Keresés

Részletes keresés

tehtube Creative Commons License 2009.10.14 0 0 10510
Nem lett volna egyszerűbb egy új szíjat betenni? (ami nincs megnyúlva, jobban tapad a fala) Abból a türkizzöld anyagból sokan lszabnak ilyet.
Előzmény: szimizso1 (10509)
szimizso1 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 10509
Üdv.

Tegnap megint szét szedtem a lezlit, mert elégedetlen voltam a dobrotor felpörgési/megállási idejével. Sajnos az eredeti szíj hosszabb a kelleténél, ezért a motor leghátsó állásánál is eléggé lógott a szíj. Ezért készítettem egy feszítő görgőt. A motor tartó lemezre egy "U" profilra hajlított lemezzel szereltem fel a helyére elöször vas a vason alapon. Így nagy csapágyhangja volt a hangfalnak. Ezen egy furaton átfűzhető gumigyűrűvel vetettem véget. Viszont annyira lazára kellett húzni az anyát, hogy a terelő görgőt csak a jó szándék tartotta a pozícióba:-) Nem bíztam ebben tartós használat mellett, és egy vaspálcával kitámasztottam elmozdulás ellen. A végeredmény magáért beszél: felpörgési idő 10", leállás teles fordulatról lassúba 7".
A keresztváltón is módosítottam, remélem előnyére:-) Holnap a lezli kapcsoló felszerelését kell valahogy megoldanom. Illetve egy komplett kapcsoló házat kellene csinálnom, amit bárhová fel lehet szerelni majd. Így nemcsak hammondhoz lehetne használni....
djuice Creative Commons License 2009.10.14 0 0 10508
"nov 08 - Dr Lonnie Smith, Szeged"
Ez lehet hogy érdekelne! (jelenlegi állás szerint 80%-ban)
Részletek? (honnan milyen útvonalon menne a karaván, esetleg más menn-e Miskolcról, mit tudsz róla? visszaút stb... BELÉPŐ + egyéb költségek?)
Előzmény: tehtube (10505)
tehtube Creative Commons License 2009.10.13 0 0 10507
Örülök hogy sok évtized elvonása után Magyarországon is hallhatunk végre hammondos muzsikát.
Előzmény: benkodavidjanos (10506)
benkodavidjanos Creative Commons License 2009.10.13 0 0 10506
egykis kiegészítés:

október 30-án az a38-on debütál az új Leslie-m, a 760+125 verzió, egyelőre még titok(számomra is:)), hogy mivel lesz megszólaltatva. Paso+Soultramps koncertek lesznek, tehát ska-reggae és funk.
továbbá november 20. billy rotten bistro soultramps
Előzmény: tehtube (10505)
tehtube Creative Commons License 2009.10.13 0 0 10505

HAMMOND

koncertek:

okt 14 - Kaltenecker Zs (KLB) trió, Columbus jazzhajó

okt 17 - Kéknyúl, Take5

okt 17 - Fillmore Est, Bándon játszunk Veszprém közelében.

okt 19 - Joey DeFrancesco, Bécs - Porgy & Bess

okt 22 - KLB trió, Take5

okt 23 - Joey DeFrancesco, Pozsony - Bratislavské jazzové dni

nov 08 - Dr Lonnie Smith, Szeged.

Columbusra, Pozsonyba ki jön? Én megyek.

Szegedre már a beállásra kéne menni telekocsival.

djuice Creative Commons License 2009.10.12 0 0 10504
Nalátod! Ami neked triviális, az másnak nem feltétlenül...
Mellesleg ez nem orgonista hanem énekes, nem latinamerikai hanem európai, nem bossa a műfaja hanem mindenféle érzelgős táncdal... (de nem ez volt a "feladat kiírás") :))
Előzmény: tehtube (10503)
tehtube Creative Commons License 2009.10.12 0 0 10503

Hát ezzel talán az egész országban egyedül vagy :-)))

http://www.julioiglesias.com/

...és ott a magyar zászló is 5 óránál!!!

