Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2013.11.21 0 0 30071

... közben egy pillanatra se szabad, hogy leessen a léc (illetve a kötéltáncos)....

Előzmény: ninovarga (30070)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.21 0 0 30070

Ehhez képest nekünk ugye évi 365X24 órás "dógunk van" az időjárással....

Előzmény: ninovarga (30068)
Madrone Creative Commons License 2013.11.21 0 0 30069

Én viszont részben arra is akartam utalni, hogy a dombok mellett a városi hőszigetben való kertészkedésben is óriási lehetőségek rejlenek. Ezt egyébként Ti is rendszeresen mondjátok.

Nyilván ezt azért régebben is tudta azért az ember valamennyire, de igazán akkor mélyült el bennem ez a dolog, amióta tanulok Tőletek.

Az utóbbi években kezdtem el például lakóhelyemen felderíteni a fügéket és örömmel tapasztaltam, hogy milyen sok helyen van.

Viszont az meglepő, hogy sok helyen nem szedik le, lehullik és tönkremegy.

Miközben én meg állandóan ki vagyok éhezve fügére.

Egyébként a sík terepen kertészkedőknek a nagyvárosi hősziget az egyetlen esélye a korlátozottan téltűrők nevelésére.

Előzmény: ninovarga (30068)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.21 0 0 30068

Ilyenkor én arra a városi emberre gondolok, akinek mindössze annyi dolga van az időjárással, hogy amíg a ház és az autó között a szabad ég alatt van, lehetőleg ne essen. Aki miatt akár szeptember elsején is lehetne komoly fagy, még a belvárosban is, anélkül, hogy belegondolna annak a következményeibe. Ha utána októberben rendszeresen ingben sétálhatná végig a fent említett szakaszt, eszébe se jutna már az a "kis" szeptemberi hideg, de különösen nem az, hogy annak bármilyen negatív következménye lehet. A globális felmelegedésről hallott blődségeket meg a saját egyéni tapasztalataival is "megerősítené".

Előzmény: Madrone (30065)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.21 0 0 30067

O'Gosho, Tipo, Cserszegi szovjet, Sharon, Rojo brillante, Costata

Madrone Creative Commons License 2013.11.21 0 0 30066

"Már a jövő héten nagy bajok lehetnek, még akkor is ha az előrejelzések által vázolt forgatókönyveknek csak az enyhébb változata valósul meg."

Most nemrég néztem az előrejelzést, a T 850 15 fokot zuhan ( + 5-ről - 10-re) 2 nap alatt. Ez nagyon durva.

Ez lenne az enyhébb forgatókönyv?

Milyen lett volna a hidegebb? Gondolni is rossz rá.

Nem értem, pár napja még csak az átlagig csökkenő hőmérsékletet jeleztek előre.

A korlátozottan téltűrő növények kedvelői (köztük én) számára megkezdődik a reménykedés időszaka, hogy ne csökkenjen -15 fok alá.

Előzmény: ninovarga (30061)
Madrone Creative Commons License 2013.11.21 0 0 30065

"Azt a korai fagyot egy városi (növényekkel, kertészkedéssel nem foglalkozó) ember észre sem vette." 

Annyival egészíteném ki, hogy egy CSAK városi kertészkedéssel foglalkozó ember sem vehette észre, aki sohasem jár a városon kívüli külterületeken.

Ugyanis a hőszigetekben a dombokhoz hasonlóan szintén nem volt még fagy szerencsére.

ninovarga Creative Commons License 2013.11.21 0 0 30064

... amikor pedig a sok kedvezőtlen, szélsőséges időjárási fordulat DACÁRA is Magyarországon termett fügével, kákival kivivel, stb. találkozik, úgy könyveli el, hogy mindez ennek a kiválóra változott klímának köszönhető.

... és nem azt mondja: "Te jóég, létezik Magyarországon olyan hely, ahol ezeket ilyen szörnyű időjárási események mellett is lehet produkálni!!!???"

Előzmény: ninovarga (30062)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.21 0 0 30063

Ezért lehet fenntartani a közvélemény irányában a "globális felmelegedésről" szóló sok fals értelmezést.

Előzmény: ninovarga (30062)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.21 0 0 30062

"Azt a korai fagyot egy városi (növényekkel, kertészkedéssel nem foglalkozó) ember észre sem vette..."

