Köszi a tippeket! Az obijavítós oldalt közben én is megtaláltam, majd egyszer nekiállok. A szerszámkészlet nagyon jó ötlet, rég óta keresek ilyesmit, de eddig sehol nem találtam, az ebay eszembe se jutott, kösz érte! Ezzel az izével lehet ügyesen kicsavarni pl a felhúzókar csavarját, ugye?
Nemrég vettem egy Olympus 35 RD-t. A zár sajnos szorul, amikor exponálok csak csigalassúsággal nyílik ki, és csak félig, ott megáll. Amikor újra felhúzom, akkor exponál. Nem tudjátok, a Fobesz működik még? Vagy ugorjak neki magam ennek a Seiko zárnak? Gondolom ki kéne csak pucolni... Ja, meg ki kéne cserélni a fényzáró gumit, vagy hogy hívják? Amúgy jó kis gépnek tűnik, a 35 RC nagy tesója, jól mutatnak egymás mellett. :)
Köszönöm a linkeket, részben már ismertem, de arra nem emlékeztem, hogy javítási/nyitási leírás is van ott! Lehet, hogy újra próbálom, az alját tudtam megnyitni, kitisztítottam, ilyesmi.
Kalocsait hol tudom elérni? Ha tudod, kérlek küldd el nekem emilben a
Hát, többet nem találtam. Ha mechanikus Leica tipusú a távmérő, akkor egyszerű beállitani. Ha ilyent találsz a gépben, akkor tudok tapasztalatokat átadni.
Vettem egy Konica C35-öt. Ez azért érdekes gép, mert távmérős, nagyrészt automata, csak az élességet állítod. Nagyon kicsi kézreálló és és állítólag igen jó az optikája.
Sajnos a vétel után vettem észre (siettem), hogy a távmérője nem élesít be. Most lehet, hogy hülyeség egy ilyen filléres gépet javíttatni, de tudtok olyan helyet ahol ezt meg tudják javítani? Szerintem más hibája nincs és ez lehetne olyan gép, ami mindig nálam van (ha tényleg olyan jó az optikája...) Persze sokat nem akarok javításra költeni.
Aki orosz gépeket akar javitgatni, 1945-1985 között gyártásban lévőket, annak ajánlom a Mayzenberg féle könyv (1964) html változatát, még nincs teljesen kész, de igen jól használható. Oroszul, sok ábrával.
http://rangefinder.ru/download/CameraRepair.zip
Ha kell a Visnyevszkij és a Jakovlev hasonló köny, nekem azok is megvannak.
Ugyancsak megtaláltam a J.L. Princelle: The Authentic Guide to Russian and Soviet Cameras (2. kiadás, 2004, angolul) alapművet is.
Nekem is meg kellett szoknom egyes hiányosságait pl. mc lencse hiánya, maga kereső lehetne nagyobb, zorkinál szerintem jobb, de legalább van fénymérője, ellentétben a zorkival :). Viszont jó nehéz. Mindenesetre a kiegészítő lencsékkel és az univerzális keresővel elég extra módon néz ki, jó lassan tudom kezelni, mások számára áttekinthetetlen és érthetetlen módon. :)
Igaz, most is állítom a legizgalmasabb képeimet zorki 4-gyel készítem J8-as obival. Ezért feltételezem, hogy egy régivonalas leicának biztos jó gazdája lennék, bár jobb ha az ember 3-4 ezer forintos cuccot visz, mintha 3-400 ezreset magával. Sose lehet tudni.
én is ff-re használom majd csak mivel a dia érzékeny a pontos expóra azzal tudtam a legjobban letesztelni a gépet. azért expókorrekciót tehettek volna bele.
Igazad van én is valami jobb színes filmmel, főleg valami fujival akarom kipróbálni, mit tud. Eddig a legolcsóbb filmeket tettem bele, de így is jól szerepelt, főleg ha az olcsó film, az éppen kodak volt :) De nyilván kodakból sem mindegy melyik, eddig valóban atakarékosabb változat ment bele.