Előzmény: djuice (10502)
djuice Creative Commons License 2009.10.12 0 0 10502
Idáig még nem. Lehetne pontosabban, mert csak ezt találtam ni.
Előzmény: tehtube (10501)
tehtube Creative Commons License 2009.10.12 0 0 10501

Off mester, Igléziasz Gyuláról tetszett hallani? On

A hétvégén sok Wanderleyt hallgattam. Nekem gyanús hogy nem B3, inkább M100 ami hallható mindegyiken.

Előzmény: djuice (10500)
djuice Creative Commons License 2009.10.12 0 0 10500
Köszi a reklámot! :)
Nekem is megvan a teljes album, nem kell letöltenem, ezt csak megmutatás ügye miatt raktam fel. (meg hogy a havertól jött egy jó ötlet a feltöltési helyet - data.hu - illetőleg, gondoltam kipróbálom)
Nekem mondjuk meglepő, hogy a nagy brazil bossa szerző Antonio Carlos Jobim és más ősbrazil előadók mint Astrud Gilberto stb énekhangilag mennyire "harmatos" hangúak! Esetleg ismertek tökösebb hangú előadókat e műfajban?
Előzmény: LaurensHammond (10496)
szimizso1 Creative Commons License 2009.10.11 0 0 10499

Kár, hogy nem tudtam fogni ezt a csatornát:-( Meg lehet hallgatni a felvételt valahol?
Előzmény: LittleBig2 (10498)
LittleBig2 Creative Commons License 2009.10.11 0 0 10498
Ma este 17.00-tól a rádióban leszek:

http://www.fuzioradio.hu/

Matyooo
tehtube Creative Commons License 2009.10.11 0 0 10497
1966, Rain Forest. Nagy slágergyűjtemény.
Előzmény: djuice (10495)
LaurensHammond Creative Commons License 2009.10.11 0 0 10496
Nalam evek ota kaphato is, es nem kell letolteni rossz minosegben:-)
www.victoraudio.hu
Előzmény: djuice (10495)
djuice Creative Commons License 2009.10.10 0 0 10495
Nem tudom ismeritek-e Walter Wanderleyt?
Kis, "lájtos" bossa nova muzsika hammonddal, szintén egyszerűbb de azért nem rossz stílusban. Illetve egy nóta kakukktojás, de a humora miatt gondoltam felrakom. :)

download link

JELSZÓ: Hammond
tehtube Creative Commons License 2009.10.09 0 0 10494

Akkor mint a Motion Sound. Persze az kisebb sugarú, és hogy ne szúrjon annyira a hangja, kupak helyett jobban kinyílik.

A kisebb sugár azonban nagyobb teremben kisebb forgásélményt ad. Szobában teljesen jó, de színpadon csakis kihangosítva az igazi. De akkor nagyon. Nem kell sok hangerő, de ki kell küldeni a PA-ra.

Előzmény: szimizso1 (10493)
szimizso1 Creative Commons License 2009.10.09 0 0 10493

ÖÖÖ igen! Jól gondoltam, csak rosszul írtam:-) Szóval kifelé fog szólni, de a tölcsér képzeletbeli tengelye vízszintes lesz, nem ferde. Így remélem jól írtam:-)
Más. Észrevettem, hogy egy kicsit nehezen pörög fel a tölcsér, és gyorsabban áll meg. Ki van kopva a csapágypersely:-( Csinálhatok újat.
Előzmény: tehtube (10492)
tehtube Creative Commons License 2009.10.09 0 0 10492

Ezt nem értem: sugárzási irányra merőlegesen áll a tölcsér. Tehát nem kifelé foxólni (sugárzási irányban) hanem érintőlegesen, mint körhintában a rakéta?

Hogy jut oda el a hang?

Előzmény: szimizso1 (10491)
szimizso1 Creative Commons License 2009.10.08 0 0 10491

Fél7-től volt a szintis meghallgatás. Ennek szélesebb a hangspektruma, mint a Hammondnak. Teljesen kiegyenlített a hangja, és a basszusok is a várt módon szólnak. Negyed hangerőnél a szomszéd fél óra múltán zörgött a pinceajtón, hogy most már jó lenne, ha abbahagynánk. Pedig nagyot hall szegény:-I

