Hát, nem tudom. Én a szinte vadiúj gépet tökéletes tokkal csak 2900-ért (!!!!) vettem (pont mint a zorki-k-t), de az első ellőtt tekecsről csak szerdán tudok nyilatkozni. Egy apró hibát felfedeztem: a távmérőnél bekandikál egy kicsi zöld dróthurok, de attól még tudom használni, egyáltalán az is időbe tellett, amíg észrevettem. Ezt majd vagy megcsináltatom, vagy magam visszarázom a fránya drótót a helyére.
Látom licitálsz egy ilyen komplett cuccra, én nem is fogok ott licitálni, így én biztosan nem hajtom fel az árat ;).
Nem sietek, nem akarok erre túl sokat költeni, tekintettel arra, hogy ez a gép elsősorban az alapotika miatt híres + többek szerint macerás a feltehető optikák használata (viszont a gyűjteménybe és a teljesség kedvéért persze szeretnék ilyet is venni)- legalábbis a neten olvasható tapasztalatok szerint. Magáról az alapgépről mindenki áradozik. Feltételezésem szerint a feltehető lencsék is nagyon jók lehetnek optikailag, csak mire beállítod:
"Accessory wide angle and telephoto lenses were built for this camera, but frankly they dont do a lot for you. These auxiliary lenses, which come with a dinky little finder that slots into the flash shoe on top, screw onto the 55mm filter thread. However, you have to focus with the rangefinder, then make a note of the true distance, read off the correction on the accessory lenss distance scale, and transfer it back to the main lens. This all takes too long, and youd probably have been better using the shoe-leather zoom principle. (Need a tele? Walk forward. Wide angle? Move backwards!) In short, forget the auxiliary lenses. "
Gondoltam, hátha érdekel valakit: Van itt egy francia nyelvű oldal, ahol a Photokinán bemutatkozó digitális Leica M8-at mutatják be, minden nap újabb "puzzle" kerül a helyére.
köszönöm az elem infót! Érdekel majd az első tekercs, hétvégén most el is lövöm, 200-as kodak van benne. Szerintem ezt a gépet nem is használták előttem. Vadonatúj. Kicsit olyan mint egy időutazás a kizárólagosan analóg korszakba! :))
Egyébként megjelenésében, meg az egész kidolgozottságában nagyon precíz és elegáns egy masina!
Megakadt a szemem egy teljesen vadonatúj, szerintem soha nem használt vagy csak egy-két tekercset látott yashica elctro 35 gépen. El is hoztam!
Tapasztalatokról majd beszámolok, hozzá kell tennem, hogy a fórumtagok lelkesedése vezetett eme gép megvásárlására, így minden felelősség az övék! :)))
Viszont Soósnál lehet elemet kapni a fénymérőjéhez (az enyém olyan, amelyik fent jelez), ami azonban elég drága, majd visszaolvasok hogyan lehet olcsóbban megúszni, emlékszem, hogy erről már szó esett.
Köszönöm a tanácsaidat, majd felhasználom a vásárlásnál!
Éppen most nézegettem egy tekercs színes végeredményét, amit a zorkijjal fotóztam és hozza a formáját, egy-két képet rontottam, mert lehet, siettem + mozgott a téma. De mivel 36-os filmre 38-at fotózok, ezért ennyi belefér :)
Egy idősebb kolléga kért értékelni a bolhapiacon, olyan primitiv kinézetű FED-je volt eladó, hogy... Kiderült, hogy háború utáni, az állandó piacozók 15 USD-t adtak neki érte, aztán kitették 40-ért. Akkor még nem értettem a FED-ekhez.
A Kiev, az más. Egészen más érzés. Feltétlen érdemes 2-3 db-ot tartani, 3-5 objektivvel. Csak meg kell nézni, mert javittatni nem érdemes. A zárat főleg. A távmérőt szerencsés esetben nem kell állitani, ezt vételnél ellenőrizni kell végtelen és 90 cm távolságra. Kell rajzolni egy keresztet fehér papirra, kell egy mérőszalag, és más mehet is a próba. Az én két vázam 90 cm-nél 1 cm backfocust mutat, szerintem ez jó. A 90 cm a tárgy és a filmsik távosága. A távmérőt kicsit lehet állitani, az előlapot levéve, sőt az objektiv foglalat levételével a távmérőt meghajtó fogaskerék kapcsolatot 1-2-3 foggal odébb illesztve is össze lehet rakni. Ha ez nem elég, akkor ki kell szerelni a komplett zárat. Semmiképpen nem javaslom.
