Mintha csak a saját gondolataimat olvasnám. Mégis csak elkezdtem a takarás készítését a jó időben, csak még nem végleges, de a munka nagy része már megvan. Az idei sarjakon én is hagytam levelet ugyanazon okból, és a magasság- szél összefüggésben is hasonló a tapasztalatom.
Reggel úgy döntöttem, hogy be is takarom. Azért, mert nincs időm mindig foglalkozni vele, és mert sáros időben nem szeretek dolgozni. Tavaj mellmagasságban vágtam el, most pedig 2 méter körül. A 2 méter alatti sarjakat nem leveleztem le. Tavasszal fent szép leveleket szokott hozni, de a nagy kopasz szár nekem nem nagyon tetszik. A kopasz szárat a növekvő sarjak levelei fogják majd eltakarni. Az idén úgy vettem észre, minél magasabb a banánom, annál jobban összetöri a szél. Ha jövőre is ennyire összetöri, legközelebb levágom alacsonyabbra.
Takarni csak akkor fogom, ha elkezdődik a -2°C alatti tartósabb fagy. Topsin-M 70 WP-t használok, de megteszi bármelyik gombaölő hatású szer is, amit a kerti növényekhez használsz.
Ma levágtam a basjooról a leveleket, összecsen 130 db volt. A másik képen egy nagyobbacska levél látható, voltak ennél nagyobbak is, csak azok összefagytak, én 182 cm vagyok. A törzseket 3 m magasan vágtam el.
Egy olyan kérdéssel fordulok házzátok hogy a képen milyen fajta banán látható? ...csakmert magról kelt ki...musa sikkimensis magot rendeltem,de nemvagyok biztos benne hogy valójában az e...vagy maurelli vörös banán...ami ugye nem téleálló mint a sikkimensis! Nemtudom mit csináljak...bevigyem-e télire vagy hagyjam kint! Segítenétek?
Minden elfagyott amit nem takartam, vagy nem hoztam be tegnap este az utolsó pillanatban. A télálló banánt egy hete levágtam és betakartam a töveket a saját leveleikkel, meg ami lejött a vadszőlőből.
jól van na, én ezt nem tudtam, csak szétnéztem hol lehet venni ilyen banánt, úgyhogy engem ne bánts érte. nem én tehetek róla hogy ez történt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nehogy levágd! Az alsó levelek majd leszáradnak, de ha nem lesz nagyon hidegben, még új leveleket is hozhat. Én a 2.5 méteres maurelliről sem fogom levágni a leveleket, a törzsét meg végképp nem bántom.
Az elsőt inkább ne reklámozd , mert a szomszéd rendelt tőlük két Abesszin banánt. Ma hozta a Posta , potom 1900 Forintos szállítási díj ellenében , na ne tudd meg hogy volt csomagolva. Az öreg áthívott , hogy nézzem meg mert ilyen szemét munkát még tuti nem láttam. Igaza volt , tényleg nem. A doboz nem volt rendesen lezárva , a két kis banán lötyögött benne cserepestől , mint Katiban a gyerek , a cserepekben egy gramm talaj nem volt , mert aki csomagolta annak nem volt annyi esze , hogy valami nylon zacsiba tegye és elkösse , a két banán mindegyikén egy-egy levél letörve. Nem ragozom tovább ocsmány egy munka volt na. Állítólag felhívta őket és azt a választ kapta , hogy sajnálják , ha gondolja küldjön egy számlaszámot és visszaküldik a szállítási költséget. Na bravó! Nem értem , ha valaki nem tudja garantálni , hogy sértetlenül megérkezzen az áru , minek vállalkozik Postai szállításra.
Ez azért csak olyan kis újsághírféle. Vannak páran még akiknek ennél több trópusi növénykéik vannak. Azok nem törnek ilyen nagyra. Meg lehet próbálni fólia alatt banánt termelni csak nem szabad kiszámolni, hogy az mibe kerül.