Addig nem akartam felhozni a garázsból a negyedikre, amíg nem vagyok biztos, hogy jól működik. Holnap még igazítok rajta ezt-azt, és utána jön fel a lakásba.
Más. Fontolóra vettem, hogy az eredeti tölcsért, kupakkal legyártom magamnak, de csak egy oldalon lenne tölcsér. A másik oldalon egy állítható ellensúly lenne. (van már rá példa) Így nem imbolyog majd a lezli, és a sugárzási irányra merőlegesen áll majd a tölcsér. Jobb lesz a hatásfoka, és a hang maradna az eredeti.
Egyébként elégedett vagyok. Azért teljesen akkor leszek, ha a Hammondos meghallgatáskor is jól vizsgázott.
Előzmény: tehtube (10490)
tehtube Creative Commons License 2009.10.08 0 0 10490
Minek ez a körülményekedés? Dugd rá, hadd szóljon! :-) Mindegy mit mutatnak a műszerek, hogy szól a zsintin, a lényeg az hogy B3-on hogy szóla vala?
Előzmény: szimizso1 (10489)
szimizso1 Creative Commons License 2009.10.08 0 0 10489

Délben megszólalt először a hangfal. Igaz csak egy hangfrekvenciás generátor adta a jelet, de a hangspektrumát csak ezzel lehet jól meghatározni. Tehát örömmel jelenthetem, hogy a hangfal kb. 30Hz-6.3kHz-ig működik. A 30Hz kicsit hallható, viszont a polcról kezdtek levándorolni a cuccok:-) 40Hz környékén szólal meg betyárosan, és onnantól kezdve kisebb hullámosságokkal (120Hz-ig) végig elég líneáris a hangja. Délután 6körül hoznak egy szintit, és azzal lesz jobban meghallgatva.
Csak utána dugom fel az itthoni Hammondra..

Üdv. M.
Előzmény: szimizso1 (10485)
tehtube Creative Commons License 2009.10.08 0 0 10488

Bass/chord. Előfordul 808-ban is, úgy kissé lájtosabb. Nincs nagy különbség az és a 848 között. Gyakorlatilag alul balkézzel ez a basszusmenet regisztrációja.

Ugyanez jó alul jobbkézre, harmóniákra.

A legutolsó illusztrációként betett Keresztapa videónál folyamatosan lezárja lent ütemenként a fölső jobbkézi harmóniamenetet Joey egy beszúrt staccato 16-al, a 16.-ban.

A röfögés az lábpedál munka. Ezt szimulálom a Bassline presettel az alsó másfél oktávan ütésérzékenységtől függően. Teljesen a lábpedál persze nem váltható ki, de néhol ahol sétál a balkéz azért használható.

Előzmény: djuice (10486)
djuice Creative Commons License 2009.10.08 0 0 10487
Köszi neked is a felvilágosítást!
Az az igazság, hogy régebben Zsolttal beszéltük hogy egy A-B-C Hammond csak kaszniban más. Aztán kiderült hogy a 110V/60Hz-re gyártott masinák dögösebben szólnak vmi miatt. Talán más azon energiaszinteken a zavarkeltés, ami a fülnek jótékonyan befolyásolja a hangképet. (ez lehet hogy már hi-fi kategória, hiszen az évjárat, laci, csövek stb inkább perdöntő)

A chorus vibátót is taglaltuk már Zsolttal, hogy nem lineárisan modulál az oktáv tartományokon, hanem másképp alul és másképp felül. Ki tudja hogyan, vagy miért és hogy pont így lett-e ügyesen pszichoakusztikailag megtervezve, vagy csak AS szabvány szerint adódott. (AS = Ahogy Sikerül) :)) Szóval ehhez le kéne hosszasabban ülni, fülelni, esetleg mérni!

Egy biztos! Ha vmi vonalból felvett hammondot (legyen az cd-ről rippelt részlet v. bármi) kikapcsolt vibrátóval és laci áljal felveszek és beengedek vmi szoftver (B4, EVB3 stb) ilyen szoftveres szimulációjára, akkor nagyon hülyén fázistolásokat szenved a hang és phaser-szerű hatást hallat. Tehát benn egy hammondban biztos vannak olyan paraméterek amiket nem mértek vagy nem is lehet mérni és nem is programozták le. Hacsak belegondolunk hogy egy leakaget v bármi egymásrahatást alkatrész szinten milyen baromi nehéz egyenletekbe felírni, mindjárt megértjük mennyire nem lesz köze 100%-ig sosem a klónoknak a valódihoz.
Hozzáteszem a próbálkozások nagyon ügyesek, csakhát még nekem semmilyen digi dologtól nem állt fel a hátamon a szőr úgy, mintha cd-n vagy élőben vki beletúr a zötyörgöbe.

