás.

Előzmény: KeineAhnung (676)
Falusi1 Creative Commons License 2019.09.16 0 0 695

A javasolt/megengedett kénadagtól mindig kevesebbet használok, főleg akkor, ha a szőlő egészséges volt. Gondolom elég régen permeteztél kénnel a szüret előtt, mert ha nem, ez is okozhat ilyesmit.

 

A vöröst nyilván héjon fogod áztatni minimum egy hétig. Ne legyél türelmetlen, nem történik semmi, akkor sem ha csak 24 óra múlva indul meg.

A 20 C a tárolóhelyen rendben van, de mérd a must hőmérsékletét is nehogy túlmelegedjen.

Előzmény: gombászok (693)
Maci_P Creative Commons License 2019.09.16 0 0 694

A zweigelt nagy adag ként kapott, de nem túlkénezet. A zenitnél nem tudom értelmezni, mennyihez adtad, így arra nem tudok mit mondani.
A sok kén miatt lassan fog indulni a zajos erjedés, de pár nap múlva elindul majd, várj türelemmel. Vagy keress kéntűrésre szelektált élesztőt, ha nagyon sietsz.
A fehér zenitből hogy lesz rosé?

Előzmény: gombászok (693)
gombászok Creative Commons License 2019.09.16 0 0 693

Gyakorló borászok segítségét szeretném kérni:

Zenit és Zweigelt fajtákat dolgoztunk fel, a Zenit-et lehet, kissé túlkéneztem: a zúzott cefrébe adtam 100 literre 15 gr borként(elnéztük a kád mércéjét, 150 liternek néztük)

Egy éjszaka héjon áztatás volt a cél, 20 fokos volt a feldolgozóhely és a pince.

Must ülepítés után lett 70 liter oltanivaló, Unikén fajélesztőt a leírás szerint "élesztettem" és szoktattam, gyanús, hogy nem volt valami jó a cucc, mert a vörösborhoz való élesztő felhabzott, a fehérhez való meg nem.

24 óra alatt meg se indult a cefre forrása.

12 órája újra oltottam dupla adaggal(2 hl-hez valóval), ez jól viselkedett, élesztéskor felhabzott, de még mindíg semmi mozgás, meglátom, reggelre mi lesz.

Tananyagokat olvasgatva nem tűnik túlkénezettnek.

A Zenit-et 80 gr.-al kéneztem, rose-nak valót vettem le belőle, ezt mindkét fajta élesztővel oltottam, kissé mozog, de nem annyira, mint a vörös cefre( a biztonság okáért ez is kapott még újabb fél élesztő adagot)

A vörösbornak való  beoltva 12 óra után megmozdult, ő is kapott fél adag újabb élesztőt, már csípős a szaga, pezseg.

Mit tegyek??

granov Creative Commons License 2019.09.16 0 0 692

PP igen, egyszerűen ami abba volt borom az semmilyen volt. Amikor átraktam üvegbe ugyanolyan lett mint a többi, megjavult.

Akkor megfogadtam, hogy műanyag nekem nem kell.

Fa hordó nagyobb odafigyelést igényel, a saválló relatíve drága, így maradt az üvegballon + palackozás. A 7 deci hamar elfogy, nem megy tönkre semmi.

Igen, macerás.

Előzmény: szervezkedő (687)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.16 0 0 691

Kérlek ne bosszants ezekkel :)))))

Pár száz éve használunk már acélt és azóta azért kiderült volna ha nem tuti. A kiinduló anyaga, a vas és a szén pedig igenis természetes anyag.

Viszont a műanyagokról egyre több negatív hír érkezik. Most éppen a pillepalackokról hallani extrém dolgokat.

Nem vagyok elvakult zöld de úgyvagyok vele, ha van más megoldás mint a műanyag, akkor azt választom inkább.

Vezetékes vizet ritkán iszom :) Inkább üveges sör vagy bor :DD

És igen, az akkumulátor savat meg a permetlét tartsuk csak műanyagban, azt nem szoktuk meginni :)

Előzmény: szervezkedő (690)
szervezkedő Creative Commons License 2019.09.16 0 0 690

Nem kukacoskodás és tudom hogy mire gondolsz, de a Maci által ajánlott Türk tartályok mindegyike tuti rozsdamentes és saválló is!

:-)))))))

 

A a bortárolásból kizárhatod a műanyagokat, de elég reggel felkelned, engedni egy pohár vizet a műanyag cső hálózaton keresztül és nem is kell tobábbmenend.

 

Én beszélgettem többször a szomszéd faluban egy gyártóval aki a tűzoltó autótól a tejes kocsin keresztül a helikopterig sok helyre csinált már tartályt. Azt mondta, a bor csak egy vicc anyag, azokhoz képest, ami savakat, lúgokat tárolnak, szállítanak ilyenben.

Szerintem.nagy előny az ár, a súl, a könnyű kezelhetőség.

 

Igazából a fém tartály sem természetes anyag, az is mesterségesen készül. 

Előzmény: Jocó0423 (689)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!