Tegnap megint szét szedtem a lezlit, mert elégedetlen voltam a dobrotor felpörgési/megállási idejével. Sajnos az eredeti szíj hosszabb a kelleténél, ezért a motor leghátsó állásánál is eléggé lógott a szíj. Ezért készítettem egy feszítő görgőt. A motor tartó lemezre egy "U" profilra hajlított lemezzel szereltem fel a helyére elöször vas a vason alapon. Így nagy csapágyhangja volt a hangfalnak. Ezen egy furaton átfűzhető gumigyűrűvel vetettem véget. Viszont annyira lazára kellett húzni az anyát, hogy a terelő görgőt csak a jó szándék tartotta a pozícióba:-) Nem bíztam ebben tartós használat mellett, és egy vaspálcával kitámasztottam elmozdulás ellen. A végeredmény magáért beszél: felpörgési idő 10", leállás teles fordulatról lassúba 7". A keresztváltón is módosítottam, remélem előnyére:-) Holnap a lezli kapcsoló felszerelését kell valahogy megoldanom. Illetve egy komplett kapcsoló házat kellene csinálnom, amit bárhová fel lehet szerelni majd. Így nemcsak hammondhoz lehetne használni....
"nov 08 - Dr Lonnie Smith, Szeged" Ez lehet hogy érdekelne! (jelenlegi állás szerint 80%-ban) Részletek? (honnan milyen útvonalon menne a karaván, esetleg más menn-e Miskolcról, mit tudsz róla? visszaút stb... BELÉPŐ + egyéb költségek?)
október 30-án az a38-on debütál az új Leslie-m, a 760+125 verzió, egyelőre még titok(számomra is:)), hogy mivel lesz megszólaltatva. Paso+Soultramps koncertek lesznek, tehát ska-reggae és funk. továbbá november 20. billy rotten bistro soultramps
Nalátod! Ami neked triviális, az másnak nem feltétlenül... Mellesleg ez nem orgonista hanem énekes, nem latinamerikai hanem európai, nem bossa a műfaja hanem mindenféle érzelgős táncdal... (de nem ez volt a "feladat kiírás") :))
Köszi a reklámot! :) Nekem is megvan a teljes album, nem kell letöltenem, ezt csak megmutatás ügye miatt raktam fel. (meg hogy a havertól jött egy jó ötlet a feltöltési helyet - data.hu - illetőleg, gondoltam kipróbálom) Nekem mondjuk meglepő, hogy a nagy brazil bossa szerző Antonio Carlos Jobim és más ősbrazil előadók mint Astrud Gilberto stb énekhangilag mennyire "harmatos" hangúak! Esetleg ismertek tökösebb hangú előadókat e műfajban?
Nem tudom ismeritek-e Walter Wanderleyt? Kis, "lájtos" bossa nova muzsika hammonddal, szintén egyszerűbb de azért nem rossz stílusban. Illetve egy nóta kakukktojás, de a humora miatt gondoltam felrakom. :)
Akkor mint a Motion Sound. Persze az kisebb sugarú, és hogy ne szúrjon annyira a hangja, kupak helyett jobban kinyílik.
A kisebb sugár azonban nagyobb teremben kisebb forgásélményt ad. Szobában teljesen jó, de színpadon csakis kihangosítva az igazi. De akkor nagyon. Nem kell sok hangerő, de ki kell küldeni a PA-ra.
ÖÖÖ igen! Jól gondoltam, csak rosszul írtam:-) Szóval kifelé fog szólni, de a tölcsér képzeletbeli tengelye vízszintes lesz, nem ferde. Így remélem jól írtam:-) Más. Észrevettem, hogy egy kicsit nehezen pörög fel a tölcsér, és gyorsabban áll meg. Ki van kopva a csapágypersely:-( Csinálhatok újat.
Ezt nem értem: sugárzási irányra merőlegesen áll a tölcsér. Tehát nem kifelé foxólni (sugárzási irányban) hanem érintőlegesen, mint körhintában a rakéta?
Fél7-től volt a szintis meghallgatás. Ennek szélesebb a hangspektruma, mint a Hammondnak. Teljesen kiegyenlített a hangja, és a basszusok is a várt módon szólnak. Negyed hangerőnél a szomszéd fél óra múltán zörgött a pinceajtón, hogy most már jó lenne, ha abbahagynánk. Pedig nagyot hall szegény:-I
Addig nem akartam felhozni a garázsból a negyedikre, amíg nem vagyok biztos, hogy jól működik. Holnap még igazítok rajta ezt-azt, és utána jön fel a lakásba. Más. Fontolóra vettem, hogy az eredeti tölcsért, kupakkal legyártom magamnak, de csak egy oldalon lenne tölcsér. A másik oldalon egy állítható ellensúly lenne. (van már rá példa) Így nem imbolyog majd a lezli, és a sugárzási irányra merőlegesen áll majd a tölcsér. Jobb lesz a hatásfoka, és a hang maradna az eredeti. Egyébként elégedett vagyok. Azért teljesen akkor leszek, ha a Hammondos meghallgatáskor is jól vizsgázott.
Délben megszólalt először a hangfal. Igaz csak egy hangfrekvenciás generátor adta a jelet, de a hangspektrumát csak ezzel lehet jól meghatározni. Tehát örömmel jelenthetem, hogy a hangfal kb. 30Hz-6.3kHz-ig működik. A 30Hz kicsit hallható, viszont a polcról kezdtek levándorolni a cuccok:-) 40Hz környékén szólal meg betyárosan, és onnantól kezdve kisebb hullámosságokkal (120Hz-ig) végig elég líneáris a hangja. Délután 6körül hoznak egy szintit, és azzal lesz jobban meghallgatva. Csak utána dugom fel az itthoni Hammondra..