A szinkron mocit értem, csak nem gondoltam hogy az van benne. :) Anno suliban 3. éves anyag volt a rövidre zárt kalickás szinkr.gépek stb taglalása az igénybevételi ábráival, meg motor, generátor, féküzem diagrammjaival. Elég is volt belőle! Bár lehet hogy így visszanézve könnyebb lenne, mint most a gőz-tenzió görbék parciális nyomásra vett függvényeinek levezetése... :)
Előzmény: ham_peet (10480)
djuice Creative Commons License 2009.10.08 0 0 10486
Valamit nem jól mondtam!
Chord bass alatt én azt a röfögős basszust értem, ami az ESI hangbankodban is el van készítve, tehát egy jól hallható (csak akkor még nem tudtam pontosan milyen beállítású) rövid akkord törés és alatta a megmaradó kitartott alap regiszter.
Tulkép én a "808 --- ---" beállítást kedvelem basszusnak és jobbkéz chordnak, bár egy manuálon itthon nem sok jelentősége van jelenleg.

Ezt a leütés 4 utánt nem értem mit akarsz vele mondani.

Sajna a szelektív memórián már rég gondolkodom hogy lehetne "cache gyorsító tárazni" és egyben "flashessé" tenni! :))
Előzmény: tehtube (10482)
szimizso1 Creative Commons License 2009.10.07 0 0 10485
Jó estét!

Végre holnap már csak a hátlapot kell felszerelni, és egy hanggenerátoros meghallgatás után jöhet a hangszeres próba. Szeretném, ha kiegyenlített, de dögös basszusos hangja lenne. Képek lejjebb.
tehtube Creative Commons License 2009.10.07 0 0 10484
Előzmény: tehtube (10483)
tehtube Creative Commons License 2009.10.07 0 0 10483
Itte egy további kíváló példa az ellenpontozásra: http://www.youtube.com/watch?v=T7SwDGTuSKY&NR=1
tehtube Creative Commons License 2009.10.07 0 0 10482

Bass/chord: 848------

Egy (nemcsak) jazz hammondosnak szinte mindig ez az alsó manuál regisztrációja amennyiben balkézzel viszi a basszust.

Amíg finom basszushangot hoz balkézzel, addig a fölső manuál szólamát lent ellenpontozza ugyanezen hanxínnel. Leütés 4 után.

Persze az ízhez hozzájön a lábpedálon a tonika negyedes finom hozzápufogtatása amely a nagybőgő húrjának megcsapását hivatott megjeleníteni. Igazi masszív lábbasszusjáték elegendő csak az előkék bejátszásánál.

JoeyDe, JOS, McGriff, GrroveHolmes, DrLonnie összes. -> Youtube

Pl: http://www.youtube.com/watch?v=iLQKyxosk30&fmt=18 (Megj: a képen A100 van eleve B3 béllel)

Leginkább pl: http://www.youtube.com/watch?v=vWvYB03Xiz8&feature=related&fmt=18

Meg: http://www.youtube.com/watch?v=eSHwLOnM-iU&feature=related

Egy kivétel van, amikor az orgonista lassút játszik. Akkor egy oktávval följebb kell hangolni az alsó manuált. Ez a chord: 0086--- Ilyenkor a basszus rendesen kijátssza a maga teljes és kényelmes szólamát, míg folyamatosan bele lehet kapaszkodni az alsó manuálba balkézzel.

Rhoda Scott és néhány társa (Dennerlein, Mike Carr) kijátssza a teljes fürge basszusfutamot lábbal de szinte mindig a basszushang lecsengését adó elektronika segítségével.

ham_peet Creative Commons License 2009.10.07 0 0 10481
namy az a100-ba = nem az A100-ba.
Előzmény: ham_peet (10480)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!