Keresés

Részletes keresés

pk1 Creative Commons License 2024.10.27 0 1 5179

Miután Hubble felfedezte a tágulást, nyilván az éternek is ehhez kellett tartania magát. :p

Előzmény: destrukt (5178)
destrukt Creative Commons License 2024.10.27 -2 1 5178

"Jánossy a könyvében azt feltételezi, hogy az éter sebességének iránya és nagysága a világegyetem nagy térségeiben más és más lehet."

Pontosan így van, valóban ezt feltételezi. Ebben különbözik Lorentz elméletétől.

Ugyanis Lorentz szerint az éter (fényközeg) mozdulatlanul tölti ki az egész világegyetemet.

Tehát Jánossy egy lépést előrébb lépett ebben a kérdésében, hiszen nála a fényközeg már nem képviseli az egész univerzumra érvényes abszolút nyugalmat. 

Előzmény: Nick Elsdorf (5177)
Nick Elsdorf Creative Commons License 2024.10.27 -1 1 5177

A Lorentz elmélet szerint teljesen mindegy, hogy megtaláljuk-e az éterhez kötött vonatkoztatási rendszert vagy sem. Egyébként Jánossy a könyvében azt feltételezi, hogy az éter sebességének iránya és nagysága a világegyetem nagy térségeiben más és más lehet.

destrukt Creative Commons License 2024.10.26 -2 1 5176

"...nem is akarok tudni."

Ejnye, ejnye. Ha nem akarsz tudni, akkor sohasem fogod megérteni az új fizikát. 

Nem mintha nagy veszteséget okoznál vele a fizikának.  

Előzmény: Run like hell (5173)
destrukt Creative Commons License 2024.10.25 -2 1 5175

Már te is kezded?

Előzmény: pk1 (5174)
pk1 Creative Commons License 2024.10.25 0 1 5174

Kinél vizsgáztál relativitáselméletből?

Előzmény: destrukt (5171)
Run like hell Creative Commons License 2024.10.25 -1 1 5173

Akkor nem Jánossy állította, ugye?

Nem hát. Ő híres antikommunista és antimarxista volt a Párt Központi Bizottságában évtizedeken át.

Ő csodálkozott a legjobban, amikor kiderült, hogy élete fő műve az egyetlen igaz marxista igényességű elmélet.

Mások azonban megtalálták, csak te nem tudsz róla.

A hallucinációidról nem is akarok tudni.

Előzmény: destrukt (5168)
Run like hell Creative Commons License 2024.10.25 -1 0 5172

azt hirdette, hogy igazi valóság nem létezik, minden relatív.

Einstein semmi ilyesmit nem "hirdetett". Az pedig, hogy alulképzett bohócot mit vélnek "megérteni" belőle, az abszolút lényegtelen.

Előzmény: destrukt (5171)
destrukt Creative Commons License 2024.10.25 0 0 5171

Einsteinnél csakis a megfigyelők számítanak. 

A valóság őt nem érdekelte, mert azt hirdette, hogy igazi valóság nem létezik, minden relatív.

Elsősorban ezért baromság a relativitáselmélet. 

Előzmény: pk1 (5170)
pk1 Creative Commons License 2024.10.25 0 0 5170

Ugyan. A megfigyelők csak didaktikus mankók.

Előzmény: destrukt (5169)
destrukt Creative Commons License 2024.10.25 -1 1 5169

Ne csúfold már meg te is a logikát.

"Nem "minden megfigyelő a valóságot látja", hanem "minden megfigyelő egyenrangú". "

És ha egyenrangú minden megfigyelő, akkor melyik látja a valóságot? Egyik sem?

A relativitáselmélet szerint mindegyik. 

Előzmény: pk1 (5167)
destrukt Creative Commons License 2024.10.25 0 0 5168

"maga Elek elvtárs állította azt, Jánossy elvtárs munkája az egyetlen igaz "marxista igényességű" munka."

Akkor nem Jánossy állította, ugye?

Te is sok mindent állítasz, ami nem igaz.   ;)

"Jánossy ... kesergett azon, hogy fogalma sincs arról, hogy azt a kívánatos kitüntetett K0 rendszert hogyan lehetne megtalálni..."

