A dolog inkább úgy áll, hogy ha bekerül a házba egy új polc, pillanatokon belül úgy néz ki, mintha összeroskadni készülne a rajta lévő könyvektől, papíroktól, dossziéktól, újságoktól.
És közben a többi polc terheltsége sem szűnik egy csöppet sem.
Várjuk meg a kávéháztulajdonos polckeresését. Mivel várhatóan fellendül emiatt a forgalma, nem várja el, hogy más vigye ezt oda, csak azért írtam be, hátha meggyorsíthatjuk az indulást.
Én tudnék máris 3 db 80 cm széles IKEA nyitott könyvszekrényt (á 20 ezer Ft értékű) kölcsön adni mert az nekem egyelőre felesleges , de annak a visszakapása elég bizonytalan lenne, ha majd szükségem lesz rá.
Olyan, hogy "felesleges polc" definitíve nem létezik. Hasonlóképp a felesleges vállfához: téli-nyári ruhacserekor feleslegesnek _tűnik_, aztán két hét múlva kiderül, hogy mindegyikgen lóg valami. :)
Szóval, mivel te már rengeteget költöttél a könyvek fuvarozására, én polccal szeretnék hozzájárulni a projekt sikeréhez. Hol lehet megfelelőt kapni, mennyibe kerül, hogyan oldjuk meg az A-ból B-be szállítást?
Mielőtt ingyen felajánlanád (kidobnád) a műszaki könyveidet, javaslom de ezt nemrégen már leírtam , hogy hívd ki az antikva.hu tulajdonosát. Én meglepődtem, hogy 108 ezer forintért elvitte a könyveim egy részét.
A kávéházi Könyv elvitelre polcokra teendő könyvekbe célszerűen bele kellene pecsételni egy dátumot és ami régóta ott van, azt levenni onnan.
Ha lenne felesleges könyvespolcotok jutányosan, akkor szóljatok, mert egyelőre annak hiánya az akadálya az indulásnak.
Nem aludt el a "Könyv elvitelre" kezdeményezés. A kávéház tulajdonosa már keresi ehhez a meglévő és harmincas években készült bútoraihoz passzoló nyitott könyvszekrényeket. Ha tud valaki ilyent jutányosan, jelezze. Ennek érdekében ma megnéztem a Déry Miksa u. 10-ben lévő bútorbizományiban a kínálatot és referáltam a kávéházasnak.
Nálunk simán leveszik a vért, ahogy a szomszédaim mesélik. Nekem nem volt kartonom sehol, mikor néhány éve beestem a jelenlegi orvosom rendelőjébe. Mikor az ősszel Lényemet is elvittem, nem is kérdezte, hogy hol volt azelőtt. Igen lelkiismeretesen megvizsgálta. Ha szükség lesz rá, hozzá megyünk. Mondjuk én megyek rendszeresen a receptekért.
Szeretem a Lyukasóra című műsort, ma megint belebotlottam véletlenül. Aztán kiderült, hogy a régebbieket meg lehet nézni a neten, sőt, a szöveg is megvan, a teletext anyaga. No mindegy, így került elém ez a vers, hátha nektek is jó lesz valamire. Nekem jólesett :)
FARSANGBAN.
Mint a szélvész, repűl a szánka A csillogó fehér havon; Virgonc ifjakkal ülve rajta Sok szép menyecske s hajadon. Farsangol a világ! kinek nincs: Feleséget keresni jő; Mellőle megszökik, kinek van... Oh boldog farsangi idő...!
Csapongó kedv a táncteremben! Hol a kedélyes nősereg Egymás arcát, mezét, családját Ajk-pittyegetve szólja meg; Hol annyi drága rizspor elfogy... És sok mámorban pihegő Leány a másvilágra táncol... Oh boldog farsangi idő!
Az öreg úr otthon köhécsel, És bodza-herbatét iszik, Mig vígadozni a menyecskét Rég jól ösmert karok viszik; És amivel vigasztalásul Férjéhez tér a drága nő: Hosszú árjegyzék... kurta hűség... Oh boldog farsangi idő!
Oltár elé állítja végre Az ifju, szíve kedvesét: És véle, a várt százezernek, Megkapja majd kilencedét. Nagy kastélyt képzel a menyecske... S imé: szerényen tűn elő A kis bogárhátú öreg ház... Oh boldog farsangi idő!
Mint a szélvész, repűl a szánka S e mindenféle tarkaság Engem harsány kacajra indít: Igy szép az élet... a világ...! Most korholó, hideg vagyok, - majd Vig pajtás, hűtlen szerető; Igy bolonditjuk benned egymást, Oh boldog farsangi idő!
