Végrendelet megtámadásáról érdekelne bármilyen info. Szitu:
Szülő a végrendelet szerint az egyik gyermekét kisemmizi az örökségből.
Arra a gyermekre hagyna mindent, akivel pár évet élt együtt, míg az, amelyikkel 20+ évig volt egy fedél alatt, nem kapna semmit.
Milyen esélyek vannak ilyen helyzetben, mire lehet számítani, stb...
Latom, hogy Te nagyon ertesz ehhez a temahoz.
Igy most mar nekem is vilagos.
Egyebkent, edesanyamnak azt mondtak, hgoy meg itt is lesz valamikor II/2-es arverezes, a foldalap 20%-at adjak erre a celra. De ha sokan arvereznek (mivel mindenki johet), akkor magasabb lesz a fold ara.
Es mi az a resz-arany kiosztas? En ilyen foldet orokoltem a nagynenemtol, o annak idejen igy kapta meg, aranykorona ertekben. Csak azota sem ertem, hogy mi a kulonbseg a karpotlasi jegyekkel valo arverezes es a tsz resz-arany kiosztas kozott.
Ja, es meg egy: ha a csaladban van egri lakos, akkor anyukam eladhatja-e a karpotlasi jegyet egri lakosnak, es o reszt vehet-e az arveresen? Egyaltalan, lehet ilyen vasarolt jegyekkel arveresre menni?
Úgy tudom, hogy az újság és szerencsejáték kivételével mindenről nyugta vagy számlaadás kötelező.
Az ital és kávéautomaták miért nem adnak számlát?
Működhetnek így?
Más: Új büntetőpont, 3 pont ha nincs öv becsatolva. Nekem nincs jogsim, ha én nem csatolom be az övet, ki kapja a 3 pontot? És mit vesznek el tőlem ha elérem a limitet? (egyébként én mindig becsatolom mert eléggé értelmesnek tartom magam arra hogy tudjam mit jelent)
Az elvett földek helyéhez képest teljesen mindegy, hoyg a jogosultságban mikor állt be az öröklés (hú de megmondtam :-), a kárpótlási jegyek kiadása előtt vagy után.
Lehet, hogy ezt az oroklest nem pontosan irtam le. Itt az orokles azt jelenti, hgoy a nagynenem kapott karpotlasi jegyeket (azt mar nem tudom, hogy a szulei utan, vagy maga utan). Es o egri lakos volt. Be is regisztralt az egri arveresre, de nem tartottak meg, mert a foldalapot jogtalannak tartottak egyes arverezo jogaszok. Kozben a nagynenem meghalt, az ugy a birosagon volt, es edesanyam orokolte meg a karpotlasi jegyeket. ES o nem egri lakos, es azt hitte, ezekkel a jegyekkel tud arverezni Egerben. Es ezt is mondtak a karpotlasi hivatalban telefonon.
Es mi van akkor, ha valaki igy orokol karpotlasi jegyeket, es mind a ket helyre ahol jogosult lenne, mar megtartottak (ahonnan elvettek, es a lakohelyen)? Akkor az kiesik az arveresbol?
Nagyon koszonom a segitseget. En innen Amerikabol probalok valamit csinalni. Egyebkent, nem rolam van szo, hanem anyukamrol, o orokolte a testveretol. Holnap van az utolso regisztralasi nap, jovo heten pedig arveres.
Felhivom anyukamat, es megkerdezem, hogy mi szerepel a hatarozatban.
Egyebkent, ezt az egeszet mar JO ELORE megkerdeztuk telefonon a karpotlasi hivataltol, es ott azt mondtak, hogy lehet menni ezzel a jeggyel is. De azt is mondtak, hogy ide csak az mehet, akinek a karpotlasi jegye innen szarmazik, vagy ha X beli lakos az illeto. Kihangsulyoztak, hogy nem 2/2-es, az majd csak kesobb lesz. (en ugy emlekeztem, hgoy 1/1-t mondtak, de ugy latom, hogy rosszul emlekeztem).
Mikor pedig anyukam ment regisztralni, azt mondtak, hogy ezt nem fogadjak el, mert o nem ottani lakos. Azt meg hiaba mondta, hogy a karpotlasi hivatal mit mondott.
Egyebkent, most Egerrol van szo. Az elvett fold pedig mas kozigazgatasi terulethez tartozik, es mas szovetkezet vette el. Ugyhogy ugy nez ki, hogy ez a dolog semmikeppen sem megy. De ha meg hozza tudsz tenni valamit, legy szi, ird meg.
Egyetértünk: nem egy kodifikációs gyöngyszem.
Ne tessék kötekedni, én is mondtam, hogy az értelmezésben segíthet az indoklás. Azt is mondtam, hogy készséggel elhiszem neked.
