Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
Az első képen biztosan lotusz van, a második kép virginiai lehet, a levél alapján. Tegyél egymás mellé a két levélből, úgy fotózd le, könnyebb lesz beazonosítani.
A kaki magonc nagyon lassan fejlődik, soká fordul termőre. Nekem 13 év múlva termett először, 20 és 21 éves korában két fám hirtelen elpusztult, nem tudom megmagyarázni az okát. Tavasszal szépen kihajtott, tele volt gyümölccsel, majd elhervadt, és elszáradt.
Nekem is van kétféle lotuszom, az egyik hosszúkás, kisebbek a magok.
Ez egy 5 éves káki magonc 2-3 éve a kertbe kiültettem, most tavasszal átültettem, gondoltam kivárom mit terem.
A magoncccal nem az a legnagyobb gond, hogy gyengébb a téltűrése mint a lótusszilvának, de sokkal lassabban is fejlődik.
Erre a magoncra talán nem is igaz, hogy nem birja a fagyokat, mert eddig semmilyen fagykár nem érte. A közelben lévő 1-2 éves Costata oltványaim tél végén vissza fagytak, pontosabban kéreg repedést szenvedtek . Átültetéskor sikerült nagy gyökérrel kitermelni a magoncot, láthatólag nem viselte meg, mert még újra is indult. Ez egy türelem játék, mert lehet még eltelik 2-3 év az első termésig.
A friss magokat ( lotus, virginiai) durva homokkal összekeverem egy nagyobb cserépben kinn hagyom a szabadban , néha megöntözöm, egész télen kinn van a kertben. Április elején kiöntöm a cserépből, ekkor már kezdenek csírázni a magok, Csak a jól csírázott magot rakom a földbe, nem cserépbe ültetem. Továbbiakban úgy nevelem, ahogy lentebb már leírtam.
Fasebkezelővel is lekenném a sebeket, facsemete védőháló használata is szükséges. A gyümölcs potyogása természetes, mert a fiatal fa csak annyit tart meg amennyit feltud nevelni. A fajtára még tippelni sem lehet fejlődésben lévő gyümölcsök alapján, de a kifejlett gyümölcsök sem azonosíthatók egyértelműen.
Szia! Lassan őrölnek a malmaim... de itt vannak a képek, ennyire sikerült a szomszéd macskának karmot élesíteni a fánk törzsén:
Képek alapján kell-e bármit tegyek vele (a fizikai védelmén kívül), vagy kipiheni?
Ilyen gyümölcsök növögetnek rajta, de már eddig is sok lepotyogott. 8 maradt a macskás akcióig, majd utána néhány nap alatt még 4 lehullott (persze nem biztos, hogy van bármi összefüggés)
Üdv. Tápdús talajkeverék és 3 literes fóliakonténerben van. Oltás évében úgysem ülteti ki senki, én sem tenném, szoktam ajánlani hogy 10 literesbe lehet átültetni, 1-2 évig abban elvan, lehet hideghez szoktatni
Az első éves csemetét ősszel kiásom , visszavágom a gyökereket, visszaültetem, még egy évig nevelem szabad földben, utána oltom be, szintén szabad földben. A már kész oltványnak így nagyon jó gyökérzete lesz őszre. Ha magas törzsűre akarom az oltványt, még egy évig nevelem az alanyt.
Tudom, hogy kereskedelmi célra így nem gazdaságos, de nekem soha nem ez volt a szempont, hanem a fagytűrést próbálom javítani azzal, hogy sem nem tápozom, sem nem hajtatom az alanyt.
Egy év alatt szabadföldbe vetve simán megnövi a lótus a 80cm-t.
Nem túl tápanyagdús talaj, minimális tápozással (vagy anélkül), napos helyen.
Csak az a probléma, hogy ha az ember 20-30cm magas cserépbe akarja beültetni, akkor a gyökérzet nagyobb részétől meg kell szabadulni és kapunk egy szép nagy nehezen gyógyuló sebfelületet.
Simán megnövi a gyökérzet a 60 centit. Elágazás nélküli karógyökér.
Emiatt a következő évben a cserépben vagy kidöglik vagy csak senyved, gyakorlatilag nem oltható, mert gyenge a nedvkeringés, növekedés.
A virginiai 1. éves korában megnő 10-15cm magasra.
És a gyökérzet simán lenő 50cm mélyre.
A törzs ceruzabél, míg a gyökér közel ceruza vastagságú lehet 1. év végén.
Laza talaj, homokos vályog és csak akkor locsoltam, amikor lógott a levél vagy akkor sem, mert nyár 2. felében ki szokott száradni a kutam...
Vagy 8 évig hirdettem magot a vaterán, (lotus és virginiai), de átlagban évente 1 magcsomagot adtam el ezért tavaly már nem indítottam újra a hirdetést.
Üdv. Bajban lennének a faiskolások ha évek alatt tudnának eladható facsemetét kitermelni. Egy év alatt el kell érni az oltható méretet, nálam a lotus magvetés őszre eléri a 80-90 cm magasságot és 8-10 mm átmérő lesz a töve.
De elárulnátok hol lehet valamelyik maghoz hozzájutni?
A tél folyamán kerestem a neten lótusz szilva magot. Találtam is két hirdetőt. Az egyik csak ígérte hogy küld a másik csak oltvánnyal együtt adott volna. Még megis vettem volna de akkor jött a március végi fagy. Attól féltem hogy a felszedett szabadgyökerű oltványok hátha megfáztak. Szóval mag nem lett.
Ha netán van vagy lesz valakinek engem érdekelne. Cserébe esetleg ajánlhatok citrom fát (termö, dugvány,)gránátalmát, esetleg régi almafajtákról ágat szemzéshez ,oltáshoz.