Tompa Mihály 1848
Szeretem ahogy a verseket mondják, ha csak részletet is belőle,
Azt nem nagyon lehet. Váltótárs a rendelőben inkább, vagy felnőtt ügyelet ügyeleti időben. Biztosan meg tudja oldania te verziódat is valaki, de hogy ezt hogy bonyolítja le, azt nem tudom. Egy rakás adminisztráció is van számítógépre felhordva. Az én laboreredményemet a kardiológián (más utca, más épület) kinyomtatták figyelmességből, pont akkorra volt időpontom. Valami központi izében vannak az adatok.
Mindenkinek van kartonja, benne az előzmények. Ezt az új orvos átkéri a régitől, ahogyan erről már alább volt szó. E kartonok után kapja az OEP-től a hozzájárulást. Elsősegélyre természetesen illik rendelkezésre állniuk a nem ott nyilvántartott betegeknél is.
Már általános az előre bejelentkezés a rendelésre, de ha valaki beesik és belefér az időbe, akkor fogadják.
Azt hiszem, nagyon ritka az amiről írtam, mármint hogy a járóképesektől is leveszik a rendelőben a laborvért.
A lakásra menésért elvileg már kérhetnének pénzt, de ezzel a hivatalos lehetőséggel talán még egyetlen orvos sem élt.
Akartam is éppen kérdezni, hogy nem lehet-e csak úgy beesni akármelyik körzeti orvoshoz?
Körzeti orvos már nincs, mert már szabad orvosválasztás van. Egy rendszerrel korábban csak ahhoz az orvoshoz járhattál, akinek a körzetében laktál, ma már ellátási kötelezettség van, akárkihez bejelentkezel, fel kell vennie az ügyfelei közé. Teszi is, mert fejpénz jár neki érted.
Ma családorvosnak hívják, de ez nem jelenti azt, hogy az egész családnak hozzá kell tartoznia.
A körzetimnél két lehetőség van. Reggel 8-9.15-ig bárki beesehet és szoktak is várakozni szépen, de kb. el is fogynak egy óra alatt. Onnan ki vannak monogrammal írva a bejelentkezettek a félreértés elkerülése végett, tehát a szerencse kérdése is hogy befér-e a páciens. Délután ugyanúgy az első 75 perc rögtönzött.
Ezt nem tudom. Én bejelentkeztem, hogy őt választottam. Nem nagy rizikó szerintem, mert ha valami komolyabb bajom lenne, ugyis magánban mennék. Nála a rendelőben még vért is vesznek és hozzá kerül az eredmény vissza. Nem tudom, hogy ha valaki városon belül már rendelkezik orvossal, lehet-e máshoz menni, csak gyógyszert feliratni.
Ami pedig a pulzust illeti, ismereteim szerint a naponta 1-2 alkalommal és 5-10 perces 140-160- as pulzus (pl. szobakerékpár, ergométer használatának hatására) kifejezetten hasznos és ajánlott a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére.
Akartam is éppen kérdezni, hogy nem lehet-e csak úgy beesni akármelyik körzeti orvoshoz? Az enyém nagyon messze van, egyszerű gyógyszerfelírás miatt nem szívesen bumlizok át a város túlvégébe.
Szokott kijárni. Vannak olyan betegek, akiket szeretne néhanapján látni (pl. gyógyszerfelírás miatt), de ők maguk viszont nem tudnak bemenni a rendelésre.
A hetvenes évek elején, az egyik orvos barátom megállapodást kötött a sarki közértessel, hogy a nemszeretem italokat becserélte valami olyanra amit szeretett. Ez konkrét, nem mese!:-)
Tudtommal háziorvos nem jár ki betegekhez, arra van az ügyelet. De lehet, hogy ez az én nyugaton szerzett tapasztalataim mondatják velem. Különben is mi az a betegség, amit nálam a lakáson lehet gyógyitani?
Azt hiszem a kártya már kiment a divatból. Nekem kb. 3 éve lett először háziorvosom, mert kihaltak az addig gyógyszer feliró barátok. Akkor elmentem az egyik közelemben lévő rendelőbe és szépen bejelentkeztem. Azóta oda járok gyógyszert feliratni.
Lényemnek pedig a vidéken lévő háziorvosa azt mondta, hogy menjen nyugodtan bárhova, már nem számit a kártya. Igy pont az összel elcipeltem az enyémhez és őt is bejelentettem oda. Úgy hogy nézzél ki magadnak valakit és jelentkezz be. Szerintem!
Moldova írt a vonatkozó riportkönyvében (Tékozló koldus) egy esetről, amikor a cigányvajda rokona beteg lett. Mindenkinek osztották a pénzt a kórházban, ám a rokon meghalt. Utána mentek összeszedni a pénzt...
A hozzátartozó először az orvossal beszélt és átadott egy borítékot. Nem sokkal utána tapasztalta, hogy a rokon már nincs a szobában, mert meghalt. Felháborodva visszament az orvoshoz és visszakövetelte az átadott hálapénzt. Kapott is egy borítékot, majd otthon derült ki, hogy sokkal több pénz volt a borítékban, mint amennyit ő adott...