Így van. Nem is találta meg. Ahogyan Einstein sem, pedig azt írta, hogy éter nélkül nem terjedne a fény. De ő sem találta meg az éterhez kötött K0 rendszert. Mások azonban megtalálták, csak te nem tudsz róla. 

Előzmény: Run like hell (5166)
pk1 Creative Commons License 2024.10.25 0 0 5167

Nem "minden megfigyelő a valóságot látja", hanem "minden megfigyelő egyenrangú". (Jó, ez tényleg komcsisan hangzik. :p

Előzmény: destrukt (5165)
Run like hell Creative Commons License 2024.10.25 -1 0 5166

Csűrheted-csavarhatod, ahogy akarod, maga Elek elvtárs állította azt, Jánossy elvtárs munkája az egyetlen igaz "marxista igényességű" munka.

Jánossy elvtársad persze kesergett azon, hogy fogalma sincs arról, hogy azt a kívánatos kitüntetett K0 rendszert hogyan lehetne megtalálni, mindenestre szerinte "nem szabad kételkedni" a létezésében. Úgy igazi jó bolsevik módjára a kételkedést szerette volna betiltani, ha már bizonyítani nem sikerült semmivel a légbőlkapott ostobaságot.

Előzmény: destrukt (5165)
destrukt Creative Commons License 2024.10.25 -1 1 5165

"...a helyes dialektikus materialista alapokra helyezését jelentették, szembeállítva a burzsoá idealista felfogással."

Ez igaz. Jánossy és Elek Tibor kimutatták, hogy Einstein felfogása "objektív idealista". És ez az igazság. 

Einstein felfogása baromság, amely szerint minden megfigyelő a valóságot látja, mert annyiféle valóság van ahány megfigyelő. De mivel a különbség az egyes "valóságok" között nem a megfigyelő szubjektumából adódik, hanem abból az objektív körülményből, hogy más-más a sebességük, ezért nevezik Einstein felfogását jogosan "objektív idealistának". (A burzsoáziának ehhez semmi köze sincs.)

Ezzel szemben Jánossy helyes felfogása azt mondja, hogy valóság csak egyetlen egy van, de azt a különböző sebességű megfigyelők érzékelhetik másképpen. De ettől nem lesz többféle a valóság.

Ha elolvastad volna a könyvet, akkor lehet, hogy meg is értetted volna.

De nem biztos. 

Előzmény: Run like hell (5162)
Run like hell Creative Commons License 2024.10.25 -1 1 5164

Ellentétben veled, aki csak az előszóig jutott és a marxizmust látja benne.  

Tudom, hogy összetett mondatban szerepelt, ami neked komoly nehézséget szokott okozni, de éppen Elek elvtársad dicsérte lihegő nyelvvel Jánossy elvtárs marxista igényességű munkásságát.

Előzmény: destrukt (5163)
destrukt Creative Commons License 2024.10.25 -1 1 5163

"Jánossynak a relativitáselmélethez kapcsolódó kutatásai számára annak a helyes dialektikus materialista alapokra helyezését jelentették..."

Csak részben jelentették azt. De ezzel be is fürdött, mert visszafordult Lorentz elmélethez, ahelyett, hogy előre ment volna. De emellett voltak előremutató meglátásai is, amit te nem olvashattál, mert nem jutottál túl az előszón. Egyébként nem kellene összekeverned a materializmust a marxista kommunizmussal. 

"Ez konkrétan le is van írva a könyveikben, amelyeket te állítólag nemcsak hogy olvastál, hanem a legkiválóbb ismerőjük vagy."

Így van, én nem csak végig olvastam a könyvet, hanem ki is jegyzeteltem. Ellentétben veled, aki csak az előszóig jutott és a marxizmust látja benne.  

Előzmény: Run like hell (5162)
Run like hell Creative Commons License 2024.10.25 -2 2 5162

Jánossynak a relativitáselmélethez kapcsolódó kutatásai számára annak a helyes dialektikus materialista alapokra helyezését jelentették, szembeállítva a burzsoá idealista felfogással. Ez konkrétan le is van írva a könyveikben, amelyeket te állítólag nemcsak hogy olvastál, hanem a legkiválóbb ismerőjük vagy.

A valóság azonban az, hogy az alulképzettségeddel párosult önteltséged meggátolja annak felismerését, hogy ez mekkora marhaság.