Megjegyzem: Ha egy jogszabályban a "feltételeknek" szót úgy kell érteni, hogy a "feltételek valamelyikének", akkor ugyanott az "akinek az elvett termőföldje" nyugodtan jelentheti azt, hogy "az elvett föld".
És íg már nem annyira nehéz megfelelni a három feltételnek: 1. a föld a téesznél, 2. valamikor tag voltál, 3. helyben laksz.
A segítséget szeretnék kérni tőletek. Egy nagyon kemény témában nyitottam egy topicot, nem vettem észre, hogy már itt is van egy hasonló, ezért kérek mindenkit, hogy ha lehet akkor adjon tanácsot.
Mivel igen hosszú a szöveg amit begépeltem, nem szeretném itt most megismételni, de itt el tudjátok olvasni.
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9095307
A topic az Érdekvédő címszó alatt van, Ellopják a telkem ? Korrupció magasfokon címmel.
Kérek mindenkit, aki tud segítsen. Ha lehet a válaszokat a másik topicba kérném.
"Igaz, se és, se vagy nem került a felsorolásba, ugyanakkor az indokolás elég jól eligazít mit is akartak ezzel elérni." Pedig mennyivel egyszerűbb lett volna, ha raknak valami kötőszót. Ugyanakkor a Végrehajtási rendelet 28. § (2)-e azt mondja:
Az árverezőnek igazolnia kell, hogy megfelel a Tv. 21. §-a (1) bekezdésében előírt feltételeknek. Ez pedig kötőszó nélkül is világos beszéd. (Az indoklás nem része a normaszövegnek, neigen lehet a jogalkalmazás alapja - bár az értelmezésben segíthet.)
De ha azt mondod, hogy a gyakorlatban odaértették a "vagy"-ot, én készséggel elhiszem.
Érthetőnek érthető, de szerintem a törvény nem így rendelkezik - legalábbis a szövetkezeti földeket illetően. Ott az árverezési jogosultsághoz nem a felsorolt feltételek valamelyikének, hanem mindegyikének kell eleget tenni. Persze, ha Györgyi állami föld árverezésén akar részt venni, akkor ez mindegy.
Az állami földek árverésével kapcsolatban nem találtam iylen megkülönböztetést, hogy 1/1, 2/2 - de ez lehet az én ügyetlenségem. Abban biztos vagyok, hogy csak a mindenkori tulajdonos lakhelye számít, az örökhagyóé nem. Másképpen mondva: a kárpótlási jegyet örökölted meg, nem pedig az árverezésen való részvétel jogát. Egyébként: odamész a meghirdetett árverésre - meghatalmazott képviselőd is mehet - és az elején regisztrálsz. ha nincs jogosultságod, ott úgyis megmondják.
Hány éves vagy? Csak a tanulás miatt... ;)
Azt hiszem, hogy allami fold. Mindenesetre, azt tudom, hogy itt az a szabaly, hogy vagy X telepulesbol szarmazzon a karpotlasi jegy, vagy X lakos legyen az illeto. Azt is mondtak meg, hogy ez 1/1-es arveres (azt hiszem, ez jelenti ezt a ket dolgot, amit leirtam).
Lesz majd 2/2-es, ami azt jelenti, hogy orszagos arveres, barki mehet barhova.
Itt az lenne a kerdes, hogy mi van az orokolt karpotlasi jeggyel (ha az elhunyt X-beli lakos, de az orokos nem). Ha az orokolt jegyek eseteben X telepulesen nem lehet arverezni, akkor nagy valoszinusege van, hogy orokolt jeggyel egyaltalan nem lehet arverezni, hiszen az arveresek nagy resze mar megvolt (tehat az orokos lakohelyen is).
El tudnad kuldeni azt a jogszabalyt, ami erre vonatkozik? Hatha ki tudnek silabizalni valamit.
Latom, hogy tenyleg igyekszel a jogi dolgokban. Szerintem ez szamodra is nagyon hasznos, hogy itt a forumon probalsz segiteni (meg persze, azoknak is, akiknek segitesz). Igy legalabb latod a valos jogi problemakat (nem tudom, hgoy az egyetemen mennyire tanitjak ezeket, vagy mennyire az elmeletet).
Egyre inkabb azon az allasponton vagyok, hogy nekem is jogot kellett volna vegeznem, legalabb el tudnam intezni a sajat ugyeimet is. Bar meg soha sem keso, lehet, hogy meg beiratkozom.
Nem írtad, hogy szövetkezeti vagy állami földet árvereznek-e.
Szövetkezeti földre akkor árverezhetsz, ha
- az elvett termőfölded a szövetkezet tulajdonában vagy használatában van;
- ha 1991. jún 01-jén az állandó lakásod az adott településen volt/van.