Bass/chord. Előfordul 808-ban is, úgy kissé lájtosabb. Nincs nagy különbség az és a 848 között. Gyakorlatilag alul balkézzel ez a basszusmenet regisztrációja.
Ugyanez jó alul jobbkézre, harmóniákra.
A legutolsó illusztrációként betett Keresztapa videónál folyamatosan lezárja lent ütemenként a fölső jobbkézi harmóniamenetet Joey egy beszúrt staccato 16-al, a 16.-ban.
A röfögés az lábpedál munka. Ezt szimulálom a Bassline presettel az alsó másfél oktávan ütésérzékenységtől függően. Teljesen a lábpedál persze nem váltható ki, de néhol ahol sétál a balkéz azért használható.
Köszi neked is a felvilágosítást! Az az igazság, hogy régebben Zsolttal beszéltük hogy egy A-B-C Hammond csak kaszniban más. Aztán kiderült hogy a 110V/60Hz-re gyártott masinák dögösebben szólnak vmi miatt. Talán más azon energiaszinteken a zavarkeltés, ami a fülnek jótékonyan befolyásolja a hangképet. (ez lehet hogy már hi-fi kategória, hiszen az évjárat, laci, csövek stb inkább perdöntő)
A chorus vibátót is taglaltuk már Zsolttal, hogy nem lineárisan modulál az oktáv tartományokon, hanem másképp alul és másképp felül. Ki tudja hogyan, vagy miért és hogy pont így lett-e ügyesen pszichoakusztikailag megtervezve, vagy csak AS szabvány szerint adódott. (AS = Ahogy Sikerül) :)) Szóval ehhez le kéne hosszasabban ülni, fülelni, esetleg mérni!
Egy biztos! Ha vmi vonalból felvett hammondot (legyen az cd-ről rippelt részlet v. bármi) kikapcsolt vibrátóval és laci áljal felveszek és beengedek vmi szoftver (B4, EVB3 stb) ilyen szoftveres szimulációjára, akkor nagyon hülyén fázistolásokat szenved a hang és phaser-szerű hatást hallat. Tehát benn egy hammondban biztos vannak olyan paraméterek amiket nem mértek vagy nem is lehet mérni és nem is programozták le. Hacsak belegondolunk hogy egy leakaget v bármi egymásrahatást alkatrész szinten milyen baromi nehéz egyenletekbe felírni, mindjárt megértjük mennyire nem lesz köze 100%-ig sosem a klónoknak a valódihoz. Hozzáteszem a próbálkozások nagyon ügyesek, csakhát még nekem semmilyen digi dologtól nem állt fel a hátamon a szőr úgy, mintha cd-n vagy élőben vki beletúr a zötyörgöbe.
A szinkron mocit értem, csak nem gondoltam hogy az van benne. :) Anno suliban 3. éves anyag volt a rövidre zárt kalickás szinkr.gépek stb taglalása az igénybevételi ábráival, meg motor, generátor, féküzem diagrammjaival. Elég is volt belőle! Bár lehet hogy így visszanézve könnyebb lenne, mint most a gőz-tenzió görbék parciális nyomásra vett függvényeinek levezetése... :)
Valamit nem jól mondtam! Chord bass alatt én azt a röfögős basszust értem, ami az ESI hangbankodban is el van készítve, tehát egy jól hallható (csak akkor még nem tudtam pontosan milyen beállítású) rövid akkord törés és alatta a megmaradó kitartott alap regiszter. Tulkép én a "808 --- ---" beállítást kedvelem basszusnak és jobbkéz chordnak, bár egy manuálon itthon nem sok jelentősége van jelenleg.
Ezt a leütés 4 utánt nem értem mit akarsz vele mondani.
Sajna a szelektív memórián már rég gondolkodom hogy lehetne "cache gyorsító tárazni" és egyben "flashessé" tenni! :))
Végre holnap már csak a hátlapot kell felszerelni, és egy hanggenerátoros meghallgatás után jöhet a hangszeres próba. Szeretném, ha kiegyenlített, de dögös basszusos hangja lenne. Képek lejjebb.
Egy (nemcsak) jazz hammondosnak szinte mindig ez az alsó manuál regisztrációja amennyiben balkézzel viszi a basszust.
Amíg finom basszushangot hoz balkézzel, addig a fölső manuál szólamát lent ellenpontozza ugyanezen hanxínnel. Leütés 4 után.
Persze az ízhez hozzájön a lábpedálon a tonika negyedes finom hozzápufogtatása amely a nagybőgő húrjának megcsapását hivatott megjeleníteni. Igazi masszív lábbasszusjáték elegendő csak az előkék bejátszásánál.
Egy kivétel van, amikor az orgonista lassút játszik. Akkor egy oktávval följebb kell hangolni az alsó manuált. Ez a chord: 0086--- Ilyenkor a basszus rendesen kijátssza a maga teljes és kényelmes szólamát, míg folyamatosan bele lehet kapaszkodni az alsó manuálba balkézzel.
Rhoda Scott és néhány társa (Dennerlein, Mike Carr) kijátssza a teljes fürge basszusfutamot lábbal de szinte mindig a basszushang lecsengését adó elektronika segítségével.