Keresés

Részletes keresés

yamaha r6 Creative Commons License 2013.11.14 0 0 30011

Egy kis vitaminbomba neki! ;-)

Előzmény: ninovarga (30010)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.14 0 0 30010

"Unoka" gyümölcstál novemberi érésű gyümölcsökből

Előzmény: ninovarga (30009)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.14 0 0 30009

Hogy mik vannak?! (Csak észre kell venni.)

November közepén érő őszibarack Csörnyeföldön. (Úgy látszik erre "mifelénk" nem csak későn tavaszodik, de későn őszödik is!) :))))))))))

hspityu Creative Commons License 2013.11.14 0 0 30008

Sziasztok

A szamócamálnákat innen rendeltem:      http://www.dmkert.hu/enciklopedia/gyumolcstermok/japan_szamocamalna

.Azért rendeltem innen mert más is kellett,és így a postaköltség jobban kijött.

A növények kb 30cm nagyságúak műanyag edényben érkeztek,az egyiknek már bújik egy sarja a földből.A növényen kis tüskék is vannak,ami engem nem nagyon zavar,de a gyerekeket lehet,hogy majd a szedéskor. 

.A banánsarjat örömmel elfogadom,egy kis termelési szaktanácsadással eggyütt mivel banánom még nem volt soha.Én jobban a hazai gyümölcsöket termelgettem eddig.

Meg néhány szántóföldi kúltúra, nem túlzásba esve csak kis területen.

Előzmény: Aldric01 (30005)
Gy.Ibi Creative Commons License 2013.11.14 0 0 30007

Csongrádi vagyok,nálam betonon vannak edényben az áfonyák,zárt udvarban,a napon.Ettől még élnek és virulnak,teremnek.Naponta kell locsolni,de ha nem savanyú a talajuk,akkor minden hiába,egy darabig vegetálnak,utána kipusztulnak.Kipróbáltam,nem elég egy kis talajcsere kiültetéskor.

Úgy tudom a télálló banán csak dísz,nem terem.Ha erre jársz,szivesen adok musa nana sarjat,az tavasszal kiültetve,ha szereti a helyét,ősszel teremhet.

Előzmény: hspityu (30003)
Gy.Ibi Creative Commons License 2013.11.14 0 0 30006

Nekem több fajta van,még tőzegáfonya is.Nézz szét az áfonyás topikban.Jó ötlet a fenyőfák talaja,de savanyú tőzeg is kell.Nézd meg a Ph-t,3-4-5 körüli legyen.

Előzmény: Aldric01 (30002)
Aldric01 Creative Commons License 2013.11.14 0 0 30005

Szia, tegnap én is a japán szamócamálnáról érdeklődtem. Honnan rendelted, ha nem titok?

miomao Creative Commons License 2013.11.14 0 0 30004

szia

Nekem van 2 szamócamálnám, én is idén vettem. Nálam agyagos a talaj...még élnek, bár nem nagyon fejlődtek.....a hétvégén  betakarom őket.

hspityu Creative Commons License 2013.11.14 0 0 30003

Üdvözlök mindenkit.

Érdeklődnék,hogy kinek van Japán szamócamálnája?Illetve akinek van milyen talajra ültette(savanyú,semleges..homok,agyagos) .Nemrég rendeltem 2 tő szamócamálnát és szeretném sikeresen termeszteni ezt a számomra izgalmas növényt.

Ezen kívül van még Szibériai mézbogyóm is,ami már jövőre remélem terem.Az áfonyáim nem bírták a meleget már csak 1 tő van sajnos.Viszont szintén nemrégen érkezett Üzbég datojaszilva aminek a termesztése nagyon új még.A kiültetést tavaszra tervezem inkább teleltetem őket a házban.

Van még Gránátalma is ami most kb 50cm-magas bokor,idén nagyon sokat nőtt,ennél a növénynél megpróbálkozok a téli takarással ha sikerül a társa is mellékerülne.

Nagyon tetszik a télálló banán is,bár még nem mertem belefogni a termesztésébbe.

UI.:Csongrád megyéből írkálok.

Üdv.

Aldric01 Creative Commons License 2013.11.13 0 0 30002

Köszönöm a választ. Hát én ugyanabból a fajtából vettem tövet a mézbogyónál. Igaz csak ez a fajta volt ott. Áfonya mindegy milyen fajta? 500 m-re van tőlünk vagy 60 hektár fenyő erdő. Lehet kimegyek oda pár zsák avart hozni, kis földdel, aztán megpróbálkozom az áfonyával. Valahol olvastam, hogy a fenyvesekben savanyú a föld.