... amikor pedig a sok kedvezőtlen, szélsőséges időjárási fordulat DACÁRA is Magyarországon termett fügével, kákival kivivel, stb. találkozik, úgy könyveli el, hogy mindez ennek a kiválóra változott klímának köszönhető.

ninovarga Creative Commons License 2013.11.21 0 0 30061

A gond az októberi fagy által kiváltott téli helyzet utáni tavaszodással van. Ezért szoktuk újra és újra leírni, hogy a legnagyobb bajt a szélsőségesség okozza. Kiegyenlített időjárási menet mellett nem okozna problémát, ha az átlagosnál valamivel melegebb, vagy akár hidegebb lenne. Azt a korai fagyot egy városi (növényekkel, kertészkedéssel nem foglalkozó) ember észre sem vette. Úgy fog emlékezni az idei őszre, hogy milyen meleg, hosszan tartó nagyszerű időjárás volt. Csak hát ugye mi tudjuk, hogy ahol ez, a fagy miatt bekövetkezett újratavaszodás beindult, ott katasztrófa vár a növényvilágra. Már a jövő héten nagy bajok lehetnek, még akkor is ha az előrejelzések által vázolt forgatókönyveknek csak az enyhébb változata valósul meg. Újra egyik végletből a másikba, tetemes károk mellett!

Itt a novemberi csapadékmennyiség 150 mm körül van idáig, egyes nyári hónapok sehány milliméterei után.

Előzmény: gomba2008 (30059)
gomba2008 Creative Commons License 2013.11.21 0 0 30060

"B" verzió. Frissen ültetett csemetékre elég lesz talán a hideg, és a kutyák ellen.

Előzmény: Törölt nick (30045)
gomba2008 Creative Commons License 2013.11.21 0 0 30059

Persze hogy hisszük.

Az a pár nap októberi fagy ha nem lett volna, még itt északon is javában érne a paradicsom. Merthogy érik is, ott ahol véletlenül nem fagyott le egy-egy szár. Virágzik az iriszem, és füvet nyírtam tegnap is. A lányom annyi gombát szed mostanában, hogy dugig van a fagyasztó. Ja, és a kis karfiol a kertben. :) A sövényem még zöld kb. 80%-ban.

Tákolom a kiültetett fügére a hordozható melegházat, mert új terméskezdemények vanak rajta. Meg néhány idei is. Fura egy állapot.

Előzmény: ninovarga (30036)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.20 0 0 30058

Két nyári kép hazulról:

a tormaföldei fügeültetvény, amilyennek az Égiek láthatják (akik biztosan ugyanolyan áhitattal néznek rá, mint mi innen lentről)

ninovarga Creative Commons License 2013.11.20 0 0 30057

Néhány jellegzetes kép az Ancona-Velence tengerparti szakaszról:

Előzmény: ninovarga (30056)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.20 0 0 30056

A domboldalak ellenben tele vannak olajfaültetvényekkel.

Előzmény: ninovarga (30055)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.20 0 0 30055

A kivi, észak felé haladva, csak Emilia-Romagnába érve jelenik meg, délebbre (Marchéban egyet sem láttam. Vajon miért!?)

Előzmény: ninovarga (30054)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.20 0 0 30054

Figyeltem a kákikat és a fügéket, milyen fenológiai állapotot mutatnak. Gyakorlatilag ugyanazt, mint nálunk: a települések belsejében még sok füge leveles, nyílt terepen kopasz. A kákik még némi levéllel közvilágítás/világítás mellett, egyébként levél nélkül, vagy leszüretelve, vagy rajta "felejtve". (elnézést a képek minőségéért, de borús, esős időben, rossz fényviszonyok mellett kellett a robogó járműből fotóznom, közelítve azt a nehézségi fokozatot, mintha szúnyogokat kellett volna röptükben lelőnöm). :)))

Előzmény: ninovarga (30053)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.20 0 0 30053

Az utcákat fa méretű oleanderek szegélyezik.

Előzmény: ninovarga (30052)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.20 0 0 30052

Az elmúlt két napot Olaszország Marche nevű tartományában, Ancona mellett töltöttem. Itt már olyan klímán vagyunk, hogy a pálmák közül nem csak a fagytűrőbb típusok (mint pl. a trachycarpus), hanem a nagyon kényesek is problémamentesen túlélnek.

ninovarga Creative Commons License 2013.11.20 0 0 30051

Az a gyanúm, hogy Vaniglia néven egész komoly mennyiségű Tipo szaporítóanyag került forgalomba az országban. Azt sejtem, hogy a tied is egy ilyen lehet.

Az érlelés legegyszerűbb módja valóban az alma mellé zárás, amint ezt itt leírták.