A zárnál párhuzamosak legyenek a lamellák. Minden exp.értéket ellenőrizni kell. B időnél a két textil szalag oldalról nézve látható, ami az acél lamellákat tarja, ezek jó állapota alapkövetelmény. De a tervezett zár élettartam 61000 ciklus!!!
Van még a filmen a kockák egyenletessége. Ez leginkább az első tekercs után látható.
Én 2 db-ot vettem eddig, 1981 és 1983 évjárat, bár a minőség 1947-től megy lefelé. Akkor pár évig eredeti német munkások is dolgoztak Kievben, imert történet.
A héten a belvárosban próbálgattam a Bessa R-t a Jupiter 8-al. Nem tudom, itt összetömörítve, kicsiben hogy mutat, de nagyon meg vagyok elégedve a jó öreg Jupiterrel. Szép, éles képek születtek. Jó lenne szerezni egy 35mm-es obit is, de sajnos a Jupiter-12 nem jó a Bessához, túl mélyen benyúlik a gépbe, a Voigtlanderek meg elég drágák. Na mindegy, majd csak lesz valami...
Valamivel mindíg kell foglalkozni, a kötelezőkön kívűl.
Lovi ? Zsuga ? Nők ? Pia ?
Akkor már....
És ha már ezt megengedhetem magamnak (mármint a hobbit), időben, és anyagilag bármelyik életkorban, de mégsem gyakorolnám, akkor szvsz psyhés gondjaim lennének.
Így nem gondolkozom, hagyom magam.
Persze azért célirányt szabva, és tartva.
Figyelembe véve az anyagiakat, a rendelkezésre álló időt, kapcsolataimat, amikre azért nem hagyom hogy negatív hatással legyen.
Akkor mi a probléma ?
Megyek keresek mégegy gépet, talán találok egy Leicat.
Azt nehéz néha megmagyarázni, amikor az ember megint egy újabb zsákmánnyal érkezik haza, hogy arra minek volt szükség, amikor már majdnem ugyanolyanból van otthon... Nem a pénzkiadás miatt, hiszen ezek nem (mindig) drága dolgok hanem azt megértetni, hogy miért kell egy újabb és újabb kamera (én a super 8-as kamerákból is összeszedtem vagy 10-et, ami nem is olyan sok). Én minden géppel legalább egyszer fotózok/filmezek is (najó egy-kért s8-as kamera kivétel, mert abba nagyon drága a film), a használat nélkül nem látom értelmét, de ezzel együtt szükség van bizonyos típusokra, amit nehéz lenne megmagyarázni.
Például Kiev az majd kell és lesz is és kész, lehet, hogy több is. Ha akad elég keret erre, akkor leica. Ugyanez objektívekre is igaz. Kell majd még panorámafotózáshoz Horizont és szükségem lesz 6x6-os gépre is, azt még ugyanis nem próbáltam.
Ha mindezt egyszerre beszerezném nem lenne érdekes. :)
Van egyfajta időbeli átfutása a dolognak: valami oknál fogva egy típus felkelti az ember figyelmét, keresgél, utánaolvas, nézelődik, megtalálja stb. Utána pedig használja és akkor kiderül, hogy melyiket szereti a legjobban. Ez előre nehéz megmondani. Én nagyon kedvelem a távmérős gépeket, pedig a fénymérés macerás, gyakran becslésre fotózok, akkor persze rontok is. Ma is fotóztam és tulajdonképpen ahogyan másokat nézek, az átlagnak van egy jól bevált gépe, csak azt használja aztán ennyi.
Részemről a tisztításhoz megbontom a szükséges mértékig, de megcsinálok hozzá minden speciális szerszámot.
Ha elakadok, mert az obiból a lencsét kiszedni nincs megfelelő mérető kőrmöskulcs, abbahagyom.
Később legyártom hozzá, és folytatom. még akkor is, ha csak egyszer kell használnom.