Előzmény: Gy.Ibi (29998)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.13 0 0 30001

Jövőre talán ez is megoldódik,már -ha lassan is- alakítom a ciszternát...bár ettől még a porzók hiányozni fognak...

Előzmény: ninovarga (29999)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.13 0 0 30000

30000!

ninovarga Creative Commons License 2013.11.13 0 0 29999

Nyáron nagyon szorgalmasan kell öntözni. A legnagyobb ellensége a szárazság.

Előzmény: Törölt nick (29997)
Gy.Ibi Creative Commons License 2013.11.13 0 0 29998

Nálunk az áfonya a gyerekek kedvence.Homokon is van,egy nagy gödörbe fólia lett terítve,abba tőzeg,savanyúföld,sokat termett.Nekem van több,dézsában is.Ősszel vettem egy folytontermőt.Lehet benne valami,mert még most is tele van levéllel,a többi már rég kopasz,sok rüggyel.

A mézbogyóból úgy tudom kettő kell,de nem egy fajta.Idén nálam virágzott,mini gyümik lettek rajta,de mind lepotyogott.Abban reménykedek,hogy ahogy nő,úgy lesz rajta több és nagyobb bogyó.

Előzmény: Aldric01 (29995)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.13 0 0 29997

A te jóindulatú segítségedet köszönöm,nem a kései beporzás a fő probléma,inkább a termőhely minősége és az én hozzánemértésem.Ez nem csak az idei évre vonatkozik,hiszen ahhoz képest,hogy mikor hoztam,nem tartanak ott ahol kellene.

Előzmény: ninovarga (29996)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.13 0 0 29996

Az én időponthoz kötött zalakomári utazásom miatt egy kicsit későn tudtam eljuttatni a virágokat, ez negatívan befolyásolhatta a termések mennyiségét és méretét is.

Előzmény: Törölt nick (29994)
Aldric01 Creative Commons License 2013.11.13 0 0 29995

Sziasztok. Valakinek van tapasztalata a mszibériai mézbogyóval? Meg a japán szamócamálna érdekelne még.

Bogyósokat telepítettem tavasszal (josta, ribizli, szamóca, egres, szeder) Gyerekeknek bejött főleg a szeder. Gondoltam próbálkozok mással is. Ma vettem egy kopaszbarack fát és a bogyósokra is rákérdeztem. Majd vettem 2 mézbogyót, illetve rám akarták tukmálni még az áfonyát, és a japán szamócamálnát, meg goji bogyót is. Homokos a földem, áfonyát nem mertem bevállalni. Goji bogyó nem izgat. Szamóca málna viszont lehet jó lenne, de  a neten keresgélve még sehol nem láttam jól termő bokrot, csak amit az áruházak feltettek.

Törölt nick Creative Commons License 2013.11.13 0 0 29994

Nos,a körülmények ellenére 5 gyümölcs kötődött,ebből egy menet közben eltávozott.

4-et szedtem le nemrég,azt hozzáteszem,hogy a méretük nem lett túl nagy/ez nem a te hibád/,vhogy nem igazán úgy sikerültek a kiwik,ahogy eredetileg szerettem volna.ja igen...miközben a termősök elvannak,a zöld porzósból már a 2. halt meg idén /a sárga meg ugye egész fiatalon...szóval nem tudom mit csináljak velük.Atalaj sem ideális nekik sztem,talán a tűző napnak kitettség sem...nem tudom.A kákik és fügék több örömet szeretek eddig.

Előzmény: ninovarga (29992)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.13 0 0 29993

Hát...dicsekedni nem tudok,de elvagyok,köszönöm.

Előzmény: ninovarga (29991)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.13 0 0 29992

A postás kolléga által szállított virágokkal beporzott kivit megkóstoltad már?

Előzmény: Törölt nick (29990)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.13 0 0 29991

Gratulálok, Attila! Nagyon örülök, hogy újra itt vagy! Remélem, az egészség rendben!