Előzmény: destrukt (5155)
destrukt Creative Commons License 2024.10.25 -1 1 5161

Szó sincs róla.

Vagytok még néhányan, akik nem a tudomány kevéért járnak ide. 

Előzmény: pk1 (5160)
pk1 Creative Commons License 2024.10.25 0 1 5160

Értem. Saját démonaid ellen küzdesz.

Előzmény: destrukt (5159)
destrukt Creative Commons License 2024.10.25 0 0 5159

Sajnos nem.

Előzmény: pk1 (5157)
destrukt Creative Commons License 2024.10.25 -1 1 5158

Németországban és Angliában soha nem volt kommunizmus. 

"Marxland" a Szovjetúnió volt, ahová Lukács György és Jánossy Anyja emigrált. 

Előzmény: pk1 (5156)
pk1 Creative Commons License 2024.10.25 0 0 5157

Egyedül vagyok.

Előzmény: destrukt (5155)
pk1 Creative Commons License 2024.10.25 0 0 5156

Németország? Anglia? Hát mi "Marxland", ha nem ezek? Neeem, ott nem is ismerik a "kommunizmus" szót, bizonyára azt hiszik róla, hogy falut jelent. :p

Előzmény: destrukt (5154)
destrukt Creative Commons License 2024.10.25 -1 1 5155

Ez a baj veletek. 

Nem tanultátok meg, hogy a tudományos igazságok nem attól függenek, hogy kinek milyen a politikai beállítódottsága. 

Jánossynak éppen a relativitáselmélethez kapcsolódó kutatásai, és a fény "kettős" természetéhez kapcsolódó kutatásai azok, amelyek maradandóak. Csak ti ezt képtelenek vagytok meglátni, mert nem erre neveltek benneteket. 

Rájött, hogy a relativitáselmélet baromság, és arra is, hogy akárhogyan bűvészkedik, a fény kétféle természetét egyszerre nem tudja kimutatni. Arra már nem jött rá, hogy ennek az az egyszerű oka, hogy a fény nem kettős természetű. 

Előzmény: pk1 (5151)
destrukt Creative Commons License 2024.10.25 -1 1 5154

Jánossynak a nevelőapja (Lukács György) volt vérkomcsi. (Előtte még anarchista is volt.) 

Jánossy külföldön tanult (Bécsben, Berlinben, majd Németországban és Angliában, végül Írországban dolgozott. Ott nem fertőzhette meg a kommunizmus. 

Szó sincs arról, hogy én körberajonganám Jánossyt, úgy mint te Einsteint. 

Tisztában vagyok a hibáival, de képes vagyok meglátni azt is, amit érdemes megőrizni a munkásságából.

Te erre alkalmatlan vagy. 

Előzmény: Run like hell (5150)
pk1 Creative Commons License 2024.10.25 0 1 5153

Nem számítok, de szerintem a kozmikus sugárzásos tevékenysége. Schrödinger szerint meg a fotonos öninterferenciás kísérlete (papír van róla!).

Előzmény: Run like hell (5152)
Run like hell Creative Commons License 2024.10.25 -1 1 5152

szerintem megbánása őszinte volt

Az biztos. Ki is rúgta a KFKI-ból a Forradalmi Bizottság összes tagját.

Szerinted mi a legnagyobb tudományos eredménye? (A maradandó alkotásai közül)

Előzmény: pk1 (5151)
pk1 Creative Commons License 2024.10.25 0 1 5151

Azért '56-ban ő is megszédült. Ezt később nagyon bánta (szerintem megbánása őszinte volt). Fizikusnak viszont nagy volt, amit alkotott, az maradandó - csak éppen a relativitásbeli munkássága felejthető, vagy legalábbis kihagyható. Érdekes lett volna összehozni őt Lénárd Fülöppel, a nagy komcsit a nagy nácival.

Előzmény: Run like hell (5148)
Run like hell Creative Commons License 2024.10.25 -1 2 5150

Jánossy nem volt kommunista, sem marxista.

Nem hát. A Központi Bizottságban egyenesen feltétel volt, hogy csak anitkommunisták és antimarxisták ülhettek. Így kerülhetett oda Jánossy elvtársad is.

Egészen megható ez a szerelem, amivel körberajongod, de ez éppenséggel a magánügyed, nem biztos, hogy bárkit is érdekel.

Előzmény: destrukt (5149)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!