Találtam egy gépen belűl, egymáshoz kapcsolódó alkatrészek között, küllemre igen eltérőeket. Megmunkálás, kivitel, felület stb. De lehet, hogy a "csúnyább" egy javító KTSZ műve, vagy talán a "szebb" a KTSZ alkotása, Leica, vagy CCCP.
Leica pecséttel, gravirral, még nem találkoztam a Szojuz gépekben.
Kibogozni, egyértelműen... Hát nem is tudom.
Ugyan úgy nehéz már a valóságot megtudni mit, és milyent szereltek le, és hoztak el.
Leírni, ha leírták már ha hitelesen.......
Az azonban tény, hogy 46-ban már új modellekkel jöttek ki a Leica cég gépei.
Nos, ez is elgondolkodtató.
Én is a régi és tesztelt obival kezdek, és vannak terep tárgyaim (már etalonok), amiknél a fókuszt szeretem tesztelni.
Amit ma szereztem, hamarosan átvizsgálom de így elsőre, jó állapotban van.
Egyetértek veled és az is nyilvánvaló, hogy egy fémfoglalatos optika eleve tartósabb, jobb mint egy műanyag valami. Majd úgy is tesztelem, hogy a régi optikát teszem az újabb vázra.
Én nem szedem szét a gépeimet, így annyira nem figyelek csavarokra, ilyesmikre... Lehet, hogy veszek egy hibásat, azt már szét merném szedni!
Az igaz, hogy a legkorábbi, illetve nem is, hanem az éppen háború utáni modellekben találhatók eredeti leica feliratos alkatrészek? Állítólag az oroszok elég rendesen kipucolták, gyakorlatilag átvitték a német üzemet, emberekkel együtt a szovjet munkásparadicsomba a II. vh. után. Mondjuk az éhező Németországhoz képest akkor ez nem is biztos, hogy rossz volt annak, aki ment, bár hosszútávon nem hiszem, hogy bejött. ;)
Látom nagyon szép kiev készleted is van! Na, olyan remélem nekem is lesz valószínűleg előbb mint leica :)
A zorki 4-K 2900 ft volt. Most kattintgattam, nézegettem. Hát nem is rossz a kidolgozása. Igaz, mindig az első tekercs dönt arról, hogy megérte-e - de ennyiért úgy érzem biztosan. Meg nagyon újnak néz ki az egész, ami a képen nem nagyon jön le, persze.
Nem tudom milyen volt a leica, de a klasszikus vonulatból való típus volt és a régi zorkijokra emlékeztetett, ami persze hülyeség, hiszen a zorki a leica copy, de én a zorkit ismerem, ezért mérem ahhoz. Azért más kidolgozottság és minőség a kettő.
Gondolom a contax-kiev vonulat is ilyen kapcsolatban lehet egymással. Bár optikailag nagyon sokra tartom az orosz gépeket, de most egy igazi leica nagyon megfogott, igaz nem fényképeztem vele (egyelőre).
Sajnos csak ilyen minőségben tudok ide képet illeszteni.
Igazából csak az univerzális keresőt terveztem megvenni, de a zorki 4-K már régi tervem volt, így ezt is elhoztam, szinte új állapotban van. Úgy látszik ennél a típusnál a hetvenes évekre jutottak el az oroszok a filmtovábbító karig a tekeréshez képest. Én jobban szeretek tekergetni... ;)
Érdekes, hogy a régi 50-es évekbeli zorki-hoz képest szerintem sokkal nagyüzemibb az egész gép. Tehát ebből a típusból inkább a régebbit érdemes vásárolni (ha jó állapotban van), a 70-es évekre már nem készítettek olyan minőségi termékeket és az optikáról még nem is beszéltem, hiszen a fémházas jupitereket nem is érdemes ezzel a műanyag foglallatú optikával összevetni. Azért abban bízom, hogy jó képek készülnek majd ezzel is.
Volt a kezemben egy távmérős leica is, ez bizony addiktív hatású: elhatároztam, hogy egy ilyet mindenképpen beszerzek majd magamnak, ha lesz rá pénzem és elég jól fotózok ahhoz, hogy ne elvesztegetett pénz legyen!
Ja, lehet hogy félreértettél. Nem árultam én ezt... Azt kérdeztem, van-e ilyen valakinek :)) De esküszöm megnézem majd otthon, rég vettem elő a kicsikét.