Előzmény: Törölt nick (29990)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.13 0 0 29990

Az idei kákitermés...150 kg környékére saccolom,ebből kb 3-5 kg a Sharon, 10-15 kg a Rojo Brillante...a többi a jó öreg magos / Mercatelli ?/...hát még ha nem lett volna szárazság...

ninovarga Creative Commons License 2013.11.13 0 0 29989

Próbáld ki a villantó helyett a természetes kishallal történő pergetést. Ez a módszer nekem mindig a legfogósabbnak bizonyult. A múltkori csukák többségét is így fogtuk.

Előzmény: Zsolt632536 (29988)
Zsolt632536 Creative Commons License 2013.11.13 0 0 29988

:-))

Szegény angolok!

Más dolog.  A héten kétszer voltam csukázni, teljes sikertelenség, pedig első alkalommal több rávágásom is volt a villantóra, de ebben a hínárban szinte lehetetlen megfogni őket. Ha az időjárás kegyes lesz, hétvégén elmegyek messzebb egy tisztábbnak tűnő helyre is, még nem adom fel!

Annyit a topictémában, hogy még mindig nem szedtem le a khakikat a fáról, fagy még kilátásban sem, de szerintem éjjel hűvösebb van a kertben mint a pincében. Nem akarom siettetni az érést, jobb lesz az ínségesebb téli napokon. Most még a naspolyát faljuk, mert az már nagyon beindult, van is ami valamiért száraz marad, valamelyik meg oylan romlottan savanyú, de akad finom is. Muszáj viszont enni őket, mert megromlanak.

Előzmény: ninovarga (29986)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.13 0 0 29987

Jav.: A latin, vagy a germán nyelvcsalád egyéb tagjai anyanyelvűjeinek persze könnyEBB a dolguk többek között ebben a vonatkozásban is az angollal, mint az angol anyanyelvűeknek, hiszen a saját anyanyelvük szókészlete alapján könnyűszerrel be tudják azonosítani a melléknevek eredetét, így azok fokozása is korrektté válik.

Előzmény: ninovarga (29986)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.13 0 0 29986

A "szakmai csendet" kihasználva még egy gondolat az angol nyelv kritikán aluliságáról:

Azért lehetséges, hogy ilyen bődületes nyelvhasználati hibák elkövetődjenek benne, mint amilyen a good - "gooder" esete, mert egy szörnyű keveréknyelv. A melléknév fokozásában hatalmas zavarokat okoz az a kettősség, hogy a francia/latin eredetű mellékneveiket francia mintára (de germán elemekkel) fokozzák: pl. fr. interessant - plus /ejtsd plű/ interessant - le plus interessant    -   ang.  interesting - more interesting /v.ö. német: mehr/ - most interesting /v.ö. német: meist/, a germán eredetűeket pedig germán mintára, amelyek között számos ún. rendhagyó is van ráadásul. pl. good-better-best vö. német: gut-besser-best

Emiatt az anyanyelvűek össze-vissza keverik a fokozási módokat, teljes a zűrzavar. A latin, vagy a germán nyelvcsalád egyéb tagjai anyanyelvűjeinek persze könnyű a dolguk többek között ebben a vonatkozásban is az angollal, mint az angol anyanyelvűeknek, hiszen a saját anyanyelvük szókészlete alapján könnyűszerrel be tudják azonosítani a melléknevek eredetét, így azok fokozása is korrektté válik.

Bezzeg szegény anglofónok, ott állnak egy kezelhetetlen "anyanyelvvel", amit bármelyik idegen könnyebben tudhat helyesen, mint ők maguk!

Előzmény: Zsolt632536 (29970)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.11.12 0 0 29985

Amiket szinte lehetetlen beszerezni...

Előzmény: wrc92 (29976)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.12 0 0 29984

Igen, ott van "A fa". Minden bizonnyal ez a fajta.

Előzmény: yamaha r6 (29983)
yamaha r6 Creative Commons License 2013.11.12 0 0 29983

Ebből a fajtából van cserszegtomajon valahol? Mert ha igen akkor elmegyek én is megnézni hogy a két fa hasonlít-e egymásra mint megjelenés mint termésben.

Előzmény: wrc92 (29980)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.12 0 0 29982

A 60 év alatt ott oktatói, vagy hallgatói minőségben megfordult emberegyedek száma elégséges reprezentatív mintát képvisel ahhoz, hogy ne az "ottaniakról", hanem az ember faji sajátosságairól mondjon el sokat. Mindenki "belesimult" abba a rutinba, hogy azzal nem SZOKTAK foglalkozni.

Előzmény: wrc92 (29980)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!