Előzmény: Törölt nick (30047)
szucsl57 Creative Commons License 2013.11.20 0 0 30050

Én Nógrádban lakom, még itt sem hallottam, viszont idén voltam a Balatonos Tihanyban, ott hallottam először egy eddig ismeretlen hangot. Először arra gondoltam, hogy valami gázvezetéknél lehet szivárgás, olyan folyamatos, szinte fülsiketítő hang. (Sajnos hozzánk mindenhonnan csak a rossz érkezik!)

Előzmény: silverlight (30049)
silverlight Creative Commons License 2013.11.19 0 0 30049

Kedves fórumozók! Szeretném megkérdezni, hallott-e valaki már Pesten énekes kabócákat ciripelni. Én a Balaton környékén már hallottam sok helyen Cicada orni-t és Tibicina haematodes-t. Kérném, aki hallott már máshol, akár Pesten, akár máshol az országban, pontosan írja le hol volt. Külföldi ismerőseim hallottak már Ausztriában, Németországban, Pozsonyban is. Nagyon érdekel az énekes kabócák észak felé terjedése a kontinensen, ezért kérdezem. Tudom, nem ez a topic témája, de remélem, van köztetek, aki szintén kabóca "rajongó". :-)

Köszönöm!

yamaha r6 Creative Commons License 2013.11.19 0 0 30048

Nekem még sajnos nincsen saját gyümölcsöm mert még csak most vettem fákat. Gyümölcsöt viszont folyamatosan veszek mert bejött. Én úgy tudom hogy sokáig eltartható de ha megvan hogy mikor szeretnéd megenni akkor előtte tedd be egy zacskóba alma mellé és kb.4-5 nap alatt beérik és fogyasztható. Én legalábbis így érlelem. Azt tapasztaltam ha olyan az állaga mint a puha paradicsomnak akkor jó és így nem húza össze az ember száját.

Előzmény: Törölt nick (30047)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.19 0 0 30047

Sziasztok!

Az idén végre kötött és beérlelt öt gyümölcsöt a három éve vásárolt kákink. A fajtája Vaniglia. Nagyon szépek, gusztusosak, de még mindig nagyon kemények. Tapasztalat híján azt szeretném kérdezni, hogy meddig hagyjuk még a fán őket? Olvastam valahol, hogy a fagy puhitja meg, máshol meg hogy nem szabad a fagyokban kint hagyni. Mit tegyünk, hogy kb. karácsonyra fogyaszthatóak legyenek? Előre is köszönöm a válaszokat!

Törölt nick Creative Commons License 2013.11.19 0 0 30046

Fák, virágok, fény.

Téli jázmin, kikeleti bangita, mézbogyó, japán birs, ...

Törölt nick Creative Commons License 2013.11.18 0 0 30045

Próba. Hátha a kutya békén hagyja.

homoktövisfarmer Creative Commons License 2013.11.18 0 0 30044

végre valaki leírta mi a gond. Nem sok növény fogja ezt a szélsőségben gazdag időjárást elviselni. Csak érdekességképpen írnám ide, hogy a homoktöviseim virágai -12 fokig bírják, persze könnyű nekik, mint kővirágzatúaknak. Sehol egy lágy bibe, szirom....  A himalájai fajták pedig (egy kertészbarátom szavaival) -30 foknál kezdik jól érezni magukat 5000 méteren. Azt már le sem merem írni, hogy 3. éve nem kapnak vizet azon kívül, amit a Természet ad nekik, mégis veszettül teremnek. Reklám off.:-)

Előzmény: ninovarga (29953)
Madrone Creative Commons License 2013.11.17 0 0 30043

Igaz, hogy a Metneten a hangulat egyre emelkedettebbé kezd válni, szokás szerint egyre jobban örvendeznek egy várható sarkvidéki hidegleszakadásnak, azonban ha a fáklyára nézek csak annyit látok, hogy a T 850 lassan csökkenve fokozatosan eléri az átlagos értéket.

Nem értem mire fel ez a nagy hidegvárás.

Én azért reménykedek.

Nem is akármiben.

Hanem egy 2006-2007-es télben.

Igazán ránk férne már az utóbbi évek rettenetes fagykárai után!

Előzmény: Floo2 (30041)
ninovarga Creative Commons License 2013.11.17 0 0 30042

.. és mindezt csak azért, hogy az október elején lefagyott, majd novemberben kivirágzott cseresznye megint lefagyjon és ne érhessen meg karácsonyra a decemberi +25 fokokban... :)))

Előzmény: Floo2 (30041)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!