És sok ff képet is tervezek, most beszereztem ilfordot és rengeteg fortét. Főleg távmérősssel akarok mostanában fotózni!
na akkor csatlakozok hozzád gsn ügyben. beszereztem végre én is egy gyönyörű állapotban lévőt, hétvégén teszteltem is, ráadásul velviával. teljesen hibátlan lett minden kocka pedig elég szélsőséges viszonyok között próbáltam. az élességállítás szokatlan mert még nem volt távmérős gépem. a betekintő is fura, hogy nem középen hanem a szélén van. persze ezt nem hibaként írom. szeretnivaló gép ez a gsn.
Pl. hihetetlen képeket lehet templomban készíteni vaku nélkül: halk, tehát senkit sem zavar és nagyon szépen adja vissza élesen, részletgazdagon a színeket és nem kell hozzá semmi vaku!!!
De viszem mindenhova mostanában, egyedül az élességállítás időigényes, nekem a zorkival az gyorsabban megy. Most azt csinálom, hogy a zorkiba ff film megy, a yashicába meg színes. Jó kis párosítás!!! :))
Viszont szerintem távmérőssel valahogy jobban oda kell figyelnem, mint tükörreflexessel, mégis valahogy más érzés ezekkel fotózni. Meg kénytelen az ember - saját hibájiból - megtanulni fozótni...
Én a hetvenes években végeztem a Műegyetemet. Ott még planiméterrel is mértük folyamatábrák területét. Milyen pontosság volt?
Azt kell látni, hogy az expoziciós idő tűrése nem jobb, mint néhány %. Ez meg a screenshot ábrából is megállapitható.
A Kiev Survival Site gazdája igy mérte fel Contax és Kiev távmérőseit, és még 30% eltérseket is talált.
Canon EOS 20D-n döglött pixelekre vadásztam, és rájöttem, hogy a 30 sec exp. idő 2-3 sec.-al eltér a pontos értéktől. De ezért nem viszem szervizbe a 20D-met.
En sokat kuzdottem ilyenekkel, de nem lehet pontosan megmerni. Ott kezdodik a dolog, hogy kozpontizarnal nem allando a zarido. Fugg a blende atmerotol, van amelyikben van kompenzalo van amelyikben nincs. Raadasul a meres nem eleg pontos mert mikor nyilik es csukodik a zar akkor ez nem ad eles torest hanem egy lekerekedo valamit (a jelalakban). Minel rovidebb az ido annal nagyobb ez a hiba, a nagyon rovid idoknel mar szinte csak sacclizni lehet.
Legjobb modszer egy inkrementalis fenyarammeres lenne termeszetesen kalibralt forassal es merovel. De hat ugye ez nem nagyon van otthon igy marad ez a hangkartyas csoda.
Egyebkent en egy vekony lezert hasznalnek(tam) (pointert ugye mert az konnyen beszerezheto) ha ez pont az optikai tengelyen van akkor a nyitas kezdete es befejezese sokkal pontosabban merheto mint ennel a zseblampas megoldasnal.
Még mindig a yashica elector GSN-nél vagyok leragadva, két nagyon szuper tekercs után.
Azóta kipróbáltam a kiegészítő lencséket is hozzá, valóban jópofa cucc, időigényes használni és annyira jó az eredeti lencse, hogy inkább azzal érdemes nyomulni.
Másrészt nagyon örülök, hogy sikerült beszerezni ezeket is a készlethez!
Igazából ha megint látok egy ilyet kamerát, azt hiszem nem tudnék ellenállni, hogy megvegyem, persze csak ha nyomott áron megy.
Valóban igaz az is (kipróbálta), hogy rossz fényviszonyok mellett vagy beltéri felvételekhez nagyon jól használható, hihetetlen jó képeket készít!
Ami az M8-at illeti: azért ha hozzám vágnák marhára örülnék neki... :)))))
Sebaj, ha látja, hogy nem megy el, talán kevesebbért is adja. Rohamosan adják el az emberek az analóg gépeiket és váltanak digire, ez egy egyirányú utca, örüljön mindenki, aki árán tudja eladni az analóg cuccait. Én mondjuk sohasem adnám el, inkább még veszek.
kösz az infót. licitáltam de szerintem drágán adja. mosolyfotó zoli azt mondta a gyönyörű állapotúakat ő 3-4000ért adja. csak most pont nincs neki. a lencséket én is felejteném, csak a masina érdekelne. nekem se létszükséglet, van már elég gép a szekrényben...