Állami földre - ha jól olvasom a jogszabályt - csak annyi a megkötés, hogy a kárpótlási jegy nem lehet vásárolt.
Mindössze elsős. De nagyon igyekszem.
Ha tényleg elkerülhető nem túl nagy - és nem túl drága - tervmódosítással a kisajátítás, akkor van esély rá, hogy a közigazgatási hivatal ne járuljon hozzá. Már ha tiltakoztok. És még a hozzájárulása esetén is megtámadható bíróság előtt. De ahhoz már jó ügyvéd kell, és ha nem nyertek, perköltséget is fizetnetek kell.
Ha addig valaki nem válaszol, holnap megnézem. Jó? Persze, hogy jo. De ha tul sok ido, ne faraszd magad. Annyit megtudtam, hogy ha jok az ertesuleseim, hogy ez az 1991.25. torveny. (Most jutott eszembe, hogy megkerdezem HJM-t, o szokott torvenyeket masolgatni egyhazi/vallasi kerdesekben.)
Mi lett a kisajátítással? Egyelore meg nem kezdtek el. Egy terv modositassal meg tudnak oldani az egeszet. De ugy latom, erre nem hajlandok. Valoszinuleg el fogjak inditani a kisajatitasi eljarast. Amit Tamas kuldott, az nagyon hasznos volt, mert legalabb tudom, hgoy mikor lehetseges, es hogy megy ez.
Meg kellene nézenm a törvényt, de tanulok ezerrel. (Már amikor nem fórumozok.) Ha addig valaki nem válaszol, holnap megnézem. Jó?
Mi lett a kisajátítással?
Igen, vannak. Amiket en tudok, azokat azert tartjak ilyen keson, mert a birosagon voltak az ugyek. De az iden szeretnek mar befejezni mindenhol.
Tudsz valamit a jogszabalyokrol?
Egy karpotlassal kapcsolatos kerdesem lenne. Eloszor is, megint nem tudom, hogy hol lehetne utananezni (lehetoleg az interneten keresztul).
Azt tudom, hogy a jogszabaly kimondja, hogy ott lehet arveresen resztvenni, ahonnan a karpotlasi jegy szarmazik (vagyis ahonnan a foldet elvettek), vagy amilyen lakos az illeto. Tehat egy karpotlasi jeggyel rendelkezo egyen arverezhet Y telepulesen, ha onnan szarmazik a jegy, vagy X telepulesen, ha X-beli lakos.
De mi van akkor, ha az X-beli lakos meghal, es az orokos nem X-beli lakos (es a karpotlasi jegy nem X-bol szarmazik, hanem Y-bol). Ez esetben mehet-e az orokos az X telepulesre arverezni, akkor is, ha o nem X-beli lakos.
Annyival komplikalodik itt a helyzet, hogy az elhunyt meg annak idejen reszt is vett a regisztralason, az arveres is ki volt tuzve, csak meghiusult, mivel vita volt a foldalaprol, es nem engedtek az arverezes lefolytatasat.
Ha ez nem megy, akkor esetleg lehetoseg van-e arra, hogy egy X-beli lakos megvegye a karpotlasi jegyeket, vagy ajandekozassal megszerezze? (csaladon belul)
A különvagyon megilleti megilleti a tulajdonos házastársat. Tehát a vagyonmegosztáskor az azt képező dolgot, ha nincs meg, akkor az értékét, ki kel neki adni. Ez nem feltétlenül a különvagyon eladásából vásárolt ingatlant jelenti - ha az egyébként 50-50%-os tulajdonként került bejegyzésre.
(A fenti véleményemnél már kéretik figyelembe venni, hogy minden jogi őstehetségem ellenére a tanulmányaim elején tartok, és családjogból még nem vizsgáztam:) Magyarán: szvsz.)
Szia,
Ha a különpénzen vásárolt ingatlan tulajdonjoga közös lett, akkor is azé az ingatlan, akinek a pénzén azt vették? Egyébkétn nem engem érint az eset. Köszi, Grünfeld
A házasságkötéskor meglévő vagyon különvagyon - de ez csak a házasság első 15 évében ilyen egyértelmű. Ha a 15 év még nem telt el, akkor az eladott értékpapírok árán és a meglévő készpénzen vett ingatlan is különvagyon.
Biztos, hogy menthetetlen az a házasság? Egy ilyen üggyel rendszerint csak az ügyvédek járnak jól.
Köszi a választ. A házasságkötéskor a bankszámlán, értékpapírban lévő nagyobb mennyiségű pénz akkor szintén külön vagyonnak számít? Ha ebből időközben ingatlant vettek, akkor azért elég nehéz a pénz útjának követése...